Δείτε εδώ το νέο επεισόδιο Gaming Αμαρτίες #4 στο κανάλι μας στο YouTube

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Το Uncharted έρχεται στο PS5 και για πρώτη φορά σε PC

Release Date
28/01/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PC (2022)
Developer
Naughty Dog
Publisher
Sony Interactive Entertainment

To 2022 αναμένεται εντυπωσιακό για το PlayStation και τον χορό ανοίγει ένας παλιός γνώριμος ή καλύτερα δύο γνώριμοι που εμφανίζονται ανανεωμένοι. Αναφέρομαι φυσικά στο Uncharted: Legacy of Thieves Collection που φέρνει στη νέα γενιά και το PS5 αλλά και για πρώτη φορά σε PC την τελευταία χρονικά περιπέτεια του Nathan Drake (Uncharted 4: A Thief’s End) αλλά και αυτή της Chloe Frazer (Uncharted: The Lost Legacy). Οι παίκτες στο PC θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο βέβαια, είμαι σίγουρος όμως ότι γνωρίζουν πως η αναμονή αξίζει ενώ οι παίκτες στο PS5 θα μπορέσουν να το χαρούν από τις 28 Ιανουαρίου. Και σε αυτήν την έκδοση, του PS5, θα αναφερθώ αποκλειστικά σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με αντίστοιχες remaster κυκλοφορίες παιχνιδιών του PS4 στο PS5, όπως για παράδειγμα το Ghost of Tsushima: Director’s Cut, δεν έχουμε στο Uncharted: Legacy of Thieves Collection νέο περιεχόμενο που προστίθεται. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί λόγος να το προσπεράσουμε γιατί η Naughty Dog μπήκε στη διαδικασία να ενισχύσει σημαντικά τους δύο τίτλους Uncharted όσον αφορά τον τεχνικό τομέα με σκοπό να δικαιολογήσει τα πενήντα ευρώ που διατίθεται ως αρχική τιμή. Κάπου εδώ να επισημάνω πως αν κάποιος, για κάποιο λόγο έως σήμερα, δεν έχει παίξει τα Uncharted 4: A Thief’s End και Uncharted: The Lost Legacy μπορεί κάλλιστα να σταματήσει την ανάγνωση εδώ και να προμηθευτεί το πακετάκι του Uncharted: Legacy of Thieves Collection, θα το απολαύσει. Όσοι πάλι έχουν ήδη τα δύο αυτά παιχνίδια στο PS4 μπορούν με ένα κόστος που ανέρχεται στα δέκα ευρώ να τα αναβαθμίσουν στην έκδοση του PS5.

Για το τι εστί Uncharted 4: A Thief’s End που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2016 όσον αφορά την ιστορία του και την εμπειρία που αποκομίζει κανείς από αυτό, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στο αναλυτικό μου Busted Review και να υπενθυμίσω ότι το είχα βαθμολογήσει με άριστα δέκα. Αντίστοιχα επιτρέψτε μου να πράξω και για το Uncharted: The Lost Legacy, που κυκλοφόρησε το 2017 και στο Busted Review μου το είχα βαθμολογήσει επίσης άριστα αλλά με βαθμό ελάχιστα μικρότερο, εννιά. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για δύο εξαιρετικούς τίτλους. Εν τάχει και δανειζόμενος στοιχεία από τον ίδιο μου τον εαυτό παραπάνω, στο Uncharted 4: A Thief’s End συναντάμε έναν Nathan Drake που φλερτάρει με τη μέση ηλικία, έχει νοικοκυρεθεί κι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Παρόλα αυτά η σπίθα για περιπέτεια δεν έχει σβήσει και η φλόγα έρχεται να φουντώσει όταν ο αδερφός του Sam, τον οποίο είχε για πεθαμένο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, επανεμφανίζεται και ζητά τη βοήθειά του Nate ώστε προκειμένου να ξελασπώσει από μία δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει πρέπει να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν μαζί το χαμένο θησαυρό του ξακουστού πειρατή Henry Avery, ενός θησαυρού που κοστολογείται κοντά στα τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια. Μία περιπέτεια που διαρκεί περίπου δεκαπέντε ώρες έως ότου να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Από την άλλη το Uncharted: The Lost Legacy μας βάζει στα παπούτσια της Chloe Fraser αντί για του Nathan Drake, την οποία πρωτογνωρίσαμε στο Uncharted 2: Among Thieves και δεν αργούμε να συναντήσουμε τη συνοδοιπόρο μας στο περιπετειώδες ταξίδι μας, Nadine Ross. Οι περιπέτειες του ντουέτου μας πλέον, λαμβάνουν τόπο στην Ινδία, με τη Naughty Dog να φροντίζει να μας μαγεύει χτυπώντας μας από πολύ νωρίς στα μούτρα με σκηνές και πλάνα από πανέμορφα τοπία και περιβάλλοντα καταφέρνοντας να μας βάλει στο πετσί του ρόλου. Από εκεί και πέρα η περιπετειώδης αναζήτησή μας έχει να κάνει με τον Χαυλιόδοντα του Ganesha που φημολογείται ότι βρίσκεται στα Δυτικά όρη της Ινδίας. Έλα όμως που το συγκεκριμένο κειμήλιο δεν το ψάχνουμε μόνο εμείς αλλά και ο, ολίγον τι κλισέ κακός, Asav που έχει στις εντολές του έναν ολόκληρο στρατό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει πέρα από το μυαλό μας για να λύσουμε αρχαίους γρίφους θα χρειαστούμε και όποια δύναμη πυρός συλλέξουμε για να ανοίξει ο δρόμος μας, σε μία περιπέτεια που διαρκεί γύρω στις οχτώ με εννιά ώρες. Να σημειώσω κάπου εδώ κάτι πολύ σημαντικό ότι δεν χρειάζεται να έχετε γνώση των προηγούμενων τριών παιχνιδιών Uncharted προκειμένου να κατανοήσετε και να απολαύσετε τα δύο αυτά Uncharted που περιλαμβάνει το Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Παρόλα αυτά και παρούσης της ευκαιρίας αν αναζητάτε περισσότερο Uncharted είναι μια καλή επιλογή η Uncharted: The Nathan Drake Collection που κυκλοφόρησε στο PS4 και φυσικά είναι backwards compatible στο PS5.

