Nvidia Geforce Now

Είναι το Game Streaming το μέλλον;

Release Date
04/02/2020
Platforms
Nvidia Shield devices, macOS, Microsoft Windows, Android
Developer
Nvidia
Publisher
Nvidia

Με την gaming βιομηχανία να αξίζει κοντά στα δεκαεννέα δισεκατομμύρια δολάρια η Νvidia τα τελευταία χρονιά μας έδειξε πως, εκτός από τον τομέα γραφικών, ενδιαφέρεται να επενδύσει και σε άλλες σχετικές υπηρεσίες, με μια από αυτές να είναι η κύρια αφορμή που μας έκανε να γράψουμε αυτό το Review. Σας προτείνω να πάρετε κάτι συνοδευτικό να πιείτε ή να «τσιμπήσετε» γιατί σήμερα έχουμε να πούμε αρκετά πράγματα για την υπηρεσία Nvidia Geforce Now. Είναι άραγε το τέλος της Gaming βιομηχανίας όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα;

Αρχικά η εν λόγω υπηρεσία είναι πανομοιότυπη με την υπηρεσία της Google με όνομα Google Stadia. Η ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι ο χρήστης έχει απομακρυσμένο έλεγχο σε έναν υπολογιστή, ο χρήστης λαμβάνει δεδομένα όπως η εικόνα ενώ στέλνει και δεδομένα σε αυτόν τον απομακρυσμένο υπολογιστή όπως η κίνηση του ποντικιού ή τα κουμπιά που πατάει στο πληκτρολόγιο. Είναι σχεδόν απαραίτητο ο χρήστης να έχει μια αρκετά γρήγορη και σταθερή γραμμή ίντερνετ . Πιο συγκεκριμένα 15Mbps Download για 720p στα 60 FPS και 25Mbps Download για 1080P στα 60 FPS. Οι δοκιμές μας ωστόσο έγιναν σε γραμμή 100Mbps οπτικής ίνας και για τις δόκιμες σε εξωτερικούς χώρους με 4G στα 40-55Mbps με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η εν λόγω υπηρεσία έρχεται σε δυο εκδόσεις, μια εκδοσή FREE και μια που κοστίζει 5.49€ το μήνα. Βασικές τους διαφορές μπορείτε διακρίνετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης εφόσον επιλέξει να πάει στην έκδοση επί πληρωμή, δεν θα χρειάζεται να περιμένει για να μπει να παίξει, σε αντίθεση με την FREE έκδοση που μπορεί να φτάσει και την μια ώρα σε χρόνο αναμονής . Επίσης, σημαντική διαφοροποίηση αποτελεί και ο χρόνος παιχνιδιού, που για την επί πληρωμή έκδοση μπορεί να φτάσει αδιάκοπα στις 5 ώρες, ενώ για την FREE, φτάνει μέχρι 1 ώρα και μετά ο χρήστης μπαίνει ξανά σε λίστα αναμονής.

Καλά τα θεωρητικά αλλά ήρθε η ώρα να μοιραστούμε και τα πρακτικά, τις εντυπώσεις μας δηλαδή για την υπηρεσία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως εμείς στο Busted έχουμε την υπηρεσία στα χεριά μας, πολύ πριν την κυκλοφορία της στο κοινό , άρα έχουμε και μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις ενέργειες και τις αλλαγές που έχουν γίνει από την BETA έκδοσή της .

Αρχικά είναι μια πολύ καλή υπηρεσία από θέμα User Interface, με αποτέλεσμα ο κάθε χρήστης να μπορεί εύκολα να την χρησιμοποιήσει. Έχει μια αρκετά μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, άλλα παράλληλα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε μεγάλους και δημοφιλείς τίτλους, όπως τα GTAV και PUBG. Επιπλέον, ο κάθε χρήστης πρέπει να έχει αγορασμένο το παιχνίδι που θέλει να παίξει-streamάρει, διότι χρειάζεται να συνδεθεί με τον λογαριασμό του στο Steam η σε όποια άλλη υπηρεσία υποστηρίζεται. Σε αντίθεση των προσδοκιών μας, αποδείχθηκε το γεγονός, ότι υπήρχε εμφανής καθυστέρηση στο παιχνίδι, παρόλο που οι δοκιμές έγιναν στις βέλτιστες συνθήκες. Τι εννοούμε με αυτό; Πιο συγκεκριμένα με την κίνηση του ποντικιού προς τα δεξιά υπήρχε μια αισθητά μικρή καθυστέρηση στην απόκριση του χαρακτήρα να κοιτάξει δεξιά, κάτι που κάνει την διαφορά σε ένα παιχνίδι First Person Shooter. Επιπρόσθετα στις δοκιμές μας, είδαμε πολλές φορές την ανάλυση να μειώνεται για κάποια δευτερόλεπτα, να επανέρχεται στις αρχικές της αναλογίες, και την εικόνα να “πιξελιάζει” μερικές φορές. Σε γενικές γραμμές η εμπειρία στον υπολογιστή ήταν αρκετά καλή, ενώ θα προτείναμε ο χρήστης να χρησιμοποιεί σύνδεση με καλώδιο διότι τα δυο προβλήματα που προαναφέρθηκαν μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον υπάρχει άμεση συμβατότητα για όλα τα χειριστήρια. Σημαντική διαφορά των δυο εκδόσεων είναι ότι η  επί πληρωμή έκδοση βρίσκει κατευθείαν διαθέσιμο υπολογιστή χωρίς να  υπάρχει χρόνος αναμονής ,σε αντίθεση με την FREE. Τέλος να σημειωθεί πως υπάρχει και μια κονσόλα της Nvidia για αυτή την υπηρεσία, άλλα δυστυχώς δεν την έχουμε στα χεριά μας μέχρι σήμερα για να την δοκιμάσουμε. Μπορείτε να δείτε την Nvidia Shield TV παρακάτω.

Τώρα να περάσουμε στην εμπειρία μας σε μια android συσκευή . Οι δοκιμές να σημειωθεί ότι έγιναν σε Samsung Galaxy A70, Sumsung Galaxy Note 10+, Xiaomi mi 8 lite και ένα Xiaomi Note 10. Όλες οι Android συσκευές είχαν την ίδια SIM και όλες χρειάζονται κάποιο controller για την χρήση. Οι δομικές μας έδωσαν ακριβώς την ίδια εμπειρία οπότε τα συμπεράσματα αφορούν όλες τις συσκευές . Το να μπορούμε να παίξουμε AAA τίτλους από το Steam στο διάλειμμα από την εργασία μας, σε ένα τρένο ή σε μια καφετέρια είναι κάτι που πριν από κάποια χρόνια το θεωρούσαμε απίθανο, με το Tetris και το Φιδάκι να αποτελούν για τους gamers της παλιάς εποχής μια φουτουριστική προσέγγιση της διασκέδασης μέσω κινητού. Η εμπειρία μας  ωστόσο καταδεικνύει το γεγονός ότι ακόμα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για την ενίσχυση των 4G δικτύων στην Ελλάδα καθώς αυτό που είδαμε ήταν μη ικανοποιητικό στο μεγαλύτερο μέρος των δοκίμων μας, με πολύ μεγάλη αστάθεια στην εικόνα και μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό σίγουρα δεν είναι πρόβλημα της Nvidia και για αυτό αποφάσισα να μην κόψω βαθμούς από αυτό το κομμάτι και ο λόγος είναι, ότι  όταν συνδεθήκαμε στο WiFi που έγιναν οι δόκιμες του υπολογιστή, είδαμε επιδόσεις καλύτερες από όλες τις πλατφόρμες που δοκιμάσαμε την υπηρεσία, κάτι που μας δείχνει ότι το μόνο πρόβλημα ήταν η ποιότητα σήματος. Βεβαία είναι πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο όπως η πόλη, η κάλυψη δικτύου κ.α., όμως όπως θα δούμε και στην παρακάτω φωτογραφία η εταιρία επεκτείνει την διαθεσιμότητά της συνεχώς.

Συμπερασματικά , το Nvidia Geforce Now είναι κάτι που σας προτείνω να το δοκιμάσετε για ένα μήνα από την στιγμή που υπάρχει δωρεάν έκδοση, διότι κάθε υπολογιστής είναι ικανός να το τρέξει. Όπως αναφέραμε,  είναι σημαντική  η ταχύτητα του ίντερνετ και ότι υπάρχει καθυστέρηση στην απόκριση των χαρακτήρων, αλλά αυτό μπορεί να μην σας δημιουργεί πρόβλημα ανάλογα με το ποιο παιχνίδι παίζεται συχνά. Τελειώνοντας πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση ενώ  όσο περνάνε τα χρόνια και οι ταχύτητες ίντερνετ ανεβαίνουν θα δούμε πολλά πράγματα από υπηρεσίες σαν και αυτή που θα αλλάξουν οριστικά το μέλλον και το πως παίζουμε τα παιχνίδια μέχρι και σήμερα .

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Nvidia Geforce Now
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Αρκετά "ελαφρύ" για όλους τους υπολογιστές
Διαθεσιμότητα και σε Android συσκευές
Πρωτότυπη ιδέα
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Καθυστέρηση στο χρόνο απόκρισης
Υπάρχει αστάθεια όταν γίνεται χρήση με 4G
Δεν υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια
7
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
More Stories
Νέο trailer για το Assassin’s Creed 4 Black Flag