Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ του PS5»
Sonic Frontiers
Sonic Frontiers

Sonic Frontiers

Μία «αγκαθωτή» έκπληξη!

Release Date
08/11/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC
Developer
Sonic Team
Publisher
Sega

Tα παιχνίδια με τον Sonic κατάφεραν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού την δεκαετία του 90 κάνοντας ταυτόχρονα και τον ήρωα έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους της εποχής. Η μετάβαση της Sega και του Sonic στην 3D τεχνολογία αλλά και η γενικότερη πορεία του μέσα στις γενιές κονσολών έφερε ανάμεικτα συναισθήματα με τις προσπάθειες να είναι από αρκετά καλές μέχρι και παιχνίδια που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Παρ’ όλα αυτά η Sega με την Sonic Team δεν παράτησε τον αγαπημένο σκατζόχοιρο και συνέχισε να τον υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Το τελευταίο δημιούργημα που είναι το Sonic Frontiers μας μεταφέρει σε έναν πιο ανοιχτό κόσμο και δίνει περισσότερη ελευθερία στον αγαπημένο μας χαρακτήρα. Πάμε να δούμε αν από μόνο του αυτό αρκεί για να έχουμε έναν καλό τίτλο Sonic εδώ και αρκετά χρόνια!

Στο Frontiers ο Sonic μαζί με γνώριμους φίλους του βρίσκεται στα Starfall Islands και ξεκινάει την περιπέτεια του προκειμένου να μαζέψει chaos emeralds, όταν μια πύλη ανοίγει και τους χωρίζει οδηγώντας τον καθένα σε μια άλλη “διάσταση”. Ο Sonic πηγαίνει σε μια διάσταση που ονομάζεται Cyberspace και όταν καταφέρνει να απελευθερωθεί από αυτή βρίσκει τον εαυτό του στην επιφάνεια των νησιών και φυσικά θα επιχειρήσει να βρει τους χαμένους του φίλους και να συνεχίσουν το μάζεμα των chaos emeralds. Αν και το μόνο πράγμα που δεν περιμένω από ένα Sonic παιχνίδι είναι ένα δυνατό storyline έχω να πω ότι το Frontiers με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν είναι και για βραβείο ότι έχει γραφτεί για τον τίτλο αλλά βγάζει μια φρεσκάδα η σκέψη και το παιχνίδι εξελίσσεται ομαλά ως την ολοκλήρωση του.

This slideshow requires JavaScript.

Τρέχοντας με τον Sonic στις ανοιχτές περιοχές είναι σοβαρά υπέροχο. Έχει γίνει τόσο καλή δουλειά στο animation που η κάθε φορά είναι διαφορετική από την προηγούμενη και ο Sonic βγάζει μια “φρεσκάδα” που προσωπικά είχα να δω χρόνια. Στην όλη φανταστική εμπειρία βοηθούν και κάποιοι νέοι μηχανισμοί που δείχνουν για ακόμη μια φορά πόσο ευφάνταστη δουλειά κάνει η ομάδα ανάπτυξης. Σε έναν που θα ήθελα σίγουρα να σταθώ και θα σας βοηθήσει πολύ στην εξερεύνηση του πράγματος είναι το λεγόμενο Cyloop. To Cyloop είναι μια μπλε γραμμή που εμφανίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού και βοηθάει τόσο στην μάχη αλλά πολύ περισσότερο στην εξερεύνηση του παιχνιδιού. Στην μάχη μπορεί να κάνει damage, stun ή να σπάσει την άμυνα ενός αντιπάλου ενώ στην εξερεύνηση μου έδειχνε που πρέπει να κινηθώ όταν δυσκολευόμουν σε μια περιοχή και δεν ήξερα τι πρέπει να κάνω. Φανταστείτε το σαν μια μορφή βοήθειας που ενώ κάνει στο 90% των περιπτώσεων την δουλειά της μερικές φορές τα “βρίσκει” σκούρα δυσκολεύοντας κατ’ επέκταση και την ζωή του παίκτη.

Και ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι ανοιχτές περιοχές που μπορούσα να εξερευνήσω ανά πάσα στιγμή δεν θα μπορούσε να υπάρξει Sonic χωρίς την κλασική 2D συνταγή με την οποία μεγαλώσαμε οι περισσότεροι τριαντάρηδες. Το κάθε ένα από τα δύο κομμάτια του τίτλου (2D-3D) έχει να δώσει την δική του σφραγίδα στην εμπειρία και χαίρομαι που οι δημιουργοί προσπάθησαν να τα παντρέψουν. Σε κομβικές στιγμές του Sonic Frontiers κλήθηκα και θα κληθείτε και εσείς να αντιμετωπίσετε τους Titans οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους έχουν εντελώς διαφορετικούς gameplay μηχανισμούς. Δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο ή κόσμος μέσα στον τίτλο που να μην είναι μοναδικό με τον δικό του τρόπο και να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς δεν πετυχαίνουν όλες οι προσπάθειες ανανέωσης της σειράς αλλά μόνο και μόνο για το ότι επιτέλους βλέπουμε κάτι διαφορετικό αξίζει ένα μπράβο στους δημιουργούς.

This slideshow requires JavaScript.

Εμφανισιακά το Sonic Frontiers δείχνει στο PS5 που το έπαιξα ότι η νέα μηχανή γραφικών θα μας δώσει ωραία αποτελέσματα και στο μέλλον. Υπάρχει επιλογή για 60 fps αλλά και για 4Κ δίνοντας τις απαραίτητες επιλογές στον παίκτη. Αν και ο τίτλος δεν είναι αυτό που λέμε next gen τουλάχιστον δείχνει όμορφος με το clipping και το pop-in των γραφικών να κάνουν δυστυχώς την εμφάνιση τους και να χαλάνε την ωραία ατμόσφαιρα.

Όταν είδα την ανακοίνωση και το gameplay video του Sonic Frontiers σκέφτηκα μια από τα ίδια αλλά έκανα λάθος. Το Frontiers όχι μόνο βγαίνει αλώβητο σε μια εποχή που έχουμε παιχνίδια σαν το God of War και το Elden Ring αλλά έρχεται να δώσει την δική του πρόταση και να δώσει μια νέα πνοή στον Sonic. Ναι δεν είναι ένα τέλειο παιχνίδι που θα το δείτε παντού να κερδίζει βραβεία τριγύρω σας αλλά για τους νοσταλγούς του είδους σίγουρα είναι κάτι που θα τους μείνει αξέχαστο… Δώστε του μια ευκαιρία και θα με θυμηθείτε…

Ευχαριστούμε τις SEGA και Zegetron για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Sonic Frontiers
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ωραίος ανοιχτός κόσμος και platforming
Οι Titans
H ιστορία του που δεν μας άφησε αδιάφορους
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Οι δημιουργοί προσπάθησαν να χωρέσουν πολλά που δεν τους βγήκαν
Το pop-in και το clipping είναι εμφανές
Τα mini bosses είναι αδιάφορα
7
ΚΑΛΟ