Horizon Zero Dawn Complete Edition (PC)

Release Date
07/08/2020
Platforms
Playstation 4, PC
Developer
Guerrilla
Publisher
PlayStation Mobile, Inc.

Το Horizon Zero Dawn είναι ήδη λίγο πολύ γνωστό, έκανε θραύση όταν βγήκε και είναι στα best selling games του Playstation 4. Η Sony έκανε την κίνηση μετά το Death Stranding να κυκλοφορήσει άλλο ένα αποκλειστικό της στο PC. Εν συντομία, πρωταγωνίστρια είναι η Aloy (προφέρεται εϊλοϊ πράγμα που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί) η οποία ξεκινά ένα ταξίδι να ανακαλύψει ποια είναι. Διαδραματίζεται σε ένα post apocalyptic μέλλον και μας δείχνει μια μητριαρχική πρωτόγονη κοινωνία η οποία βασίζεται στο κυνήγι και τη συλλογή για να επιβιώσει. Παράλληλα με τις δυσκολίες του τρόπου επιβίωσης και συνύπαρξης με τις υπόλοιπες φυλές θα πρέπει να προστατευτούν και από τις μηχανές.

Το παιχνίδι έχει RPG elements αλλά βασίζεται κυρίως σε stealth, bow, trapping και melee fighting mechanics.  Ο κόσμος του είναι γεμάτος πράγματα να ανακαλύψει κανείς όπως side quests, loot, crafting materials, camps, dungeons κλπ. Έχει πάρει όλα τα καλά στοιχεία από παλιότερα open world παιχνίδια και τα έχει ενσωματώσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον κόσμο που ούτε για μια στιγμή δε γίνεται βαρετός. Έχει κάποια προβληματάκια με το ΑΙ και τους characters των side quests αλλά παραβλέπονται πολύ εύκολα. Πιο αναλυτικό review μπορείτε να δείτε εδώ και αφορά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού στο Playstation 4.

Πάμε τώρα στον τεχνικό τομέα, αρχικά ήμουν ενθουσιασμένος για να δω αυτό τον τίτλο στο PC. Το Death Stranding είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι στο PS4 αλλά στο PC πάει στο επόμενο επίπεδο. Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί τη Decima Engine περίμενα να δω παρόμοιες βελτιώσεις. Δυστυχώς το Horizon Zero Dawn, απ’ ότι φαίνεται πέρα από κάποια καλύτερα reflections στο νερό δε φέρνει κάτι επιπλέον. Παράλληλα έχουμε θεματάκια στο optimization, κρατάει τα 60 fps στα 1920×1080 αλλά υποφέρει και από σοβαρά drops όταν βρέχει και είσαι σε mount ή τρώει κάποια μικρά σκαλώματα σε περιοχές με πολύ κόσμο.

Αν και ο κόσμος στο σύνολό του δείχνει φανταστικός τα textures ειδικά από κοντά φαίνονται ότι είχαν σχεδιαστεί για άλλο hardware. Είναι λίγο rough και η αύξηση ανάλυσης σε κάποια σημεία τους δίνει μια oversharpenned αίσθηση. Μετά η ανάδραση από το ευρύτερο περιβάλλον όπως τα χόρτα ή το νερό συνεχίζει να είναι αμελητέα (εκτός του tall grass όπου τα physics είναι πολύ ρεαλιστικά) πράγμα που κάνει κάποιον που κοιτάζει τις λεπτομέρειες να προσέχει ακόμη περισσότερο τα μικρά του προβλήματα. Τέλος θα ήθελα να δώ περισσότερο performance στον τομέα του high end hardware, ας πούμε να μπορεί έστω να τρέξει στα 120 fps αξιοποιώντας καλύτερα την RTX 2080 μου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω κάποια βασικά σημεία του review. Πρώτα απ’ όλα αξιολογώ την μεταφορά του παιχνιδιού στο PC. Δεν παύει παρά τα θέματα του να είναι υποδειγματικό open world. Καμία από τις φορές που έψαχνα resources ή έκανα side quests δεν το ένιωσα σαν αγγαρεία. Τα dungeons και γενικότερα το exploration του κόσμου είναι από τα καλύτερα που έχω δει και είναι στα ίδια επίπεδα με γίγαντες του είδους όπως το Witcher 3, BOTW και RDR 2. Να τονίσω ότι παρ ότι βαριέμαι να ξαναπαίζω παιχνίδι που έχω τελειώσει (πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις), στο Horizon Zero Dawn δυσκολευόμουν να αφήσω το χειριστήριο.

Θεωρώ ότι τα όποια προβλήματα προέρχονται από το γεγονός ότι η Guerrilla δεν φανταζόταν καν την πιθανότητα να εισάγει το Horizon Zero Dawn της σε άλλο σύστημα. Με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός του κόσμου και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά να είναι φτιαγμένα για να τρέχουν σε 30fps σταθερά σε μια κάρτα σαν την R9 280x (ίδιες επιδόσεις με το PS4) και να παίζεται από απόσταση στην τηλεόραση. Σε αντίθεση με το Death Stranding το οποίο ήταν από την αρχή γραμμένο για να βγει και σε PC. Υπάρχουν ήδη review, όπως αυτό του Δημήτρη που παραθέτω πιο πάνω, που δείχνουν την ποιότητα του Horizon και θα ήθελα να αποφύγω να κουράσω αυτούς που τα έχουν διαβάσει ήδη.

Κλείνοντας, έχουμε ένα τίτλο από ένα εγχείρημα που τώρα ξεκίνησε να γίνεται και θα ήθελα να δω τι μπορεί να κάνει η Guerrilla στο μέλλον και πόσο θα μπορούσε να αξιοποιήσει το high end/enthousiast grade hardware. Πολλά από τα ζητήματα τα έχω παρατηρήσει επειδή γράφω το review και τα ψάχνω. Πέρα από τα drops και τα χαμηλά frames (τα οποία θα τα δει κάποιος χωρίς FPS counter που έχει high end κάρτα γραφικών παρέα με high refresh rate monitor και παίζει στα 90+) δεν νομίζω κανείς να έχει παράπονο. Κλείνω με αυτή την πρόταση, αν δεν το έχετε παίξει το παιχνίδι στο PlayStation τότε, με κλειστά τα μάτια αγοράστε το. Αν όμως το έχετε ήδη playstation ή δεν το έχετε αλλά έχετε PlayStation καλύτερα θα ήταν να πάρετε την Complete edition στα 15€ παρά να δώσετε 50€ για water reflections και λίγο καλύτερο volumetric lighting.

Ευχαριστούμε τη Sony PlayStation Ελλάδας για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Όμορφος και γεμάτος κόσμος
Εθιστικό Gameplay
Ο σχεδιασμός των μηχανών
Η εντελώς πρωτόγονη κοινωνία
Κάνει scale σε ultrawide αναλύσεις
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Μέτριο port
Μικρό draw distance
Oversharpening σε κάποια textures
Ήχος
8
ΥΠΕΡΟΧΟ
More Stories
Το NES Classic Mini επιστρέφει στην Ευρώπη!