Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Η Sony συνεχίζει να κάνει τα... δικά της | Game Recap #157»

Need for Speed (2015) Review

Underground, Αλητεία και Παρανομία…

H Electronic Arts μετά από αμέτρητα σε τίτλους Need for Speed άλλοτε καλούς και άλλοτε μέτριους αποφάσισε να κάνει ένα Reboot την σειρά γυρίζοντας στα χνάρια των Νeed for Speed Underground με studiο ανάπτυξης την Ghost games. Ο τίτλος μας βάζει στο κλίμα της βελτίωσης αυτοκινήτων με βραδινούς αγώνες, καταδιώξεις, όμορφες κυρίες και γενικώς θα πάρουμε γεύση από την urban style underground culture  που είναι διάχυτη σε τέτοιου είδους αγώνες.

To Πρώτο Νeed for Speed είχε κυκλοφορήσει πρώτα για το  3DO το 1994. Μετέπειτα για PC και συγκεκριμένα στο DOS. Για εκείνη την εποχή είχε εντυπωσιακά βίντεο, εθιστικό gameplay και καλό τεχνικό τομέα. ”

Σενάριο – Περιβάλλον

Ξεκινώντας θα δείτε ένα εισαγωγικό βίντεο που δείχνει εσάς σε πρώτο πρόσωπο να οδηγείτε. Ως νέος οδηγός θα οδηγηθείτε σε ένα γκαράζ όπου μετέπειτα θα αρχίσετε τις πρώτες γνωριμίες με τους φίλους σας και εν συνεχεία θα μπείτε σιγά σιγά στο κλίμα προκειμένου να γίνετε εσείς ο σταρ της urban style racing σκηνής. Όλη η δράση διαδραματίζεται στη Ventura Bay με την πόλη να είναι διπλή σε μέγεθος από το NFS Rivals. Γενικά θα λέγαμε ότι είναι οpen world περιβάλλον με μεγάλη ελευθερία και στόχος μας, όπως θα μας δείχνουν τα σημεία στον χάρτη, οι αγώνες και οι βελτιώσεις του αυτοκινήτου. Να πούμε ότι στο ξεκίνημα μας δίνονται τρία “βασικά” αυτοκίνητα από τα οποία καλούμαστε να επίλεξουμε. Στο γκαράζ σας δίνετε η δυνατότητα να έχετε μέχρι πέντε αυτοκίνητα, με την γενική λίστα να φτάνει τα πενήντα-ένα και όπως έχει πει η EA θα προστίθεται νέο υλικό δωρεάν ώστε να κρατάνε τον τίτλο σε αυξημένο replayability. Μετά την επιλογή του αυτοκινήτου θα έχετε και τις πρώτες κλήσεις στο κινητό σας για διάφορα events και κάπως έτσι θα αρχίσετε να μπαίνετε στο κλίμα του παιχνιδιού.

Need for Speed™_20151104222913

Το παιχνίδι σας προσφέρει πέντε κατηγορίες για το πώς θα παίξετε. Σε κάθε κατηγορία έχουμε και από έναν πρωταγωνιστή που στην πραγματική ζωή είναι ιδιαιτέρως γνωστοί όπως ο Magnus Walker (Speed), o Ken Block (Style), o Akira Nakai-San (Build), o Risky Devil (Crew) και ο Morohoshi-san (Outlaw). Οι κατηγορίες είναι :

Speed : Που σαν κατηγορία είναι να συμμετάσχετε σε αγώνες και να σολάρετε σε time trials

Outlaw: Μεγάλο ατού οι καταδιώξεις από την αστυνομία.

Style: Είναι ένας συνδυασμός Drifting και αγώνων αλλά επικεντρώνεται κυρίως στο drifting.

Crew: Eσείς μαζί με άλλους συμμετάσχετε σε διάφορα event.

