Scarlet Nexus

Τα JRPGs όπως θα έπρεπε να είναι... (σχεδόν).

Release Date
24/06/2021
Played On
PS5
Platform
PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Developer
BANDAI NAMCO Studios, Tose
Publisher
BANDAI NAMCO

Το είδος του “Action-RPG” είναι μια μεγάλη ομπρέλα που καλύπτει τα πάντα, από soulslike έως παιχνίδια stealth-action πρώτου προσώπου όπως το Deus Ex έως και τα ισομετρικά RPG όπως το Diablo και πολλά άλλα. Αλλά ακόμη και σε αυτό το ευρύ φάσμα, δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με το Scarlet Nexus, ένα παιχνίδι που συνδυάζει έμπνευση από παιχνίδια γρήγορης δράσης χαρακτήρων της σχολής Devil May Cry και Bayonetta με επικά JRPGs στοιχεία όπως της σειράς Persona και “Tales of”. Είναι ένα εκπληκτικά φιλόδοξο εγχείρημα και ίσως ακόμη το πιο εκπληκτικό είναι ότι το Scarlet Nexus έχει περισσότερα θετικά απ’ ότι αρνητικά.

Αναφερόμενος λοιπόν στο ότι το Scarlet Nexus είναι ένα action RPG, μην έχετε κατά νου την εικόνα των RPG που έχετε ήδη σχηματισμένη στο μυαλό σας. Οι χάρτες του είναι δομημένοι σε closed linear λογική που μας πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β, αλλά δεν είναι τόσο αρνητικό όσο ακούγεται. Καταφέρνει με το δικό του τρόπο να είναι φανταχτερό και να μας μεταφέρει από δράση σε μάχη πολύ άμεσα.

Το Scarlet Nexus είναι εξίσου επικεντρωμένο στην ιστορία του, στο worldbuilding, στην ανάπτυξη χαρακτήρων αλλά και στο combat system του. Πρώτα απ’ όλα, χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές ιστορίες διάρκειας 20 ωρών, που η καθεμία ακολουθεί την ιστορία ενός από τους δύο κύριους χαρακτήρες, Yuito και Kasane. Ενώ τα ταξίδια τους αλληλεπικαλύπτονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρόκειται για δύο ξεχωριστές και εξίσου βασικές ιστορίες που μπορείτε να παίξετε με οποιαδήποτε σειρά θέλετε και η ολοκλήρωση και των δύο απαιτείται για να κατανοήσετε πλήρως την υπόθεση του Scarlet Nexus.

Και είναι μια ιστορία που αξίζει να ζήσετε, μια ιστορία που λαμβάνει χώρα σε έναν συναρπαστικό κόσμο όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι προικισμένη με τις δυνάμεις του νου. Οι δρόμοι της πόλης είναι χρωματισμένοι με διαφημίσεις augmented reallity. Oι άνθρωποι είναι σε θέση να στέλνουν μηνύματα απευθείας στον εγκέφαλο του άλλου και υπάρχουν και εκείνοι με εξαιρετικές ικανότητες μάχης που εντάσσονται σε μια οργάνωση η οποία μοιάζει με ειδικές δυνάμεις και ονομάζεται OSF (Other Suppression Force) για να πολεμήσει τα τέρατα που επιτίθονται στη γη, γνωστά ως «Άλλα».

Τόσο ο Yuito όσο και η Kasane ξεκινούν ως νεοεισερχόμενα μέλη του OSF και τοποθετούνται σε δύο διαφορετικά θέσεις, ο καθένας με τους δικούς του συμπαίκτες και ηγέτες. Από εκείνο το σημείο, τα ταξίδια τους διακλαδίζονται με τρόπους που κάθε ο χαρακτήρας βιώνει τη μία πλευρά μιας πυκνής και σύνθετης πλοκής γεμάτης συνωμοσίες και εκπληκτικές ανατροπές. Η Bandai Namco κάνει εξαιρετική δουλειά θέτοντας αναπάντητα ερωτήματα στην ιστορία του ενός χαρακτήρα και καταφέρνει να τα απαντήσει στην ιστορία του άλλου και εξηγεί καλύτερα το τι οδήγησε σε συγκεκριμένα γεγονότα.

Ενώ η γενική ιστορία είναι υπέροχη, αυτό που κάνει πραγματικά το Scarlet Nexus ξεχωριστό, είναι το ποσοστό της φροντίδας που απαιτείται για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ οκτώ χαρακτήρων που συμμετέχουν στα πάρτι του Yuito και της Kasane. Μετά από τις περισσότερες μεγάλες αποστολές, επιστρέφετε στο κρησφύγετό σας ώστε να αδράξετε την ευκαιρία και να συνομιλήσετε με τους συμπαίκτες σας ώστε να τους δώσετε δώρα και να καταφέρετε να κάνετε καλύτερους τους δεσμούς μεταξύ σας. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους οπαδούς της σειράς Mass Effect ή Persona, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στον τρόπο που το Scarlet Nexus καταφέρνει να μπλέξει τους δεσμούς που έχετε με τους χαρακτήρες, με την κύρια ιστορία. Μερικές φορές οι αλληλεπιδράσεις με τους υπόλοιπους χαρακτήρες είναι εντελώς εχθρικές, αλλά το σημαντικό είναι ότι πάντα μαθαίνετε κάτι για τον περίγυρό σας κάτι που εξηγεί καλύτερα τις ενέργειες που μόλις έκαναν στην κύρια ιστορία.

