Busted.gr

Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein II: The New Colossus

Killing f@@cking Nazis…


Wolfestein 3D… Οι ηλικιακά εκεί γύρω στα 30+ σίγουρα θα το θυμόσαστε. Όσοι είχαμε υπολογιστή εκείνα τα χρόνια το είχαμε απολαύσει. H αγαπημένη μας id Software τότε με Designers  τον John Carmack, Romero, Hall στο μακρινό 1992 εκδίδει το Wolfenstein 3D. Ένα παιχνίδι το οποίο ήταν από τα πρώτα FPS και άνοιγε σιγά σιγά τον ασκό του Αιόλου για τους μετέπειτα τίτλους και γενικότερα όλης της κατηγορίας. Ο τίτλος τότε αποτελούνταν από Pseudo 3d γραφικά με τους εχθρούς να αποτελούνται επίσης από τα λεγόμενα sprites εκείνης της εποχής. H ιστορία του παιχνιδιού ήταν εμπνευσμένη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του BJ Blazkowicz. Σίγουρα ένα παιχνίδι που έθεσε τις βάσεις για την κατηγορία των FPS. Πολλοί άλλωστε το αποκαλούν και ως παππού των First Person Shooters παιχνιδιών. Από τότε αρκετοί τίτλοι έχουν έρθει με το όνομα Wolfenstein οι οποίοι άλλοτε ήταν καλοί και άλλοτε μέτριοι. Όμως το 2014 η MachineGames μαζί με την Bethesda (αγόρασε και την Id)  ξαναεπαναφέρουν το παιχνίδι στα σωστά μονοπάτια και η αλήθεια είναι πως μας εντυπωσίασαν με το Wolfenstein: The New Order και αργότερα με το Stand alone The Old Blood. Πλέον η MachineGames φέρνει το δεύτερο μέρος με την ονομασία Wolfenstein ΙΙ The New Colossus και το στοίχημα πλέον είναι αν μας προσφέρει ένα εξίσου εξαιρετικό FPS όπως ήταν το πρώτο εφάμιλλο του βαρύ ονόματος που έχει πλέον το όνομα Wolfenstein.


Σενάριο


Ένα κλασικό ερώτημα που μας έχει γεννηθεί κατά καιρούς είναι τι θα γίνονταν αν οι Ναζί κέρδιζαν τον τότε πόλεμο. Η απάντηση έρχεται μέσα από το παιχνίδι όπου πλέον η Ναζιστική Γερμανία έχει κερδίσει τις αποκαλούμενες συμμαχικές δυνάμεις, με τους Γερμανούς πλέον να έχουν κερδίσει τυπικά τον πόλεμο και να έχουν υπό κατοχή και την Αμερική με αποκορύφωμα την ρίψη και πυρηνικής βόμβας. Τα γεγονότα στο δεύτερο μέρος έρχονται ως συνέχεια από το πρώτο με εμάς να αναλαμβάνουμε τον ρόλο του ήρωα William «B.J.» Blazkowicz όπου έχει χάσει σχεδόν όλες του τις δυνάμεις καθώς έχει πάρα πολλά τραύματα και είναι εξουθενωμένος. Θα μεταφερθεί στο Eva’s Hammer όπου εκεί είναι το ορμητήριο και η βάση της επαναστατικής ομάδας όπου ανήκει και ο ΒJ, με μοναδικό σκοπό βέβαια  την απελευθέρωση της Αμερικής.

Βέβαια το έργο σας  δεν θα είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να τα βάλετε με το σκληρό ναζιστικό καθεστώς στο οποίο αποτελείται το κόκκινο πανί για αυτούς. Εννοείτε ο συντονιστής όλου αυτού του κυνηγητού εναντίον σας είναι η χαρακτήρας Frau Engel όπου θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην MachineGames και την Bethesda καθώς δημιούργησαν έναν χαρακτήρα ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ιδεολογία των τότε Ναζί καθώς η Εngel δείχνει εντελώς βίαιη, ψυχανώμαλη και σαδιστική. Άλλη μια ευχάριστη νότα κατά την αφήγηση των γεγονότων είναι και τα λεγόμενα Flashbacks του BJ στην παιδική του ηλικία αλλά δεν θα αποκαλύψω τίποτα περισσότερο για ευνόητους λόγους. Πάντως αυτή η αναδρομή του BJ στα παιδικά χρόνια σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεγονότα θα μας κάνει να έχουμε ένα νοερό συναισθηματικό δέσιμο με τον χαρακτήρα. Από την άλλη το παιχνίδι καλά κάνει και δε φοβάται, να εκφραστεί για τις πολιτικές χυδαιότητες του παρελθόντος όσο και για τις αποκρουστικές τακτικές που ακολουθήθηκαν από το Ναζιστικό καθεστώς. Να επισημάνω πως το Cast των χαρακτήρων και οι ερμηνείες αυτών αγγίζουν πολύ ρεαλιστικά επίπεδα και φτάνουν σε επίπεδο άλλα κορυφαία παιχνίδια. H διάρκεια ολοκλήρωσης του παιχνιδιού θα φτάσει τις 10 με 15 ώρες ανάλογα βεβαίως και με το επίπεδο δυσκολίας.


Gameplay


Αφήνοντας την υπόθεση του παιχνιδιού πολλοί θα διερωτηθούν για το πως είναι το gameplay του τίτλου. Το Wolfenstein 2 θα πω πως καταφέρνει και μπαίνει στο πνεύμα των old school shooters διατηρώντας και φέρνοντας όμως κάποιες πινελιές ως προσθήκες για να του δώσει μια φρεσκάδα καθώς ο τίτλος μας προσφέρει την δυνατότητα της διαφορετικής προσέγγισης για το πως θα σκοτώσουμε τους αντιπάλους μας. Υπάρχουν και τα λεγόμενα perks όπου ανεβάζοντας το καθένα από αυτά έχουμε και κάποια reward .

Θα μπορείτε να μπείτε σε λιγάκι πιο Stealth μονοπάτια με προσεκτική παρατήρηση του περιβάλλοντος αλλά αν θέλετε βεβαίως πάτε στην ολομέτωπο επίθεση όπου το παιχνίδι κακά τα ψέμματα δείχνει και είναι απολαυστικό με την ακατάπαυστη δράση που προσφέρει και με το αίμα να ρέει άφθονο. Ειδικά η χρήση των Dual όπλων ή διπλών όπλων είναι μοναδική. Τα όπλα που θα έχετε στην διάθεση σας θα είναι άκρως ικανοποιητικά χωρίς να είναι πολλά σε ποσότητα. Όσο αφορά την Α.Ι των αντιπάλων είναι άκρως ικανοποιητική και αυτό θα το καταλάβετε από τις αντιδράσεις μέσα στον χώρο που κινούνται. Το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά μεγάλο και δεν θα είναι ουκ ολίγες οι φορές που θα κάνετε Load το παιχνίδι. Σαφώς όμως μπορείτε να το αλλάξετε ανά πάσα στιγμή μέσα από τα option του παιχνιδιού. Οι εχθροί πέρα από ανθρωπίνου θα είναι και διαφόρου είδους ρομποτικοί χαρακτήρες όπου λιγάκι θα σας ζορίζουν περισσότερο. Επίσης θα έχετε την δυνατότητα να συλλέγετε διαφόρου είδους collectibles τα οποία χωρίζονται σε 6 είδη. Το αίσθημα επαναληψιμότητας πάντως δεν θα είναι μεγάλο αν κάποιος θέλει να παίξει το βασικό Main story του παιχνιδιού.


