Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Για όσους περιμένουν ΜΕΓΑΛΑ αποκλειστικά στο PS5 | Game Recap #154»

Lightning Returns: Final Fantasy XIII Review

“If I am a vessel, I am an empty one.”

Final-Fantasy-XIII-Lightning-Returns

H Square Enix και η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το Final Fantasy XIII, ακόμη και στο τέλος της τρέχουσας γενιάς κονσολών, δεν φαίνεται να τα παρατούν και επιστρέφουν στον κόσμο Fabula Nova Crystallis. Κανένας δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει εάν δεν έχετε ιδέα του τι πραγματικά συμβαίνει στο story του παιχνιδιού αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που έπαιξαν το Final Fantasy XIII-2 χωρίς να έχουν τελειώσει ποτέ το FFXIII. Το Lighting Returns, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, αποτελεί την επιστροφή της σειράς με τις ανάλογες προσθήκες ύστερα από προβληματισμούς διαφόρων παιχτών των προηγούμενων FFXIII.

 Όποιος και αν είναι αυτός που ορίζει τα πράγματα στη χαόδη κατάσταση που διαμορφώθηκε στα δύο προηγούμενα Final Fantasy XIII, αποφάσισε να στείλει πίσω τη Lightning για να καθαρίσει την ακαταστασία. Χάος επικρατεί παντού ενώ απομένουν μόνο λίγες μέρες μέχρι το αποκαλυπτικό τέλος το κοσμου. Στο διάστημα αυτό, η Lightning καλείται να σώσει όσες περισσότερες ψυχές μπορεί και να τις προσφέρει στο δέντρο της ζωής προκειμένου να παρατείνει το χρόνο που απομένει στον κόσμο.

lightning-ffxiii-busted

Στο Lightning Returns βρίσκεστε σε solo αποστολή, το οποίο αυτομάτως σημαίνει πως είστε επικεντρωμένοι αποκλειστικά πάνω στη Lightning όσον αφορά τα quests, τις μάχες και το customization. Στο παιχνίδι έχουνε προσθεθεί κάποια ενδιαφέροντα platforming στοιχεία που κάνουν τη πρωταγωνίστρια περισσότερο ευέλικτη και ζωηρή στην όψη εν δράσει. Όπως είπαμε αμέσως πριν, ο κύριος προβληματισμός σας είναι να σώσετε όσες περισσότερες ψυχές μπορείτε πριν ο Θεός σας καταστρέψει τον κόσμο. Πέρα όμως από τις κύριες αποστολές, υπάρχουν και τα side quests που θα δεσμεύσουν μερικές από τις ώρες που διαθέτε προκειμένου να τα ολοκληρώσετε. Για να δυναμώσετε τη Lightning δεν αρκεί να νικάτε σωριδόν εχθρούς, αντιθέτως η εκπλήρωση του καθήκοντός σας αποτελεί το μοναδικό σωστό τρόπο για να την αναβαθμίσετε. Αυτή η αλλαγή στο gameplay είναι δύσκολη να τη συνηθίσετε αρχικά αλλά θέλετε δε θέλετε θα βρεθείτε με μία βελτιωμένη Lightning εξαιτίας της συμπλήρωση μερικών αποστολών και quests.

H πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού διαθέτει την ικανότητα να παγώνει το χρόνο αλλά ακόμα κι αυτή η επιλογή δεν θα είναι δυνατή να σας βοηθήσει για να κρατήσετε την αποκάλυψη μακριά. Ο χρόνος κυλά γρήγορα, που σημαίνει πως πρέπει να ολοκληρώνετε τις αποστολές σε μία γρηγορότερη συχνότητα από ό,τι έχετε συνηθίσει, κρατώντας σας συνεχώς σε κίνηση. Ευτυχώς ο χρόνος σταματάει όταν εμπλέκεστε σε μάχη ή όταν περιηγήστε στο customization menu. Μετά από ένα σημείο θα αντιληφθείτε πως ο χρόνος κυλά εναντίον σας και εναντίον της εμπειρίας του παιχνιδιού αφού η ανάγκη για εξερεύνηση ενός μη γραμμικού κόσμου με σκοπό να ανακαλύψετε μυστικά αντικείμενα , όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα RPG, τείνει να πάει περίπατο.

Final-Fantasy-XIII-Lightning-Returns-battle

Οπτικά το Lightning Returns: Final Fantasy XIII ξεχωρίζει και παράλληλα διχάζει. H Lightining από μόνη της δείχνει υπέροχη και είναι εμφανές πως έχει δημιουργηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα στη λεπτομέρεια. Ακόμη και τα εκατοντάδες outfits που διαθέτει προσδίδουν χρωματικά τη προσωπικότητα ενός πραγματικού Final Fantasy κόσμου. Όσον αφορα τον περιβάλλοντα χώρο, εάν γίνουμε λίγο πιο σχολαστικοί και προσέξουμε περισσότερο τη λεπτομέρεια, παρατηρούμε επίπεδα textures παλαιότερης εποχής. Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε όμως, υπάρχουν και περιοχές καλοσχεδιασμένες που ξεχωρίζουν για τη χρωματική τους παλέτα αλλά θα θέλαμε να είχε δωθεί λίγο περισσότερο βάρος στη χρήση του φωτισμού. Ακουστικά δεν μας ενόχλησε κάπου και μάλιστα το voice acting της Lightning κρίνεται άκρως ικανοποιητικό και δύσκολα θα απογοητεύσει ακόμα και τους φανατικούς της σειράς. Αλλωστε, γενικότερα η σειρά Final Fantasy διαθέτει ίσως την καλύτερη αυθεντική μουσική υπόκρουση που ακούστηκε ποτέ σε video game.

Το Lightning Returns: Final Fantasy XIII κρίνεται εν κατακλείδι ως ένα καλό και διασκεδαστικό παιχνίδι που χωλαίνει όμως σε κρίσιμα σημεία και δεν το αφήνουν να ξεκολλήσει πολύ πάνω από τη μετριότητα. Αποτελεί ένα περίεργο κλείσιμο για τη τριλογία του Final Fantasy XIII με το φρέσκο σύστημα μάχης να θεωρείται μεγάλη επιτυχία αλλά η ιστορία και η εξέλιξη της καθώς και η έλλειψη δημιουργίας δεσίματος πάικτη και χαρακτήρα να αποτελούν τα αδύνατα χαρτιά ενός δυνατού franchise.

Θετικά

– Ενδιαφέρον κόσμος
– Εξαιρετικό σύστημα μάχης
– Αρκετό customization

Αρνητικά

– Ιστορία που προκαλεί σύγχυση
– Έλλειψη σύνδεσης με το παίκτη

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Βαθμολογία: 6.5 / 10
Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: Xbox 360
Είδος: RPG
Κυκλοφορεί για:  Xbox 360, PS3
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14/02/2014
Εκδότρια εταιρία: Square Enix
Εταιρία ανάπτυξης: Square Enix
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.lightningreturns.com/

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!