PRO EVOLUTION SOCCER 2019_20180829221842

Pro Evolution Soccer 2019

Διανύουμε την μεταβατική περίοδο από το καλοκαίρι προς το  φθινόπωρο και όπως κάθε χρόνο τέτοιο καιρό οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι ανά την υφήλιο είναι χαρούμενοι καθώς αρχίζουν και επισήμως τα πρωταθλήματα ανά χώρα αλλά και οι διάφορες ευρωπαϊκές διοργανώσεις που θα μας κρατήσουν απασχολημένους. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια τέτοιο καιρό έχουμε και την έλευση και των δύο πολύ μεγάλων ποδοσφαιρικών τίτλων του Pro Evolution Soccer αλλά και του FIFA. Και τα δυο games κεντρίζουν το ενδιαφέρον μιας πολύ μεγάλης μερίδας της gaming κοινότητας και η αλήθεια είναι πως και τα δύο παιχνίδια έχουν δημιουργήσει το δικό τους fan club αντίστοιχα. Στο παρελθόν τον θρόνο τον κατείχε το ποδοσφαιράκι της Konami όμως με τα χρόνια η Καναδική ΕΑ κατάφερε να το εκθρονίσει και να ανοίξει κατά πολύ την ψαλίδα στις πωλήσεις. Τα τελευταία χρόνια η PES Productions προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να βελτιώνει το παιχνίδι στο gameplay κάτι το οποίο το έκανε να ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν τα πάει και τόσο καλά ως προς την κατοχή των δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών club αλλά και των διοργανώσεων.  Φτάνουμε στο σήμερα όπου το PES 2019 καλεί σε κόντρα τον γίγαντα των πωλήσεων σε άλλη μία ποδοσφαιρική ψηφιακή κόντρα.

Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του PES 2019 είχαμε μάθει το λυπηρό γεγονός πως η συνεργασία της PES Productions με την UEFA έφτασε στο τέλος της και πως στον φετινό τίτλο δεν θα δούμε το Champions League αλλά και το Europa League. Φυσικά και το δεύτερο πλήγμα ήταν ότι χάθηκαν και τα δικαίωματα του αντίστοιχου Champions League της Νοτιου Αμερικής το Copa Libertadores αλλά και του Sudamericana. H εταιρεία ανάπτυξης έσπευσε να καλύψει αυτό το κενό με το να φέρει νέα αδειο-δοτημένα πρωταθλήματα β και γ κατηγορίας όπου δεν είναι και τόσο γνωστά στο απλό ποδοσφαιρικό κοινό. Μιλάμε για πρωταθλήματα όπως της Δανίας, του Βελγίου, της Ρωσίας της Σκωτίας της Αργεντινής της Κολομβίας της Τουρκιας της Ελβετίας κλπ που κάποια από αυτά θα τα γνωρίζουν μόνο οι παίχτες του στοιχήματος ή αυτοί που ασχολούνται με την σειρά Football Manager. H εταιρεία έχει δηλώσει πως με updates θα φέρει και νέα πρωταθλήματα και μάλιστα πριν λιγα 24 ώρα ανακοίνωσε πως το πρωτάθλημα της Ταυλάνδης ????? θα αναπαρίσταται και επίσημα στο παιχνίδι. Φυσικά το PES 2019  πάσχει από την γνωστή παθογένεια του παρελθόντος καθώς πάλι θα δούμε πως λείπουν τα δικαιώματα από ομάδες της Ισπανίας, Αγγλίας, Γερμανίας κλπ. Βέβαια τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να γίνονται αποκλειστικές συμφωνίες με συλλόγους αλλά αυτό αλλάζει κάθε χρόνο καθώς γίνονται προσθήκες και αφαιρέσεις. Έτσι θα δείτε την Barcelona, Arsenal, Liverpool, Schalke κλπ να δέχονται την κατάλληλη περιποίηση και θα μπορέσετε να τις απολαύσετε με κάθε επισημότητα καθώς θα τις δείτε με κάθε λεπτομέρεια. Φυσικά είναι κάτι που η Konami εύχομαι να το κάνει σε περισσότερες ομάδες των γνωστών μεγάλων πρωταθλημάτων. Βέβαια οι εξοικοιώμενοι με την σειρά ξέρουν πως κάθε χρόνο οι editors θα κάνουν την δουλειά τους και θα αναπληρώσουν κάπως αυτό το κενό στο PS4 και PC καθώς και στο Xbox One για άλλη μια φορά δεν θα μπορέσετε να περάσετε κάποιο patch γραφικών. Είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Απλώς δεν ξέρω αυτή η στασιμότητα ως προς τα δικαιώματα αν οφείλετε στο ότι ίσως η Konami παραμελεί την σειρά ή αν το αντίπαλο δέος ξέρει και βάζει τρικλοποδιές.


