Busted.gr

Salary Man Escape

Salary Man Escape

Η κοινωνία της Ιαπωνίας προετοιμάζει τους ανθρώπους της να εργάζονται πρωτίστως για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο για το άτομο. Ο Salary Μan αναμένεται να εργάζεται για πολλές ώρες, πρόσθετες υπερωρίες, να συμμετέχει σε δραστηριότητες αναψυχής μετά την εργασία, όπως η κατανάλωση και η επίσκεψη σε Hostess clubs και να εκτιμάει την εργασία πάνω από όλα.


Σε ένα κύμα puzzle παιχνιδιών που έρχονται ψιλομαζεμένα το τελευταίο καιρό, το Salary Man για το PlayStation VR έφτασε στο ευρωπαϊκό store την εβδομάδα που μας πέρασε.
To Salary Man Escape είναι ένα καθαρό βασισμένο με Physics Puzzle game στο οποίο προσπαθούμε να οδηγήσουμε τον ταλαίπωρο μισθωτό υπάλληλο στην έξοδο της εργασίας του το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό μεταφράζεται στην πράξη σε ένα είδος Tumble (σαν ένα είδος Jenga φανταστείτε) όπου τραβώντας – σπρώχνοντας τα κατάλληλα τουβλάκια στη σωστή σειρά ανοίγουμε το δρόμο για τον Salary Man ο οποίος ακολουθεί αυτόματα το μονοπάτι όταν αυτό ανοίξει. Στόχος του η πόρτα της εξόδου. Κάθε κόσμος από τους 6 που υπάρχουν εισάγει ένα άλλο μηχανισμό που θα ασχοληθούμε κατά τη διάρκειά του. Για παράδειγμα ο δεύτερος κόσμος μας εισάγει τις ζυγαριές  ενώ ο τρίτος κόσμος κυλιόμενους διαδρόμους. To Salary Man Escape δε φοβάται καθόλου να μας βάλει να σκεφτούμε και να πειραματιστούμε και αν και η αρχή του είναι αρκετά εύκολη δε θα αργήσει η ώρα που θα κάνουμε restart αρκετές φορές για να βρούμε τη σωστή λύση. Το restart μπορεί να ακούγεται κουραστικό αλλά η διάρκεια του κάθε level παίρνει κυριολεκτικά δευτερόλεπτα όταν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πολλά Level έχουν ένα Checkpoint που συμβολίζεται με μία κούπα καφέ στην οποία πρέπει να οδηγηθεί ο  Salary Man οπότε συνεχίζουμε και από εκεί εφόσον αποτύχουμε αργότερα λόγω χρόνου η αποφασίσουμε να κάνουμε Load Checkpoint. Κάθε ένας από τους 6 κόσμους έχει 10 levels τουλάχιστον αλλά για να προχωρήσουμε στον επόμενο αρκεί να φτάσουμε μόνο στο 7 Level καθώς τα υπόλοιπα (3 τουλάχιστον) ξεκλειδώνουν βρίσκοντας και συλλέγοντας τα χρυσά νομίσματα που υπάρχουν στα προηγούμενα Levels, πράγμα  όχι εύκολο αλλά ευπρόσδεκτο σε όσους θέλουν έξτρα πρόκληση. Συνεπώς υπάρχει περιεχόμενο και θα μας κρατήσει απασχολημένους για κάποιες ώρες εφόσον θέλουμε να ασχοληθούμε.

Ο τρόπος χειρισμού του Salary Man (Dualshock ή Move Controller) θα επηρεάσει πολύ τις εντυπώσεις μας. Συγκεκριμένα με Dualshock θα έχουμε καλύτερη εμπειρία καθώς τα κομμάτια κινούνται με σταθερότητα και ακρίβεια. Μιας και τα Physics κάποιες (λίγες φορές) μπορεί να αποτύχουν αφού η πλατφόρμα δεν έπεσε όπως θα θα έπρεπε να πέσει (πάμε πάλι Restart) απαιτείται τουλάχιστον ακρίβεια και σταθερότητα που τα Move δε μας την προσφέρουν αφού το Tracking τους δεν ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις αλλά και το χέρι μας δε θα είναι τόσο σταθερό. Με κάποιο Update θα φτιαχτεί λογικά το θέμα του tracking αλλά ο καλύτερος τρόπος θα είναι και πάλι το Dualshock Controller.

Η παρουσίαση του Salary Μan Escape είναι λιτή αλλά ευχάριστη και λειτουργική. Είμαστε μέσα σε ένα 3D χώρο που συνήθως είναι ένα τεράστιο γραφείο με το γιγαντιαίο πληκτρολόγιο από κάτω μας και μπορούμε να περιστρέφουμε η να αναθεωρούμε στο χώρο το τρισδιάστατο level που βρίσκεται ο Salary Man. Τα γραφικά είναι ευπαρουσίαστα αλλά παρόλο το βαρύ όνομα της Unreal engine που πάντα δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα εδώ απλά κάνουν απλά τη δουλειά τους και τίποτα απολύτως παραπάνω ενώ πιθανότατα δεν υπάρχει υποστήριξη Ps4 Pro.
Ηχητικά το παιχνίδια έχει 5 με 6 τραγούδια Funk ήχου, κάποια από αυτά έχουν φωνητικά, ιαπωνικά και αγγλικά, που επαναλαμβάνονται συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Προσωπικά μου άρεσαν αρκετά αλλά πόσες φορές μπορείς να τα ακούσεις χωρίς να ήθελες λίγο παραπάνω ποικιλία;  Από ηχητικά εφέ το παιχνίδι είναι πολύ φτωχό και πρέπει να έχει κυριολεκτικά 3 με 4 εφέ!

Αυτό που κάνει καλά σαν παρουσίαση το Salary Man Escape είναι ο απόλυτα κωμικοκαυστικός τόνος του. Τα Level έχουν γραμμένα πάνω λέξεις βγαλμένες από συνθήκες , έννοιες και χώρους εργασίας.  Οι παρεμφερείς στίχοι των τραγουδιών, η ίδια η μουσική αλλά προπάντων το κάθε κειμενάκι που έχει κάθε αποστολή σαν περιγραφή, όλα έχουν έχουν το ίδιο τόνο.
Το σχόλιο:
“αποφασίσαμε να απολύσουμε κάποιους από εσάς αλλά να είστε χαρούμενοι γιατί οι υπόλοιποι θα έχετε περισσότερο χώρο στο γραφείο σας  – με εκτίμηση H.R management” φέρνει “γέλιο” και ένα ευχάριστο διάλειμμα από το προηγούμενο Level.

Σαν Puzzle game όμως που θα περάσουμε την ώρα μας με σπαζοκεφαλιές (έχει και πολλά εύκολα level) δε θα δώσουμε πολύ σημασία όμως σε όλα αυτά τα αρνητικά της παρουσίασής του. Τα Puzzles είναι η κυρίως ατραξιόν και για αυτό θα το αγοράσει κάποιος  στην τίμια τιμή του που είναι 15 ευρώ. Ο κάθε κόσμος θα μας πάρει από 20 έως 40 λεπτά ανάλογα με το πως θα τα πάμε βγάζοντας μόνο τις 7 απαραίτητες πίστες ώστε να πάμε στον επόμενο κόσμο. Συνολικά όμως το Salary Man Εscape έχει 78 levels.  Βέβαια να αναφέρουμε ότι δε παίζει κανένα ρόλο το ότι το παιχνίδι είναι ένας VR τίτλος, μπορούσε κάλλιστα να  μην ήταν καν VR αλλά οι Fans του είδους θα το παίξουν ευχάριστα. Τους υπόλοιπους δε θα τους ενθουσιάσει τόσο.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Puzzle
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26/06/2018
Εκδότρια εταιρία: Sony Interactive Entertainment Europe
Εταιρία ανάπτυξης: Red Accent Studios

Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review. 

 

6 ΚΑΛΟ

The Good

  • Καλοί γρίφοι και κάποιες σπαζοκεφαλιές
  • Ωραίο soundtrack
  • Καυστική παρουσίαση
  • Περιεχόμενο για την τιμή του

The Bad

  • Φτωχότατο Audio
  • Τα Physics
  • Απευθύνεται σε λάτρεις των Puzzle games
  • Μπορούσε κάλλιστα να ήταν και μη VR
6 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Θα μπορούσα να πάρω σύνταξη απο το playtime μου. Θα ήθελα. Μέχρι τότε θα παίξω κάτι απο Bioware.

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr