NieR Replicant ver. 1.22474487139

Release Date
23/04/2021
Platforms
PC, PS4, Xbox One
Developer
Square Enix, Toylogic Inc.
Publisher
Square Enix

Το NieR Replicant ver. 1.22474487139 είναι μια περίεργη επανέκδοση ενός cult classic που ούτε remaster αλλά ούτε και remake μπορεί να θεωρηθεί. Φέρει τεράστιες βελτιώσεις με σαφώς ανώτερα textures, φωτισμό και πλέον όλοι οι χαρακτήρες έχουν voice acting ενώ το σύστημα μάχης γίνεται πιο διασκεδαστικό. Από την άλλη, συνεχίζει να θυμίζει παλιότερο aRPG με τον κόσμο να είναι σπασμένος σε κομμάτια, το περιβάλλον να πάσχει από λεπτομέρειες και οι NPCs δίνουν την αίσθηση ότι απλά υπάρχουν. Συνεχίζει όμως να είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι με πλούσια ιστορία και καλογραμμένους χαρακτήρες. Όσοι έχουν παίξει το automata, σίγουρα θα απολαύσουν και το NieR Replicant ver. 1.22474487139. Θα αναγνωρίσουν τα στοιχεία που έχει εισάγει ο Yoko Taro στο aRPG του βάζοντας στοιχεία κατά καιρούς από άλλα genres, όπως isometric angles, 2D platmorfs κλπ. Παράλληλα βλέπουμε διάφορους φόρους τιμής σε παλιότερα παιχνίδια ορόσημα της Ιαπωνίας όπως Resident Evil 2, και Legend of Zelda.

Ξεκινάς το παιχνίδι με ένα μικρό intro που σου δείχνει τι να περιμένεις από άποψη gameplay, μεγάλες μάχες, combo, εφετζίδικο combat κλπ. Στη συνέχεια μεταφέρεσαι στο μέλλον όπου η αδερφή σου πάσχει από μία αρρώστια η οποία είναι και ανίατη αλλά και θανατηφόρα. Κάνεις διάφορες δουλείες για την κοινότητα που σας περιθάλπει και τους δύο ώσπου πέφτει στα χέρια σου το βιβλίο Grimmoire Weiss. Ένα μαγικό βιβλίο το οποίο μιλάει (είναι ο σύντροφός σου για το υπόλοιπο παιχνίδι) και σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις μαγεία. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, αν καταφέρεις να ανακτήσεις το περιεχόμενο του, θα μπορέσεις να σώσεις την αδερφή σου. Ο τίτλος, όπως και το automata ξεκινάει πολύ αργά και εμβαθύνει στη δεύτερη πράξη. Η ιστορία και οι χαρακτήρες, πέρα από το ελαφρύ fan service, είναι εκεί που ο τίτλος λάμπει. Έχουμε μια βαθιά ιστορία, η οποία θα προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις, θα εκπλήξει αλλά και θα προβληματίσει αρκετό κόσμο. Εδώ θέλω να πω ότι είναι ξεκάθαρη και η εξέλιξη στον τρόπο σκέψης του δημιουργού, Yoko Taro. Το replicant πρωτοκυκλοφόρησε 7 χρόνια πριν το automata και ενώ ο Yoko Taro είναι εξαιρετικός αφηγητής φαίνεται πως έχει ωριμάσει μεταξύ των τίτλων η οπτική του. Στο replicant μας δείχνει το “μεγαλείο” του ανθρώπου ενώ στο automata μας δείχνει την ουσία, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι εξελίσσεται και πνευματικά.

Το main objective λοιπόν είναι ξεκάθαρο και τα quests εστιάζουν στο να ανακτήσεις τις δυνάμεις του βιβλίου. Σαν σωστό aRPG (αν και περισσότερο stylish hack n slash θυμίζει) περιλαμβάνει και side quests, για να σπάει το linearity. Βέβαια, καλύτερα να μην τα είχε γιατί είναι όλα αγγαρείες, με δυσανάλογες ανταμοιβές, τρελό back n forth και σε μετατρέπουν από ήρωα σε παιδί για θελήματα. Αφού σφάξεις ένα τεράστιο shade, ας πούμε, πας να αγοράσεις 3 σπόρους λουλουδιών για μια κυρία και με σχετικά αδιάφορη ανταμοιβή. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποιο side quest που να εμβαθύνει στην ιστορία των χαρακτήρων που γνωρίζουμε στο παιχνίδι. Αυτό βέβαια μας επιτρέπει να παρακάμψουμε τελείως τα sides και να ασχοληθούμε μόνο με τα main quest. Στην ίδια λογική με το NieR: Automata, το NieR Replicant ver. 1.22474487139 έχει πολλαπλά τέλη. Τα οποία για να τα δείς πρέπει να ξαναπαίξεις το παιχνίδι κάνοντας reload το save στο οποίο έχεις δει τα credit scenes. Αν και ακούγεται αγγαρεία δεν, είναι, αφού ζώντας την ιστορία έχοντας δει ήδη το πρώτο τέλος του παιχνιδιού αποκτάς νέες πληροφορίες για τον κόσμο από μια άλλη οπτική. Ενώ για να δει κανείς το πραγματικό τέλος, θα πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά reload και να συλλέξει όλα τα όπλα (33 στο σύνολο) του παιχνιδιού. Το ότι επιλέγεις από ποιο κομμάτι της ιστορίας θα κάνεις το reload διευκολύνει πάρα πολύ το όλο εγχείρημα.

Σχετικά με το gameplay του, είναι combo based hack n slash αλλά τα combos είναι πολύ απλοποιημένα. Δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό αυτό, είναι καθαρά θέμα οπτικής αλλά θα ήθελα λίγα περισσότερα combo και ποικιλία στις κινήσεις. Από το δεύτερο μισό και μετά ξεκλειδώνεις δύο επιπλέον κατηγορίες όπλων, τα two handed και τα lances. Εδώ να σταθώ στο ότι η δουλειά που έχει γίνει από άποψη balancing, δεν είναι καλή. Τα lances έχουν το μεγαλύτερο attack speed και σχετικά μεγάλο damage output κάνοντας με διαφορά την καλύτερη επιλογή μιας και έχεις χρόνο να ακυρώσεις το combo για να γλυτώσεις εισερχόμενα χτυπήματα. Θα ήθελα λίγο περισσότερο βάθος στο combat όπως είχε το automata, αλλά είναι ένα παιχνίδι περασμένης εποχής, όπου το button mashing ήταν στα trends. Τα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας με άφησαν λίγο ανικανοποίητο μιας και στο easy mode, το gameplay γίνεται ανούσιο, ειδικά με την επιλογή autobattle, θα μπορούσα απλά να δω το παιχνίδι στο youtube. Στη normal δυσκολία, όπου έπαιξα πάλι δε θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, κυρίως επειδή τα health potions (medical herbs) υπάρχουν σε πληθώρα στον κόσμο και δεν μου έτυχε boss fight που να μην έχω δέκα από αυτά χωρίς καθόλου ψάξιμο. Τέλος, η hard δυσκολία, μας δείχνει και πάλι την ηλικία του τίτλου, οι εχθροί γίνονται απλά damage sponges χωρίς να αλλάζει τίποτα στον τρόπο μάχης.

Το NieR Replicant ver. 1.22474487139 σε γενικές γραμμές έχει γίνει πολύ πιο όμορφο από το αρχικό release του το 2010. Είναι ευχάριστο στο μάτι, και αν δεν ψάχνεις για προβλήματα δύσκολα θα τα εντοπίσεις στον καλοσχεδιασμένο και όμορφο κόσμο του. Παρ όλα αυτά παίζοντας για το review και ψειρίζοντας τα πάντα παρατήρησα κάποια προβλήματα. Αρχικά το draw distance αν και βελτιωμένο, πάσχει πάρα πολύ σε σύγκριση με τους νεότερους τίτλους, η έλλειψη tessellation είναι εμφανής σε όλο το παιχνίδι και ο σχεδιασμός των NPC και των εχθρών είναι μιας άλλης εποχής. Το δυνατό σημείο του NieR Replicant ver. 1.22474487139 είναι η ιστορία και οι χαρακτήρες του, γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται και cult classic ενώ η μουσική και ο ήχος του είναι από τα καλύτερα που έχω δει σε παιχνίδι. Σα reamster είναι πραγματικά υποδειγματικό, έχει ότι θα έπρεπε κάθε remaster. Πήρε ένα hidden gem που δεν είχε παίξει πολύς κόσμος, αναβάθμισε τα γραφικά για να μπορεί να σταθεί άνετα την περίοδο που βγήκε και μας δίνοντας μας έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα ξεχασμένο παιχνίδι.

Ευχαριστούμε θερμά την επίσημη αντιπροσωπία της Square Enix στην Ελλάδα για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Ιστορία και χαρακτήρες
Μουσική και voice acting
Πολύ καλή οπτική αναβάθμιση
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Υπερβολικά απλό combat system
Τα γραφικά αν και καλοδουλεμένα, θυμίζουν παλιότερους τίτλους
Ανούσιο difficulty setting
8
ΥΠΕΡΟΧΟ
More Stories
To Samsung Galaxy S10+ ποζάρει στην κάμερα