Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Το XBOX τράβηξε την πρίζα + Giveaway | Game Recap #164»
Horizon Forbidden West: Burning Shores
Horizon Forbidden West: Burning Shores

Horizon Forbidden West: Burning Shores

Οι περιπέτειες της Aloy συνεχίζονται στις καυτές ακτές

Release Date
19/04/2023
Played on
PS5
Platforms
PS5
Developer
Guerrilla Games
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Όσοι παρακολουθείτε το Busted και εμένα προσωπικά που έχω καλύψει όλα τα προηγούμενα παιχνίδια Horizon έχετε διαπιστώσει πιθανώς πως το Horizon της Guerrilla Games σαν σειρά παιχνιδιών γενικότερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις αγαπημένες μου. Το Horizon Forbidden West μάλιστα που κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου έτους το είχα βαθμολογήσει με άριστα δέκα και το είχα χαρακτηρίσει ως το καλύτερο open world που έχουν παράξει έως σήμερα τα PlayStation Studios. Καλύτερο από τον υπέροχο προκάτοχό του, μεγαλύτερο, ομορφότερο και περιεκτικότερο σε όλα του. Επιπροσθέτως, όσοι θυμόσαστε το πρώτο παιχνίδι, το Horizon Zero Dawn, είχε κυκλοφορήσει γι’ αυτό και πάλι κάποιο καιρό μετά ένα εξαιρετικό expansion DLC με υπότιτλο The Frozen Wilds όπου πραγματικά ήταν εξαιρετικό. Επομένως πως γίνεται να μην περίμενα με ανυπομονησία το αντίστοιχο expansion DLC για το Horizon Forbidden West και την επέκταση των περιπετειών της Aloy από την απαγορευμένη δύση στις καυτές ακτές. Κατάφερε να σταθεί στις προσδοκίες; Πάμε να δούμε.

Το expansion DLC, Burning Shores λοιπόν μας παίρνει από το χέρι κατευθείαν μετά το τέλος της κεντρικής ιστορίας του βασικού παιχνιδιού και αποτελεί προϋπόθεση όπως καταλαβαίνετε να έχετε τερματίσει τουλάχιστον το main game για να προσχωρήσετε. Ο –αδικοχαμένος στην πραγματικότητα ηθοποιός– Sylens μας καλεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο για να μας ενημερώσει για μία εκκρεμότητα που προκύπτει από τα πεπραγμένα της κεντρικής ιστορίας και που πρέπει να διευθευτηθεί άμεσα γιατί ο χρόνος στενεύει. Είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσω στην ιστορία του expansion χωρίς να κάνω spoiler το main παιχνίδι γι’ αυτό θα αρκεστώ να σας πω πως τα γεγονότα του Burning Shores αποτελούν μία είδους γέφυρα ανάμεσα στο Horizon Forbidden West και το επόμενο Horizon που εν ολίγοις έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα. Τα πράγματα λοιπόν καταλήγουν απλά. Αν σας άρεσε η ιστορία και η αφήγηση του κεντρικού παιχνιδιού δεν γίνεται να σας απογοητεύσει αυτή του Forbidden West σε καμία περίπτωση.

Η Aloy λοιπόν αφού καταρρίπτεται κατά μία έννοια στο Burning Shores, όπου οι πρόγονοι το αποκαλούσαν Los Angeles, έρχεται σε επαφή με την Seyka που ανήκει στη φυλή των Quen, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και ταλαιπωρούνται από εσωστρέφεια στην προσπάθεια να αναζητήσουν τα μυστηριωδώς χαμένα μέλη τους. Η Seyka έχει ένα λόγο παραπάνω να ακολουθήσει το ένστικτό της και να παραστρατήσει από τις αυστηρές εντολές της φυλής της αποτελώντς εν πολλοίς την συμπορεύτριά μας στις νέες αυτές αποστολές, προκειμένου να αλληλοβοηθηθούμε στις προκλήσεις που καραδοκούν και η αλήθεια είναι ότι αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανή. Η διάρκεια του expansion κυμαίνεται γύρω στις εφτά με οχτώ ώρες τις οποίες βρίσκω ικανοποιητικότατες ενώ κάθε αποστολή έχει αρκετή διάρκεια αλλά και περιεχόμενο. Επίσης, ο νέος χάρτης είναι ιδιαίτερα μεγάλος, δεν θυμίζει και πολύ Los Angeles εδώ που τα λέμε παρά μόνο κάποιες πολύ εικονικές τοποθεσίες του και η μεγάλη νέα αυτή περιοχή χαρακτηρίζεται από ποικιλία καθώς περιλαμβάνει από δάση, παραλίες και γάργαρα νερά μέχρι τρεχούμενη λάβα και πολλά ερείπια. Οι κεντρικές αποστολές του expansion δεν θα σας οδηγήσουν να ανακαλύψετε όλο το νέο χάρτη, αυτό θα το κάνουν σε κάποιο βαθμό κάποιες δευτερεύουσες αλλά είναι πολύ θετικό το ότι προσφέρεται για επιπλέον εξερεύνηση.

Από εκεί και πέρα, έχουμε νέα συλλεκτικά αντικείμενα να συλλέξουμε, νέα resources να μαζέψουμε και γρίφους να ανακαλύψουμε ενώ φυσικά θα συναντήσουμε και νέες μηχανές. Τόσο για να αντιμετωπίσουμε όσο και να χρησιμοποιήσουμε αφού για παράδειγμα το highlight που πιθανότατα έχετε δει και στα τρέιλερ, το λεγόμενο Waterwing, όχι μόνο μας κουβαλάει στην πλάτη του καθώς ίπταται αλλά μπορεί να καταδυθεί και κάτω από το νερό αποτελώντας μία φανταστική προσθήκη και τον αγαπημένο μας πλέον ιπτάμενο -και όχι μόνο- σύντροφο. Προφανώς υπάρχουν και νέα όπλα και εξοπλισμός, μαζί με νέα skills (και νέο level cap) για να κάνουν την εμπειρία μας ακόμα πιο πλούσια δίνοντας μας περισσότερο κίνητρο να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την Aloy και να δοκιμάσουμε στη μάχη το νέο αυτό εξοπλισμό και δυνατότητες, δίνοντας μας περισσότερες επιλογές και ευελιξία σε ένα ήδη φανταστικό σύστημα μάχης.

Η διαφορά του Burning Shores με το βασικό Horizon Forbidden West είναι ότι το expansion κυκλοφορεί αποκλειστικά στο PS5 αφήνοντας πίσω το PS4 και όπως καταλαβαίνετε μπορεί το Forbidden West να πολύ-βραβεύτηκε ως το παιχνίδι με τα καλύτερα γραφικά την περσινή χρονιά αλλά εδώ έχουμε ένα ακόμα μικρό boost-άρισμα που το κάνει πραγματικά ακόμα πιο όμορφο, τόσο όσον αφορά τη χρωματική παλέτα όσο τα textures, τα εφέ και το scale γενικότερα.  Καθόμουν σε στιγμές που έπαιζα, φορώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό headset που χρησιμοποιώ στο PS5 (δείτε εδώ ποιο) στα αυτιά μου προκειμένου να εκμεταλλευτώ και το 3D audio και απλά χάζευα μπροστά στην τηλεόρασή. Ήταν λοιπόν που ήταν benchmark τεχνικά στην κατηγορία του ήρθε και έγινε ακόμα καλύτερο, με την Decima engine να λάμπει. Επίσης, αξίζει να αναφέρω ότι και στο expansion DLC θα συναντήσουμε ελληνική γλώσσα, όσον αφορά τα κείμενα (υπότιτλοι, μενού κλπ.), όπως το αρχικό παιχνίδι.

Κρατώντας λοιπόν τις προσδοκίες μου από το The Frozen Wilds του Horizon Zero Dawn, το Burning Shores του Horizon Forbidden West ήρθε να μου δώσει αυτό που περίμενα. Μία νέα μεγάλη και πλούσια σε ποικιλία περιοχή, νέες ικανότητες, νέα όπλα και εξοπλισμό, νέες μηχανές και αντιπάλους και φυσικά νέες ενδιαφέρουσες αποστολές και χαρακτήρες. Όλα αυτά σε ένα πακέτο που δείχνει ακόμα ομορφότερο από το υπέροχο βασικό παιχνίδι. Αποτελεί λοιπόν ένα εξαιρετικό expansion που μας φτιάχνει τη διάθεση και στρώνει το χαλί για το επόμενο Horizon που θα κλείσει την τριλογία.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Horizon Forbidden West: Burning Shores
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Υπέροχη νέα περιοχή
Πανέμορφο
Ενδιαφέροντες αποστολές και νέοι χαρακτήρες
Αρκετό νέο περιεχόμενο
Ελληνική γλώσσα
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ο χάρτης δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον σε όλη την έκτασή του
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!