Γραφικά – Ήχος


Όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω έρχονται να αναπαρασταθούν από την μηχανή γραφικών id tech 6 (χρησιμοποιείται στο DOOM) με την ανάλυση στο PS4 Pro να είναι στα 1440p. Ο τίτλος ναι μεν τρέχει στα 60fps αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όμως που έχουμε μια στιγμιαία πτώση στα καρέ χωρίς όμως να χαλάει το τελικό αποτέλεσμα. Ίσως βεβαια με μελλοντικό update εξαλειφθεί αυτή η πτώση των καρέ. Οι φωτοσκιάσεις του παιχνιδιού ξεχωρίζουν και δείχνουν εντυπωσιακές και η ποικιλομορφία στα γραφικά είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο το level design λιγάκι θα το χαρακτήριζα περίεργο και αυτό το κατάλαβα ιδιαίτερα όταν βρισκόμουν στο Eva’s Hammer στο οποίο χάθηκα αρκετές φορές καθώς έψαχνα αυτό που ήθελα να κάνω και έμοιαζε λίγο πολύ με λαβύρινθο. Βέβαια το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις υπόλοιπες περιοχές του τίτλου. Στα του ήχου η μουσική στο Background εναλλάσσεται ανάλογα με την δράση και η αλήθεια είναι πως ταιριάζει απόλυτα με το στυλ του παιχνιδιού. Το δε voice acting των χαρακτήρων είναι εξαιρετικό.


Εν κατακλείδι


Το Wolfestein 2 The New Colossus είναι εδώ και χωρίς πολλές φανφάρες καταφέρνει να ξεχωρίσει και σαφώς αποτελεί μια εξαιρετική συνέχεια του πρώτου μέρους. Είναι εδώ να μας δείξει πως ένα ΑΑΑ Old school shooter τίτλος δίχως Multiplayer και δίχως Microtransactions μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με το εξαιρετικό Main story το οποίο θα σας κρατήσει προσκολλήμενους για πάνω από 10 ώρες, με την καταιγιστική δράση που προσφέρει, με έναν ήρωα και με ένα cast χαρακτήρων που θα μας κάνουν να τους συμπαθήσουμε και να τους αγαπήσουμε. Από εκεί και πέρα ο τεχνικός τομέας δείχνει άρτιος με μοναδικό μελανό σημείο λιγάκι το level design. Επενδύστε και απολαύστε άφοβα.

9 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

 • Καταιγιστική δράση
 • Εθιστικό gameplay
 • Γραφικά
 • Cast χαρακτήρων
 • Χορταστικό Campaign

The Bad

 • Επαναλιψημότητα
 • Level Design
9 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

0 Comments

 1. Ημερομηνία κυκλοφορίας του Wolfenstein 2: The New Colossus για το Switch (trailer) | Busted.gr
  24/04/2018 at 9:24 pm

  […] Επιτέλους το Wolfenstein 2: The new colossus, το παιχνίδι που κέρδισε τον τίτλο “Best Action Game” στα Game Awards έρχεται στο Switch, με τις κατάλληλες μετατροπές ώστε να τρέχει απροβλημάτιστα, στις 29 ιουνίου 2018. Η Bethesda είναι υπεύθυνη και για αυτή τη μεταφορά, όπως και για το Doom, ως  Publisher και σίγουρα οι κάτοχοι της κονσόλας θα αγκαλιάσουν αυτή τη μεταφορά μιας και θα μπορούν να παίζουν ΑΑΑ παιχνίδια στο “δρόμο”. Απολάυστε υπέθυνα το trailer παρακάτω και διαβάστε την κριτική μας εδώ. […]

Aπόφοιτος Πληροφορικής με το μικρόβιο του gaming να μπαίνει όταν στα χέρια του έφτασε το Nintendo Gameboy. Από τότε δηλώνει φανατικός gamer σε PC και κονσόλες. Αγαπημένη του συνήθεια, να προσπαθεί να κάνει χρόνο στο Nurburgring στο Gran Turismo αλλά τώρα τελευταία και στη σειρά Forza. Επίσης λάτρης κινηματογραφικών ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών. Αρρωστάκι με την ροκ μουσική αλλα και την Heavy Metal γενικότερα.

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr