Mafia: Definitive Edition

Είναι μια... Μαφία!

Release Date
25/09/2020
Platforms
PS4, Xbox One, PC
Developer
Hangar 13
Publisher
2K Games

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού Mafia, η δημιουργός του Mafia III, Hangar 13, με την προτροπή της 2K Games, μας συστήνει ξανά τον τίτλο στην καλύτερη εκδοχή του ως Definitive Edition. Την εποχή που είχε πρώτο-κυκλοφορήσει το Mafia η βιομηχανία και με την επιτυχία του τότε Grand Theft Auto, ψαχνόταν αρκετά σε αυτό το είδος, με την ελεύθερη περιήγηση και τις πολλές δραστηριότητες σε μία μεγάλη πόλη και την δημιουργία ηρώων που θα έπαιρναν και το ρόλο του «κακού παιδιού». Το Mafia ήταν από τους πιο άξιους εκπροσώπους εκείνου του ρεύματος και θεωρώ ότι καλώς επανέρχεται στη σημερινή εποχή, μόνο που θα μπορούσε να το κάνει με πολύ πολύ καλύτερο τρόπο.

Για να μην παρεξηγηθούμε, εκτιμώ πολύ την δουλειά που έριξε η Hangar 13 στο remake πιο πολύ (όπως θέλετε πείτε το) του Mafia και με την πόση πιστότητα επαναφέρει τον τίτλο στο σήμερα και την ιστορία του Tommy Angelo που από οδηγός ταξί εισέρχεται στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στην πόλη του Lost Heaven. Κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα cutscenes του παιχνιδιού που έχουν αναδομηθεί πιστά και με ιδιαίτερη φροντίδα (και ιδιαίτερα ποιοτικό voice acting), κάτι που απαιτεί χρόνο και αφοσίωση από το στούντιο ανάπτυξης. Με λίγα λόγια το Mafia που θυμόμαστε (όσοι είχατε ασχοληθεί με το αρχικό) είναι εδώ.

Το Mafia: Definitive Edition με εντυπωσίασε και από τα πρώτα λεπτά που πέρασε στο gameplay, όχι τόσο από μηχανισμούς (θα αναφερθώ λίγο αργότερα εκεί) αλλά από τα γραφικά που εκ πρώτης άποψης δείχνουν εντυπωσιακά, τα μοντέλα των χαρακτήρων καλογυαλισμένα, τα textures ικανοποιητικά (αν και θα μπορούσαν και καλύτερα), οι φωτοσκιάσεις ειδικά τη νύχτα εντυπωσιακές, μέχρι που μπήκα στο αυτό καθαυτό gameplay. Εκεί λοιπόν, που μπορεί η Hangar 13 να ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν μηχανισμοί από το πιο πρόσφατο Mafia III (και το πιστεύω ως ένα βαθμό), άρχισα να καταλαβαίνω την ηλικία του τίτλου. Η οδήγηση για παράδειγμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή αλλά «παλεύεται» ευχάριστα. Αυτό που με ξένισε απόλυτα είναι η melee μάχη που είναι πολύ άγαρμπη. Το shooting από την άλλη που και σε αυτό το κομμάτι φανερώνεται η ηλικία του τίτλου θα το κατέτασσα στην κατηγορία της οδήγησης ή αλλιώς του «ναι μεν αλλά». Και πάλι επαναλαμβάνω πως το αποτέλεσμα σε αυτό το κομμάτι δεν ακυρώνει την πολύ καλή δουλειά που έκανε η Hangar 13 αλλά μου φαίνεται περισσότερο σαν μία χαμένη ευκαιρία να επανέλθει ένας κλασσικός τίτλος, που προσωπικά (αν και το Mafia II είναι το αγαπημένο μου της σειράς) πιστεύω ότι λείπει από τη σημερινή εποχή, στην απόλυτη μορφή του και να γνωρίσει το Mafia σε ακόμα περισσότερους παίκτες εκτός από τους νοσταλγούς. Το κάνει; Φυσικά ναι θα αποκριθώ αλλά όχι στον υπέρτατο βαθμό. Όταν έχει αναδομήσει έναν τέτοιο, κατά αλλά με μεγάλη πιστότητα, τίτλο δεν μου αρέσει να υπάρχουν πταίσματα σε τέτοιες βασικές πινελιές γιατί ακυρώνει ως ένα μικρό μεν βαθμό (ή άλλοτε μεγαλύτερο) την υπόλοιπη εξαιρετική δουλειά.

Για τους νοσταλγούς (που ανέφερα μόλις) του Mafia, το Definitive Edition θα τους ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και θα τους ξενίσει ανάλογα και στο βαθμό που πιστεύω ότι συνέβη και σε μένα. Για τους νέους στον κόσμο του Mafia, η budget αρχική τιμή (και με την ανάλογη πτώση της στο πέρασμα των μηνών), νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθούν, να βουτήξουν στον απολαυστικό κατά τα άλλα χάρτη της Lost Heaven, να ολοκληρώσουν αποστολές που έχουν μεγάλο ενδιαφέρουν και να έρθουν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δομημένους χαρακτήρες. Αν είχε δοθεί περισσότερη βαρύτητα και στις ατέλειες του gameplay θα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος να έβλεπα ένα Mafia: Definitive Edition αυτόφωτο που θα στεκόταν σαν ένας ποιοτικότατος τίτλους στις απαιτήσεις της τωρινής γενιάς, και γιατί όχι με τις ανάλογες αναβαθμίσεις στον τεχνικό τομέα, και στην αρχή της επόμενης.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πιστότατο remake του αρχικού Mafia
Ενδιαφέρουσα ιστορία και εξαιρετικοί χαρακτήρες
Οπτικά δείχνει εξαιρετικό τις περισσότερες φορές
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Το gameplay σε μερικές καταστάσεις
Υπάρχουν σημεία που προδίδουν την ηλικία του
Κάποια μικρά bugs
7
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
More Stories
Busted Gaming Scout | Παρέα με το Nikola Tesla στο Close to the Sun