Η ιστορία υποστηρίζεται επίσης από υπέροχα voiceovers τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ιαπωνικά, με τη δυνατότητα να επιλέξετε όποιο θα σας αρέσει από το κεντρικό μενού. Παρόλο που θα ήταν ωραίο να έχουμε περισσότερες κινούμενες εικόνες σε αντίθεση με τα στατικά animatics του storyboard, είναι ένας κατανοητός συμβιβασμός λαμβάνοντας υπόψη το απόλυτο βουνό από διαλόγους που υπάρχει στο Scarlet Nexus.

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” του Scarlet Nexus που πρέπει να ξεπεραστεί είναι το ότι μας παρουσιάζεται ως ένα straight forward RPG παιχνίδι 40 ωρών με δράση που κουράζει λόγω επανάληψης μετά από τόσες ώρες. Τα περισσότερα παιχνίδια που ακολουθούν αυτό το gameplay έχουν συνήθως διάρκεια 10 με 15 ώρες.  

Σε βασικό επίπεδο, η μάχη είναι πολύ διασκεδαστική. Τόσο ο Yuito όσο και η Kasane έχουν τη δύναμη psychokinesis που μοιάζει με εκείνη των Jedi, η οποία τους επιτρέπει να πιάσουν τηλεκινητικά αντικείμενα και να τα σπρώξουν προς τους εχθρούς τους, αλλά οι δύο χαρακτήρες μας χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα και αυτό είναι αρκετό για να τους δώσει το δικό τους διαφορετικό στυλ στις μάχες. Ο Yuito χρησιμοποιεί ένα σπαθί με γρήγορες επιθέσεις και ένα σετ δεξιοτήτων που τον καθιστά πιο κατάλληλο για μάχες από απόσταση, ενώ η Kasane χρησιμοποιεί μια ντουζίνα από μαχαίρια που ελέγχει τηλεκινητικά. Είναι λίγο πιο αργή αλλά κατάλληλη για μάχη μεσαίας εμβέλειας και το σετ δεξιοτήτων της την καθιστά λίγο πιο δύσκολη στο χειρισμό από τον Yuito, αλλά εξίσου ευχάριστη.

Το μόνο που καταφέρνει να χαλάει λίγο την εμπειρία της μάχης είναι ότι η στόχευση δεν είναι και η καλύτερη. Μερικές φορές βρέθηκα να αιωρούμαι στον αέρα, παρόλο που η επίθεσή μου έπρεπε να έχει βγάλει κάποιο combo, αλλά αυτό δεν έγινε αρκετά συχνά. Ακόμα θα ήθελα να αναφέρω ότι μετά από τόσες αναβαθμίσεις στις επιθέσεις αλλά και στα combo του χαρακτήρα μου ένιωθα ότι η μάχη δεν άλλαζε ουσιαστικά και απλά έβλεπα μία διαφορετική παλέτα χρωμάτων στην οθόνη μου. 

Εν κατακλείδι, το Scarlet Nexus είναι ένα πάρα πολύ καλό και προσεγμένο παιχνίδι ως προς την ιστορία του αλλά και τους δεσμούς μεταξύ των χαρακτήρων. Δεν το συνιστώ σε όλους γιατί αν δεν είστε λάτρης του είδους jRPG θα σας κουράσει από τα πρώτα κι όλας λεπτά με τον τρόπο που μιλούν οι χαρακτήρες και τα λιγοστά cutscenes. Δεν απευθύνεται με τίποτα σε άτομα που ψάχνουν την ωμή δράση αλλά σε άτομα που αναζητούν ιστορία και πολλούς, πάρα πολλούς διαλόγους. Η μάχη αρκετά διασκεδαστική με ιδέες από Devil May Cry αλλά και Bayopnetta, η οποία όμως δεν σου δίνει την αίσθηση την εξέλιξης. Τα γραφικά αρκετά καλά αν αναλογιστούμε το ότι έχουμε στα χέρια μας ένα κλασσικά σχεδιασμένο Ιαπωνικό παιχνίδι αλλά τίποτα το τρομερό για να πούμε ότι το PlayStation 5 (όπου και παίχτηκε το εν λόγω παιχνίδι) ζορίστηκε. Μουσική απλά εκπληκτική που έδενε το όλο σύνολο τέλεια.

 Ευχαριστούμε την Bandai Namco για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Υπέροχη ιστορία
Μαγευτική μουσική
Διασκεδαστικό Gameplay
Δεσμοί χαρακτήρων
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Γραφικά που δεν θυμίζουν νέα γενιά
Πολύ μεγάλο
Μη αίσθηση εξέλιξης
8
ΥΠΕΡΟΧΟ
Event status
Not started