Resident Evil 2

Πιο τρομακτικό και πιο φρέσκο από ποτέ, το Resident Evil 2 επανέρχεται με ένα εξαιρετικό remake για να μας υπενθυμίσει τι εστί πραγματικός τρόμος.

Παρότι κυκλοφόρησε πριν 21 περίπου χρόνια, το Resident Evil 2 παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους τίτλους στο πρωτότυπο PlayStation, κι ένα ορόσημο για τα παιχνίδια τρόμου. Οι ιστορίες των Leon και Claire είναι χαραγμένες στα μυαλά πολλών gamers που γνώρισαν τον φόβο και την καταχθόνια Umbrella Corporation μέσω του τίτλου, κι έκτοτε παραμένουν πιστοί ακόλουθοί του.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το καινούριο παιχνίδι πρόκειται για ένα πλήρες remake, ανασχεδιασμένο για τα σημερινά δεδομένα όμως κρατώντας τον βασικό κορμό του απείραχτο, φέρνοντας μαζί του τον τρόμο που γνωρίσαμε μια 20ετία πριν. Με νέα προοπτική, νέο χειρισμό, πολύ νεότερα γραφικά και γενικώς, ανώτερη ποιότητα σε κάθε τομέα, το remake του Resident Evil 2 είναι ένα υπόδειγμα για remakes στην τρέχουσα εποχή.

Καταρχάς, ας φύγει από τη μέση όσο είναι νωρίς: μιλάμε για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τρόμου όλων των εποχών, δίχως υπερβολή, και θα το παρομοίαζα με την επιτυχία του Resident Evil 4. Σε μια εποχή όπου τα horror games λιγοστεύουν, είναι ευχάριστο ένα τόσο υψηλού προφίλ παιχνίδι να κάνει τόσα πολλά σωστά, κι ελπίζω να εμπνεύσει άλλους δημιουργούς να ακολουθήσουν στα χνάρια του.

Η ιστορία, λίγο-πολύ, είναι γνωστή. Το Resident Evil 2 μπορείτε να το παίξετε είτε ως Leon S. Kennedy, είτε ως Claire Redfield, με τον κάθε χαρακτήρα να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι και να ζει διαφορετικά γεγονότα. Ο Leon παίρνει το βραβείο του ατυχέστερου αστυνομικού, καθώς στην πρώτη του μέρα στο σώμα, ένας φονικός ιός προσβάλλει τους κατοίκους της Raccoon City και τους μετατρέπει σε αιμοδιψή ζόμπι. Αναγκασμένος να πολεμήσει για να επιβιώσει τον εφιάλτη, ο Leon χρησιμοποιεί ό,τι βρίσκεται στο διάβα του για να δραπετεύσει από το οχυρωμένο αστυνομικό τμήμα και από την πόλη, ζωντανός.

Από την άλλη, η Claire Redfield βρέθηκε στην Raccoon City αναζητώντας τον αγνοούμενο αδερφό της, Chris Redfield – τον οποίο γνωρίζουμε ως πρωταγωνιστή του πρώτου Resident Evil. Παρότι η Claire δεν έχει σχέση με τον κλάδο, οι γνώσεις που της μεταβίβασε ο αδερφό της θα της φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη μάχη της για την επιβίωση., καθώς το μυαλό της είναι το βασικότερο όπλο της ενάντια στα αιμοδιψή ζόμπι.

Ο καθένας από τους χαρακτήρες λειτουργεί διαφορετικά, καθώς ο Leon, ως εκπαιδευμένος αστυνομικός, έχει πρόσβαση σε περισσότερα και φονικότερα όπλα, ενώ η Claire χρησιμοποιεί πιο ανορθόδοξες μεθόδους για να αντιμετωπίσει τις ορδές των ζόμπι.

