Immortals Fenyx Rising

Ο Δίας είναι το μεγαλύτερο τρολ!

Release Date
03/12/2020
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC
Developer
Ubisoft Quebec
Publisher
Ubisoft

Ας ξεκινήσουμε κατευθείαν από τα βαθιά. Το Immortals Fenyx Rising που παρουσιάστηκε στην E3 του 2019 ως Gods & Monsters και άλλαξε τίτλο αν δεν με απατά η μνήμη μου λόγω πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (ναι μάλλον είναι αυτό που νομίζετε και κανένας μας δεν καταλαβαίνει γιατί) μου κέντρισε το ενδιαφέρον για την αισθητική του, το ύφος του και κυρίως για την άντληση της θεματολογίας του από την μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Έχοντας ασχοληθεί πλέον δεκάδες ώρες μαζί του και συνεχίζω, η εντύπωση που μου δημιούργησε είναι πολύπλευρη. Η πιο μεγάλη πλευρά της άποψής μου περιλαμβάνει ένα παιχνίδι τύπου «τέρας του φρανκενστάιν» (ένα πόδι από εδώ, ένα χέρι από εκεί, λίγο κεφάλι από παραπέρα και έτοιμο το δημιούργημα) το οποίο στην αρχή μου δημιούργησε τεράστιο γκριντς αλλά ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να σταματήσω να παίζω. Η μικρότερη πλευρά της άποψής μου ή της πεποίθησής μου καλύτερα (χωρίς να γνωρίζω αν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Ubisoft) είναι πως το Immortals Fenyx Rising πρέπει να ήταν side project του Assassin’s Creed Odyssey που είχε μπόλικη ελληνική μυθολογία μέχρι που η Ubisoft αποφάσισε ότι μπορεί να σταθεί σαν ένας ξεχωριστός τίτλος χωρίς να χρειαστούν πολλά χρήματα για την ανάπτυξή του. Γιατί μην γελιόμαστε το Immortals Fenyx Rising δεν είναι ένα παιχνίδι υψηλής παραγωγής, χωρίς όμως αυτό να λέει κάτι απόλυτα για την ποιότητά του.

Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής. Ο Typhon έσπασε τα δεσμά του και αναδύθηκε στον κόσμο για να πάρει εκδίκηση από τους θεούς του Ολύμπου και δει τον Δία που τον είχε φυλακίσει, τους ανθρώπους και γενικά του φταίνε όλοι και όλα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν πετρώσει, τους θεούς τους έχει είτε εγκλωβίσει είτε μεταμορφώσει, μέχρι και από τον σπουδαίο Δία κατάφερε να του στερήσει τη δύναμη του κεραυνού του. Σαν πρωτοπαλίκαρά του ο Typhon χρησιμοποιεί τους τέσσερις ήρωες της ανθρωπότητας (Αχιλλέα, Ηρακλή και σία) ή καλύτερα μία σκοτεινή εκδοχή τους. Η όλη ιστορία μας λοιπόν αποτελεί μία συζήτηση-εξιστόρηση του Προμηθέα με τον Δία, όταν ο τελευταίος προσφεύγει σε αυτόν για να δούνε τι μπορούνε να κάνουνε και ο Προμηθέας του αφηγείται την ιστορία του Fenyx, ενός θνητού (εμάς δηλαδή) που με «θεϊκές» δυνάμεις και αντικείμενα που βρίσκει στο διάβα του θα απελευθερώσει τους θεούς και θα σώσει την ανθρωπότητα από τον Typhon. Η όλη ιστορία αποτελεί και ένα στοίχημα του Προμηθέα που πιστεύει στους θνητούς σε αντίθεση με τον Δία ενώ η όλη συζήτησή τους που μας ακολουθεί σε όλη την περιπέτειά μας έχει άπειρο χιούμορ (έφτασα σε σημείο να κλαίω από τα γέλια) με τον Δία να ανακηρύσσεται το τρολ του αιώνα! Ακόμα και τα voice overs φαίνεται ότι έχουν γίνει (δική μου πεποίθηση και πάλι) από Έλληνες ηθοποιούς στα αγγλικά, που συμμετείχαν στο Assassin’s Creed Odyssey και από την προφορά μέχρι την απόδοση, που μπορεί να μην είναι υψηλού επιπέδου κι αυτή, προκαλεί ευχάριστο κλίμα.

Πάμε λοιπόν και στο gameplay όπου το Immortals Fenyx Rising αποτελεί ένα open world action adventure rpg. Αν λοιπόν τα Assassin’s Creed Odyssey, Zelda: Breath of the Wild, Darksiders και τα παλαιότερα God of War για κάποιο λόγο συνευρίσκονταν, το Immortals Fenyx Rising θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το παιδί τους. Μπορεί να μην φτάνει στο επίπεδο κανενός από αυτά αλλά έχει μία μίξη στοιχείων από όλα τους. Από την παρουσίαση που είναι δανειζόμενη από το Odyssey, από στοιχεία gameplay όπως το stamina για να σκαρφαλώνεις κ.ο.κ. από το Zelda, τους γρίφους από τα Darksiders και God of War και πάει λέγοντας. Πρωτοτυπία και παρθενογένεση πάντως στο παιχνίδι δεν βρήκα. Οι μάχες παρόλα αυτά είναι γρήγορες και σε ικανοποιητικό βαθμό εθιστικές όπως και η αναβάθμιση του gear, των δυνατοτήτων κ.λ.π. με διάφορα resources που συλλέγουμε. Όλα εναρμονισμένα με τη μυθολογία των Αρχαίων Θεών. Αξίζει να επισημάνω πως μπορούμε να κάνουμε και customize τοv Fenyx ως χαρακτήρα του παιχνιδιού, μέχρι και του φύλου του, ανά πάσα στιγμή αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες δυστυχώς.

Τεχνικά το Immortals Fenyx Rising έχει δημιουργηθεί με την «πολυφορεμένη» μηχανή γραφικών Anvil της Ubisoft αλλά το επίπεδο είναι χαμηλό ακόμα και για την PS5 έκδοση που το έπαιξα όπου προσφέρει επιλογές απόδοσης με 4K γραφικά και 60fps ή μεγαλύτερη βαρύτητα στα γραφικά σε 4K ανάλυση και 30fps (φαντάζομαι ότι αντίστοιχη επιλογή θα παρέχεται και στο Xbox Series X). Μην περιμένετε γραφικά επιπέδου Assassin’s Creed και τρομερά μοντέλα χαρακτήρων αλλά την δουλειά τους την κάνουν ενώ η έντονη χρωματική παλέτα δίνει έναν πολύ ευχάριστο τόνο στο παιχνίδι, κυρίως στα περιβάλλοντα που γιατί να το κρύψομεν άλλωστε κάποιες στιγμές με εντυπωσίασαν. Εξυπηρετούν την πιο «καρτουνίστικη» φύση και χιουμοριστική διάθεση του τίτλου αλλά και θα το πω ειλικρινά, πως αν είχε χτιστεί με τα πρότυπα υψηλών παραγωγών το Immortals Fenyx Rising έχει τα φόντα να λάμψει σαν καλογυαλισμένο διαμάντι. Τώρα παραμένει διαμαντάκι ολίγον τι ακατέργαστο.

Εν κατακλείδι, η ανάλαφρη ιστορία του και το άπειρο γέλιο που προκύπτει κυρίως από το τεράστιο τρολ που ακούει στο όνομα Δίας στο παιχνίδι, το ευχάριστο περιβάλλον με τα ζωντανά χρώματα, την ελληνική μυθολογία και την έκδηλη ελληνικότητα παντού (επιγραφές, ονόματα και πολλά πολλά ακόμη) και το διασκεδαστικό gameplay, με τις γρήγορες μάχες και τους πολλούς γρίφους ειδικά σε επίπεδα τύπου «dungeons» που είναι στην ουσία τα τάρταρα και συχνά πυκνά βρισκόμαστε εκεί για να λύσουμε γρίφους, να ανοίξουμε σεντούκια, να προχωρήσουμε την ιστορία ή να συλλέξουμε κεραυνούς του Δία με κάνανε να μην θέλω να ξεκολλήσω από το παιχνίδι. Από περιεχόμενο είναι γεμάτο και η κεντρική ιστορία μπορεί να ξεπεράσει και τις τριάντα ώρες άνετα ενώ προσφέρει και πολλές δευτερεύοντες δραστηριότητες για να διπλασιάσουν το χρόνο αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την γενικότερη ποιότητα του τίτλου που μπορεί σε μένα και στα γούστα μου να ταίριαξε γάντι αλλά η αντικειμενική μου άποψή μου πατάει το φρένο δυστυχώς. Αρνητική εντύπωση μου έκανε επίσης η εμμονή της Ubisoft να συμπεριλάβει microtransactions τύπου Assassin’s Creed κι εδώ καθώς και ότι ο τίτλος θεωρώ ότι θα έπρεπε να ξεκινά σε μπάτζετ τιμή. Αυτό που έχω να προτείνω, γιατί το Immortals Fenyx Rising είναι διασκεδαστικό, πως αν σας αρέσει το είδους που πραγματεύεται και κάτι από τα παραπάνω σας γοήτευσε τότε πρέπει να το βάλετε στη λίστα σας και μην μείνετε αποκλειστικά και μόνο στο βαθμό για να το κρίνετε αυστηρά. Πολύ πιθανό, σαν κι εμένα, να κολλήσετε μαζί του.

Ευχαριστούμε θερμά τις Ubisoft και CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πολύ χιούμορ και το απίστευτο τρολ Δίας
Ευχάριστα ζωντανά χρώματα
Διασκεδαστικό gameplay
Συμπαθητικοί γρίφοι
Ελληνική μυθολογία
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Δανείζεται πολλά στοιχεία από τίτλους χωρίς να πρωτοτυπεί
Τα γραφικά του δεν ξεχωρίζουν
Microtransactions
Κακή χρήση του DualSense
Θα έπρεπε να ξεκινά σε μπάτζετ τιμή
6
ΚΑΛΟ
More Stories
7 tech λογότυποι, που αλλάξαν φέτος.