Busted.gr

Operation Warcade

Operation Warcade

Επιχείρηση: “Ό,τι κινείται, πυροβολείται!”


Operation Warcade_20180412010731

Ένα λάθος που θα κάνουν πολλοί βλέποντας το Operation Warcade από εικόνες/gameplay θα είναι να το αγνοήσουν και να μην το προσέξουν γιατί τα γραφικά του και η οπτική παρουσίασή του δεν ενθουσιάζει καθόλου. Όμως  δε θα μπορούσαν να είναι πιο λάθος διότι το Operation Warcade είναι απλή και αγνή Non-stop διασκέδαση. To Operation Warcade είναι μία σύγχρονη VR εκδοχή του Operation Wolf, ενός coin-op arcade παιχνίδι του 1987 όπου η καμπίνα είχε ενσωματωμένο ένα Uzi και με αυτό στοχεύαμε στην οθόνη τους εχθρούς.
Το Οperation Warcade λοιπόν απευθείας μας τοποθετεί σε ένα κατάστημα με coin-op όπου το παιχνίδι που μπορούμε να παίξουμε είναι προφανώς το Operation Warcade. Υπάρχουν 2 καμπίνες: η 3D και η Ιmmersive και κάθε μία αλλάζει δραστικά τον τρόπο που βλέπουμε.
Στην 3D καμπίνα όπου είναι και η ακριβέστερη αντιγραφή του παλιού arcade, με το καλό μας χέρι ελέγχουμε το όπλο μας (Uzi το default) και με το άλλο ρίχνουμε τις χειροβομβίδες. Η οθόνη που βλέπουμε είναι 2 διαστάσεων ενώ εμείς είμαστε σε τρισδιάστατο χώρο και η αίσθηση που παίρνουμε είναι πάρα πολύ πειστική. Μάλιστα τις χειροβομβίδες τις ρίχνουμε κυριολεκτικά μέσα στην οθόνη.
Στην Immersive καμπίνα είμαστε μέσα στο arcade και κατά συνέπεια η οθόνη που βλέπουμε είναι 3D και όλα έχουν βάθος. Είναι ακριβώς σαν είμαστε σε ένα παράθυρο και να βλέπουμε έξω.
Και οι δυό τρόποι είναι ωραίοι και 100% λειτουργικοί αλλά προφανώς ο immersive τρόπος είναι λίγο καλύτερος. Αυτό προσδίδει έξτρα replay value είναι ότι υπάρχει διαφορετικό campaign στη κάθε καμπίνα. Η Classic έχει 6 levels συν το τελικό Boss.


Screenshots από την Immersive edition καμπίνα. Δεν αποτυπώνεται ίσως, αλλά είναι τρισδιάστατο το φόντο μέσα στη πίστα:

Screenshots από την Immersive edition καμπίνα, παίζουμε σε δισδιάστατη οθόνη μέσα σε 3D χώρο, η αίσθηση είναι ακριβώς σαν να είμαστε σε coin-op, προσέξτε και τις χειροβομβίδες που τις ρίχνουμε έξω από την οθόνη:


Gameplay

Operation Warcade_20180412233043

Στο Operation Warcade σαν γνήσιο arcade διαλέγουμε πίστα στο campaign και την τελειώνουμε. Κάθε πίστα σκρολάρει από αριστερά προς τα δεξιά όπου και έρχονται κάθε λογής αναλώσιμοι εχθροί, και κάποια άρματα μάχης – drones. Προφανώς εμείς πυροβολούμε ότι κινείται σε ένα ρυθμό John Rambo. Κάθε πίστα έχει 3 challenges τύπου: κάποιος αριθμός headshot, απελευθέρωση κρατουμένων, σκότωσε x εχθρούς με το y όπλο και άλλα πολλά.  Εκπληρώνοντας τα ανταμειβόμαστε με ένα αστέρι για κάθε ένα από αυτά. Με τα αστέρια ξεκλειδώνουν οι επόμενες πίστες και διάφορα perks όπως Laser Sight, γρηγορότερο reload στο shotgun κτλ.
Στην immersive καμπίνα υπάρχουν 6 θεματικοί κόσμοι και κάθε κόσμος έχει 6 πίστες. Προφανώς κάποιες θα τις ξαναπαίξουμε, αν όχι όλες, για να πάρουμε τα αστέρια και έτσι το replay value μεγαλώνει χωρίς να καταντάει αγγαρεία και αυτό γιατί το gameplay είναι απλοϊκότατο, διασκεδαστικό και άμεσο αλλά ρηχό. “Ρίξε σε ότι κινείται εκτός από τους κρατούμενους, η μάλλον και σε αυτούς”.
Ενώ ακούγεται επαναλαμβανόμενο, και είναι, υπάρχουν στη διάρκεια κάθε πίστας Power ups που σπάνε τη ρουτίνα να ρίχνουμε με το ίδιο όπλο (υπάρχει και Gravity gun με αστεία αποτελέσματα), και τα Immersion points. Τα Ιmmersion Points μόλις τα εντοπίσουμε και ρίξουμε προς αυτά μεταφερόμαστε από την καμπίνα μέσα στο κόσμο του Operation Warcade για λίγα δευτερόλεπτα, μέσα στη πίστα σε διάφορα μικρού μήκους σενάρια: σε οροφή με Sniper ή εκρηκτικό τόξο, σε σημείο στενό με shotgun, σε όχημα που μάλιστα οδηγούμε με το ένα χέρι και με το άλλο πυροβολούμε, σε μαχητικό αεροπλάνο (!) που πιλοτάρουμε , πάνω σε βάρκα, σε σημείο στο έδαφος με shotgun κ.ο.κ
Αυτές οι στιγμές είναι απολαυστικές, αποτελούν ένα θαυμάσιο τρόπος εκμετάλλευσης του VR, αν και δεν είναι καν ανάγκη να εισχωρήσουμε σε αυτές.


Screenshots από τα immersion points όπου για δευτερόλεπτα μεταφερόμαστε μέσα στο Cabinet σε first person mode με άλλα όπλα. Οδηγούμε οχήματα, πιλοτάρουμε μαχητικό αεροσκάφος, είμαστε σε ελικόπτερο, σε βάρκα, έχουμε shotguns, minigun, rocket launcher, εκρηκτικά τόξο, sniper rifle, πετάμε μαχαίρια!


Η δυσκολία ενώ αρχικά κυμαίνεται σε πολύ απλά επίπεδα και μας είναι αδύνατον να χάσουμε αργότερα τα πράγματα γίνονται πιο έντονα και θα είμαστε απασχολημένοι συνέχεια χωρίς όμως και πάλι να έχουμε ιδιαίτερα κακές επιδόσεις. Δεν υπάρχει ποινή όταν χάνουμε εκτός από το μηδενισμό του σκορ και έχουμε όσα credits θέλουμε ώστε να συνεχίσουμε. Ο στόχος στο Operation Warcade (λογοπαίγνιο) είναι να περάσουμε διασκεδαστικά με απλό τρόπο και η πρόκληση έρχεται ξαναπαίζοντας τις πίστες για τα απλά Challenges.

Χειρισμός
Το Operation Warcade υποστηρίζει και τους 3 τρόπους χειρισμού δηλαδή Dualshock, 2 Move controllers και Aim controller. Ο λιγότερο απολαυστικός τρόπος είναι το Dualshock ενώ ο τρόπος με τα 2 Move Controllers παίζει διαφορετικά από το Aim controller καθώς το οπλοστάσιο είναι διαφορετικό και προσαρμοσμένο ώστε να έχουμε 2-Handed όπλα. Όπου δηλαδή για παράδειγμα έχουμε rocket launcher η assault rifle με το Aim controller,  με τα Move controllers έχουμε τόξο – Uzi αντίστοιχα. Μία άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι με το Aim controller μπορούμε να παίξουμε μόνο το Immersive Cabinet και όχι το 3D (δηλαδή το Flat).
Γενικά όμως και οι δύο τρόποι παίζουν αξιόπιστα με άψογο tracking και όντας διαφορετικοί τρόποι είναι ένας ακόμα λόγος να διατηρηθεί φρέσκο το gameplay με replay Value.

Παρουσίαση γραφικά – ήχος
Ο οπτικός τομέας του Operation Warcade είναι αυτός που αρχικά θα μας διώξει πριν το παίξουμε καθώς γενικά τα γραφικά είναι εποχής Ps3-Ps2 μέχρι και Νintendo64. Το Operation Wolf του 1987 όπου βασίζεται το παιχνίδι σίγουρα έχει καλύτερο artstyle επίσης. Ηχητικά το παιχνίδι έχει ήχο μέτριου επιπέδου αλλά retro όμως, ταιριάζει με το arcade στυλ του παιχνιδιού και είναι ηθελημένα απλός. H μουσική που τη διαλέγουμε από το Cabinet ανά πάσα στιγμή έχει 3 Modes: Epic με μιλιταριστικό χαρακτήρα, Dance με House χαρακτήρα και Off άμα δε θέλουμε καθόλου. Προσωπικά την Dance την βρήκα καλύτερη μιας και προσδίδει ένα coin-op arcade χαρακτήρα.

Συνοψίζοντας, τo Operation Warcade είναι μία VR εκδοχή των παλιών Coin-op και δουλεύει πολύ καλά. Αν δε μας τραβήξει η νοσταλγία σίγουρα θα μας τραβήξει το διασκεδαστικό αλλά ρηχό Gameplay με τον άψογο χειρισμό και τα immersion points του. Οι τρόποι επιλογής χειρισμού και τα 2 Modes στο παιχνίδι, η Immersive και η πιστή αναπαράσταση δισδιάστατου arcade μέσα σε VR, δίνουν διαφορετική αίσθηση μεταξύ τους και προσθέτουν replay value στο παιχνίδι. Ένα campaign διαρκεί γύρω στις 3,5 ώρες, διάρκεια ιδανική για αυτό το ύφος παιχνιδιού όπως και η τιμή του στα 20 ευρώ, και σαν γνήσιο sidescroller arcade on-rails shooter με Light-gun o σκοπός είναι να το επισκεπτόμαστε συχνά.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Sidescroller Arcade On-rails Shooter με Light-Gun μηχανισμούς
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11/04/2018 (PC 02/06/2017)
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία & Εταιρίες ανάπτυξης: Ivanocich Games Sl

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του Operation Warcade για τις ανάγκες του Review. 

8 ARCADE COIN-OP ΔΡΑΣΗ

The Good

  • έχει περιεχόμενο με 2 VR εκδοχές: την τρισδιάστατη και την δισδιάστατη
  • επιλογή χειρισμού με Move controllers η Aim controller η Dualshock
  • τα immersion points στις πίστες
  • σωστή τιμή
  • αγνό διασκεδαστικό shooting gameplay αλλά...

The Bad

  • ...ρηχό
  • γραφικά άλλης εποχής
  • πιο εύκολο από όσο πρέπει
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Θα μπορούσα να πάρω σύνταξη απο το playtime μου. Θα ήθελα. Μέχρι τότε θα παίξω κάτι απο Bioware.

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr