Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Για όσους περιμένουν ΜΕΓΑΛΑ αποκλειστικά στο PS5 | Game Recap #154»
Tekken 8
Tekken 8

Tekken 8

The king is back!

Release Date
26/01/2024
Played on
PS5
Platforms
PS5, Xbox Series X|S, PC
Developer
Bandai Namco Studios
Publisher
Bandai Namco Entertainment

Για όλους εμάς που γνωρίσαμε τη σειρά Tekken ρίχνοντας πενηντάδραχμα στα «ηλεκτρονικά» κατέχει και θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Προσωπικά μιας και μ’ αρέσουν τα story times και μου δίνεται η ευκαιρία από την αρχή να διηγηθώ μία επιπλέον ιστορία μου, θυμάμαι έντονα ένα καλοκαίρι εκεί κοντά στο 1998 σε οικογενειακές διακοπές να ξεφυλλίζω καθημερινά το νεοαποκτηθέν Tekken 2, μετρώντας τις μέρες αντίστροφα μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι για να το βάλω στο PlayStation. Να επιστρέψω στο τώρα όμως, που έπρεπε να διπλοτσεκάρω ότι από το Tekken 7 μέχρι το ολοκαίνουριο Tekken 8 μεσολάβησαν σχεδόν επτά χρόνια αφού το πρώτο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017 παρακαλώ ενώ στα arcade είχε βγει από το 2015. Οφείλω λοιπόν να σας εξομολογηθώ από τώρα πως όλα αυτά τα χρόνια δεν πήγαν στράφι, η Bandai Namco, εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά παραδίδοντάς μας ένα Tekken πλήρως ανανεωμένο και αυτό που λέμε «νέας γενιάς» και όχι μόνο γιατί αναπτύχθηκε με τη χρήση της εντυπωσιακής Unreal Engine 5.

Αρχικά έχουμε ένα εντυπωσιακό και σε παρουσίαση και ενσωμάτωση Story Campaign ονόματι The Dark Awakens, με την ιστορία να συνεχίζεται και τον Jin Kazama μαζί με απροσδόκητους φίλους και συνεργάτες να τα βάζουν με τον σατανικό πατέρα του, Kazuya Mishima, ο οποίος κατέχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει σκοπό να φέρει το χάος στον πλανήτη. Μετά την πρώτη εντυπωσιακή μάχη που πάει κατά «διαόλου» (you see what I did here) o Kazuya ανακηρύσσει την έναρξη του The King of Iron Fist Tournament με ολέθρια αποτελέσματα για τους αποτυχόντες και τους τόπους καταγωγής τους, με την ανθρωπότητα να φαίνεται πως στηρίζει όλες τις ελπίδες της στον Jin, ο οποίος παλεύει με τους εσωτερικούς του δαίμονες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, προκειμένου να καταφέρει το καίριο πλήγμα. Πρώτον, υπάρχουν αρκετά κλισέ στην ιστορία και στους διαλόγους αλλά Tekken είναι αυτό οπότε είμαστε εντάξει και δεύτερον αν και φαινομενικά προϋποθέτει τη γνώση των προηγούμενων παιχνιδιών δεν νομίζω πως ένας νεοφερμένος στη σειρά δεν θα απολαύσει τη δράση και την εξέλιξη της ιστορίας του Tekken 8. Επίσης ιστορία θα συναντήσουμε και στο Arcade Quest, όπου δημιουργούμε και το avatar μας και λειτουργεί περισσότερο ως διασκεδαστική εισαγωγή στον τίτλο, με μικρής διάρκειας ιστορίες, ανεβάζοντας την ιεραρχία μας στα τοπικά τουρνουά με τελικό στόχο το κύπελλο του πρωταθλήματος Tekken. Μπορώ να πω ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό αν και σχετικά σύντομο. Από εκεί και πέρα τα γνωστά Modes για solo ή vs παιχνίδι είναι εκεί και όταν βαρεθείτε να παλεύετε με τον «υπολογιστή» και τα ghosts μπορείτε να δοκιμάσετε και το Online, το οποίο είναι αρκετά στιβαρό και λειτουργεί απροβλημάτιστα ενώ μας συστήνονται και τα online lobby, που μπορούμε να εισέλθουμε με τα avatars μας και να μονομαχήσουμε σε arcade machines, να αλληλοεπιδράσουμε ανταλλάζοντας μηνύματα και κατεβάζοντας ghost data και φυσικά να παίξουμε casual ματσάκια ή να δοκιμαστούμε σε ranked μονομαχίες.