Build: Έχει να κάνει με την εμφάνιση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου και πως θα συνδυάσετε τις δημιουργικές σας σκέψεις για να πετύχετε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Αφού ολοκληρώσετε τις βασικές γνωριμίες όπως είπαμε λιγο πιο πάνω θα αρχίσει το κινητό σας να χτυπάει. Εκεί θα δείτε ότι κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύει και ένα είδος από τα πέντε που προαναφέραμε. Αν για παράδειγμα επιλέγετε τον Spike που αντιπροσωπεύει την κατηγορία Speed θα σας υποδεικνύει αγώνες και events και θα δείτε μετά το τέλος τους να ανεβαίνει η κατηγορία speed με απώτερο σκοπό σε πρώτη φάση να γνωρίσετε τον Μagnus Walker (Speed). Kάθε κατηγορία έχει τον δικό της πρωταγωνιστή. Bέβαια αν κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων αγώνων σας καταδιώκει και η αστυνομία θα δείτε να ανεβάζετε και το Outlaw ή αν ντριφτάρετε κατά την διάρκεια του αγώνα θα δείτε να ανεβαίνει το Style ή αν χρησιμοποιείτε και Nitro θα αυξάνεται και το Build .

Η ιστορία σε γενικές γραμμές ξεπερνάει οριακά την βάση με καλή παρουσίαση προσφέροντας ένα δεμένο σενάριο το οποίο όμως είναι αρκετά τυποποιημένο. Mετά την ολοκλήρωση της βασικής ιστορίας μπορείτε να συνεχίσετε βελτιώνοντας τους χρόνους σας ή να ξανά-επαναλαμβάνετε τα Events.

Όποιο στυλ και να επιλέξετε θα σας αφήσει ικανοποιημένους και βέβαια αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μίξη και των πέντε τρόπων παιχνιδιού. Αφήνω την φαντασία σας να δουλέψει. Μετά από κάθε αγώνα κερδίζετε το λεγόμενο REP. Όσο περισσότερο το αυξάνετε τόσο ανεβαίνετε σε levels και βεβαίως σας περιμένουν διάφορα καλούδια να ξεκλειδώσετε. Το δεμένο σενάριο που ανέφερα προηγουμένως είναι ότι μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι όπως θέλετε όσον αναφορά τις αποστολές χωρίς περιορισμούς αλλα ταυτόχρονα να υπάρχει και η ομαλή ροή των πραγμάτων. Να διευκρινίσουμε ότι ο τίτλος προσφέρει και τεσσάρων ειδών collectibles μέσα στον χάρτη του παιχνιδιού.

Τα Collectibles είναι:

Vista Spots: Tα Vista Spots βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χάρτη με χαρακτηριστικό εικονίδιο την φωτογραφική μηχανή. Αφού φτάσετε θα μπορέσετε να απαθανίσετε το δημιουργημά σας με φόντο την πόλη. Τα σημεία αυτά φτάνουν τα 30. (Θα μπορούσε να υπάρχει photomode).

Donuts Spots: Τα Donuts spots είναι σημεία όπου μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο και να κάνετε την χαρακτηριστική κυκλική φιγούρα καίγοντας λάστιχο.

Free Parts : Ποιος δεν θα ήθελε να ξεκλειδώνει εξαρτήματα δωρεάν για το αυτοκίνητο του. Σύνολο φτάνουν τα 12. Ψάξτε καλά την πόλη και δεν θα χάσετε.

Car Challenges: Η Ventura Bay εκτός από εσάς έχει και άλλους ψαγμένους οδηγούς. Όταν τους συναντήσετε προκαλέστε τους για διαφορους τύπους αγώνων. Θα ανταμειφθείτε.

Γραφικά – Gameplay – Ήχος

“Θα ήταν ωραίο να βλέπαμε προσομoίωση ημέρα νύχτας”

Όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω έρχονται στην οθόνη μας με την βοήθεια της Frostbite Engine. Ο τεχνικός τομέας είναι σε υψηλά επίπεδα με τα αυτοκίνητα να αναπαριστώνται άρτια και τα γραφικά να είναι φωτορεαλιστικά και λεπτομερέστατα. Βέβαια τα γραφικά στο γκαράζ δεν είναι τα ίδια με αυτά μέσα στο παιχνίδι με τα αυτοκίνητα να χάνουν κάπως την λεπτομέρεια τους. Εκτός από αυτή τη μικρή διαφορά, τα γραφικά εντός της πόλης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδα και με τα εφέ νερού από την βροχή δίνουν αυτό το σκοτεινό περιβάλλον που περιμένει κάποιος, μυρίζοντας παρανομία. Το σκηνικό όμως με την συνεχόμενη βροχή κουράζει κάπως σε συνδυασμό με το συνεχόμενο βραδινό τοπίο. Έχει μια είδους εναλλαγή από νύχτα σε ξημερώματα και ξανά παλι νύχτα κατι που όμως μου φάνηκε κάπως περίεργο. Ίσως θα ήταν πιο ενδιαφέρον να υπήρχε full time εναλλαγή ημέρας νύχτας με την ώρα να ήταν πιο σημαντικός παράγοντας διεξαγωγής αγώνων . Η πόλη δίνει τις κατάλληλες εναλλαγές σε τοπία και θα δείτε από μεγάλους αυτοκινητόδρομους, διαδρομές εκτός πόλης έως και μικρούς δρόμους σε γειτονιές.

image_1.img

Η Ventura Bay βέβαια δείχνει κάπως άδεια αλλά ίσως κάπως δικαιολογείται το γεγονός ότι οι ώρες που διαδραματίζονται οι αγώνες δεν είναι ώρες αιχμής και μου έδωσε μία αίσθηση η αλήθεια είναι από την γνωστή σειρά ντοκιμαντέρ Getaway in Stockholm (κάντε μία αναζήτηση και θα καταλάβετε). Ο ήχος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα με το καθένα αυτοκίνητο να έχει την μοναδική χροιά του κινητήρα καθώς θα ακούσετε σκασίματα από τούρμπο και εξατμίσεις μέχρι και τα ελαστικά σας να κάνουν τον χαρακτηριστικό θόρυβο (ναι ναι που βγαίνει μετά ο καπνός). Θα καταλάβετε από τον Wankel ήχο του Mazda RX-7 μέχρι τα muscle cars της Ford. Η μουσική επένδυση ταιριάζει με τον χαρακτήρα του τίτλου και προσθέτει ολο αυτό το feeling της underground σκηνής.

“Απορώ με την Dice γιατί δεν έβαλε επιλογή photomode σε ένα τόσο όμορφο παιχνίδι. Τα Vista Spots είναι ανεπαρκής”

Στα του gameplay του τίτλου καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι όσοι περιμένουν Simulation κατάσταση τύπου Project Cars, Forza, Gran Turismo κ.α να μην το κοιτάξουν καν. Είναι arcade racing βέβαια όμως όχι ότι δεν έχει κάποιο επίπεδο δυσκολίας ως προς τον χειρισμό του αυτοκίνητου με το κάθενα από αυτά τα επίπεδανα έχει τις ιδιαιτερότητες του. Η αίσθηση ταχύτητας που αποκομίζει κανείς είναι ρεαλιστική αν και βέβαια πολλές φορές θα δείτε μπροστά σας ξαφνικά να πετάγονται ” κοινά θνητά” αυτοκίνητα. Θα μου πείτε πόλη είναι δεν είναι πίστα αγώνων αλλα το βρήκα λίγο εκνευριστικό σαν να ξέρει ο υπολογιστής εκείνη την ώρα ότι θα περάσετε. Η έλλειψη χειροκίνητης εναλλαγής ταχυτήτων με ενόχλησε αφάνταστα και είναι ένα αρνητικό σημείο του τίτλου. Το σύστημα Drifting αν και σωστό είναι ιδιαίτερα αυστηρό και σε περίπτωση που ακουμπήσετε κάπου έστω και λίγο ο μετρητης μηδενίζει αυτόματα. Η A.I των αντιπάλων λίγο μας μπερδεύει με την έννοια ότι στην αρχή θα δείτε να τους προσπερνάτε με ευκολία και ξαφνικά  με κάποια αδικαιολόγητα ξεσπάσματα να σας προσπερνούν. Έτυχε να είμαι κάποιες θέσεις πίσω και προς το τέλος του αγώνα μου φάνηκε ότι οι άλλοι οι αντίπαλοι επιβραδύνανε για να μπορέσω να τους προσπεράσω. Η αλήθεια ειναι οτι η Α.Ι είναι λίγο ακατανόητη. Οι κάμερες είναι αυτές που περιμένουμε σε ένα racing τίτλο απλά απουσιάζει η κάμερα από το εσωτερικό.  Για το κάθε στυλ παιχνιδιού που προαναφέραμε παραπάνω, απο τα πέντε δηλαδή, θα πρέπει να τα σετάρετε και κατάλληλα το αυτοκίνητο σας, δίνοντας έτσι ενδιαφέρον γενικά σε όλο τον τίτλο. Να εξηγήσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες μπάρες που μπορείτε να πειράξετε τις ρυθμίσεις σε γενικό σύνολο να φτάνουν τις δεκαέξι. Υπάρχει και η Master μπάρα που μπορείτε να ρυθμίσετε κατευθείαν μεταξύ Drift & Grip. Στις βελτιώσεις του αυτοκινήτου θα βρείτε τα πάντα από εξαρτήματα (φρένα, τούρμπο, εξατμίσεις, αναρτήσεις) ενώ στα μεγάλα θετικά του τίτλου ο editor ο οποίος σας αφήνει σχεδόν να κάνετε ότι θέλετε στο αυτοκίνητο βάζοντας έτσι την φαντασία σας να δουλέψει και να δημιουργήσετε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

“Mη ξεχάσετε να δείτε το #Speedhunters.com θα σας δώσει ιδέες πολλές γύρω από τις μετατροπές”

Multiplayer

Για το διαδικτυακό κομμάτι του τίτλου το λεγόμενο ως Crew Play θα δείτε τρεις κατηγορίες στο menu όπου μπορείτε να κάνετε Invite άλλα μέλη  ή να σας κάνουν αποδοχή αυτοί αντίστοιχα. Θα μπορέσετε δηλαδή εσείς και οι φίλοι σας σαν ομάδα να κινήστε σε γρήγoρους ρυθμούς στην Ventura Bay. Να τονίσουμε ότι ο τίτλος είναι always οnline που είναι άλλο ένα πολύ αρνητικό σημείο στο τίτλου καθώς υπάρχει η παντελή έλλειψη pause και αν σας προκύψει κάτι εκείνη την ώρα και σας αποσπάσει την προσοχή χάνεται όλη την ομαλή ροή που πιθανώς να είχατε.

Επίλογος

Η EA και η Ghost ανακοινώνοντας το Reboot της σειράς μας προσφέρουν άλλο ένα Need for Speed. Ο τίτλος δεν φέρνει κάτι επαναστατικό στην κατηγορία των racing games παρόλα αυτά στέκεται σε υψηλά επίπεδα με τον άρτιο τεχνικό τομέα, τον πολύ καλό editor που για μένα μαζί με το Forza έχουν τους καλύτερους, τον ήχο ο οποίος είναι άριστος, αλλά και η οδήγηση που ναι μεν arcade racing, σέβεται τον εαυτό του και θα ενθουσιάσει τον παίχτη και με τα πέντε στυλ παιχνιδιού που προσφέρει προσθέτει μια ποικιλία στο gameplay. Τα μελανά σημεία του τίτλου είναι σίγουρα το always online που στην ουσία δεν έχει επιλογή Pause, η A.I που κάποιες φορές δεν είναι κατανοητή, η έλλειψη εναλλαγής ταχυτήτων χειροκίνητα και το κάπως αυστηρό σύστημα Drifting. Πάντως η ΕΑ έχει δημιουργήσει μία καλή βάση και αν διορθώσει τα αρνητικά στοιχεία και εμπλουτίζοντας τον τίτλο με νέα στοιχεία νομίζω θα προσφέρει το κάτι παραπάνω.

“Αξίζει να κάνετε ένα search για το Getaway in Stockholm…Θα σας βάλει στο κλίμα αμέσως..”

 

Επιγραμματικά όμως ας συνοψίσουμε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του τίτλου.

Θετικά

  • Γραφικά
  • Ήχος
  • Εditor
  • Βάθος στο Gameplay

Αρνητικά

  • Αlways online
  • Έλλειψη εναλλαγής χειροκίνητου κιβωτίου
  • Ακατανόητη ΑΙ μερικές φορές.
  • Αυστηρό σύστημα Drift

[wp-review]

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PS4
Είδος: Racing
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05/11/2014
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: ΕΑ Games
Εταιρία ανάπτυξης: Ghost Games

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!