Demon’s Souls

Τα remake όπως θα έπρεπε να είναι!

Release Date
12/11/2020
Platforms
PS5
Developer
Bluepoint Games, SIE Japan Studio
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Καθώς περιμέναμε τη νέα γενιά κονσολών, απορούσαμε για το ποιες θα είναι οι δυνατότητές τους και ποια παιχνίδια θα κάνουν την εμφάνισή τους κατά το λανσάρισμα. Σκάει λοιπόν σαν “κομήτης” από το πουθενά το Demon’s Souls. Φήμες ακούγονταν αλλά τον Ιούνιο εν τέλει μάθαμε για την επίσημη κυκλοφορία του. Έτσι λοιπόν, ακονίσαμε τα σπαθιά μας σε όλους τους προηγούμενους τίτλους της FromSoftware και περιμέναμε πως και πως την κυκλοφορία του παιχνιδιού, που πίσω στο 2009, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο είδος RPG. Πάμε λοιπόν παρέα να δούμε αν αξίζει τον χρόνο μας και τα λεφτά μας το νέο Remake του Demon’s Souls.

Το Demon’s Souls είναι δημιουργία της FromSoftware και πρόκειται για τον πρώτο τίτλο της σειράς “Soulsborne”, όπως αναφέρονται από τους fans. Το Remake του τίτλου ανέλαβε η Bluepoint η οποία πίσω στο 2018 μας έδωσε το Shadow of the Colossus. Με την πρώτη εκδοχή του Demon’s Souls τολμώ να πω ότι δεν είχα τεράστια εμπειρία, αλλά το έπαιξα σχετικά πρόσφατα. Ως fan της σειράς πίστευα πως έπρεπε να δώσω μια ευκαιρία στον τίτλο που “γέννησε¨ τα Dark Souls. Όταν το έπιασα στα χέρια μου λοιπόν το παιχνίδι μου φάνηκε αρκετά γερασμένο και δεν εννοώ τα γραφικά αλλά τον βαρύ χειρισμό του παίχτη μας και την κίνησή του σε τέσσερις μόνο κατευθύνσεις. Φαινόταν ότι είχε γίνει εξαιρετική δουλειά πάνω στο παιχνίδι “χτίζοντας γερά θεμέλια” για του “απογόνους” του. Η Bluepoint έλαβε εις γνώση της όλα τα θέματα που είχε το Demon’s Souls και κατάφερε να τα αντιμετωπίσει σχεδόν όλα στο πανέμορφο remake του PlayStation 5. Με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποκτά μία τελείως διαφορετική “νότα” και να μας κάνει να νιώθουμε ότι είναι πιο φρέσκο από ποτέ. Θα ήθελα να τονίσω ακόμα πως όλα τα τραγούδια του παιχνιδιού ηχογραφήθηκαν πάλι από την αρχή.

Το Demon’s Souls μπορεί να είναι το παιχνίδι που ξεκίνησε ένα νέο είδος παιχνιδιών, αλλά είναι σε πολλά πράγματα διαφορετικό από το Dark Souls που το κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει. Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ότι το Demon’s Souls χωρίζεται σε πέντε διαφορετικούς κόσμους, ο καθένας αποτελείται από τρία έως τέσσερα επίπεδα, ο καθένας προσφέρει τις δικές του μοναδικές ανταμοιβές και προκλήσεις. Αυτό που μου άρεσε τόσο πολύ σε αυτή τη δομή είναι ότι αν κάποιος βαρεθεί ένα μέρος, απλά μπορεί να φύγει και να δοκιμάσει μια νέα περιοχή. Κάθε επίπεδο είναι δύσκολο, αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα, δεν είναι απλά ότι γίνονται οι εχθροί πιο δυνατοί. Ο Κόσμος 1 είναι δύσκολος, γιατί συχνά θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έναν ενοχλητικό δράκο που περνά ολόκληρη την ημέρα του “ψήνοντας” γέφυρες που πρέπει να διασχίσετε. Οι εχθροί του Κόσμου 2 είναι ανθεκτικοί στους περισσότερους τύπους ζημιών εκτός του piercing. Ο Κόσμος 3 είναι ένας λαβύρινθος που είναι εύκολο να χαθείς και προστατεύεται από “πλοκαμοφόρους” φύλακες  που μπορούν κάλλιστα να σε σκοτώσουν σε μία ή δύο επιθέσεις. Ο Κόσμος 4 έχει εξαιρετικά επιθετικούς σκελετούς που είναι επίσης ανθεκτικοί στα περισσότερα όπλα εκτός από maces και σφυριά. Τέλος, ο Κόσμος 5 έχει έναν τόνο εχθρών που είναι εύκολο να σκοτωθούν, αλλά έχουν μια άσχημη συνήθεια, να σας κατακλύζουν με γρήγορες επιθέσεις. Μην ξεχάσω να αναφέρω και τη “λίμνη με δηλητήριο”.

Η ιστορία του παιχνιδιού διαφέρει από το πως μας ξετυλίγεται μέσα στο παιχνίδι. Δεν πρόκειται να την δούμε μέσω cutscenes καθώς περνάμε τις πίστες, αλλά ψάχνουμε μόνοι μας να την ανακαλύψουμε. Για να καταλάβουμε λοιπόν τι συμβαίνει σε αυτό το μυστήριο κόσμο θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε κάθε διάλογο που θα κάνουμε με τα NPCs, να παρατηρήσουμε καλά τους χώρους που θα κινούμαστε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και να διαβάζουμε τα details που είναι κρυμμένα μέσα σε items που βρίσκουμε στο ταξίδι μας. Δεν θα αναφέρω απολύτως τίποτα παραπάνω για να χαθείτε στον κόσμο του Demon’s Souls και να δώσετε την δική σας ερμηνεία στην ιστορία του.

Όπως και η υπόλοιπη σειρά των Souls, έτσι και Demon’s Souls είναι ένα Action-RPG που υπερηφανεύεται για δύσκολη, εγκεφαλική και μεθοδική μάχη, καθώς και το εξαιρετικά βαθύ χτίσιμο του χαρακτήρα μας. Στη μάχη η κάθε ενέργεια ενέχει κίνδυνο, είτε ενεργείτε επίθεση και αφήνετε τον εαυτό σας ευάλωτο στις αντίπαλες επιθέσεις, είτε χρησιμοποιείτε την άμυνα και θυσιάζετε ένα μέρος της αντοχής σας για να αποφύγετε ζημιές. Αντί να βασίζεται κυρίως στα αντανακλαστικά, το Demon’s Souls βασίζεται περισσότερο στη λήψη έξυπνων αποφάσεων τόσο εντός όσο και εκτός της μάχης. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι που η κάθε νίκη ενάντια σε Boss, καταφέρνει να δώσει στον χρήστη ένα τεράστιο συναίσθημα ικανοποίησης που κανένα άλλο παιχνίδι δεν έχει καταφέρει να δώσει. Ο χαρακτήρας μας αποτελείται από τρεις μπάρες, μία ζωής (vitality), μία αντοχής (stamina) και ακόμα μία ειδικών ικανοτήτων (mana). To stamina κάνει αναγέννηση σχετικά γρήγορα, ανάλογα με την κατάλληλη χρήση πανοπλίας και χρησιμοποιείται για αποφυγές επιθέσεων, επιθέσεις με όπλα (σπαθιά, τσεκούρια κτλ.), τρέξιμο, άμυνα με τη χρήση ασπίδας. Το mana, χρησιμοποιείται κυρίως από μάγους και αποτελεί το κύριο συστατικό για την χρήση ξορκιών. Τέλος το vitality, είναι η ζωή του παίκτη μας η οποία μειώνεται στο μισό όταν δεν βρισκόμαστε σε Human form. 

Στον κόσμο του Demon’s Souls τα πάντα αποκτούνται με την χρήση souls, τα οποίες αποκτούμε κάθε φορά που σκοτώνουμε εχθρούς, είτε βρίσκονται συμπυκνωμένες σε items που βρίσκουμε κατά το ταξίδι μας. Με τα souls μπορούμε να αγοράσουμε Level για τον παίκτη μας, items, spells, να κάνουμε repair τον εξοπλισμό μας. Γενικά τα souls τα χρειαζόμαστε παντού. Όμως κάθε φορά που χάνουμε, χάνονται και αυτά. Για να τα αποκτήσουμε πάλι πίσω θα πρέπει να πάμε στο σημείο στο οποίο πεθάναμε, αν δεν τα καταφέρουμε, τα χαιρετάμε μια και καλή.

Τέλος να αναφέρω και το multiplayer κομμάτι του τίτλου. Η χρήση της συνδρομής PlayStation Plus είναι σχεδόν αναγκαία γιατί παίκτες απ’ όλο το κόσμο μπορούν να αφήσουν σημειώματα παντού τα οποία βοηθούν πάρα πολλές φορές την αποφυγή παγίδων και κρυμμένων εχθρών. Ακόμα, όταν βρισκόμαστε σε Human Form και όχι σε Soul Form, μπορούμε να καλέσουμε άλλους χρήστες να μας βοηθήσουν σε κάποιο δύσκολο σημείο ή με κάποιο Boss. Αυτό που κάνει όμως πραγματικά challenging όλο το παιχνίδι είναι η επιδρομή μας σε άλλους παίκτες. Μπορούμε να κάνουμε εισβολή ή και να μας κάνουν, και να έρθουμε αντιμέτωποι σε μία μικρή PvP μάχη.

Εν κατακλείδι, το Demon’s Souls είναι η επιτομή των Remake παιχνιδιών. Είναι ένα παιχνίδι που μας δείχνει την νέα γενιά με τα εξαιρετικά γραφικά του. Έγινε σωστή δουλειά σε όλους τους τομείς του και καταφέρνει να κρατήσει όλο το κλίμα αλλά και τις ρίζες του. Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι και δεν απευθύνεται σε όλους. Έχει εξαιρετικά τοπία για να ανακαλύψει κανείς και Boss που απλά μένουν αξέχαστα. Η μουσική του απλά υπέροχη αλλά όχι αξιομνημόνευτη όπως στα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Μπορεί να θελήσετε να σπάσετε το DualSense σας αλλά ειλικρινά το αίσθημα της επιτυχίας, ευχαρίστησης και ικανοποίησης που δίνει είναι μοναδικό.

Ευχαριστούμε θερμά τη Sony PlayStation Ελλάδας για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Εκπληκτικά Γραφικά
Βαρύ και σκοτεινό κλίμα
Μεγάλη δυσκολία
Εγκεφαλική Μάχη
Αίσθημα Ικανοποίησης
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ελάχιστα Checkpoints
Μη χρήση των Adaptive Triggers
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
More Stories
Νέο trailer για το No Man’s Sky