Όπως ανέφερα και λίγο πιο πριν, η Naughty Dog έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να δούμε τεχνικά ανανεωμένους αυτούς τους δύο τίτλους Uncharted στο PS5 και αν κάποιος έχει εμπειρία από τη φανταστική δουλειά της αναβαθμισμένης εκδοχής του Ghost of Tsushima στο PS5, πιστέψτε με έχει απαιτήσεις όπως και εγώ. Ξεκάθαρα λοιπόν να σας πω πως τα Uncharted 4 και The Lost Legacy του Uncharted: Legacy of Thieves Collection δείχνουν σημαντικά καλύτερα στο PS5 από τις ήδη πανέμορφες εκδόσεις τους στο PS4 κυρίως καθώς απεικονίζονται σε 4Κ αναλύσεις. Και οι αναβαθμίσεις δεν σταματούν εδώ καθώς θα περάσω στις αγαπημένες μου και αφορούν την απόδοση. Έχουμε λοιπόν να επιλέξουμε ανάμεσα από τρεις επιλογές γραφικών, Fidelity Mode με κρυστάλλινη 4K απεικόνιση και 30fps, Performance Mode που κρατάει επίσης την ανάλυση πολύ ψηλά (native 1440p upscaled 4K) και στοχεύει στα 60fps (σε αυτό το Mode έπαιξα κι εγώ τα παιχνίδια και το συστήνω) και το Performance+ Mode που περιορίζει την ανάλυση μεν στα 1080p αλλά στοχεύει στα 120fps (!) εφόσον φυσικά υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα η τηλεόρασή σας και γενικά η οθόνη σας.

Και πάμε στη δεύτερη αγαπημένη μου αναβάθμιση και αφορά την πλήρη υποστήριξη του εκπληκτικού DualSense χειριστηρίου του PS5. Η Naughty Dog λοιπόν εκμεταλλεύεται τόσο το haptic feedback όσο και τα adaptive triggers του DualSense και μπορεί να μην είναι η καλύτερη υλοποίηση των χαρακτηριστικών αυτών που έχω δει στο PS5 αλλά είναι πολύ κοντά. Νιώθουμε σχεδόν τα πάντα σε ότι συμβαίνει μπροστά στην οθόνη μας από τους πυροβολισμούς, την αναρρίχηση και την οδήγηση και η αλήθεια είναι πως είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που πλέον αναζητώ στα παιχνίδια που παίζω στο PS5. Φυσικά δεν γίνεται να αγνοήσουμε τους εξαιρετικά ταχύτερους χρόνους φόρτωσης με την εκμετάλλευση του ταχύτατου SSD που διαθέτει η κονσόλα και φυσικά τον 3D ήχο που δίνει ζωντάνια στην όλη εμπειρία.

Εν κατακλείδι, να επισημάνω πως και στο Uncharted: Legacy of Thieves Collection θα δούμε και πάλι ελληνική γλώσσα στα μενού και στους υπότιτλους, κάτι που έχει γίνει συνήθεια για τίτλους του PlayStation στην Ελλάδα αλλά οφείλω κάθε φορά να το αναφέρω και να το επιβραβεύω. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να βλέπουμε τη μητρική μας γλώσσα σε τέτοιου βεληνεκούς τίτλους και όχι μόνο καθώς βλέπουμε ελληνικά και σε μικρότερης παραγωγής παιχνίδια. Τα Uncharted 4: A Thief’s End και Uncharted: The Lost Legacy λοιπόν επιστρέφουν μέσω του Uncharted: Legacy of Thieves Collection καλύτερα από ποτέ, με αισθητά βελτιωμένο τεχνικό τομέα και έτοιμα να προσφέρουν δράση, περιπέτεια, όμορφες ιστορίες μέσα από μία άκρως κινηματογραφική διάσταση. Και μιας και αναφέρομαι σε κινηματογραφικότητα δεν είναι σίγουρα τυχαίο πως αναμένουμε και την πρεμιέρα της ταινίας Uncharted, με πρωταγωνιστή τον Tom Holland, στα μέσα του Φεβρουαρίου. Τέλος, να σημειώσω πως μπορείτε να μεταφέρετε τα αποθηκευμένα δεδομένα σας από τις εκδόσεις των παιχνιδιών του PS4 που έχετε αλλά ειλικρινά σας προτείνω, το επιτάσσει και η κατηγορία των story driven τίτλων που ανήκουν άλλωστε, να τα απολαύσετε ξανά από την αρχή, αξίζει.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Αισθητά βελτιωμένος οπτικός τομέας δύο πανέμορφων τίτλων
Επιλογές γραφικών και απόδοσης με 60fps και 120fps
Ελληνική γλώσσα
Υποστήριξη DualSense
3D ήχος και χρόνοι φόρτωσης
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Οι μικρές ατέλειες στο pacing εξέλιξης των ιστοριών (λεπτομέρειες)
Εξαιρετική υποστήριξη DualSense έχουμε δει και καλύτερες όμως
Μου έλειψε το Multiplayer Mode στο Uncharted 4
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