Δείτε εδώ το νέο Game Recap #101: Η «Προδοσία» του Kojima και The Last of Us Part I Ξανά

Gran Turismo 7

Gran Turismo is back!

Release Date
04/03/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4
Developer
Polyphony Digital
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Πριν 25 χρόνια εκεί στο μακρινό πλέον 1997 κάνει την εμφάνιση του ο τίτλος Gran Turismo από την Polyphony Digital με producer τον Kazunori Yamauchi. Ένας racing τίτλος τότε που ξεχώρισε για τα δεδομένα της εποχής και έθετε νέα Standards ως προς τα πιο Simulation παιχνίδια racing. Ο πρώτος τίτλος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αργότερα είδαμε το δεύτερο παιχνίδι στην σειρά πάλι στο PlayStation 1 όπου αποτέλεσε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς ήταν πολύ πιο εμπλουτισμένο σε υλικό από τον προκάτοχό του. Αργότερα η αλλαγή η μεγάλη ήρθε πλέον στο PlayStation 2 καθώς εκεί είδαμε τα Gran Turismo 3 και Gran Turismo 4 όπου ειδικά το τελευταίο για πολλούς ήταν το καλύτερο παιχνίδι της σειράς. Στo PlayStation 3 είδαμε το Gran Turismo 5 και Gran Turismo 6 και πιο πρόσφατα είδαμε στο Playstation 4 το Gran Turismo Sport το οποίο είχε έναν πιο online προσανατολισμό καθώς έλειπαν κάποια βασικά modes που είχαμε συνηθίσει από το παιχνίδι και έτσι η Polyphony έρχεται λίγο να επανορθώσει καθώς φέρνει το Gran Turismo 7 και στο PlayStation 4 αλλά και στο PlayStation 5. Να προσθέσω πως στα μεσοδιαστήματα είδαμε και κάποιες εκδόσεις Prologue και κάποιες άλλες ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούσαν στην Ιαπωνία.

Για την Sony και το PlayStation το Gran Turismo είναι πολύ βαρύ όνομα καθώς το Franchise μέχρι την στιγμή που γράφεται το Review έχει πουλήσει πάνω από 85 εκατομμύρια αντίτυπα οπότε όπως καταλαβαίνετε το νέο παιχνίδι είναι «καταδικασμένο» να πετύχει.

Το Gran Turismo 7 το εισαγωγικό του video θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα μικρό μίνι ντοκιμαντέρ καθώς μας δείχνει όλη την εξέλιξη της αυτοκίνησης για το πότε είδαμε το πρώτο αυτοκίνητο σε παραγωγή έως το σήμερα που πλέον έχουν γίνει τεράστια τεχνολογικά βήματα. Είναι ένα πολύ συναισθηματικό intro video και παρόλο που δεν έχει επιλογή για να κάνετε skip πιστέψτε με θα θέλετε να το δείτε όλο. Άλλωστε πολλά από τα Gran Turismo είχαν ιδιαίτερα επιμελημένα εισαγωγικά video και αυτό δείχνει το μεράκι που έχει το Studio γενικότερα.

Τελειώνοντας το εισαγωγικό video θα έρθουμε αντιμέτωποι με δυο modes τον παγκόσμιο χάρτη αλλά και το Music Rally mode. Αυτό που θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως είναι ο παγκόσμιος χάρτης βεβαίως όπου εκεί ξεδιπλώνονται όλα τα modes του παιχνιδιού. Ναι ο χάρτης επιστρέφει καθώς μας είχε λείψει από το GT Sport και σίγουρα θα σας φέρει μνήμες από τα παλιότερα παιχνίδια. Να αναφέρουμε το πολύ θετικό πως τα πάντα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά το οποίο είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την χώρα μας και σίγουρα θα μας κάνει την ζωή πιο εύκολη ως προς την κατανόηση των επιλογών. Να αναφέρουμε πως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα επιστρέφουν και έτσι με τα λιγοστά πρώτα χρήματα μας θα είμαστε σε θέση να πάρουμε το πρώτο μας αυτοκίνητο. Μια πολύ ωραία προσθήκη που βλέπουμε στο Gran Turismo 7 είναι το Gran Turismo Cafe. Μέσα από το GT Cafe στην ουσία θα αρχίσουν να ξεκλειδώνουν οι υπόλοιπες τοποθεσίες ενδιαφέροντος καθώς νέες πίστες νέα Challenges κλπ. Το Gran Turismo Cafe θα μας προσφέρει έναν κατάλογο όχι φυσικά με τα αγαπημένα μας ροφήματα αλλά θα δούμε αυτοκίνητα κατηγορίες αυτοκινήτων εταιρείες οι οποίες ξεχώρισαν με την παρουσία τους στον χώρο των αυτοκινήτων στους αγώνες κλπ. Έτσι κάθε φορά μέσα από το GT Cafe θα μας δίνονται διάφορα challenges όπου θα πρέπει να ολοκληρώνουμε. Να αναφέρω το επίσης θετικό πως κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα έχετε συμβουλές από διάφορες προσωπικότητες του χώρου και θα σας επεξηγούν για το ότι σας συμβαίνει στο παιχνίδι.

Ένα άλλο γνώριμο Mode που θα δούμε στον χάρτη είναι φυσικά και τα διπλώματα τα οποία επιστρέφουν όπως τα ξέραμε και θα μας βάλουν στην διαδικασία που μας έβαζαν πάντοτε στο Gran Turismo. Στόχο μας φυσικά τι άλλο, το χρυσό trophy όταν πετύχουμε τον επιθυμητό χρόνο.

Το κάθε αυτοκίνητο πλέον που αγοράζουμε μπορούμε να το βελτιώσουμε και να το παραμετροποιήσουμε οπτικά καθώς μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μηχανικά εξαρτήματα, body kit να αλλάξουμε τις ζάντες μέσα από μια μεγάλη επιλογή που μας δίνει το παιχνίδι και επίσης ο Liverly editor είναι πάλι παρών όπως τον πρωτογνωρίσαμε στο GT Sport. Ήταν κάτι το πολύ θετικό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπάρχει και εδώ. Επίσης θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε και να επισκευάσουμε το αυτοκίνητο ακόμα και να το καθαρίσουμε.

Μιλώντας για αυτοκίνητα ο αριθμός αυτών φτάνει τα 400+ μαζί με όλες τις αγωνιστικές τους παραλλαγές. Ένα μικρό παράπονο είναι πως το Roster των αυτοκινήτων δεν περιέχει μοντέλα πολύ πρόσφατης κυκλοφορίας. Πέρα από αυτό όμως θα δείτε κλασικά αυτοκίνητα που άφησαν εποχή όπως επίσης και πολλά sport εικονικά αυτοκίνητα Ιαπωνικά, Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά. Καθώς βελτιώνουμε το αυτοκίνητο θα δούμε και τον βαθμό απόδοσης το οποίο θα είναι και κριτήριο στο να συμμετέχουμε στα διάφορα Events. Κάθε Event τηρεί κάποιες προϋποθέσεις όπου μας γίνονται γνωστές πριν πάρουμε μέρος στον αγώνα.

Η επιλογή Sport επιστρέφει καθώς μας απασχολήσει κυρίως διαδικτυακά και η δομή του Online είναι παρόμοια με αυτή που γνωρίσαμε μέσα από το GT Sport. Καθώς παίρνουμε μέρος σε αγώνες και όσο καλύτερη θέση παίρνουμε αναλόγως παίρνουμε σταδιακά και τον αντίστοιχο βαθμό. Επίσης η ευγενής άμιλλα έχει να κάνει για το πως συμπεριφερόμαστε μέσα στην πίστα. Όσο έχουμε άριστη συμπεριφορά αυτό θα αποτυπώνεται και στο βαθμό μας. Σαφώς υπάρχουν Events τα οποία θα ανανεώνονται και μην ξεχνάμε πως η Polyphony Digital έχει κάνει συμφωνία με την FIA οπότε θα δούμε διάφορα ωραία πράγματα. Όλα τα Events τα challenges παίρνουν μέρος μέσα από 90 πίστες που φυσικά είναι και οι παραλλαγές των αρχικών.

Αφήνοντας όμως όλα τα Modes του τίτλου προχωρούμε στο gameplay του Gran Turismo 7. Να πω την αλήθεια εντύπωση μου έκανε η αίσθηση που αποκομίζεις από το DualSense και σου δίνει την αίσθηση πως είναι σαν να κρατάς το τιμόνι του αυτοκινήτου και να νιώθεις την ποιότητα κύλισης όταν περνάς πάνω από τα kerbs ή αν πατήσεις σε ένα κομμάτι εκτός της πίστας. Επίσης πολύ αληθοφανή αίσθηση e;iani η αίσθηση του γκαζιού και του φρένου καθώς νιώθουμε την απαραίτητη αντίσταση. Τα Physics είναι σαφώς πιο βελτιωμένα και αυτό φαίνεται κατά την διάρκεια της οδήγησης καθώς νιώθουμε πλέον πιο έντονα την συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου με εμπρόσθια κίνηση που βλέπουμε το φαινόμενο της υποστροφής ή αντίστοιχα ένα αυτοκίνητο με πίσω κίνηση νιώθουμε καλύτερα την υπερστροφή. Σαφώς κάθε αυτοκίνητο έχει την δική του ξεχωριστή συμπεριφορά και όλα αυτά αλλάζουν συνεχώς αν βελτιώσουμε το αυτοκίνητο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η μεταβολή του καιρού όπου η Polyphony Digital έκανε μια πολύ καλή δουλειά καθώς έχει προσθέσει μετεωρολογικά μοντέλα από την εκάστοτε περιοχή όπου βρίσκεται η αγαπημένη μας πίστα. Οι συνθήκες βροχής καθώς και το πως μεταβάλλονται τα βρόχινα κομμάτια μέσα στην πίστα είναι κάτι το πολύ ρεαλιστικό. Για παράδειγμα όταν σταματήσει η βροχή το κομμάτι της αγωνιστικής γραμμής των αυτοκινήτων θα στεγνώσει πιο εύκολα από ένα απάτητο κομμάτι.

