The Dark Pictures Anthology: Man of Medan

Θα καταφέρει να μας τρομάξει;

Release Date
30/08/2019
Platform
PS4, Xbox One, PC
Developer
Supermassive Games
Publisher
Bandai Namco Entertainment
Our Score
7

Από τους δημιουργούς του προ τετραετίας Until Dawn, Supermassive Games, έρχεται το The Dark Pictures Anthology: Man of Medan και αποτελεί το πρώτο από τα οχτώ παιχνίδια της ανθολογίας που έχουν ανακοινωθεί. Αυτό που αλλάζει είναι ο εκδότης, που από τη Sony Interactive Entertainment και την αποκλειστικότητα στο PlayStation 4, συναντούμε την Bandai Namco Entertainment που πλέον ανοίγει την κυκλοφορία σε πιο multiplatform μονοπάτια. Όσοι έχετε παίξει το Until Dawn, γνωρίζετε πάνω κάτω τι πρόκειται να συναντήσετε στο Man of Medan, κυρίως όσον αφορά την δομή και το gameplay. Όσοι πάλι το είχατε αγνοήσει (κακώς), να περιμένετε μία Interactive Drama εμπειρία τρόμου που περισσότερο εμπλέκεστε στο gameplay μέσω επιλογών και παραλείψεων, γραμμικής κατά βάση περιπλάνησης και QTE (Quick Time Events) που παραπέμπουν περισσότερο σε μία εμπειρία «ταινίας» παρά ενός παιχνιδιού με δράση και πολύπλοκους μηχανισμούς gameplay.

Γίνεται αντιληπτό πως όταν το gameplay και το είδος είναι συγκεκριμένο, το βάρος στο να μας εντάξει στο κόσμο του Man of Medan πέφτει στην ιστορία και στην εξέλιξη του σεναρίου. Στην πρώτη «ιστορία» λοιπόν του The Dark Pictures Anthology, τέσσερις φίλοι, οι αδερφοί Alex και Brad, η κοπέλα του πρώτου Julia και ο αδερφός της Conrad, που «ενσαρκώνεται» από τον Shawn Ashmore (θα τον δούμε σε όλα τα Video Games αυτόν;) μαζί με την καπετάνισσα του σκάφους Duke of Medan, Fliss, ταξιδεύουν για να εξερευνήσουν τα υποθαλάσσια ερείπια ενός αεροπλάνου του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μετά από μία κλισέ καταιγίδα, το παρεάκι καταλήγει παγιδευμένο σε ένα πλοίο φάντασμα όπου πρόκειται να βιώσει τους χειρότερους εφιάλτες του και να βρεθεί αντιμέτωπο με επιλογές που μπορεί να τους κοστίσει μέχρι και το θάνατο.

Εδώ αναλαμβάνουμε και τον μεγαλύτερο ρόλο εμείς καθώς θα πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας είτε βάσει λογικής είτε βάσει συναισθήματος είτε απλά μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα περιμένοντας την έκβαση της παράλειψής μας. Γενικά την πλοκή και την εξέλιξή της την βρήκα παραπάνω από εντάξει τοποθετώντας με σε μεγάλα διαστήματα σε αυτό το τρομακτικό ύφος που ήθελε να χτίσει το Man of Medan. Κάποια «φτηνά» jump scares μπορεί να μην με εντυπωσίασαν αλλά την δουλειά τους την έκαναν προκειμένου διακινδυνεύσω το χειριστήριο από ελεύθερη πτώση.

Τεχνικά μπορώ να πω ότι φέρει όλα τα θετικά αλλά και τις «ασθένειες» που είχα εντοπίσει από την Supermassive Games και στο Until Dawn. Είναι αυτό που αναφέρω καμία φορά ως εντυπωσιακά στατικά γραφικά αλλά στην κίνηση εντοπίζω ατέλειες στο animation των χαρακτήρων που σε τραβάει λίγο μακρυά από την filmy αισθητική που πραγματεύεται. Από εκεί και πέρα τα voice overs, οι διάλογοι και τα facial animations κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους διατηρώντας σε πολύ καλό βαθμό την προαναφερθείσα αισθητική. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον υπόλοιπο ακουστικό τομέα δημιουργώντας επιτυχημένα τις περισσότερες φορές αυτό το αίσθημα αμηχανίας που έχεις όταν ξέρεις ότι σε λίγο πρόκειται να τρομάξεις.

Γενικότερα το The Dark Pictures Anthology: Man of Medan είναι επίσης ένα, παιχνίδι, όπως πάλι αναφέρω καμία φορά, ως παιχνίδι ψυχολογίας. Πρέπει να ξέρεις τι να περιμένεις να παίξεις και να είσαι στην κατάλληλη ψυχολογία, να έχεις δημιουργήσει και την αντίστοιχη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα στον χώρο σου και το τραβηγμένο πεντάωρο που θα σου προσφέρει με τα τριάντα ευρώ που μας ζητάει ως αρχική τιμή χαρακτηρίζονται ως αρκετά τίμια. Μία σημαντική προσθήκη και διαφοροποίηση από το Until Dawn αποτελεί η δυνατότητα για Multiplayer, δίνοντας μας τη δυνατότητα για δύο επιλογές. Το Shared Story όπου μπορούμε να παίξουμε δύο παίκτες online και να βιώσουμε διαφορετικές σκηνές καθώς και το Movie Night (τι σας έλεγα) όπου μπορούμε να παίξουμε τοπικά στον καναπέ μας μέχρι πέντε παίκτες, επιλέγοντας ο καθένας τον χαρακτήρα του και κάνοντας πάσα το χειριστήριο σε κάθε γύρο επιλογών. Για να κλείσω το κείμενο καθώς θεωρώ ότι έχετε λάβει τα vibes, μπορεί να μην εντυπωσιάστηκα όσο το Until Dawn αλλά αν σας αρέσει το είδος και σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, ορμήξτε χωρίς φόβο και πάθος. Τώρα να σας πω ότι το Man of Medan είναι εμπνευσμένο από τον θρύλο του «πλοίου φάντασμα» Ourang Medan ή θα θεωρηθεί spoiler;

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τρομακτικό σε σημεία
Ενδιαφέρουσα πλοκή βάσει επιλογών
Όμορφα στατικά γραφικά
Επιλογές Multiplayer
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Animation χαρακτήρων
Σε σημεία «τραβηγμένο»
Μερικά QTE
7
ΤΙΜΙΟ
More Stories
Πρώτο trailer και για τον SHAZAM!