Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ του PS5»

Judgment | Lost Judgment (PC)

Τα spin offs του Yakuza εισβάλλουν στο PC

Release Date
14/09/2022
Played on
PC
Platforms
PS5, PS4, PC, Xbox Series X|S, Xbox One
Developer
Ryu Ga Gotoku Studio
Publisher
SEGA
Our Score
8

Η σειρά Yakuza είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους τους gamers και αποτελεί ένα 3rd person beat em up που ακολουθεί τις περιπέτειες του Yakuza (μαφιόζου) enforcer Kiryu στα σκοτεινά μονοπάτια του Ιαπωνικού οργανωμένου εγκλήματος. Η Sega λοιπόν, στο τέλος του 2018 φέρνει στο PS4 το Judgment, ένα spin off του Yakuza όπου σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τον κόσμο της νύχτας της Ιαπωνίας από τα μάτια του Takayuki Yagami ενός ατιμασμένου συνηγόρου ο οποίος έγινε ντετέκτιβ. Δυστυχώς όμως ένα περίεργο σκάνδαλο που πήρε μεγάλες διαστάσεις και οδήγησε ακόμα και έναν voice actor ακόμα και σε σύλληψη, έκανε τη Sega να σταματήσει τις πωλήσεις του τίτλου σχεδόν αμέσως, αποσύροντας επί της ουσίας στον τίτλο.

Μετά τον επανασχεδιασμό του χαρακτήρα και την αλλαγή του voice actor, ο τίτλος επανήλθε στα ράφια, ψηφιακά και φυσικά, στα μέσα του 2019 με τη μεταφορά του στο PC να γίνεται φέτος. Ο βασικός μας χαρακτήρας λοιπόν είναι όπως προ-είπαμε ένας ντετέκτιβ ο οποίος στο Judgment καλείται να λύσει μια σειρά δολοφονιών. Εξερευνώντας το Tokyo εκτυλίσσεται μπροστά μας ένα πάρα πολύ δυνατό αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετική ιστορία και ιδιαίτερους πρωταγωνιστές. Παράλληλα με τη βασική ιστορία υπάρχουν και αρκετά side quests με reputation system για όποιον θέλει να εμβαθύνει στον κόσμο του παιχνιδιού.

Συνεχίζοντας στο Lost Judgment ο τίτλος πηγαίνει ένα βήμα μπροστά από άποψη περιεχομένου αλλά και gameplay. Εισάγει πιο έντονα το στοιχείο της έρευνας, αλλάζει τελείως το setting, και γενικά μας δείχνει ένα studio που δεν τεμπελιάζει. Εδώ καλούμαστε να ερευνήσουμε ένα high end λύκειο όπου το bulling κάνει μαθητές να αυτοκτονούν. Ο τίτλος φτάνει μάλιστα σε νέα highs όταν εισάγει φιλοσοφικά ζητήματα περί καλού και κακού και τελικά που παύει να είναι η δικαιοσύνη ο σωστός δρόμος και αν πρέπει να δώσει τη θέση της στην αυτοδικία. Έχουμε ακόμη περισσότερο περιεχόμενο και φυσικά από ένα spin off του Yakuza δε θα μπορούσε να λείπει το free roam με τα διάφορα side quests.

Από άποψη gameplay έχουμε το γνωστό και εξαιρετικό στυλ που έχει διαμορφωθεί με τα χρόνια στα παιχνίδια Yakuza. Combo based μάχη με doges, counters, grabs και φυσικά τη χρήση του εξωτερικού περιβάλλοντος και εντυπωσιακά finishers. Και στα δύο παιχνίδια λοιπόν έχουμε κινηματογραφική μάχη η οποία για κανένα λόγο δε γίνεται βαρετή. Εδώ εισάγεται και μια διαφορά σε σχέση με τα Yakuza, ένα σύστημα επιλογών, που θυμίζει αρκετά ACE ATTORNEY και καθορίζει τη μοίρα κάποιον χαρακτήρων. Θα λέγαμε έχουμε τον αστυνομικό από τα action movies του 80′ αλλά με πολύ βαθύτερη ιστορία.

Τα γραφικά είναι στα ίδια επίπεδα με τα Yakuza, όχι κάτι εξαιρετικό αλλά σίγουρα όμορφα και προσεγμένα. Σε συνδυασμό με το art direction μας δίνουν έναν τίτλο που καταφέρνει να μας ικανοποιεί οπτικά ενώ παράλληλα μπορεί να τρέξει και σε παλιότερα PC. Σαν ελάχιστη απαίτηση συστήματος είναι μια 960 των 2GB, μια mid range κάρτα που έχει κλείσει οκταετία. Στο κομμάτι του ήχου έχουμε εξαιρετικό voice acting και γι αυτό σας θερμοπαρακαλώ παίξτε το παιχνίδι στα Ιαπωνικά, είναι το κερασάκι που δένει όλο το υπέροχο περιβάλλον.

Γενικά έχουμε μια εξαιρετική σειρά από το RGG Studio που κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους με δύο τίτλους σε μέσα μόλις δύο χρόνια. Είναι αδιαμφισβήτητα διαμαντάκια με το Lost Judgment να είναι ο δυνατότερος τίτλος από όλες τις απόψεις. Παρ όλα αυτά θα ικανοποιήσουν σχεδόν όλα τα γούστα, δυνατή ιστορία, γεμάτος κόσμος, side quests που δεν αισθάνεσαι ότι είναι αγγαρείες και τέλος απολαυστικό gameplay. Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω ένα quote από το Steam το οποίο συνοψίζει τη φρενίτιδα των τίτλων.

Within 10 minutes i was fighting a group of 16 year olds in the street and riding a skateboard. Now i have to help the girls win the school dance competition because THERE IS NO WAY IM LETTING THAT HORRIBLE GIRL FROM THE OTHER SCHOOL WIN. Oh…yeah there’s also a murder plot thats interesting.

Ευχαριστούμε τις SEGA και Zegetron για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Πλούσια ιστορία και καλογραμμένοι χαρακτήρες
Gameplay
Art direction
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Τα random encounters με ομάδες εχθρών μπορεί να γίνουν κουραστικά
8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