PS5 Vs Xbox Series X/S | Δύο διαφορετικοί πλέον δρόμοι

Ή μήπως όχι

Ζούμε λίγο περίεργες μέρες γενικώς σε όλα τα επίπεδα αλλά εμείς οι gamers αυτό το διάστημα καταποντιζόμαστε από ειδήσεις σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες κονσολών που έρχονται στα ράφια μέσα Νοεμβρίου. Φυσικά αναφέρομαι στο νέο PS5 αλλά και στην επικείμενη κυκλοφορία του Xbox Series X/S. Σαφώς και οι δύο εταιρείες δεν τα πήγαν και τόσο περίφημα με τις προ-παραγγελίες αλλά όπως όλα δείχνουν υπάρχει μια εξομάλυνση .

Βέβαια άλλη μια είδηση που έσκασε μεσοβδόμαδα ήταν και η εξαγορά της Bethesda από την Microsoft. Σίγουρα κατά γενική ομολογία ήταν μια εντυπωσιακή εξαγορά καθώς τα νούμερα ζαλίζουν όταν μαθαίνουμε για τα περίφημα 7.5 δις δολάρια και μας δείχνει πως η βιομηχανία παιχνιδιών αναπτύσσετε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ιλιγγιώδης πόσο αν σκεφτείτε πως κάποτε η χώρα μας περίμενε παρόμοια ποσά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις .

Βλέποντας έτσι όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες έκανα κάποιες σκέψεις σχετικά με το μέλλον των δύο κύριων ανταγωνιστών την Microsoft και την Sony βλέποντας και τις ειδήσεις, events που γίνανε όλο αυτό το διάστημα.

Ξέρετε αν κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των τελευταίων 15 χρόνων θα δούμε πως κάποτε οι δύο εταιρείες λίγο πολύ ήταν η μία καθρέφτης της άλλης και λίγο πολλοί και εμείς οι gamers είχαμε μια πιο συγκεκριμένη και αυστηρή δομή στο μυαλό μας. Περιμέναμε την ανακοίνωση της νέα κονσόλας το τι hardware θα φοράνε, τι αποκλειστικά παιχνίδια θα υπάρχουν πως θα είναι τα χειριστήρια κλπ. Έτσι επιλέγαμε ανάλογα και ο καθένας μας τον δικό του δρόμο είτε στην Microsoft με το Xbox ή με την Sony και το PlayStation. Φυσικά εδώ δε πρέπει να ξεχάσουμε την Nintendo που ακολουθούσε την δική της στρατηγική με κονσόλες άλλοτε καινοτόμες με τίτλους ιδιαίτερους και ξεχωριστούς και που σαφώς έχει κερδίσει και μια μερίδα του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να αναλογιστούμε και την πολύ καλή πορεία του Switch. Όλοι λίγο πολύ θυμόμαστε το σχεδόν προβληματικό λανσάρισμα του PS3 ή αντίστοιχα το σχεδόν καταστροφικό λανσάρισμα του Xbox One πιο πρόσφατα. Όμως εμείς οι gamers ξέραμε και ζούσαμε με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των αντίστοιχων κονσολών.

Kατά τα μέσα της τωρινής γενιάς που φθάνει στο τέλος της αρχίσαμε να βλέπουμε την νέα υπηρεσία της Microsoft το Game Pass. Eιδικά δια στόματος Phil Spencer το έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές και για το πόσο το τμήμα της Microsoft ποντάρει σε αυτό. Κακά τα ψέματα είναι το Netflix των videogames όπου έχουμε πρόσβαση σε εκατοντάδες τίτλους και σε τίτλους αποκλειστικούς της Aμερικανικής εταιρείας. Πολλοί αναλυτές μαζί και ο CEO της Sony έχει πει πως ένα τέτοιο μοντέλο δεν μπορεί ίσως να είναι βιώσιμο όμως η Microsoft συνεχίζει να επιμένει.

