Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»
DIGIMON STORY CYBER SLEUTH_20160316230555

Digimon Story Cyber Sleuth

Λύνοντας μυστήρια στον Ψηφιακό Κόσμο. Καλώς ήρθατε στον Κόσμο των Digimon.


Το Digimon Story Cyber Sleuth αποτελεί ένα RPG παιχνίδι Digimon και είναι το πέμπτο παιχνίδι της σειράς Story και το πρώτο που κυκλοφορεί αποκλειστικά σε κονσόλες της Sony. Ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού είναι η Media.Vision για λογαριασμό της Bandai Namco. Το παιχνίδι αρχικά κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2015 για Playstation Vita ενώ έναν χρόνο αργότερα το παιχνίδι έγινε port στο Playstation 4. Παρόλο που μιλάμε για ένα port έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στην υλοποίησή του αν και υπάρχουν μερικά αρνητικά, τα οποία και θα αναφέρουμε παρακάτω. Ένα συγκεκριμένο θετικό χαρακτηριστικό του port πάντως αποτελεί η ύπαρξη λειτουργίας Cross-Save όπου μπορείτε να κάνετε χρήση του ίδιου Save File στο PS4 αλλά και στο PS Vita.

[quote_box_center author=””] Στην πορεία της συνάντησης όμως η ιστορία στραβώνει και ο πρωταγωνιστής μας έρχεται αντιμέτωπος με ένα Ψηφιακό Πλάσμα. [/quote_box_center]

Η ιστορία ξεκινάει στην Ιαπωνία του μέλλοντος. Βρισκόμαστε σε ένα Private Chat Room, όταν ένας περίεργος χρήστης συνδέεται χωρίς να του έχει δοθεί πρόσβαση και μας καλεί στην EDEN, έναν κυβερνοχώρο στον οποίο οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω εικονικής πραγματικότητας. Ο πρωταγωνιστής και οι φίλοι του Nokia Shiramine και Arata Sanada αποφασίζουν να συνδεθούν και έτσι να συναντηθούν όλοι μαζί για πρώτη φόρα. Έπειτα καλούμαστε να διαλέξουμε το φύλο του πρωταγωνιστή τον Takumi Aiba (αγόρι) και την Ami Aiba (κορίτσι). Ο πρωταγωνιστής ανεξάρτητως φύλου είναι ο ίδιος. Για αυτό και το ίδιο επίθετο και η ομοιότητα. Αν δεν θέλουμε το όνομα που μας δίνει η ιστορία μπορούμε να βάλουμε αυτό της αρεσκείας μας. Όταν γίνει κι αυτό ξεκινάει η περιπέτεια. Αφού γίνει η συνάντηση και ξεδιαλύνετε το μυστήριο του αγνώστου χρήστη, μας δίνεται την δυνατότητα του Digimon Capture όπου μαθαίνουμε για τα Digimon μπαίνοντας στο ρόλο του χάκερ. Στην πορεία της συνάντησης όμως η ιστορία στραβώνει και ο πρωταγωνιστής μας έρχεται αντιμέτωπος με ένα Ψηφιακό Πλάσμα, έναν Eater. Κατά την προσπάθεια τους να αποσυνδεθούν, ο Eater διακόπτει την αποσύνδεση του πρωταγωνιστή με αποτέλεσμα να αποξενωθεί από το σώμα του. Εν τέλει, καταφέρνουμε να μεταφερθούμε στον πραγματικό κόσμο με τον πρωταγωνιστή να έχει λάβει ένα είδος ψηφιοποίησης και μπορεί να μεταπηδά από τον πραγματικό στον Ψηφιακό Κόσμο με το Connect Jump. Τότε είναι που μας συναντά η Kyouko Kuremi, μία ντετέκτιβ όπου ειδικεύεται στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η Kyouko μας προσφέρει την βοήθεια της καθώς και δουλειά ως το “δεξί χέρι” στο γραφείο της. Η ίδια φαίνεται να γνωρίζει αρκετά για το πρόβλημα μας καθώς και για τα Digimon. Το παιχνίδι ακολουθεί τρεις υποθέσεις τις οποίες φυσικά καλούμαστε να ξεδιαλύνουμε με αποτέλεσμα να μάθουμε την αλήθεια, το Game Over και ίσως το πλατινένιο τρόπαιο. Καλούμαστε να καθαρίσουμε τον ψηφιακό κόσμο από τους ταραχοποιούς, να σταματήσουμε το φαινόμενο Digital Shift όπου οι δύο κόσμοι συγχωνεύονται και να ανακαλύψουμε την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση του Satoru Kamihsiro, δημιουργού της EDEN. Φυσικά ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, οι τρεις υποθέσεις αλληλεπιδρούν με αποτέλεσμα να γίνεται η ιστορία όλο και πιο πολύπλοκη ενώ πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάτι πιο σκοτεινό. Πέρα όμως από τα Main Quests, υπάρχουν και διάφορα Side Quests τα οποία μας ανταμείβουν με αντικείμενα τα οποία θα μας βοηθήσουν αργότερα είτε στην μάχη είτε στην DigiFarm.