Στο Gameplay, το Tekken 8 χωρίς να ξεφεύγει από τον πυρήνα που το χαρακτηρίζει δεκαετίες τώρα έχει γίνει πιο επιθετικό και πιο γρήγορο χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν κάποιος επιθυμεί δεν μπορεί να παίξει και σε πιο αργό ρυθμό αλλά το παιχνίδι σε προκαλεί με κάποιο τρόπο να ρισκάρεις περισσότερο στην επίθεση. Τα εντυπωσιακά εφέ και η δυναμική κίνηση της κάμερας σε καίρια χτυπήματα συνεχίζουν να ανεβάζουν την ένταση της μάχης, αυτή τη φορά ακόμα περισσότερο. Οι νέες προσθήκες στον τρόπο εξέλιξης της μάχης ακούν στο σύστημα Heat και στο Rage Art. Το Heat μας δίνει τη δυνατότητα μόνο για μία φορά ανά γύρο να το ενεργοποιήσουμε δίνοντας μας πρόσβαση όχι μόνο σε ενισχυμένες επιθέσεις αλλά και νέες. Ο τρόπος και ο χρόνος που θα το χρησιμοποιήσουμε ειδικά σε έναν απαιτητικό αγώνα αντιλαμβάνεστε ότι είναι καθοριστικά. To Rage Art με τη σειρά του όταν η υγεία μας αγγίζει τα «θυμαράκια» μας δίνει την ευκαιρία να προσγειώσουμε μία ειδική σούπερ επίθεση προκειμένου να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε τον αγώνα. Γενικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα μηχανισμών στον Gameplay προκειμένου να εμβαθύνει ο κάθε παίκτης και να κάνει master τον χαρακτήρα και τον τρόπο παιχνιδιού που έχει επιλέξει αλλά εκτίμησα ότι το παιχνίδι από την πολύ αρχή σε ρωτάει αν θέλεις να ενεργοποιήσεις το Special Style, που είναι ένα απλοποιημένο σύστημα μάχης και με τα βασικά πλήκτρα μπορείς να κάνεις εντυπωσιακά combos χωρίς να χρειαστεί να μαθαίνεις απ’ έξω περίπλοκους συνδυασμούς πλήκτρων. Καλοδεχούμενο εννοείται για νέους παίκτες που δεν θέλουν να μπλέκουν τους νευρώνες του εγκεφάλου τους αλλά προφανώς σε πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές καταστάσεις θα απαιτηθεί ο «ορθόδοξος» τρόπος μάχης.

Τεχνικά το Tekken 8 έχει αναπτυχθεί με την Unreal Engine 5 και δεν είναι υπερβολή να πω ότι τα in-game γραφικά είναι καλύτερα από αυτά των cut scenes. Είναι όντως αυτό που λέμε leap generation ειδικά αν το συγκρίνουμε με τον προκάτοχό του. Στο PS5 που το έπαιξα δεν συνάντησα επίσης κανένα πρόβλημα όσον αφορά την απόδοσή του ενώ και ηχητικά, τόσο τα voice overs αλλά και η απόλυτα ταιριαστή φανταστική μουσική υπόκρουση και τα εντυπωσιακά εφέ είναι όλα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ολοκληρώνοντας, το Tekken 8 συμπληρώνει τα περισσότερα αν όχι όλα τα κουτάκια αυτών που περιμέναν να δουν οι φίλοι της σειράς από το νέο Tekken. Είναι πλούσιο τόσο στο single player όσο και στο στιβαρό online κομμάτι ενώ θα ικανοποιήσει τόσο νεοφερμένους όσο και σκληροπυρηνικούς παίκτες, καταφέρνοντας να ισορροπήσει σε δύο βάρκες ιδανικά. Το Tekken 8 αποδεικνύει για μία ακόμα φορά γιατί η σειρά Tekken αποκαλείται από πολλούς ως ο βασιλιάς των fighting παιχνιδιών και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός είναι αρκετά έντονος.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Tekken 8
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πλούσιο σε περιεχόμενο
Πανέμορφα γραφικά
Φανταστικό Gameplay και μηχανισμοί
Εντυπωσιακό Campaign
Στιβαρό Online
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Λείπουν μερικοί κλασσικοί μαχητές (προς το παρόν)
Παραείναι δυναμική η η κάμερα ορισμένες στιγμές
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!