Πολλοί gamers ειδικά οι κάτοχοι του Xbox αρχίσαν μια ιδιαίτερη γκρίνια πως η πλατφόρμα πάσχει από αποκλειστικούς τίτλους και έτσι δεν μπορεί να δει κατάματα το Playstation. Όμως άραγε η ίδια η φιλοσοφία της Microsoft στοχεύει εκεί; Μήπως έχουμε μια αλλαγή πλέον φιλοσοφίας έχοντας ως το δυνατό της όπλο το GamePass και θέλοντας να χτίσει ένα σύνολο συνδρομητών; Φυσικά τα νούμερα μέχρι στιγμής της βγαίνουν και με υπερηφάνεια η εταιρεία δηλώνει πως έχει πλέον 15εκ συνδρομητές που σαφώς θα αυξήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Mήπως διαφωνείτε στο γεγονός πως το Xbox Series S είναι απλά το μέσο για να παίξει κάποιος στο Gamepass; Άλλωστε το έχει δηλώσει η Microsoft πως δεν την ενδιαφέρει το πόσα συστήματα θα πουλήσει. Επίσης νομίζω πως και η εξαγορά της Bethesda είναι κυρίως για τους σκοπούς του Gamepass και όχι τόσο για τους αποκλειστικούς τίτλους που λέμε εμείς οι gamers και που γράφουμε αυτές τις μέρες και στο FB Group μας Greek Busted Gamers. Σαφώς εκφέρουμε μια άποψη η οποία ίσως είναι λανθασμένη αλλά από την άλλη δεν θα χάλαγε την Μicrosoft στο να παρέχει εντελώς δωρεάν τον τίτλο της Bethesda στο Pass και να προτείνει στο κάτοχο του PS5 για το ίδιο παιχνίδι να πληρώσει το εκάστοτε ποσό τίτλου. Φυσικά παιχνίδια με κόστος ανάπτυξης πολύ μεγάλο όπως παράδειγμα ίσως θα είναι το νέο Elder Scrolls προφανώς και δεν θα συμφέρει την Microsoft να το κρατήσει αποκλειστικά δικό της. Διότι άλλο κόστος έχει το State of Decay 2 και σαφώς άλλο κόστος με ένα παιχνίδι όπως το Doom ή το νέο Fallout κλπ. Από την άλλη έχουμε τον Ιάπωνα ο οποίος πλέον επιμένει πιο παραδοσιακά κοιτάει τις πωλήσεις των συστημάτων και ποντάρει πολύ στους αποκλειστικούς τίτλους με τα δικά του Studio και με ηχηρά ονόματα όπως η Guerrilla Games, η Insomniac, η Santa Monica κλπ. Το ίδιο όπως φαίνεται θα κάνει εκ πρώτης όψεως και με το PS5 αν και με το PS Plus συνεχίζουν να επιμένουν πως ένα μοντέλο τύπου Pass για τους ίδιους μπορεί να μην είναι βιώσιμο.

Οπότε φίλε μου αναγνώστη που πολλές φορές κάθεσαι και έρχεσαι σε αντιπαράθεση για το ποια εταιρεία προσφέρει τι καλύτερα έρχομαι να σου πω πλέον πως σε αυτή την γενιά οι δρόμοι του PS5 και του Xbox θα είναι εντελώς ξεχωριστοί αρχής γενομένης από την φιλοσοφία των δύο εταιρειών. Εξάλλου είναι μια στρατηγική που μπορεί να τους βγει και τους δύο και να είναι  πετυχημένη χωρίς να υπάρχει δυσαρεστημένος είτε από από την Sony είτε από την Microsoft. Θέλω να πω με απλά λόγια πως μπορεί να είναι και οι δύο κερδισμένοι. Πρέπει να παραδεχτούμε πως και οι δύο εταιρείες είναι κολοσσοί και πάντα θα κοιτάνε τρόπους στο πως να βάζουν περσότερα χρήματα στο ταμείο τους προσφέροντας ότι θεωρούν καλύτερο προϊόν για το κοινό. Η Microsoft είδε ίσως (ίσως κάνω λάθος) πως μια στρατηγική που ξεκίνησε στο παρελθόν με αυτό που κάνει ίσως δεν της βγήκε και επέλεξε να φέρει στο προσκήνιο μια νέα ιδέα με το GamePass.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο ξεκίνημα αυτής της νέας γενιάς οι στρατηγικές πλέον είναι εντελώς διαφορετικές και για μένα προσωπικά (ίσως αποδειχθεί λάθος) η εξαγορά της Bethesda θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς του GamePass (και δε το λέω με ειρωνεία ή με αρνητικό τρόπο). To μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο κονσόλες μοιάζουν μόνο ως προς το Hardware διότι σε όλα τα υπόλοιπα μάλλον διαφοροποιούνται. 

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media.

More Stories
Yoshi’s Woolly World Review