Days Gone (PC)

Release Date
18/05/2021
Platforms
PC, PS4
Developer
Bend Studio
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Το Days Gone είναι ένα open world action game με στοιχεία survival που διαδραματίζεται σε μια post zombie apocalypse εποχή.  Παίζεις ως ο Deacon ένας πρώην συμμορίτης μηχανόβιος που με τον παλιό του σύντροφο, Boozer προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν απομείνει έχουν συγκεντρωθεί ως επί το πλείστον σε κοινότητες, άλλες πιο μικρές και άλλες πιο μεγάλες. Παράλληλα με αυτούς υπάρχουν και οι περιπλανώμενοι (drifters) οι οποίοι κάνουν διάφορες δουλειές για αυτές τις κοινότητες, παίρνοντας έτσι τα απαραίτητα. Εδώ, θα εστιάσουμε στο PC Port αλλά και σε κάποια πράγματα που είδα παίζοντας το παιχνίδι για δεύτερη φορά. Εάν θέλετε πιο αναλυτικό review σχετικά με το gameplay, την ιστορία και το στήσιμο του κόσμου, πατήστε εδώ.

Το port είναι πολύ καλό, σε αντίθεση με τη μέτρια δουλειά που είχε γίνει στο Horizon: Zero Dawn. Τα γραφικά φαίνονται πολύ ανώτερα, τα textures πολύ πιο sharpened και αν και στην αρχή είχα ξεχάσει το motion blur ανοικτό, ο κόσμος φαίνεται γενικά πολύ πιο καθαρός. Το Days Gone δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να τρέχει με σταθερά 120 fps σε 2560*1440 ανάλυση με τα High presets σε μια RTX 2080 Super, ενώ θυσιάζοντας κάποια frames (περίπου 30) τρέχει σταθερά με τα πάντα στο μέγιστο setting. Κάτι που ήθελα να τσεκάρω οπωσδήποτε και ήταν από τις βασικές  μου ανησυχίες είναι η διαχείριση των hordes. Με μεγάλη έκπληξη λοιπόν, είδα πως ο τίτλος καταφέρνει να διατηρεί  σταθερά frames με ένα-δύο αισθητά drops ακόμη και όταν σε κυνηγάει Horde.

Σε γενικές γραμμές, ο τίτλος τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του στο Playstation 4 είχε αρκετά bugs τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν game breaking και έπρεπε να ξεκινήσεις ολόκληρες αποστολές από την αρχή. Οπότε είχα μια ανησυχία για το πώς θα δείχνει στο PC. Και σε αυτό το παιχνίδι η Sony έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο localization και όλο το παιχνίδι υποστηρίζει Ελληνικά, είναι από τους ελάχιστους τίτλους στο Steam με αυτή τη δυνατότητα. Ο χειρισμός του Days Gone με πληκτρολόγιο και ποντίκι είναι άψογος, ίσως μάλιστα να ένιωθα και πιο άνετα με το kbm αντί για το controller.

Πλέον, το golden standard για τα PC ports είναι το Death Stranding, το οποίο όχι μόνο έφερε νεα και καλύτερα textures αλλά πρόσθεσε και υποστήριξη για DLSS 2.0. Ουσιαστικά το DLSS προσφέρει μεγάλες αναλύσεις με ψηλά FPS, αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα ας ρίξει μια ματιά εδώ. Το Days Gone φέρνει αρκετά καλούδια και επιλογές στα γραφικά, με τα κυριότερα να είναι, FOV slider έως 100 μοίρες, υποστήριξη Ultrawide αναλύσεων (21:9) και ξεκλείδωτα FPS, αλλά δυστυχώς δεν φέρνει ούτε DLSS, ούτε RayTracing. Να σημειωθεί εδώ πως παρά την έλλειψη RayTracing ο φωτισμός του παιχνιδιού είναι εξαιρετικός.

Έχοντας παίξει το παιχνίδι δεύτερη φορά μπορώ να πω πως πολλές αποστολές ειδικά αυτές οι ψευτοstealth είναι βαρετές, όπως και οι tracking. Δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχουν απλά για να γεμίσουν το χρόνο του παιχνιδιού. Ενώ ένας προβληματισμός που είχα είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας και η ιστορία του. Γενικά, καθαρά από προσωπική άποψη δε μου αρέσει καθόλου και το βρίσκω τελείως ξεκάρφωτο στην ιστορία να συνδέονται τόσο πολύ όλα τα πρόσωπα και τρία άτομα να επηρεάζουν τόσο, μα τόσο πολύ ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορώ να πω παραπάνω προς αποφυγή κάποιου spoiler.

Κλείνοντας το review μου, θέλω να πω πως το Days Gone είναι ένα πολύ καλό και ευχάριστο παιχνίδι. Είναι σίγουρα πολύ καλύτερο port από το Horizon: Zero Dawn και έχει δουλευτεί πολύ περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, βλέποντας τις συζητήσεις γύρω από το Days Gone αυτές τις μέρες θα περίμενα να πέσει δουλειά για να μπουν επιπλέον πράγματα και όχι απλά να μεταφερθεί στο PC. Δε θεωρώ ότι κάποιος που έχει παίξει ήδη τον τίτλο θα πάρει κάτι επιπλέον μόνο και μόνο από την υψηλότερη ανάλυση και τα μεγαλύτερα frames. Παράλληλα, λόγω κάποιων αποστολών που προανέφερα γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία λίγο αγγαρεία, μιλάω για μένα εδώ, μπορεί σε κάποιον να αρέσει το linear ψευδοstealth που ακολουθείς συγκεκριμένο μονοπάτι και ενώ είσαι μπροστά σε έναν εχθρό με τη βλάστηση να σε καλύπτει μέχρι το στήθος να μη σε βλέπει οπότε είναι και λίγο αποτρεπτικό. Αν δεν το έχετε, εννοείται σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και ακόμη και αν έχετε PS4, η έκδοση για το PC είναι πολύ ανώτερη.

 Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Γραφικά και επιδόσεις
Localization
Υποστήριξη 21:9, FOV slider
Solid Gameplay
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Δεν προσφέρει τεχνικά κάτι καινούργιο
Δε δίνει κίνητρα να το ξαναπαίξει κάποιος σε PC
8
ΥΠΕΡΟΧΟ