Έκαστη ιστορία θα σας κρατήσει στην οθόνη σας για περίπου 6 ώρες, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους, το The 4th Survivor Mode με πρωταγωνιστή τον στρατιώτη HUNK γίνεται διαθέσιμο. Φυσικά, ο χρόνος ολοκλήρωσης κρίνεται από τις γνώσεις σας παίζοντας το παλιότερο παιχνίδι και την υπομονή σας. Επιπλέον, για να κρατήσει τα πράγματα λίγο φρέσκα, η Capcom έκανε κάποιες αλλαγές στην πλοκή, κάνοντάς με να υποθέσω πως ίσως χρησιμοποιήσει το παιχνίδι ως βάση για ένα soft reboot της σειράς, όπως έγινε και με το Resident Evil 7. Αξίζει να σημειωθεί πως η Capcom υποσχέθηκε συνέχεια στο παιχνίδι, και το πρώτο πακέτο “Ghost Survivors” θα κυκλοφορήσει δωρεάν για όλους στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το Resident Evil 2 υιοθετεί μοντέρνο χειρισμό, με προοπτική τρίτου προσώπου και – το κυριότερο – τη δυνατότητα να κινείσαι ελεύθερα και να σημαδεύεις ελεύθερα, κάνοντάς το εντελώς διαφορετικό από το πρωτότυπο σε θέμα χειρισμού. Η ελευθερία αυτή, συνεπάγεται μεγαλύτερη βύθιση στο περιβάλλον, καθώς η ρεαλιστική αναπαράσταση των σκηνικών και των χαρακτήρων, σε συνδυασμό με φανταστικό ήχο και εφέ που συμπληρώνουν την εμπειρία. Το γενικό design των περιοχών παραμένει ολόιδιο, κι ένας βετεράνος παίκτης θα πηγαίνει με… «κλειστά μάτια», όμως η διαφορετική προοπτική και ο πλήρως 3D σχεδιασμός αλλάζει εντελώς κάθε προσδοκία μας, καθώς ακόμη και οι εχθροί δεν συμπεριφέρονται όπως τότε, κάνοντας κάθε γωνία ίσως κρύβει κάτι απροσδόκητο.

Βεβαίως, η στόχευση επωφελείται πολύ του νέου χειρισμού, επιβραβεύοντας τους παίκτες που σημαδεύουν στο κεφάλι ή κόβουν τα άκρα των ζόμπι με τις βολές τους, θυμίζοντας κάτι από Dead Space. Για τους λάτρεις των παλιών Resident Evil, η αργή προσέγγιση των μαχών είναι προτιμότερη: όταν ο χαρακτήρας είναι σταθερός, ο στόχος γίνεται ακριβέστερος. Ο εξαιρετικά ρεαλιστικός σχεδιασμός των ζόμπι και η φυσικότητα στις κινήσεις τους, κάνει κάθε μάχη απολαυστική και γεμάτη αγωνία, καθώς η μόνιμη ανάγκη να κάνεις συντήρηση και συνετή χρήση πυρομαχικών έχει κληρονομηθεί πλήρως από τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς. Κάποιες φορές, είναι σοφότερο να τρέξεις από το να πολεμήσεις.

Όμως παρά την στροφή στον εκμοντερνισμό, το Resident Evil 2 παραμένει πιστό στην πρώτη τριλογία της σειράς, προσφέροντας πληθώρα γρίφων και άπλετο εμπρός-πίσω στους ματωμένους διαδρόμους, δρόμους και υπονόμους της Raccoon City, καθώς παλεύετε να μαζέψετε τα κομμάτια ενός παζλ και να δείτε που ταιριάζει τι. Η καλή μνήμη και η χρήση λογικής θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, καθώς το παιχνίδι δε φοβάται να βάλει παράξενους γρίφους στο δρόμο σας. Ετοιμαστείτε για πολύ “Examine” σε αντικείμενα, πολύ διάβασμα σημειώσεων για να αποκρυπτογραφήσετε γρίφους, και πολύ μπρος-πίσω για να καταλήξετε στη λύση ενός γρίφου. Η γενναιότητα της Capcom να παραμείνει πιστή στις ρίζες του τίτλου, ακόμη κι αν φαίνονται εκτός εποχής στην περίοδο όπου όλοι τα περιμένουν όλα στο πιάτο, είναι αξιέπαινη και κατέληξε σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι.

Αυτός ο αργός γενικά ρυθμός, παρέα με την άκρως αγχωτική ατμόσφαιρα και τον φόβο του τι μπορεί να παραμονεύει λίγα βήματα παρακάτω, κάνουν το παιχνίδι να ξεχωρίζει ανάμεσα στα horror games των «φθηνών» jump scares και της άρνησης να χτίσουν σταδιακά το συναίσθημα του τρόμου – παρότι γίνεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 6 ώρες, ένα campaign του Resident Evil 2 με κρατούσε τρομοκρατημένο πολύ περισσότερο από αντίστοιχα παιχνίδια που διήρκησαν ακόμη και τις διπλάσιες ώρες.

Μέσα σε αυτό το διάστημα όμως, βλέπουμε πολλά διαφορετικά ζόμπι, πολλές τοποθεσίες και συνεχώς ανακαλύπτουμε νέα μονοπάτια και δωμάτια. Η αίσθηση του να περπατάς αθόρυβα για να αποφύγεις ένα Licker, ή το ξέφρενο τρέξιμο όταν σε κυνηγούν τα ζόμπι σκυλιά, δείχνουν πως το παιχνίδι προσφέρει ποικιλία και προκαλεί τον παίκτη να προσεγγίζει διαφορετικά κάθε κατάσταση. Την παράσταση βέβαια, κλέβει ο Mr. X, ο Tyrant που σας καταδιώκει για μεγάλο μέρος του παιχνιδιού και θυμίζει τον αγαπημένο Nemesis του Resident Evil 3. Χωρίς να θέλω να χαλάσω την εμπειρία σε κάποιον, θα πω πως παίζοντας με ακουστικά και ακούγοντας τα βήματά του δωμάτια μακριά, ήταν πάντα από τις πιο δυνατές στιγμές του παιχνιδιού.

Η RE Engine αποδίδει σε πολύ καλό επίπεδο, με εντυπωσιακά γραφικά και animations σε κάθε τομέα. Πυροβολώντας τα ζόμπι στο κεφάλι, βλέπεις κομμάτια σάρκας να φεύγουν ακριβώς εκεί που πυροβολείς και το κεφάλι να παραμορφώνεται αντίστοιχα. Από την πρώτη στιγμή, μου έκανε εξίσου θετική εντύπωση το animation των προσώπων, και ο συγχρονισμός χειλιών-φωνής, ενώ μιας και ανέφερα αυτό, ας πω και ότι οι ηθοποιοί κάνουν εξαιρετική δουλειά – εν αντιθέσει με την budget αισθητική των παλιών τίτλων.

Στα αρνητικά, θα βάλω το αναπόφευκτο μπρος-πίσω σε κάποια από τα λιγότερο εντυπωσιακά μέρη του παιχνιδιού, όπου οι διάδρομοι μοιάζουν με λαβύρινθο και τα ντόπια ζόμπι είναι λίγο πιο εκνευριστικά από ότι του υπόλοιπου παιχνιδιού – προφανώς αποφεύγω spoilers. Επίσης, παρά την πολύ καλή και σταθερή απόδοση γραφικών από την αρχή έως το τέλος, και την οφθαλμοφανή ποιοτική δουλειά που έχει γίνει, είναι απορίας άξιο το ότι η υποστήριξη HDR είναι από ανούσια έως ανύπαρκτη κι ελπίζω να διορθωθεί με update, διότι είναι κρίμα ένας τόσο καλοφτιαγμένος τίτλος να μην επωφελείται σωστού HDR.

Κλείνοντας λοιπόν, θα δώσω στο Resident Evil 2 ένα βαθμό που εύχομαι να μπορούσα να δίνω συχνότερα σε παιχνίδια του είδους του: ένα βαθμό που κέρδισε με το σπαθί του, και σφραγίδα Busted Editor’s Choice – γιατί πραγματικά, είναι ένα παιχνίδι που οφείλετε να παίξετε.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Xbox One X
Είδος Παιχνιδιού: Horror, Action
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25/1/2019
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One, PC
Εταιρεία Ανάπτυξης & Εκδότρια Εταιρεία: Capcom


[/vc_column][/vc_row]

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το video review του παιχνιδιού από το κανάλι μας στο YouTube.

More Stories
Η εξήγηση για το “Gears of War: Ultimate Edition δωρεάν με κάθε Xbox One”