Busted.gr

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2_20161127220008

XCOM 2_20161127220008

Ο διάδοχος του περίφημου XCOM είναι εδώ και μας προσκαλεί να βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην αποτίναξη του εξωγήινου ζυγού. Είναι από τα λίγα turn based αξιόλογα παιχνίδια που έχουν απομείνει και μου φέρνουν αναμνήσεις από τα θρυλικά Commandos και Desperados.

Το νέο XCOM 2 διαδραματίζεται 20 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού. Η γη έχει αλλάξει και οι ηγέτες στη γη έχουν προχωρήσει σε μία άνευ όρων παράδοση στις εξωγήινες δυνάμεις. Η  οργάνωση XCOM έχει αποδεκατιστεί και έχει διασπαστεί. Οι εξωγήινοι κυριαρχούν στη γη, χτίζοντας επιβλητικές πόλεις για τους ανθρώπους ενώ εξουδετερώνουν όποιον αποκλίνει των σχεδίων τους. Μόνο οι τολμηροί είναι πραγματικά ελεύθεροι. Οι εναπομείναντες δυνάμεις του XCOM αρχίζουν πάλι να οργανώνονται για να ξεκινήσουν την παγκόσμια αντίσταση, εξολοθρεύοντας την εξωγήινη απειλή μία και καλή.

Gameplay

XCOM 2_20161128003329

XCOM 2_20161128003329

Ανοίγοντας το παιχνίδι για πρώτη φορά  αντικρίζουμε ένα απλό μενού με τις παρακάτω διαθέσιμες επιλογές: New Game, Load Game, Multiplayer (ranked match, quick match, custom match, leaderboards, edit squad loadouts), Options (audio, video, gameplay, interface), Character Pool.

New game λοιπόν και auto save enabled μήνυμα με ένα συνηθισμένο μοτίβο και βουτάμε στη δράση. Στη συνέχεια καλούμαστε να επιλέξουμε τη δυσκολία του παιχνιδιού ανάμεσα σε rookie, veteran, commander, legend καθώς και αν θέλουμε να παίξουμε tutorial και να προσθέσουμε υπότιτλους.

Μετά από την κλασική εισαγωγή το παιχνίδι σε βάζει αμέσως στο κλίμα με το χειρισμό να είναι εύκολος σε εκμάθηση. Με το Χ επιλέγεις θέση και επικυρώνεις, τα κουτάκια πάνω από κάθε παίχτη δείχνουν τη ζωή του και τα σηματάκια από κάτω πόσες κινήσεις έχει σε κάθε γύρο. Πατώντας L3 φαίνονται αναλυτικά οι πληροφορίες του μαρκαρισμένου κάθε φορά παίχτη. Κάθε αποστολή ξεκινάει με τους παίχτες σε απόκρυψη, αν κάποιος εντοπιστεί όλοι μετά είναι εκτεθειμένοι. Οπότε καλό είναι να το εκμεταλευόμαστε ώστε να στήνουμε ενέδρες στον εχθρό. Για να σε εντοπίσει ο εχθρός πρέπει να πατήσεις πάνω στα μαρκαρισμένα με κόκκινο χρώμα κουτάκια. Όταν πάρουμε θέσεις τότε το παιχνίδι μας καλεί να πατήσουμε το R2 για να ανοίξει το μενού τακτικής, με τα L1-R1 επιλέγουμε στόχο ενώ με το σταυρό καλούμαστε να επιλέξουμε όπλο και να επικυρώσουμε την ενέργεια. Η κάλυψη χάνεται όταν οποιαδήποτε στρατιώτης σου επιτεθεί, όταν σπάσει παράθυρο ή κλωτσήσει πόρτα ή όταν ο παίχτης σου εντοπιστεί ή πατήσει σε κόκκινο κουτάκι. Ο σταυρός επίσης δίνει επιλογή περιστροφής της κάμερας σε οπτική ¾ σε 4 διαφορετικές προκαθορισμένες πλευρές γύρω από τον παίχτη προκειμένου να εντοπίσουμε το καλύτερο σημείο για να τον τοποθετήσουμε. Θα ήθελα η κάμερα να κινούταν ελεύθερα γύρω από τον παίχτη σε κάθε γωνία παρόλα αυτά. Οι στρατιώτες σε περιπολία θα πυροβολήσουν τον πρώτο εχθρό που θα εντοπίσουν να κινείται. Για να συλλέξεις ένα αντικείμενο πρέπει να τελειώσεις την κίνησή σου μέσα στην προκαθορισμένη κίτρινη περιοχή του αντικειμένου. Όλοι οι στρατιώτες έχουν τη δυνατότητα να χακάρουν υπολογιστές, πόρτες και άλλα αντικείμενα και να κερδίσουν ανταμοιβές.

XCOM 2_20161128002405

XCOM 2_20161128002405

Επίσης όλοι μπορούν να κουβαλήσουν λιπόθυμους, τραυματισμένους ή πεθαμένους παίχτες ή συμμάχους. Σημαντική βοήθεια αποτελούν οι χειροβομβίδες οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο φονικές όσο τα όπλα αλλά προκαλούν ζημιά σε πολλούς εχθρούς και καταστρέφουν αντικείμενα κάλυψης και τοίχους. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να ορίσουμε σημείο διαφυγής με το R3 ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε ζωντανοί από τους εχθρούς. Η μονάδα που βρίσκεται μέσα στη ζώνη διαφυγής μπορεί να ενεργοποιήσει την ικανότητα διαφυγής για να φύγει με ασφάλεια.

Με το κουμπί Options παγώνει το παιχνίδι και το pause menu δίνει τις επιλογές για load game, view controller map, edit options, exit to main menu και φυσικά return to game.

Υπάρχουν διαθέσιμες πέντε διαφορετικές κατηγορίες παιχτών με το δικό της skill tree η κάθε μία και με ξεχωριστές ικανότητες πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα ώστε να πετύχεις το στόχο σου. Η τακτική παίζει σημαντικό ρόλο ενώ σημαντικές είναι οι επιλογές τόσο της σύνθεσης της ομάδας αλλά και των δυνατοτήτων που θα επιλεγούν προς αναβάθμιση, είτε αφορά όπλα, είτε πανοπλίες είτε κινήσεις τακτικής μέσω πληροφοριών.

Το gameplay γενικά διαθέτει μεγάλη ευελιξία στη μάχη. Η γενικότερη παγκόσμια κατάσταση επηρεάζει το σκηνικό της κάθε αποστολής και τη μάχη. Η απόκρυψη βοηθάει αδιαμφισβήτητα στους αιφνιδιασμούς. Νέα είδη εξωγήινων κάνουν την εμφάνισή τους σε σχέση με το πρώτο XCOM.

Commander’s quarters

XCOM 2_20161127230511

XCOM 2_20161127230511

Σε αυτό το σημείο έχουμε τη δυνατότητα για research (έρευνα) όπου φαίνονται οι διαθέσιμες αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε καθώς και ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει η κάθε μία, engineering (αναβαθμίσεις τεχνολογίας και gadget), armory (οπλοστάσιο) όπου μπορείς να αναβαθμίσεις όπλα, στρατιώτες και να κάνεις προσομοιώσεις και την επιλογή command (διαταγές). Το μενού επιλογής και το γραφικό background εδώ θυμίζουν πολύ το Fallout shelter όπου βλέπεις σε τομή όλα τα δωμάτια και το τι γίνεται σε αυτά και επιλέγεις από που θέλεις να πας. Φυσικά όσο ανεβαίνουν οι πόντοι εμπειρίας του παίχτη τόσο πιο αποτελεσματικός γίνεται. Πριν την έναρξη της κάθε αποστολής δίνεται η δυνατότητα για κάποιες τελευταίες ρυθμίσεις των συντρόφων της ομάδας πατώντας το L2 ή επιλέγοντας το αντικείμενο που θέλεις να αλλάξεις πατώντας απλά το Χ και επιλέγοντας κάποιο άλλο από το quick list. Στο πέρας της κάθε αποστολής εμφανίζεται ένας κατατοπιστικός πίνακας με ενδιαφέροντα στατιστικά της μάχης.

Στο online κομμάτι θα ήθελα να αναφέρω ότι το παιχνίδι διαθέτει multiplayer μάχες ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων και εξωγήινων σε χάρτες που δημιουργούνται τυχαία. Έτσι σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις διάρκεια στον τίτλο. Προβλήματα σε γενικές γραμμές δεν εντόπισα που να χαλάνε την online εμπειρία.

Υπάρχει τέλος η δυνατότητα δημιουργίας mods στο PC μέσα από το ίδιο το παιχνίδι και διαμοιρασμός στο Steam.

Γραφικά

XCOM 2_20161128003433

XCOM 2_20161128003433

Τα γραφικά του τίτλου δεν ενθουσιάζουν. Ομολογώ ότι τα περίμενα πολύ πιο αναβαθμισμένα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Αντιθέτως μου φάνηκαν σχεδόν στάσιμα και λίγο χοντροκομμένα. Ακόμα και μετά το patch στο ps4 Pro δεν διαπίστωσα μεγάλη διαφορά. Εδώ κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι μετά από την ολοκλήρωση του γύρου είτε του δικού μου είτε της AI συχνά το παιχνίδι έδειχνε να κολλάει και έπρεπε να περιμένω τουλάχιστον 1 λεπτό για να συνεχίσω, μη μπορώντας εύκολα να αντιληφθώ αν κόλλησε πράγματι ή αν πρέπει απλά να περιμένω. Η AI είναι αξιόλογη ακόμα και στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας. Υπάρχουν επίπεδα στο χάρτη και η κίνηση σε αυτά γίνεται εύκολα αφού επιλέξεις πάνω ή κάτω με το σταυρό αλλά γενικά θέλει εξοικείωση για να συνηθίσεις. Υπάρχουν όμως φορές που θα σε μπερδέψουν. Τα διάφορα εμπόδια ή οι τοίχοι μέσα σε κλειστούς χώρους γίνονται διάφανα καθώς θα γυρίσεις την κάμερα προκειμένου να μην ενοχλούν αλλά οι προκαθορισμένες θέσεις της κάμερας δυσκολεύουν την καλύτερη εποπτεία για επιλογή σωστής θέσης αυξάνοντας σημαντικά τον παράγοντα λάθους. Ο ήχος και η μουσική είναι προσεκτικώς επιμελημένα στο στυλ του παιχνιδιού και δεν κουράζουν σε καμία περίπτωση.

Επίλογος

Παίζοντας το παιχνίδι μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Συνέχεια του προηγούμενου, ωραία δεμενη ιστορία και δυνατότητες πλήθους αναβαθμίσεων και επιλογών. Φτωχές επιλογές στις ρυθμίσεις (για τις κονσόλες τουλάχιστον) χωρίς κάτι έξτρα για το ps4 Pro, γραφικά συμβατά με το ύφος του τίτλου αλλά που δεν δείχνουν τις δυνατότητες της Unreal engine. Ίσως σφάλλω και εγώ γιατί μάλλον είχα βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Πρόκειται σίγουρα για έναν ιδιαίτερο τίτλο που δεν απογοητεύει στο σύνολο του και που συνεχίζει ποιοτικά το δρόμο του προκατόχου του, έστω και με κάποια θεματάκια, αλλά πλέον, έστω και τουλάχιστον οπτικά, χρειάζεται μία πιο τολμηρή αναβάθμιση.

Φωτογραφίες

Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PlayStation 4 Pro
Είδος: Strategy
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Playstation 4 Pro, Xbox One (S), PC, Mac
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5/2/2016
Εκδότρια εταιρία: 2K Games
Εταιρία ανάπτυξης: Firaxis
7.5 ΑΞΙΟΛΟΓΟ

The Good

 • Στρατηγική με νόημα
 • Ήχος
 • Απλός χειρισμός
 • Αφηγηση-ιστορία
 • Αναβαθμίσεις και έρευνες
 • Πολλές ώρες παιχνιδιού
 • Και αρκετά DLC στον ορίζοντα (Shen’s last gift, Alien hunters, Anarchy’s children)

The Bad

 • Γραφικά που δεν ενθουσιάζουν
 • Κολλήματα στο τέλος αρκετών γύρων
 • Επίπεδα που ίσως μπερδεύουν
 • Κάμερα χωρίς πλήρη ελευθερία
7.5 ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα αλλά και pure gamer από το 1990 μέχρι σήμερα. Πρώτη κονσόλα του το Sega Master System Ι μέσα στο 1990. Του αρέσουν όλες σχεδόν οι κατηγορίες παιχνιδιών ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά το gaming,τους υπολογιστές τα κινητά, τα tablets, το διαδίκτυο αλλά και τα gadgets. Αγαπημένο παιχνίδι το Skyrim. “I used to be an adventurer like you, then I took an arrow in the knee”

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr