Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Για όσους περιμένουν ΜΕΓΑΛΑ αποκλειστικά στο PS5 | Game Recap #154»
The Last of Us Part II Remastered
The Last of Us Part II Remastered

The Last of Us Part II Remastered

Μία επιστροφή που σηκώνει συζήτηση...

Release Date
19/01/2024
Played on
PS5
Platforms
PS5
Developer
Naughty Dog
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Για το The Last of Us Part II που κυκλοφόρησε το 2020 από την Naughty Dog στο PS4 έχει «χυθεί» άπειρο ψηφιακό μελάνι, έχουν γραφτεί κυριολεκτικά άπειρες μέχρι και ακραίες απόψεις αλλά θέλω να υπενθυμίσω για εμάς εδώ στο Busted και για μένα προσωπικά που είχα γράψει και το τότε Review του πολύ αναμενόμενου sequel του επικού The Last of Us ήταν και είναι αριστούργημα σε όλα του, ασχέτως αν για παράδειγμα έγραφα το σενάριο εγώ να έκανα ίσως διαφορετικές επιλογές. Όπως και να ‘χει όμως αυτό που παρέδωσε πριν από λίγα χρόνια η Naughty Dog, πέρα του ότι τόλμησε όσο λίγοι θα τολμούσαν να κάνουν συγκεκριμένα ανατρεπτικά πράγματα, ήταν benchmark τίτλος για όλη τη gaming βιομηχανία που μένει χαραγμένος στις gaming συνειδήσεις. Ελάχιστα χρόνια μετά το παιχνίδι επανέρχεται στο PS5 ως The Last of Us Part II Remastered με βελτιωμένα γραφικά και απόδοση αλλά και έξτρα περιεχόμενο. Αν συνυπολογίσουμε ότι το παιχνίδι είχε ήδη δεχθεί ένα εξαιρετικό δωρεάν patch που προσέφερε 60fps στο PS5, ήταν τελικά αναγκαίο να κυκλοφορήσει ξανά ως Remastered; Για πάμε να δούμε.

Αρχικά μιας και μιλάμε για Remastered και το σενάριο, την αφήγηση και όλη την αίσθηση του, την έχω αναλύσει διεξοδικά στο Review του αρχικού παιχνιδιού, δεν θα σας »ταλαιπώρησω» ξανά αλλά θα σας παραπέμψω σε εκείνο το κείμενο, που πιστέψτε με αξίζει την επίσκεψή σας πριν προχωρήσετε. Από εκεί και πέρα θα σταθούμε στις νέες βελτιώσεις και κυρίως στις προσθήκες που συναντούμε στη νέα κυκλοφορία του και να επισημάνω κάτι για το οποίο έχω ερωτηθεί τελευταία αρκετά πως το save σας από την PS4 έκδοση μεταφέρεται κανονικά είτε μέσω Cloud αν είστε συνδρομητής στο PlayStation Plus είτε με ένα USB stick. Η πιο αναμενόμενη ίσως βελτίωση για την οποία αναμένει να ακούσει κάποιος να αποτελεί η οπτική, εδώ πλέον έχουμε native 4K στο Fidelity Mode, γενικά βελτιώσεις στο framerate ενώ για τις τηλεοράσεις και τα monitors που το υποστηρίζουν έχουμε και Variable Refresh Rate. Επιπλέον, με την έξτρα δύναμη που προσφέρει το PS5 θα έρθουμε αντιμέτωποι με καλύτερης ανάλυσης textures, φωτοσκιάσεις και καλύτερα animations. Ειδικά όσοι είχατε ήδη παίξει μέσω backwards compatibility το The Last of Us Part II στο PS5 και με το προ-αναφερόμενο patch να μην νιώσετε αυτό το leap (άλμα) στον τεχνικό τομέα, όχι γιατί το παιχνίδι δεν είναι πανέμορφο και κρύσταλλο αλλά γιατί ήταν ήδη ένα από τα κορυφαία σε αυτή την κατηγορία που είχαμε δει και στέκεται το ίδιο επάξια έως σήμερα, σίγουρα όμως η εμπειρία σε όποιο mode και να επιλέξετε είναι πιο smooth. Τι διαφορά όμως την κάνει η πλήρης εκμετάλλευση πλέον του DualSense με την υπέροχη υποστήριξη των χαρακτηριστικών haptic feedback και adaptive triggers που σε κάνει πέρα από το να νιώθεις κάθε όπλο και κάθε ριπή αλλά και κάθε πτυχή του περιβάλλοντος.

Πάμε τώρα και στις νέες προσθήκες, φυλώντας την καλύτερη για το τέλος. Για αρχή υπάρχει ένα Free Play mode για να παίξουμε κιθάρα, όπως το αντίστοιχο mini game που συναντούσαμε και μέσα στο παιχνίδι και αγαπήθηκε η αλήθεια είναι από πάρα πολλούς παίκτες. Πλέον μπορείς να πάρεις για παράδειγμα τον Joel και να ξεδιπλώσεις το μουσικό σου ταλέντο ελεύθερα. Έχουμε ακόμα νέα skins τόσο για την Ellie όσο και για την Abby για να προσαρμόσουμε μέσα στο παιχνίδι, ένα νέο Speedrun Mode με δυνατότητα να καταγράψουμε και να μοιραστούμε τους καλύτερους χρόνους μας, αρκετά νέα accesibility χαρακτηριστικά και concept art και ακυκλοφόρητο περιεχόμενο που ονομάζεται Lost Levels (που μπορεί να περιέχει και σχολιασμό από τους developers) και εδώ θα σταθώ λίγο περισσότερο. Τα Lost Levels (Sewers, Jackson Party και Boar Hunt) είναι επίπεδα που εν τέλει για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να μπούνε στο τελικό παιχνίδι, μας παρουσιάζονται playable αλλά είναι σε ημιτελές επίπεδο και σχετικά σύντομα. Έχουν ενδιαφέρον; Σίγουρα ναι αλλά θα ήθελα να ανακαλύψω περισσότερα καθώς μόλις μου άνοιγε η όρεξη, τελείωναν.

Η highlight προσθήκη όμως στο The Last of Us Part II Remastered δεν είναι άλλη από το No Return, που είναι ένα Roguelike Survival Mode και κάνει να αξίζει τόσο την αναβάθμιση στη Remastered έκδοση (με δέκα ευρώ περίπου αν είμαστε ήδη κάτοχοι το πρώτου παιχνιδιού) ή την standalone αγορά του. Ένα Mode που αν σας κερδίσει θα σας κρατήσει αρκετές ώρες μέχρι να φτάσετε στο τελικό boss. Σε αυτό το Mode λοιπόν καλούμαστε, αφού επιλέξουμε το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε, να επιβιώσουμε όσο μπορούμε σε κάθε run, σε μια σειρά από τυχαίες αναμετρήσεις με είτε αντίπαλους ανθρώπους (σίγουρα πιο διαχειρίσιμοι) είτε runners, clickers και όλα τα ωραία αγχωτικά που γνωρίζουμε από το παιχνίδι (με αυτούς οι παλμοί μου ανέβαιναν). Μετά από κάθε αναμέτρηση επιστρέφουμε στη βάση μας – δωμάτιο – προκειμένου να αναπληρώσουμε προμήθειες, να αναβαθμίσουμε τον χαρακτήρα μας (διαθέτει ένα πλούσιο roster που ξεκλειδώνουμε στην πορεία και με χαρακτήρες που πρώτη φορά είναι playable όπως οι Dina, Jesse, Lev, Tommy και άλλοι – δέκα στο σύνολο) και τα όπλα μας και φυσικά να διαλέξουμε το επόμενο μονοπάτι μας, δηλαδή την επόμενη πίστα, ξεκλειδώνοντας κάθε φορά πιο απαιτητικά encounters και αντίστοιχα μεγαλύτερα rewards. Όλη η παρουσίαση και υλοποίηση του No Return Mode είναι πραγματικά εξαιρετική καθώς και το πως εξελίσσεται κρατώντας τα πράγματα φρέσκα και αν είστε της πρόκλησης και λιγότερο αγχώδης, αφού ένα λάθος μπορεί να σας κοστίσει όλη την καλή δουλειά που κάνατε μέχρι τότε, δεν γίνεται να μην το απολαύσετε.

Εν κατακλείδι, το The Last of Us Part II Remastered ναι θα μπορούσε σαν κυκλοφορία να είχε παραλειφθεί γιατί το αρχικό αριστουργηματικό παιχνίδι παιζόταν και παίζεται ήδη φανταστικά στο PS5 μέσω backwards compatibility αλλά η αναβάθμιση κυρίως με την αξιοποίηση του DualSense και το έξτρα περιεχόμενο με αιχμή του δόρατος το No Return Mode δικαιολογεί απόλυτα και το σχετικό κόστος αναβάθμισης των κατόχων της PS4 έκδοσης. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το The Last of Us Part II μέχρι σήμερα όμως το The Last of Us Part II Remastered δεν πρέπει να λείπει από του βιβλιοθήκη του PS5 τους.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

The Last of Us Part II Remastered
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Το The Last of Us Part II είναι αριστούργημα
Το No Return Mode δικαιολογεί την επανακυκλοφρία
Ελληνική γλώσσα παντού και πάλι
Εκμετάλλευση των μοναδικών χαρακτηριστικών του DualSense
Τα Lost Levels έχουν ενδιαφέρον...
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
... αλλά είναι σύντομα
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!