Busted.gr

The Assembly (for PlayStation VR)

The Assembly (for PlayStation VR)

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (και την ηθική).


To The Assembly ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια για το PSVR και κυκλοφόρησε μαζί με αυτό. Έκτοτε έχουν βγει αρκετά updates που βελτίωσαν το παιχνίδι που το το έκαναν ακόμη διαθέσιμο και χωρίς VR . Σας αναλύουμε το παιχνίδι λοιπόν ως έχει τώρα με τα updates.
Το The Assembly λοιπόν είναι ένα adventure πρώτου προσώπου σε στυλ Loading Human (είχαμε κάνει και αντίστοιχο review εδώ στο Busted) αισθητά καλύτερο κατά τη γνώμη μου (τα reviews γνώμες είναι εξάλλου) με κάποιες διαφορές.
Οι πρώτες διαφορές είναι στο χειρισμό καθώς το “The Assembly” παίζεται με Dualshock και Moves (έπειτα από update), αλλά με τα moves να μην βολεύουν τόσο και να μην αντιστοιχούν στα χέρια μας 100% (όπως στο loading human) δεν υπάρχει τόσο Immersion όσο αφορά το χειρισμό. Συνεπώς λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να παίζουμε είναι με το dualshock. Η κίνηση είναι είτε ελεύθερη για τους μυημένους σε VR είτε με teleportation. Και οι δύο τρόποι είναι μια χαρά αλλά η ελεύθερη κίνηση είναι προτιμότερη προφανώς. Υπάρχουν και έξτρα ρυθμίσεις για την ελεύθερη κίνηση για όσους ζαλίζονται (δεν έβαλα καμία). Επίσης όπως όλα όσα παίζονται με dualshock , καθιστοί και ξεκούραστοι είναι η καλύτερη στάση (me moves η aim controller όρθιοι στο vr γιατί προσθέτει πολύ στο immersion).
Η ιστορία του “The Assembly” εξελίσσεται μέσα στο Assembly , ένας χώρος απομονωμένος όπου διεξάγονται αμφιλεγόμενες έρευνες και αμφιβόλου ηθικής πειράματα πέρα από κοινωνικούς ηθικούς φραγμούς για το καλό της ανθρωπότητας διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Υποδυόμαστε 2 χαρακτήρες και έχουμε 2 storylines: Tον Dr Caleb Pearce , ένα “παλιό” επιστήμονα που ανακαλύπτει παραπάνω από όσα πρέπει για ένα ανήθικο πείραμα και την Dr Μandeleine Stone μία επιστήμονα που εφήρμοσε μία πειραματική θεραπεία στη μάνα της έπειτα από κοινή συναίνεση όπου και απεβίωσε στη συνέχεια με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν την άδεια . Την Dr Μandeleine Stone είδαν ως κατάλληλη να υπηρετήσει στο Assembly και την έκαναν recruit χωρίς τη συναίνεσή της. To gameplay του Dr Caleb έχει να κάνει με adventure που “ψάχνουμε” και “κάνουμε”: ανοίγουμε ντουλάπια, ψάχνουμε να βρούμε κωδικούς για κλειδωμένα δωμάτια-εργαστήρια, ψάχνουμε σε email σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λύνουμε κάποιους ωραίους γρίφους όπου ή λύση είναι στο περιβάλλον και άλλα διάφορα. Της Dr Stone τα chapters έχουν να κάνουν με γρίφους καθαρά (όχι δυσνόητοι ευτυχώς) μέσα σε θεματικά δωμάτια. Για παράδειγμα σε ένα δωμάτιο στολισμένο ως τραπεζαρία υπάρχει ένας δολοφονημένος και 6 ύποπτοι και πρέπει να βρούμε ενόχους  συγκεντρώνοντας τα στοιχεία.
Το Gameplay και η ροή του παιχνιδιού μου άρεσε αρκετά και δεν ένιωσα να βαριέμαι καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (7 με 9 ώρες περίπου). Καταλυτικός παράγοντας σε αυτό είναι εκτός από το ενδιαφέρον setting και το οπτικό κομμάτι. Η Unreal μηχανή κάνει θαύματα στο VR και παρόλο που το The Assembly μοιάζει οπτικά στο Loading Human δείχνει φανταστικά ρεαλιστικό ώρες ώρες (το screenshot το αδικεί). Αντανακλάσεις real time στις διάφορες επιφάνειες  γυαλιού, στα πατώματα και γενικά στα σωστά σημεία. Καπνοί , ανεμιστήρες που κουνιούνται, ευκρινείς γραφές σε πίνακες και γενικά πρόσθετα συμπληρώνουν τους χώρους. Η αισθητική των χώρων είναι φανταστική , θυμίζει Deus Ex σε εσωτερικούς χώρους και είναι αντιπροσωπευτική των χώρων, δηλαδή τα εργαστήρια είναι εργαστήρια και τα δωμάτια δωμάτια με πειστικό τρόπο.  Κάποια αντικείμενα είναι αψεγάδιαστα και φυσικά δε λείπουν και κάποια χαμηλής ποιότητας textures εδώ και εκεί . Το aliasing είναι δυστυχώς  το μόνο κακό σημείο ειδικά στις μακρινές αποστάσεις αλλά αυτό είναι και limitation του headset .


Ακολουθεί μια γκαλερί με εικόνες από gameplay του Dr Caled pearce:


Ακουστικά το “The Assembly” έχει λιτό soundtrack το οποίο διατίθεται δωρεάν, και δεν μας συνοδεύει πάντα. Τα ηχητικά εφέ είναι πειστικά με λεπτομέρεια σε κάποια σημεία και σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα οι ήχοι από το μεγάφωνο πάνω πίσω μας ακούγονται από πάνω πίσω μας (3D ήχος). Το voice acting έχει τα καλά του και τα κακά του και το Assembly χωρικά τοποθετείται στην Αγγλία και έτσι οι πρωταγωνιστές μας έχουν επί τω πλείστον αγγλική προφορά τύπου Οξφόρδης (Theatre και όχι theater είναι το ορθό).
Το The Assembly είναι ένα παιχνίδι χωρίς δράση , πυροβολισμούς ,με κάποια ιστορία που όμως δεν είναι για όλους καθώς το θέμα των παράνομων ερευνών και η ηθική αυτών μπορεί να μην ενδιαφέρει κάποιους. Προσωπικά το ενδιαφέρον μου ήταν αμείωτο και διασκέδασα αρκετά όταν θέλησα ένα παιχνίδι adventure. Δεν έχει ούτε δύσκολους γρίφους αλλά και όχι πανεύκολους και το immersion του είναι πολύ καλό. Είναι αισθητά καλύτερο από το Loading human σε όλους τους τομείς καθώς διατίθεται και σε καλύτερη τιμή (24 ευρώ ψηφιακά  ενώ κυκλοφορεί και σε retail). Προτείνεται σίγουρα για όποιον θελήσει κάποιο VR adventure .


Ακολουθεί μία γκαλερί με φωτογραφίες απο gameplay της Dr Mandeleine Stone:

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4 Pro
Είδος: First person Adventure
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/10/2016
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4 και PlayStation VR (€24 ψηφιακή και retail έκδοση)
Εκδότρια Εταιρεία: Ndreams
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ndreams
8 ΚΑΛΟ VR ADVENTURE

The Good

  • Πολύ όμορφο οπτικά και σχεδιαστικά
  • Ωραίοι γρίφοι
  • Σε βάζει να σκεφτείς ηθικά διλήμματα

The Bad

  • Aliasing
  • Δεν είναι για όλους το θέμα του
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr