Το 2021 ξετυλίγεται φτάνοντας στο τέλος του σε λίγους μήνες σε πολύ περίεργη χρονιά για το gaming κυρίως γιατί πολλές αξιοσημείωτες παραγωγές εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της πανδημίας πήραν αναβολή για το 2022 (όπου εκεί αναμένεται να γίνει χαμός) αφήνοντας μας φέτος με λίγες δυνατές κυκλοφορίες. Το Marvel’s Guardians of the Galaxy με αυτά που είχα δει προ της κυκλοφορίας του μου φαινόταν ενδιαφέρον αλλά να πω την αλήθεια δεν έβλεπα το κάτι ιδιαίτερο σε αυτό και έτσι ξεκινώ να σας πω τις εντυπώσεις ξανά για ένα παιχνίδι που ξεκίνησα να παίζω χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Παρόλα αυτά είχα και έχω μια εκτίμηση στην Eidos-Montréal (Deus Ex, Shadow of the Tomb Raider κ.α.) που το ανέπτυξε αλλά από την άλλη η Square Enix που έχει το ρόλο του publisher είχε κυκλοφορήσει όχι τόσο πολύ καιρό πριν το Marvel’s Avengers (ανεπτυγμένο από την Crystal Dynamics που επίσης χαίρει της εκτίμησής μου) που εμένα προσωπικά και ενώ διέθετε ένα τόσο βαρύ τίτλο που θα σε κάνει αυτόματα να το προσέξεις να μην καταφέρει να με κερδίσει σε καμία περίπτωση. Φτάνουμε λοιπόν στο Marvel’s Guardians of the Galaxy που διαπίστωσα ότι έχουν γίνει πολλά καλά πράγματα αλλά και κάποια που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα.
Αρχικά, το Marvel’s Guardians of the Galaxy είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας, δράσης και ιστορίας, single player που (ευτυχώς) δεν έχει κανένα στοιχείο που να μαρτυρά ότι αναπτύχθηκε ή θα καταλήξει ως παιχνίδι-υπηρεσία. Στον χειρισμό μας έχουμε αποκλειστικά τον γήινο Star-Lord (aka Peter Quill) ενώ οι υπόλοιποι Guardians (Drax, Gamora, Groot, Rocket) φωνάζουν παρών και αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο του παιχνιδιού και παρόλο που δεν τους έχουμε άμεσα στο χειρισμό μας έχουν συμπρωταγωνιστικό ρόλο, όπως τους αρμόζει. Το Marvel’s Guardians of the Galaxy λοιπόν διαδραματίζεται σε μία εποχή, λίγα χρόνια μετά από ένα μεγάλο διαγαλαξιακό πόλεμο που άφησε «πληγές» και οι Guardians θέλουν να εκμεταλλευτούν τα συντρίμμια που άφησε ο πόλεμος και προσπαθούν να βγάλουν κέρδος (αυτό είναι άλλωστε που κάνουν) εντοπίζοντας, αιχμαλωτίζοντας και πουλώντας ένα σπάνιο τέρας. Τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στον αρχικό τους προγραμματισμό της αποστολής τους, ο πλανήτης που είχαν προσγειωθεί καταλήγει απότομα αφιλόξενος και επικίνδυνος και ο Peter με το πλήρωμά του καταφέρνουν να ξεφύγουν μόνο για να τους συλλάβει η Nova Corps, που διοικείται από την Ko-Rel (φυσικά και ο Peter θα είχε ερωτική προϊστορία μαζί της) που «πείθεται» λόγω διάφορων περιστατικών να τους αφήσει να φύγουν επιβάλλοντας όμως ένα τεράστιο πρόστιμο που πρέπει να πληρωθεί σε τρεις κύκλους. Οι Guardians μετράνε τα «ψιλά» τους και βλέπουν ότι δεν «βγαίνουν» οικονομικά και αποφασίζουν να εξαπατήσουν -πουλώντας σπάνιο τέρας- την Lady Hellbender. Όποιος πιστεύει ότι και αυτό το σχέδιο τους δεν θα κατέληγε σε ναυάγιο δημιουργώντας τους μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα να πατήσει παρακαλώ F5. Σας είπα και λίγο πιο πριν ότι το παιχνίδι βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ιστορία και στην εξέλιξη του σεναρίου οπότε αν και νομίζω ότι κατάφερα να σας δώσω μία ιδέα χωρίς αποκαλύψω πολλά, θεωρώ επίσης ότι αξίζει απόλυτα να την ξετυλίξετε παίζοντας. Το παιχνίδι διαθέτει τρομερό χιούμορ, αντάξιο με αυτό που χαρακτηρίζει το Guardians of the Galaxy, οι αποδόσεις των χαρακτήρων είναι εξαιρετικές (θα μπορούσα κάλλιστα να το γράψω με κεφαλαία αυτό) και γενικότερα η αίσθηση που σου δημιουργεί είναι αυτό που έπρεπε να είναι. Οι παραπομπές στην χρυσή εποχή των 80s είναι φοβερές ενώ δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές γέλασα με την ψυχή μου με τον Drax (στις ατάκες είναι ο αγαπημένος μου από τις ταινίες ακόμα). Στην όλη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Marvel’s Guardians of the Galaxy από την 80ιλα στα flashbacks μέχρι το γαλαξιακό σκηνικό και το scaling σε αίσθηση παίρνει άριστα.
Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω ότι το παιχνίδι είναι single player, χωρίζεται σε δεκαέξι κεφάλαια (συνολικό χρόνο για τερματισμό αγγίζει τις είκοσι ώρες) και κατά βάση είναι γραμμικό με κάποιες μικρές εξαιρέσεις που ενδείκνυνται για λίγο περισσότερη εξερεύνηση. Υπάρχουν περιβαλλοντολογικοί γρίφοι που εκεί θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να καλέσουμε τον αντίστοιχο και πιο ταιριαστό βάσει των δυνατοτήτων του συνοδοιπόρο μας Guardian για να βοηθήσει ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια δικιά μας δυνατότητα. Γενικά θεωρώ πάντως αυτό το κομμάτι χωρίς να υστερεί σε μεγάλο βαθμό σήκωνε μεγαλύτερη βελτίωση κυρίως όσον αφορά την πολυπλοκότητά τους. Από εκεί και πέρα οι μάχες είναι διασκεδαστικές, με τα blasters του Star-Lord και τις νέες δυνατότητες τους που ανοίγονται κατά την εξέλιξη, σε πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ συμμετοχή υπάρχει και από τους υπόλοιπους Guardians που και εκεί μπορούμε να τους καλέσουμε να χρησιμοποιήσουνε κάποια από τις δυνατότητες τους (τέσσερις έκαστος που ξεκλειδώνουμε στην πορεία) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αντιπάλους. Κάθε χρήση τέτοιων δυνατοτήτων βέβαια απαιτεί cooldown μέχρι να τον ξανακαλέσουμε. Παρόλα αυτά και σε αυτή την περίπτωση ενώ οι μάχες όπως ανέφερα είναι διασκεδαστικές, ευέλικτες ειδικά με τη χρήση των thruster του Quill και υπάρχουν επιλογές προσέγγισης εντάσσοντας σε αυτές ολόκληρο το ρόστερ των Guardians εντούτοις ένιωσα ότι οι πολύ ωραίες ιδέες των δημιουργών δεν εφαρμόζονται απόλυτα στην πράξη καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που στην οθόνη μας θα γίνεται ένας χαμός, θα είμαστε στην αποφυγή συνεχώς πυροβολώντας παράλληλα και επιλέγοντας σχεδόν «στα τυφλά» κάποιο ability ενός Guardian. Χάνεται δηλαδή η αίσθηση του παίζω «πιο στρατηγικά». Ακόμη υπάρχουν επιλογές κυρίως στους διαλόγους που αρχικά φαίνονται να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα την εξέλιξη του σεναρίου αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση διακοσμητικές γι’ αυτό και θεωρώ ότι αξίζει να αναφερθεί αυτή η δυνατότητα που ενισχύει τη συνολική εμπειρία.
Το Marvel’s Guardians of the Galaxy κυκλοφορεί (εκτός από PC) τόσο σε κονσόλες προηγούμενης γενιάς όσο και τωρινής προφανώς. Το παιχνίδι το έπαιξα σε PS5 και με την επιλογή γραφικών Performance (προς χάρη των περισσότερων καρέ το δευτερόλεπτο – fps) έναντι του Quality (που εστιάζει στην ανάλυση) και μπορώ να πως πως το βρήκα πανέμορφο από όλες τις απόψεις (στο Quality mode δείχνει ακόμα πιο όμορφο). Μπορεί στην απόδοση να υπήρχαν κάποιες μικρές μεταπτώσεις (στην προσπάθεια να διατηρήσει τα 60fps) και μικρά bugs αλλά δεν με ενόχλησαν ιδιαίτερα ώστε να μπω στη σκέψη να «παίξω» ανάμεσα στα modes των γραφικών πέρα του ότι για να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Ηχητικά μπορώ να πω ειλικρινά ότι ενθουσιάστηκα καθώς πέρα από τις καταπληκτικές ερμηνείες των χαρακτήρων υπάρχουν τόσα δυνατά μουσικά κομμάτια από 80s και προηγούμενων χρόνων που δεν γίνεται να μην τα απολαύσεις.
Ολοκληρώνοντας, έχω να πω ότι το Marvel’s Guardians of the Galaxy είναι ένα υπέροχο παιχνίδι από το σύμπαν της Marvel και το απόλαυσα από τα πρώτα λεπτά. Η γενικότερη αίσθηση που σου δημιουργεί και ο τρόπος που εξελίσσεται είναι αυτό που αναλογεί σε έναν τίτλο Guardians of the Galaxy έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια και από τις αντίστοιχες ταινίες. Θα ήθελα σε ένα δυο σημεία λίγο παραπάνω προσοχή καθώς η ίδια η Eidos-Montréal έβαλε τον πήχη τόσο ψηλά με αυτό που παρέδωσε αλλά και πάλι είμαι σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιημένος. Ενώ θα κλείσω αναφερόμενος πάλι σε αυτό το ταλαιπωρημένο 2021 και θα πω ότι το Marvel’s Guardians of the Galaxy είναι από καλύτερα παιχνίδια που έπαιξα φέτος. Προφανώς το προτείνω και πιστεύω δύσκολα κάποιος που γνωρίζει έστω και τα βασικά από αυτό που πάει να παίξει ότι θα απογοητευτεί.
Ευχαριστούμε τη CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.
Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!