Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Το XBOX τράβηξε την πρίζα + Giveaway | Game Recap #164»
Sherlock Holmes: The Awakened
Sherlock Holmes: The Awakened

Sherlock Holmes: The Awakened

Ο Sherlock Holmes από τις στάχτες του... πολέμου!

Release Date
11/04/2023
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC
Developer
Frogwares
Publisher
Frogwares

Δεν γινόταν να ξεκινήσω το παρών κείμενο χωρίς να εκφράσω κάτι που έχω στο μυαλό μου όσον αφορά το νέο Sherlock Holmes: The Awakened και το στούντιο ανάπτυξής του, Frogwares και μου δημιουργεί έκπληξη. Το στούντιο λοιπόν είναι Ουκρανικό και η όλη ανάπτυξη του παιχνιδιού έλαβε μέρος ανάμεσα στο χάος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω (για να πιάσω τα πιο «τεχνολογικά») τακτικών διακοπών ρεύματος, διακοπών στο internet και πολλών (πολλών) αντιξοοτήτων και αποτελεί Remake του ομότιτλου παιχνιδιού Sherlock Holmes με στοιχεία Lovecraft μυθολογίας. Η έκπληξη, λοιπόν, είναι ότι το παιχνίδι που εν τέλει κυκλοφόρησε δεν το αισθάνθηκα να ταλανίζεται από προβλήματα που μπορεί να προκύπταν, όπως είναι λογικό, από τη γρήγορη και δύσκολη εξέλιξή του. Μακριά λοιπόν από μια βιαστική επαναφορά του αρχικού παιχνιδιού, το Sherlock Holmes: The Awakened το νιώθεις και είναι πλήρως επανασχεδιασμένο με ιδιαίτερη φροντίδα και το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό, μοντέρνο παιχνίδι ντετέκτιβ που θα φανεί μάλιστα και αρκετά φρέσκο ​​για τους θαυμαστές του είδους και ειδικότερα του Sherlock Holmes. Επίσης δεν απαιτεί να έχετε παίξει ή να έχετε γνώση του πρωτότυπου παιχνιδιού προκειμένου να απολαύσετε το Remake αφού όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι developers και ισχύει στην πράξη, τίποτα δεν είναι ίδιο.

Το παιχνίδι ξεκινά στους δρόμους του Λονδίνου με ένα μυστήριο που φαντάζει όχι και ιδιαιτέρα σημαντικό, «ποιος έκλεψε την πρωινή εφημερίδα του Sherlock;». Και από εκεί ξεκινά να ξετυλίγεται μια μεγάλη συνωμοσία που περιέχει έντονα στοιχεία της μυθολογίας του Lovecraft και καταλήγει να στέλνει τους Watson και Holmes σε ένα μεγαλειώδες ταξίδι. Σε αντίθεση με το προηγούμενο παιχνίδι Sherlock Holmes του στούντιο, Sherlock Holmes Chapter One, αυτό είναι μια γραμμική περιπέτεια και όχι ένας ανοιχτός κόσμος αλλά δεν λείπει η ποικιλία που θα μας οδηγήσει σε πανέμορφα σκηνικά και ξεχωριστές τοποθεσίες. Κάθε τοποθεσία κρύβει το δικό της σύνολο μυστηρίων και εμείς ως Sherlock και περιστασιακά ως Watson, συλλέγουμε στοιχεία που θα κληθούμε τελικά να συνδέσουμε για να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε. Οι σχετικοί μηχανισμοί gameplay μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό απευθείας από το προηγούμενο παιχνίδι και δεν με ενόχλησε καθόλου αφού τους θεωρούσα και τους θεωρώ σπουδαίους αλλά και λειτουργικούς μηχανισμούς επίλυσης μυστηρίων.

Καθώς προχωράμε σε μια υπόθεση, ξεκλειδώνουμε ερωτήσεις, τις οποίες μπορούμε να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε συνδέοντας τα σχετικά στοιχεία. Μπορούμε επίσης να αναδημιουργήσουμε οπτικά σκηνές, μετακινούμενοι μέσα στο χώρο και τοποθετώντας φανταστικές αναπαραστάσεις για να αναδημιουργήσουμε γεγονότα του παρελθόντος και να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα πριν κατηγορήσουμε υπόπτους. Γενικά, η διαδικασία της εξέτασης σκηνών του εγκλήματος, αποδεικτικών στοιχείων και εν τέλει της ανακάλυψης της απάντησης μας κάνει να νιώθουμε ότι κάνουμε πραγματική δουλειά ντετέκτιβ, χωρίς υπερβολές και φαντεζί φανφάρες.

Το παιχνίδι από την άλλη δεν συγχωρεί και πολύ την έλλειψη προσοχής από μέρους μας, τι σόι ντεντέκτιβ είμαστε τότε θα μου πείτε. Είναι όμως πιθανό (και δυνατό) να συνδυάσουμε λάθος απαντήσεις έως ότου τελικά βρούμε τη σωστή, ειδικά αν βαριόμαστε αλλά έτσι χάνει και την ουσία το παιχνίδι. Κάτι το οποίο εντόπισα στο Sherlock Holmes: The Awakened είναι πως η Frogwares φαίνεται να αντιλήφθηκε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν το έχει και πολύ με την action προσέγγιση και μου άρεσε που εδώ επικεντρώνεται σε αυτό που την έκανε ξεχωριστή και αφορά την επίλυση μυστηρίων και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που δεν είναι όσο περίπλοκο ήταν το πρωτότυπο παιχνίδι.

Το Sherlock Holmes: The Awakened είναι ένα εντυπωσιακό παιχνίδι ντετέκτιβ που δύσκολα θα βρεις όμοιό του εκεί έξω. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αναπτύχθηκε σε μια εμπόλεμη ζώνη, αποτελεί ένα μικρό θαύμα και ως εκ τούτου συγχωρώ τη μικρή σχετικά διάρκειά του για πολλούς αλλά πολύ εντάξει για μένα (έντεκα με δεκατρείς ώρες). Είναι όμως έξυπνα σχεδιασμένο, ατμοσφαιρικό και γυαλισμένο τεχνικά, αν και καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μία υψηλή παραγωγή και υπάρχουν περιορισμοί. Η αρχική τιμή του μάλιστα είναι πολύ καλή, στα 39,99€ και αν αναλογιστούμε ότι υποστηρίζουμε παράλληλα ένα στούντιο που αναπτύσσει παιχνίδια εν καιρώ πολέμου σε συνδυασμό με την ποιότητα του παιχνιδιού, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, που λαμβάνουμε είναι ένα εξαιρετικό «deal».

Ευχαριστούμε την Frogwares για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Sherlock Holmes: The Awakened
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ένα αυθεντικό παιχνίδι ντεντέκτιβ
Μυστήριο που αξίζει να λυθεί
Ποικιλία στα περιβάλλοντα
Εξαιρετικοί διάλογοι
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τεχνικά έχει περιορισμούς
8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!