Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Release Date
12/02/2021
Played on
Nintendo Switch
Platform
Nintendo Switch
Developer
Nintendo EAD Tokyo
Publisher
Νintendo

Αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο πετυχημένα videogame franchise που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι αυτό του Super Mario. Ο ιδιόρρυθμος Ιταλός υδραυλικός, με δημιουργούς τους Ιάπωνες, έχει κερδίσει όλους τους gamers ανεξαρτήτου πλατφόρμας όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε και ένας που δεν ασχολείται με τα videogames αν τον ρωτήσετε για κάποιον χαρακτήρα σε videogame το πιο πιθανό είναι να σας πει τον Super Mario. To Franchise αισίως κλείνει 35 χρόνια και η Νintendo το γιορτάζει δεόντως φέρνοντας τίτλους που είτε τους έχουμε δει στο παρελθόν και έρχονται υπό την μορφή των remake είτε νέα project. Για να μπαίνουμε και στο θέμα μας σιγά σιγά το Super Mario 3D World το είχαμε δει σε κυκλοφορία στο Wii U πριν 8 χρόνια. Η επανακυκλοφορία του στο Switch θέλει προφανώς να κερδίσει και νέο κοινό καθώς οι κάτοχοι της κονσόλας είναι πολλοί περισσότεροι και θα έχουν όλοι μια ευκαιρία να το παίξουν αν δεν είχαν την ευκαιρία στο Wii U. Στην ουσία πρόκειται για ένα Port με βελτιώσεις αλλά και με το νέο expansion το Bowser’s Fury.

Στην ουσία το Super Mario 3D World δεν έρχεται να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία των Platform παιχνιδιών αλλά είναι σίγουρο πως πρόκειται να μας προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης και απόλαυσης. Η προοπτική του τίτλου δεν είναι πλήρως 3D όπως του Odyssey αλλά είναι μεταξύ προοπτικής 2D και 3D.

Ξεκινώντας από την ιστορία του τίτλου να πούμε πως είναι υποτυπώδης με τον Bowser να έχει απαγάγει τις 6 νεράιδες όπου αποκαλούνται Sprixies. Εμείς με τον Super Mario ή με τον Luigi ή τον Toad ή με την Peach καλούμαστε να της σώσουμε μέσα από τους διάφορους κόσμους που θα ταξιδέψουμε. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε υπέροχα σχεδιασμένα levels γεμάτο δημιουργικότητα και να πω την αλήθεια τα levels δεν σε κουράζουν και σε βάζουν στην διαδικασία να τα ξαναπαίξεις. Η προοπτική ανάμεσα στις πίστες μπορεί να αλλάζει μεταξύ 2D προοπτικής και 3D ή μπορεί να υπάρχει και scrolling της οθόνης όπου εμείς με τον χαρακτήρα μας θα πρέπει να είμαστε στο πεδίο δράσης. Παρόλο την εναλλαγή της κάμερας δεν έχουμε κάποιο παρεμπόδιση στην ορατότητα μας μέσα στο level και είναι κάτι το ευχάριστο.

Ένα άλλο ωραίο ατού του τίτλου είναι πως έχουμε μεταμφιέσεις στον χαρακτήρα όπου θα δούμε και την χρησιμοποίηση και κάποιων attributes ή κάποιων skills. Για παράδειγμα αν ο Mario είναι μεταμφιεσμένος ως γάτα αυτό μας δίνει την δυνατότητα να σκαρφαλώνουμε και σε τοίχους. Επίσης, μέσω άλλης μεταμφίεσης, βοήθεια μας δίνουν και τα fireballs για την καταπολέμηση των εχθρών.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι πριν από κάθε level μπορούμε να επιλέγουμε και όποιον χαρακτήρα θέλουμε από αυτούς που αναφέραμε με τον καθένα να προσφέρει τα δικά του πλεονεκτήματα. Το καλό με τον τίτλο είναι πως είναι έτσι δομημένος όπου με την επιλογή χαρακτήρων προσφέρεται για Multiplayer των co op των τεσσάρων ατόμων όπου το κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Τα επίπεδα όπως προαναφέραμε λίγο πιο πάνω είναι πολύ έξυπνα και όμορφα σχεδιασμένα και προσφέρουν μια ωραία ποικιλομορφία. Σε αυτά τα levels θα βρείτε bosses mini bosses διαφόρου τύπου εχθρούς καθώς και αρκετά collectibles. Στόχος μας βέβαια είναι να φτάσουμε στον τερματισμό του κάθε level. Σίγουρα μπορείτε να ξαναπαίξετε κάποιο level αν δείτε ότι δεν έχετε συλλέξει όλα τα collectible. Στον χάρτη του τίτλου θα δείτε και πολλά πραγματάκια που ξεκλειδώνουν κατά την διάρκεια της περιπέτειά σας και είναι κάτι το πολύ θετικό. Φυσικά μερικά levels για να έχετε προσβασιμότητα θα πρέπει να έχετε και τον κατάλληλο αριθμό των αστεριών. Η δυσκολία είναι βατή και όχι σπαστική και με τα καλοσχεδιασμένα levels το παιχνίδι το κάνουν άκρως εθιστικό. Η διάρκεια του παιχνιδιού φτάνει τις 15 ώρες χωρίς να υπολογίσουμε και το Bowser’s Fury που προσφέρει άλλες σχεδόν 6 ώρες.