[quote_box_center author=””]Οι αναφορές ή Easter Eggs στην “Δυτική κουλτούρα” όπως ο Robin από τον Batman ή το συγκρότημα KISS με ευχαρίστησαν αρκετά[/quote_box_center]

Το Digimon Story Cyber Sleuth μοιάζει με ένα κοινό RPG. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το πιο κοντινό παιχνίδι σε αυτά τον Pokemon. Ο χειρισμός του είναι εύκολος και πρακτικός σε σημείο που να παίζεις με το ένα χέρι και με το άλλο να ψάχνεις τις DigiEvolutions των Digimon όπου εκτρέφεις. Αν κάποιος είναι νέος στην ιδεολογία των Digimon θα δυσκολευτεί και σίγουρα θα χρειαστεί οδηγό ως προς την εξέλιξη των Digimon χωρίς βέβαια να στερείται την διασκέδαση και την ουσία του παιχνιδιού. Αν κάποιος είναι γνώριμος τότε σίγουρα θα χαρεί όλα όσα προσφέρει το παιχνίδι. Είτε μαζεύοντας όλα τα 250 διαθέσιμα Digimon, είτε συλλέγοντας τα 500 μοναδικά DigiMetals. Κατά την γνώμη μου στο παιχνίδι υπάρχει αρκετός και περιττός διάλογος με αποτέλεσμα μετά από λίγο να κουράζει. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί το παιχνίδι είναι απευθείας μεταφρασμένο από τα Ιαπωνικά στα Αγγλικά με αντίκτυπο αυτήν την καμπή. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι υπάρχουν αρκετά συντακτικά και εκφραστικά λάθη, αν και δεν με ενοχλεί προσωπικά καθόλου. Αντιθέτως, οι αναφορές ή Easter Eggs στην “Δυτική κουλτούρα” όπως ο Robin από τον Batman ή το συγκρότημα KISS με ευχαρίστησαν αρκετά.

[quote_box_center author=””]Κάτι που μερικοί ίσως βρουν ενοχλητικό, είναι πως οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων είναι στα Ιαπωνικά.[/quote_box_center]

Στον τεχνικό τομέα δεν συναντάμε κάτι μεγαλειώδες. Αν και πρόκειται για μια μεταφορά από το PS Vita όπως είπαμε, τα γραφικά είναι εξαιρετικά για το είδος πάντα του παιχνιδιού, ενώ δεν ξεφεύγουν από την anime αισθητική. Σίγουρα δεν έγινε μια απλή μεταφορά από μια Handheld κονσόλα σε μία Home Console. H Media.Vision δεν έκανε πρόχειρη δουλειά και αυτό φαίνεται. Το παιχνίδι όταν βρισκόμαστε στον Ψηφιακό Κόσμο μας μεταφέρει σε “Cyber” κλίμα ειδικά αν το συνδυάσουμε με το Soundtrack του ενώ το ίδιο γίνεται και όταν περιπλανιόμαστε στα σοκάκια τις Ιαπωνίας αντίστοιχα. Το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι ομοιόμορφο, και αν κοιτάξεις καλά θα βρεις αρκετά Easter Eggs όπως το κτίριο της Sega στην Αkihabara, τα posters των Tekken στο Arcade, το νέο παιχνίδι της Lara Croft να πωλείται στα καταστήματα καθώς και τα Visuals του PS3 να παίζουν στην οθόνη του δισκοπωλείου. Αξίζει να πούμε επίσης ότι τα κομμάτια των Cinematics είναι προσεγμένα όπως παράδειγμα στις μεταμορφώσεις των Digimon ενώ αρκετές φορές θα δούμε Cutscenes σε μορφή anime, μια όμορφη πινελιά αν και κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να είχε παραπάνω. Όσο αφορά τον ήχο, το Soundtrack όπως είπαμε παραπάνω βοηθάει στο να γίνεται ένα με το παιχνίδι. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα η μουσική  προσαρμόζεται στο κλίμα και αλλάζει ατνιστοίχως. Κάτι ακόμη που μερικοί ίσως βρουν ενοχλητικό, είναι πως οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων είναι στα Ιαπωνικά. Αν πάλι είστε λάτρεις των Ιαπωνικών τότε θα χαρείτε ακόμη περισσότερο το παιχνίδι.

Εν κατακλείδι, το Digimon Story Cyber Sleuth απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως της γνώσης σου για τη σειρά. Τα πράγματα σοβαρεύουν κατά την διάρκεια της πλοκής και αυτό το κάνει το παιχνίδι να απευθύνεται και σε πιο απαιτητικούς παίκτες. Αν από την άλλη θέλετε να θυμηθείτε την σειρά ή να περάσετε καλά με ένα RPG όπου θα σας κρατήσει απασχολημένους για πάρα πολύ τότε ανήκετε στο target group. Το παιχνίδι αν και λίγο τραβηγμένο σε θέμα διαλόγου θα σας κρατήσει σε εν γρήγορη με τις μάχες και την πλοκή του. Βέβαια όπως ανέφερα και πιο πάνω η χρήση Guides και το συχνό Saving συνιστάται. Το παιχνίδι με έκανε να θυμηθώ και να αναπολήσω τον καιρό όπου περίμενα το Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσει η anime σειρά που προβαλλόταν στην τηλεόραση. Σαν σύνολο το παιχνίδι αφήνει μόνο θετικές εντυπώσεις. Αξίζει να το δοκιμάσετε και πιστεύω ότι θα το λατρέψετε.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]

Digimon Story Cyber Sleuth
[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review : PlayStation 4
Είδος : Adventure – RPG
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05/02/2016
Κυκλοφορεί για : PlayStation 4, PlayStation Vita
Εκδότρια Εταιρεία : Bandai Namco Entertainment
Εταιρεία Ανάπτυξης : Media.Vision

[/vc_column][/vc_row]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!