Super Mario 3D All-Stars

Εεεεεε νταξ, έχει το Super Mario Galaxy....

Release Date
18/09/2020
Platforms
Nintendo Switch
Developer
Nintendo
Publisher
Nintendo

Στο τελευταίο Nintendo Direct αν και δεν είχαμε τρελά νέα για κάποιο παιχνίδι (πέρα από το επερχόμενο Mario 3D World και το AR Kart). Ανακοινώθηκε όμως μια επετειακή έκδοση με μαζεμένα τρία 3D Mario παιχνίδια για τα 35 χρόνια ύπαρξης του χαρακτήρα. Το Super Mario 3D All-Stars, που περιλαμβάνει τα Super Mario 64, Super Mario Sunshine και Super Mario Galaxy. Στο συγκεκριμένο review δε θα μπω στη διαδικασία να αναφερθώ στην ποιότητα των τίτλων. Είναι γενικώς αποδεκτά σαν από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και είναι υπόδειγμα για το είδος των 3D Platform. Θα αναφερθώ στην επετειακή συλλογή όμως. Αρχικά, βγήκε σε περιορισμένη κυκλοφορία, κίνηση που μόνο μπορεί να μεταφραστεί ως «άρμεγμα». Προσοχή λίγο τώρα στον όρο κυκλοφορία, δε μιλάω για διαθεσιμότητα. Δεν είναι περιορισμένα αντίτυπα με αρίθμηση, είναι απλά περιορισμένος χρόνος διάθεσης στο physical copy αλλά και στο digital.

Υποθέτω ότι είναι περιορισμένη η διάθεσή τους στο Switch σαν συλλογή αλλά αργότερα θα βγουν στο store σαν ξεχωριστοί τίτλοι. Πάμε λοιπόν στη συσκευασία του παιχνιδιού, standard switch case με διπλό εξώφυλλο το οποίο από μέσα έχει σκηνές από τα παιχνίδια. Καμία απολύτως προσπάθεια εδώ. Η επετειακή του Mario All-Stars για τα 25 χρόνια είχε, χαρτονένιο ανάγλυφο κουτί, με ξεχωριστό CD τα soundtracks και ένα βιβλίο με την ιστορία του Mario εως τώρα. Εδώ έχουμε ένα cartidge με το παιχνίδι και τα soundtrack. Σημείωση, τα soundtrack παίζονται μόνο μέσα στο menu του Switch.  Ξεκάθαρα δεν υπήρχε καμία προσπάθεια ούτε για τα στοιχειώδη. Θα ήμουν ευχαριστημένος έστω με εναλλακτικό box art και μια κάρτα στο εσωτερικό ή έστω να κατεβάσω κάπως τα soundtrack.

Πάμε τώρα να δούμε τα παιχνίδια. Όπως προανέφερα, δεν σχολιάζω την ποιότητα των τίτλων, η οποία είναι γνωστή. Το πρώτο που δοκίμασα είναι το Super Mario 64, εκεί ήρθε μια μεγάλη δόση απογοήτευσης. Δεν περιμένω remake ή update στα γραφικά αλλά το Super Mario 64 θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει μεγαλύτερα draw distances, υποστήριξη widescreen (16:9) αντί για 4:3 που τρέχει και καλύτερη ανάλυση. Παράλληλα δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια remapping για να ταιριάξει στο σύγχρονο controller του Switch. Η Nintendo (καλώς κατά τη γνώμη μου) σε κάθε της κονσόλα σχεδιάζει τα παιχνίδια της βάση των περιφερειακών της. Το θέμα είναι ότι εδώ έχουμε ένα τίτλο που σχεδιάστηκε για το πρώτο controller με αναλογικό μοχλό οπότε η βελτίωση στο χειρισμό είναι απαραίτητη για να έχουμε πλήρη εμπειρία κοντινή στην αρχική.

Συνεχίζοντας με το Super Mario Sunshine, ήταν ένα παιχνίδι με πολλά και έντονα χρώματα που αναδεικνύονται από την υψηλότερη ανάλυση που προσφέρει το Switch σε σχέση με το GameCube. Εδώ έχουμε την υποστήριξη widescreen και το παιχνίδι μιας και είχε σχεδιαστεί για το GC έχει άψογους χειρισμούς. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το ασύμμετρο layout των αναλογικών του GameCube ακολουθείται από σχεδόν όλες τις εταιρίες. Η μόνη που έχει “ξεφύγει” είναι η Sony της οποίας όμως τα thrird party “PRO” controllers ακολουθούν αυτό το σχήμα.

Τελειώνουμε με το χρυσό τίτλο, Super Mario Galaxy. Είναι το καλύτερο παιχνίδι της συλλογής (και κατ’ εμέ το καλύτερο στο franchise Mario). Πανέμορφο, με την υψηλότερη ανάλυση σε συνδυασμό με τα joycons να δίνει την αίσθηση σύγχρονου τίτλου. Όχι ότι προσπάθησε (σε αυτή την έκδοση) πολύ η Nintendo, απλά είναι πιο σύγχρονο παιχνίδι με την υποστήριξη motion controlls. Γενικά θα άξιζε κάποιος να πάρει τη συλλογή μόνο και μόνο για αυτό τον τίτλο (ή απλά να ξεσκονίσει το Wii του μιας και εδώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά).

Κλείνοντας θέλω να πω πως αρχικά, έχω την αίσθηση της «αρπαχτής». Περιορισμένη κυκλοφορία μέχρι το Μάρτιο του 2021 αλλά πλήρης διαθεσιμότητα, καμία προσθήκη στο πακέτο, ένα artbook, ένα steelbook ή έστω κάτι ρε αδερφέ. Κάτι να δικαιολογεί την επετειακή έκδοση. Καμία απολύτως προσθήκη στα port των παιχνιδιών, έστω τουλάχιστον ένας τυπικός εκσυγχρονισμός. Και στέκομαι εδώ επειδή τα emulation communities έχουν ήδη διορθώσει αυτά τα ζητήματα σε fanmade projects. Είναι απαράδεκτο λοιπόν να μην το κάνει η εταιρία παραγωγής τους. Πρακτικά το Super Mario 3D All-Stars έχει, ένα κειμήλιο από την πρώτη εποχή του 3D Gaming, ένα “περίεργο” τίτλο και το αριστούργημα. Σαν προσθήκες και επιλογές τίτλων δεν είναι κακά. Ίσα ίσα είναι σημεία αναφοράς στην ιστορία του gaming απλά αφήνει μια αίσθηση μη πληρότητας.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Super Mario Galaxy
Σωστή επιλογή τίτλων
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Έλλειψη extra περιεχομένου
Αίσθημα αρπαχτής
5
ΜΕΤΡΙΟ
More Stories
Δείτε τον Kratos να χαμογελάει στο Photo Mode του God of War