Gameplay


Αφήνοντας το μελανό σημείο των δικαιωμάτων περνάμε στο gameplay του παιχνιδιού που το έκανε άλλωστε και αγαπητό τα προηγούμενα χρόνια. Η PES Productions κάνει μικρό-βελτιώσεις κάθε χρόνο και το καλό είναι πως δεν παραμελεί το παιχνίδι αλλά ίσα ίσα ο παίχτης από τον πιο αρχάριο αλλά έως και τον πιο έμπειρο θα δει πως το παιχνίδι είναι προσεγμένο ως προς το κομμάτι αυτό. Ένα σημείο που δείχνει να έχει επικεντρωθεί η εταιρεία είναι στο να εμπλουτίζει συνέχεια με νέα animations το παιχνίδι ώστε να δείχνει πιο αληθοφανές μέσα στο γήπεδο.

Αυτό γίνεται άμεσα προφανές όταν θα ξεκινήσετε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και από τα πρώτα λεπτά θα δείτε το πόσο αληθοφανή κινούνται οι παίχτες μέσα στο γήπεδο αλλά και ο τρόπος που υποδέχονται την μπάλα στα πόδια τους αλλά και το πώς πασάρουν ανάλογα στις συνθήκες τις οποίες βρισκόμαστε στο αν είμαστε πιο χαλαροί μέσα στο γήπεδο ή στο αν πασάρουμε υπό πίεση του αντιπάλου. Το παιχνίδι δείχνει να είναι ένα κλικ πιο γρήγορο σε σχέση με το περσινό αλλά το tempo το καθορίζετε εσείς οι ίδιοι με την έννοια ότι μπορείτε να δώσετε εσείς την ροή που θέλετε και στο να χτίσετε όπως εσείς θέλετε την επίθεση σας.

Εδώ έρχεται και ένα άλλο ωραίο στοιχείο και αφορά στο ότι θα έχετε την δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε ή να χτίσετε εσείς τα δυνατά σας σημεία μέσα στο γήπεδο μέσα από τις πλήρεις τακτικές που σας δίνει το παιχνίδι και ως προς τον τρόπο που εσείς μπορείτε να τις διαμορφώσετε. Θα μπορέσετε να χτίσετε μια τακτική ώστε να εκμεταλλεύεστε τα γρήγορα σας άκρα ή αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ομάδα στα πρότυπα του passing game όπως της Barcelona ή αν θέλετε να βγαίνετε γρήγορα στις αντεπιθέσεις εκμεταλλευόμενη τον εξαιρετικό επιθετικό σας.

Είναι κάτι το οποίο θα δείτε να το εφαρμόζει και η ΑΙ του παιχνιδιού όταν θα παίζετε με τον υπολογιστή. Θα υπάρξουν στιγμές που ναι μεν θα έχετε κλασσικές ευκαιρίες για γκολ τις οποίες δεν θα μπορέσετε να τις εκμεταλλευτείτε και ο αντίπαλος σας θα αρχίζει να πιστεύει πως μπορεί να πάρει αποτέλεσμα και θα αρχίσει να σας πρεσάρει κατά πολύ. Φέτος έρχεται να προστεθεί και η Ορατή κόπωση ή αλλιώς Visible Fatigue όπου οι κουρασμένοι θα μας κάνουν νόημα για αλλαγή. Αν δεν προβούμε στην γρήγορη αλλαγή υπάρχει βεβαίως σαφής κίνδυνος για τραυματισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι κατά τα μικρά διάστηματα διακοπών το παιχνίδι μέσω του touchpad μας δίνει μια γρήγορη πρόσβαση για άμεση αλλαγή και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πολύ εύχρηστη προσθήκη. Οπότε θα πρέπει να προνοήσετε από πριν για οικονομία δυνάμεων μέσα στο γήπεδο και η τακτική στο να πρεσάρουμε συνεχώς και στο να τρέχουμε δεν θα αποδώσει καρπούς. Επίσης για να αναφέρουμε και άλλες πτυχές του gameplay τα τάκλιν τα τραβήγματα αλλά και οι ενάεριες μονομαχίες δείχνουν αληθοφανές, με τα Physics της μπάλας να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο τόσο σε στεγνό χόρτο αλλά και σε βρεγμένο ή χιονισμένο χόρτο.

Επίσης, ο χειρισμός του παίχτη μου άφησε μια αίσθηση στο ότι έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία και στο ότι και οι υπόλοιποι συμπαίκτες σας κινούνται έξυπνα σε ανοιχτούς χώρους χωρίς αυτό να σημαίνει πως κυνηγάνε την μπάλα λες και μαγνητίζονται από αυτή. Στο θέμα των τερματοφυλάκων η ΑΙ δείχνει να είναι πάρα πολύ καλή με το animation να αγγίζει κορυφαία επίπεδα και οι αποκρούσεις δείχνουν να είναι απολύτως σωστές δίχως να δέχονται τα φθηνά γκολ του παρελθόντος. Όμως ένα αρνητικό σημείο είναι στο ότι δεν θα τους δείτε να είναι συνεπείς σε εξόδους και σε πολλές φάσεις δείχνουν να είναι προσκολλημένοι κάτω από τα δοκάρια. Άλλο ένα αρνητικό που εντόπισα είναι πως η ΑΙ του υπολογιστή δεν έχει πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις είτε παίζετε με ένα μικρότερο club ή με μεγαλύτερη ομάδα. Δείχνει να υπάρχει δηλαδή μια χειρουργική ακρίβεια ανεξαρτήτως δυναμικότητας αντιπάλων. Έτσι εν συντομία αν περιέγραφα με σύντομες  λέξεις το gameplay του φετινού PES θα έλεγα πως έχουμε να κάνουμε με έναν ρευστό άμεσο χειρισμό.

Ως προς την διαιτησία έχουμε σαφή βελτίωση απλά όσο το μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας τόσο οι διαιτητές δεν συγχωρούν και δεν θα διστάσουν να δείξουν κάρτες.

Περνώντας στα modes του PES θα βρούμε το κλασικό Master League για εμάς τους πιο παραδοσιακούς, το MyClub, το Become Legend αλλά και τις Online αναμετρήσεις με αντιπάλους ανά τον κόσμο. Στο MyClub αυτοί που το έχουν αγαπήσει θα δούν φέτος και αστέρες του παρελθόντος όπως τον (Beckham, Maradona κλπ) οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για απόκτηση. Στο Master League συναντούμε την γνωστή εικόνα που έχουμε συνηθίσει αν και θα θέλαμε να δούμε μια αλλαγή στα Menu και στο User Interface. Ένα αρνητικό που θα συναντήσετε είναι πως τα ποσά των μεταγραφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έτσι θα μπορέσετε να αποκτήσετε με μεγαλύτερη ευκολία διάφορους αστέρες του αθλήματος. Στις Online αναμετρήσεις δεν θα συναντήσετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς τις συνδέσεις με τα προβλήματα του παρελθόντος να δείχνουν πως έχουν εξαλειφθεί ως έναν μεγάλο βαθμό.


Γραφικά – Ήχος


Αφήνοντας τα modes και το gameplay περνάμε στον οπτικοακουστικό τομέα του PES 2019 όπου στα μεν γραφικά το παιχνίδι εντυπωσιάζει και η Fox Engine δίνει ρεσιτάλ ως προς τις φωτοσκιάσεις, τα πρόσωπα των παικτών αλλά και το περιβάλλον μέσα στο γήπεδο. Ειδικά στο Xbox One X και στο PS4 Pro θα το απολαύσετε σε 4Κ ανάλυση με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ομολογουμένως  μιλάμε για ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Στον ακουστικό τομέα η ατμόσφαιρα είναι όπως πρέπει με τις κατάλληλες αποδοκιμασίες ή τα επιφωνήματα στους πανηγυρισμούς και για τους συλλόγους που έχουν δεχθεί την κατάλληλη περιποίηση θα ακούσετε επιφωνήματα και συνθήματα όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα. Είναι ωραίο το συναίσθημα άλλωστε να ακούς το Never Walk Alone μέσα στο Anfield παίζοντας με την Liverpool.

Στον σχολιασμό των αγώνων για άλλη μια χρονιά θα ακούσουμε τον Σωτηρακόπουλο και Θαναηλάκη χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν και με τα λόγια που λένε είναι επαναλαμβανόμενα από ένα σημείο και μετά. Στον αγγλικό σχολιασμό τα πράγματα είναι καλύτερα χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι το καινούργιο ή κάτι το πρωτότυπο. Στο ερώτημα αν το PES 2019 καταφέρνει να μεταδώσει το κλίμα ενός αγώνα εγώ θα σας απαντήσω πως το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό μέσα και από τις πολύ ωραίες λήψεις πριν και μετά τον αγώνα. Γενικώς έχει γίνει πολύ προσεγμένη δουλειά και σίγουρα δεν δείχνει ένα παραμελημένο παιχνίδι.


Εν κατακλείδι


Να πω την αλήθεια είμαι λιγάκι μπερδεμένος καθώς το PES 2019 εντός γηπέδου εντυπωσιάζει σίγουρα για το gameplay του και τον οπτικοακουστικό τομέα του.  Εξω-γηπεδικά υποφέρει από τις παθογένειες του παρελθόντος ως προς την απόκτηση περισσότερων δικαιωμάτων και είναι ένα σημείο στο οποίο υστερεί σημαντικά σε σχέση με το αντίπαλο δέος. Επίσης τα Modes του τίτλου χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα καθώς δεν διαφέρουν σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Αν πάντως ψάχνετε ένα ποδοσφαιράκι το οποίο θα απολαμβάνετε αλλά και θα διασκεδάζετε κάνοντας ταυτόχρονα κάποιες εκπτώσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ομάδων τότε το PES 2019 είναι για εσάς.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/cf/Pro_Evolution_Soccer_2019_Cover_Art.jpg?w=1200&ssl=1[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: Football Sim
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30/8/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, PC, Xbox One
Εταιρεία Ανάπτυξης: PES Productions
Εκδότρια Εταιρεία: Konami Digital Entertainment

Ευχαριστούμε θερμά την Zegetron S.A. για τη έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review.

[/vc_column][/vc_row]
  1. Μπράβο Κυριάκο για την παρουσίαση. Χαίρομαι που το PES βελτιώνεται αλλά πολύ σωστά αναφέρεις και τα θέματα που υπάρχουν και για μένα η Konami πρέπει να αρχίσει να αναζητά λύσεις γιατί είναι κρίμα μιας στον πυρήνα του το παιχνίδι έχει πολύ ψωμί.

More Stories
Σύμπτωση τα PS4 Pro και Xbox One X για τον Albert Penello της Microsoft