Το μοντέλο ζημιών είναι μεν αναβαθμισμένο αλλά όχι ίσως κάτι το εντελώς ριζικά καινούργιο που όλοι ίσως περιμέναμε. Όμως από την άλλη το παιχνίδι μας βάζει στο τρυπάκι στο να οδηγούμε σωστά χωρίς να ερχόμαστε σε επαφή με άλλα αυτοκίνητα καθώς θα μας ανταμείβει με το bonus καθαρού αγώνα.

Οι ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι πραγματικά αμέτρητες και μπορούμε να σετάρουμε όπως εμείς θέλουμε το κάθε αυτοκίνητο. Σε όλη αυτή την εμπειρία μας βοηθά επίσης η ελληνική γλώσσα.

Αφήνοντας το gameplay και τα modes προχωρούμε στον τεχνικό τομέα όπου το Gran Turismo 7 τα πηγαίνει εξαιρετικά καθώς δείχνει πολύ όμορφο, τα αυτοκίνητα έχουν απίστευτη λεπτομέρεια και όλες αυτές τις λεπτομέρειες θα μπορείτε να τις απολαύσετε και μέσα από το Scapes όπου βλέπουμε πολλές τοποθεσίες ανά την υφήλιο όπου μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφία τα αγαπημένα μας αυτοκίνητα. Όμως και μέσα στην πίστα το παιχνίδι είναι πανέμορφο τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο θεωρούνται δεδομένα και ακατέβατα. Τα Replays επίσης είναι αναβαθμισμένα και πολλές φορές το μάτι θα νομίσει ότι βλέπουμε αληθινό αγώνα. Έχουμε δύο γραφικές επιλογές η μια που στοχεύει στο Performance Mode και την απόδοση και η άλλη που στοχεύει στην ανάλυση και προσθέτει ακόμα και σε σημεία Ray tracing. Επίσης στον ηχητικό τομέα το Gran Turismo 7 ως προς τον ήχο των αυτοκινήτων είναι βελτιωμένος σε σχέση με τους προκατόχους του και το καθένα ειδικά στα εικονικά Sport αυτοκίνητα θα αναγνωρίσετε τον ήχο του. παρών φυσικά φωνάζει και το 3D Audio.

Ως προς τα ηχητικά κομμάτια αυτά είναι πάρα πολλά και εμπλουτίζουν ευχάριστα το παιχνίδι.

Μιας και μιλάμε για τα μουσικά Soundtracks θα δούμε και το mode στις αρχικές επιλογές το Music Rally mode. Πρόκειται για να ένα χαλαρωτικό mode όπου ξεκινάμε τον αγώνα με έναν αριθμό beats αφού έχουμε επιλέξει πρώτα ένα μουσικό κομμάτι. Όσο πιο γρήγορα και σωστά οδηγούμε περνάμε τα Checkpoint τα beats ανανεώνονται και όσο πιο απόσταση διανύσουμε πριν τελειώσει το μουσικό κομμάτι τόσο το καλύτερο. Είναι ένα διασκεδαστικό mode το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει και με την οικογένειά του.

Εν κατακλείδι, Το Gran Turismo 7 δίνει μια ηχηρή παρουσία στο PlayStation 4 και φυσικά στο PlayStation 5. Είναι ένα ολοκληρωμένο Racing πακέτο που προσφέρει αμέτρητες επιλογές για τον παίχτη και έχει ανεξάντλητο υλικό. Στα πολύ θετικά του τίτλου η προσθήκη του Gran Turismo Cafe και σίγουρα η επιστροφή όλων αυτών των πραγμάτων που έλειπαν από το GT Sport. To gameplay του τίτλου είναι αναβαθμισμένο και σε συνδυασμό με το DualSense προσδίδει ακόμη πιο μεγάλη αληθοφάνεια . Επίσης διασκεδαστικό είναι και το Music Rally Mode. Στα θετικά σίγουρα θα προσθέσουμε και τον τεχνικό τομέα.  Στα αρνητικά λίγο θα προσθέσουμε όχι και τόσο αναβαθμισμένο roster των αυτοκινήτων και ίσως το μοντέλο ζημιών να ξενίσει κάποιους. Με μια φράση όμως το παιχνίδι είναι για τους λάτρεις της αυτοκίνησης και η Polyphony Digital μας το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Gameplay
Ελληνική γλώσσα
Τεχνικός Τομέας
Πολύ υλικό
Τα παλιότερα Modes επιστρέφουν
Δυναμικός Καιρός
Η αίσθηση με το DualSense
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Όχι και τόσο καινούργια αυτοκίνητα
Damage mode που ίσως ξενίσει και πάλι κάποιους.
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