Μιας και μιλήσαμε για το Bowser’s Fury καλούμαστε να συνεργαστούμε με τον Bowser Junior για να σταματήσουμε τον πατέρα του Bowser. Εκ πρώτης όψεως το expansion μας θυμίζει το Odyssey καθώς είναι σε πλήρως 3D προοπτική. Οι εχθροί κατά κάποιο τρόπο προέρχονται από τον κόσμο του Mario 3D και έτσι το κάνουν αρκετά ενδιαφέρον. Ο χάρτης στην αρχή είναι κλειδωμένος και όσο προχωράμε ανοίγει σιγά σιγά μέσα από διάφορα challenges αλλά και στο ότι πρέπει να συλλέξουμε τα collectibles cat shines. H αίσθηση που σου αφήνει το expansion είναι σαν να έχουμε έναν νέο mini τίτλο ενσωματωμένο στο κλασσικό 3D World. Φυσικά ίσως κάποιοι πουν πως το βασικό παιχνίδι θα έπρεπε να επενδύσει στα στοιχεία που βλέπουμε στο Bowser’s Fury.

Στον τεχνικό τομέα να πούμε πως ο τίτλος έρχεται αναβαθμισμένος ως προς την ανάλυση καθώς στο Wii U έτρεχε στα 720p ενώ στο Switch τρέχει στα 1080p. Το Frame rate παραμένει κλειδωμένο στα 60 καρέ χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Στα γραφικά προφανώς υπάρχουν βελτιώσεις καθώς στο Switch σίγουρα έχουμε πιο καθαρή εικόνα και λόγω της ανάλυσης και σε γενικές γραμμές ο τίτλος είναι πολύ όμορφος και υπέροχα χρωματισμένος. Να αναφέρουμε πως υπάρχει και το Photomode για όσους θέλουν να απαθανατίσουν τις αγαπημένες τους στιγμές μέσα στο παιχνίδι και οι φωτογραφίες είναι παρόμοιες όπως αυτές που θα δείτε για τις ανάγκες του Review.


Eν κατακλείδι.

Το Super Mario 3d World μπορεί να μην προσφέρει κάτι το επαναστατικό στην κατηγορία όμως σίγουρα είναι ένα παιχνίδι σταθμός και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους κατόχους του Switch καθώς και σε αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να το παίξουν στο Wii U. Υπέροχα σχεδιασμένο άκρως διασκεδαστικό θα σας κάνει να περάσετε ώρες μπροστά από την τηλεόραση σας ή από την οθόνη του Switch αν το παίζετε εκτός . Το Bowser’s Fury επίσης αξίζει την προσοχή σας και ίσως πολλοί πουν πως αυτό θα έπρεπε να είναι το next step του τίτλου. Super Mario είναι αυτό πάντως και σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας.

Ευχαριστούμε θερμά τις Nintendo και CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Υπέροχα σχεδιασμένα levels
Δυνατότητες co-op, Multiplayer
Gameplay
Επαναληψιμότητα
To Expansion φέρνει νέο αέρα στη σειρά
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Σχεδόν αυτούσιο Port του Super Mario 3D World από το Wii U
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
More Stories
Νέο Browser Version κυκλοφορεί η Sony για το PlayStation Network