Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ του PS5»
the callisto protocol
the callisto protocol

The Callisto Protocol

Πως λέμε Dead Space

Release Date
02/12/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC
Developer
Striking Distance Studios
Publisher
Krafton

Το Callisto Protocol οφείλω να ομολογήσω ότι για μένα ήταν ένα από πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς, όχι γιατί περίμενα ότι θα βγει και θα τα σαρώσει όλα αλλά επειδή ότι είχα παρακολουθήσει από την ανακοίνωσή του μέχρι την κυκλοφορία του, συμπλήρωνε πολλά από τα κουτάκια που έχω σαν κριτήριο επιλογής ενός παιχνιδιού. Αρχικά αποτελεί ένα νέο IP από ένα νεοσύστατο studio, την Striking Distance Studios όπου πίσω από την καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον Glen Schofield, έναν από τους συν-δημιουργούς της -αγαπημένης μου- σειράς Dead Space. Δεύτερον, έδειχνε και είναι εν τέλει, όπως είναι λογικό και σε μεγάλο βαθμό, επηρεασμένο από τη σειρά Dead Space και αποτελεί ένα τρίτου προσώπου survival horror παιχνίδι που διαδραματίζεται στο διάστημα. Τρίτον και δεν θα πω παραπάνω για τα κουτάκια των κριτηρίων μου, ο τεχνικός του τομέας, αν και με τη χρήση της όχι και τόσο προσωπικά αγαπημένης μου Unreal Engine 4, έδειχνε απίστευτος και για να προλάβω τον εαυτό μου, θα σας πω ότι όντως είναι πολύ εντυπωσιακός. Τι έλειπε λοιπόν; Μα φυσικά να το πιάσω στα χέρια μου για να δω τι καταφέρνει στην τελική να περάσει στον παίχτη. Οι εντυπώσεις μου πέρασαν αρκετές διακυμάνσεις οπότε πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρωταγωνιστής μας είναι ο Jacob Lee, που είναι πιλότος μεταφοράς φορτίου κάπου στο διάστημα και ενώ ετοιμάζεται να κάνει ίσως το τελευταίο του δρομολόγιο, από την Black Iron φυλακή του φεγγαριού Callisto προς την Europa, πριν την σύνταξη μαζί με τον συνεργάτη του Max Barrow, δέχονται μετά από λίγα λεπτά από την απογείωσή τους μία επίθεση εκ του εσωτερικού του αεροσκάφους που μοιάζει και με τρομοκρατική με αποτέλεσμα το σκάφος να συντριβεί και ο Jacob να βρεθεί φυλακισμένος στην Black Iron φυλακή χωρίς να έχει ιδέα του τι έχει συμβεί. Όταν ξυπνάει όμως στο κελί του αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά, επικρατεί αναρχία παντού, καταστροφές, φωτιές και μεταμορφωμένοι άνθρωποι σε τέρατα βγαλμένα από εφιάλτες που επιτίθενται αδιακρίτως. Ο Jacob καταφέρνει να αποδράσει από το κελί του και με έναν αναπάντεχο σύμμαχο σχεδιάζουν τον τρόπο να καταφέρουν να φύγουν από αυτόν τον πλανήτη που έχει καταλήξει κόλαση. Το αν καταφέρνει εν τέλει να φύγει και πως είναι κάτι που θα το ανακαλύψετε μόνοι σας γιατί το παιχνίδι είναι κατά βάση γραμμικό και βασίζεται στην ιστορία του. Αυτό που θα ήθελα, γιατί στις πρώτες ώρες προφανώς για να ταυτιστούμε με τη σύγχυση που βρίσκεται ο πρωταγωνιστής δεν μας δίνει στοιχεία για το υπόβαθρο του που βρισκόμαστε, ποιοι είμαστε, τι συμβαίνει και τι ρόλο βαρούσανε στο παρελθόν τους οι δύο τρεις επιπλέον βασικοί χαρακτήρες που ερχόμαστε σε επαφή συχνότερα. Υπάρχει η δυνατότητα να διαβάσουμε γι’ αυτούς κάποια στοιχεία μέσα από τα core τους (ένα εμφύτευμα που φυτεύουν στη φυλακή στον αυχένα των κρατουμένων και χρησιμοποιείται έξυπνα για την ολογραφική απεικόνιση της υγείας μας και της φόρτισης της μπαταρίας της τηλεκίνησης) αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι το έξτρα στοιχείο. Γενικά αργεί να σετάρει χαρακτήρες και γεγονότα στο μυαλό μας παραπάνω από όσο θα προτιμούσα.

Όσον αφορά το gameplay, το The Callisto Protocol είναι ένα παιχνίδι τρίτου προσώπου που θα το κατέτασσα ως ένα καθαρόαιμο survival-horror, είναι αρκετά γραμμικό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εξερεύνηση ενώ και το backtracking είναι ανύπαρκτο. Η επιρροή του Dead Space είναι εμφανής από το πρώτο λεπτό ακόμα και η αίσθηση της απεικόνισης της υγείας που ανέφερα προηγουμένως ενώ χαρακτηριστικό είναι και το stomp στα πτώματα των αντιπάλων. Η μάχη περιλαμβάνει τόσο διάφορα όπλα, από πιστόλια μέχρι καραμπίνα αλλά και μάχη σώμα με σώμα που πραγματοποιείται κατά βάση με ένα ηλεκτρικό baton -γκλοπ ελληνικά- ενώ γίνεται και η χρήση ενός γαντιού που έχει τη δυνατότητα τηλεκίνησης. Προφανώς όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη συνδυαστικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διάφοροι εχθροί. Στη μάχη, αν και απλή στην εκτέλεσή της, οι developers πήγαν να πρωτοτυπήσουν κυρίως με την αποφυγή που πραγματοποιείται με τον αριστερό αναλογικό και ομολογώ ότι το βρήκα πάρα πολύ ωραίο και σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά animations δένει ικανοποιητικά. Μπορεί η απλότητα της μάχης να μην αφήνει πολλά στην φαντασία και τροφή για σκέψη σε συνδυασμούς αλλά δεν μπορώ να πω ότι τη βαρέθηκα. Αξίζει να επισημάνω επίσης ότι υπάρχουν και εντυπωσιακά finishers. Παρόλα αυτά η ποικιλία των αντιπάλων είναι περιορισμένη, μπορεί και στα δάχτυλα ενός χεριού ενώ να το πω ξεκάθαρα το The Callisto Protocol είναι δύσκολο, ειδικά όταν επιτίθενται αρκετοί αντίπαλοι. Δεν είναι ντροπή και σας το προτείνω γιατί εκεί είναι που θα απολαύσετε καλύτερα τον τίτλο και είναι στο easy ή αλλιώς Minimum Security όπως το λέει το παιχνίδι, όπου και πρόκληση θα βρείτε και άγχος θα βιώσετε αλλά δεν θα σπάσετε τα ευαίσθητα νεύρα σας.

Τεχνικά το The Callisto Protocol αναπτύχθηκε με την Unreal Engine 4 και το έπαιξα εξολοκλήρου και αποκλειστικά στο PS5. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή ότι δεν έχω εντυπωσιαστεί τόσο ξανά από τη συγκεκριμένη μηχανή γραφικών. Τηρουμένων των αναλογιών τα γραφικά του είναι πανέμορφα, τα μοντέλα χαρακτήρων πιστότατα των ηθοποιών που τα ενσαρκώνουν ενώ τα περιβάλλοντα που θα συναντήσετε είναι καλοσχεδιασμένα και περνάνε το συναίσθημα του τρόμου και του άγχους που περιμένεις να βιώσεις από ένα καλό survival-horror παιχνίδι. Σε αυτό βοηθά πάρα πολύ και ηχητική επένδυση, συμπεριλαμβανομένων των ηχητικών εφέ, που δένουν εξαιρετικά με το σύνολο. Επίσης αν και οι χαρακτήρες δεν είναι και οι πιο καλογραμμένοι εντούτοις η ποιότητα στα voice overs και στο performance capture είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Ακόμη, μου άρεσε πολύ ότι παρόλο που ο Jacob είναι στο διάστημα τον νιώθεις άνθρωπο σε όλες του τις κινήσεις. Εξαιρετική είναι και η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του DualSense, με το ηχείο του να ξεχωρίζει. Θα ήθελα ο τίτλος ειδικά στις πρώτες ώρες να είχε αποφύγει κάποιες προσπάθειες να μας τρομάξει με κλισέ jump scares αλλά ευτυχώς όσο προχωράμε είναι όλο και λιγότερα.

Εν κατακλείδι, το The Callisto Protocol δεν είναι καθόλου κακό παιχνίδι. Υπήρχες στιγμές που έλεγα ότι του λείπει αυτό το κάτι που θα το κάνει να σταθεί ακόμη και ανάμεσα στην κορυφή του είδους του και υπήρχαν στιγμές που έλεγα από μέσα μπράβο εδώ το βρήκες μέχρι βέβαια να το ξαναχάσει. Εγώ δίνω πάντως τους πόντους που αναλογούν στους εμπνευστές και στους δημιουργούς του γιατί δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχουμε ένα νέο φιλόδοξο single player IP. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για παιχνιδοφαγεία αλλά για αντικειμενική κριτική που θα δώσει ώθηση στου ανθρώπους που βρίσκονται από πίσω να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και σε ένα sequel να κάνουν τα περισσότερα σωστά. Όχι να αποθαρρύνουμε και να απογοητεύουμε τόσο αυτούς όσο και άλλους που έχουν στο μυαλό τους να τολμήσουν κάτι αντίστοιχο. Όσοι λοιπόν είστε αυτού του είδους παιχνιδιού, single player και survival-horror τρίτου προσώπου βάλτε το στη λίστα και είτε τώρα είτε σε κάποια πτώση τιμής αξίζει να το παίξετε.

Ευχαριστούμε τις Krafton και CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

the callisto protocol
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πολύ όμορφο τεχνικά
Το σύστημα μάχης αν και απλό
Το level design
Τα finishing animations
Τα cinematics
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Η ανάπτυξη των χαρακτήρων
Σαν το Dead Space αλλά δεν είναι Dead Space
Κάποιες στιγμές του έλειπε αυτό το κάτι
7
ΚΑΛΟ