NBA 2K21

Γκρρρρρ!

Release Date
04/09/2020
PLATFORMS
PS4, Xbox One, PC, Stadia, Nintendo Switch
DEVELOPER
Visual Concepts
PUBLISHER
2K Sports

Ήρθε και πάλι αυτή η στιγμή στην χρονιά όπου οι αθλητικοί τίτλοι κάνουν την εμφάνιση τους με σκοπό να “ξεδιψάσουν” τους απανταχού φανατικούς υποστηρικτές τους. Το NBA 2K21 για το PlayStation 4 και Xbox One έρχεται από την 2Κ Sports σε μια δύσκολη καμπή, όπου περιμένουμε την επόμενη γενιά κονσόλων, αλλά η εταιρία μας λέει ότι αξίζουν οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει και πρέπει να επενδύσουμε στο προϊόν της. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας προσφέρει το καλύτερο basketball sim των τελευταίων ετών για φέτος.

Το NBA 2K21 έρχεται με μια σειρά από αρκετές νέες προσθήκες όπως το νέο σύστημα στις ντρίπλες και την κίνηση των παικτών, ένα νέο σύστημα στα shoots, τις γνωστές εναλλαγές στις ιστορίες που κάνει κάθε χρόνο στο MyTeam, MyCareer κλπ. για να κρατάει σε εγρήγορση το κοινό της και την εμφάνιση μιας νέας Γειτονιάς (Neighborhood) ονόματι The Beach. Αν και ενδιάμεση κυκλοφορία με τον “μεγάλο αδερφό” της να καταφθάνει λίγο αργότερα για τα PlayStation 5 και Xbox Series X/S βλέπουμε αρκετή προσπάθεια από τους δημιουργούς να ακατέψουν την τράπουλα.

Το Pro-Stick τόσο στο shooting όσο και στην γενικότερη κίνηση κάνει πιο “εύκολη” την ζωή μας μέσα στα παρκέ και είναι μια πολύ θετική αναβάθμιση που όμως χρειάζεται λίγος χρόνος για να την συνηθίσουμε. Για πρώτη φορά ένιωθα σίγουρος για τις κινήσεις μου τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Είναι προφανές ότι οι κινήσεις που έχουν προστεθεί δεν είναι για όλους τους παίκτες. Για παράδειγμα, αριστουργηματικό euro step κάνει μόνο ένας μούσιας ονόματι James Harden.-

Αν προσπαθήσετε με κάποιο άλλο παίκτη απλά θα χάσετε την μπάλα και θα δείτε εκτεθειμένη την άμυνα σας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει για πολλές κινήσεις και ριψοκίνδυνα shoots σε κάθε παιχνίδι. Η εταιρία ανάπτυξης όπως και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς έχει καταφέρει να διαχειριστεί το παιχνίδι που λέγεται basketball αριστοτεχνικά όμως αυτό δεν φτάνει στην προκειμένη περίπτωση. Εξηγούμαι λέγοντας, ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα κόσμου που αν δεν έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα 2Κ παιχνίδια θα βρει όλες τις παραπάνω αλλαγές “λίγες”. Είναι λυπηρό να βγαίνει ένας τόσο αγαπημένος τίτλος δικός μου και πολλών άλλων εκατομμυρίων παικτών με αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν με ένα απλό update στο περσινό ΝΒΑ 2Κ20. Καλό το timing στο shooting και στα lay ups αλλά νομίζω ότι 2Κ εδώ και χρόνια έχει επαναπαυθεί σε ένα μοντέλο που it just works και είναι κρίμα.

Αν ανατρέξετε στο περσινό μου review για το ΝΒΑ 2Κ20 θα δείτε ότι τα προβλήματα άρχισαν να είναι πολλά, σε σημείο εκνευρισμού, με τα microtransactions και τα lootboxes στον τίτλο. Αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο και φέτος… Το MyCareer συνεχίζει να είναι φορτωμένο με in-game purchases και κάνει την ζωή πολύ δύσκολη για τους αγνούς μπασκετικούς φαν που απλά θέλουν να δουν (διασκεδάζοντας) το όνομα τους να φιγουράρει ως MVP στο τέλος της σεζόν. To Virtual Currency (VC) ήρθε για να μείνει εδώ και πολλά χρόνια στην σειρά και κάθε ελπίδα που είχα για κάτι καλύτερο φέτος, στο επόμενης γενιάς παιχνίδι, έχει εξαφανιστεί ως σκέψη.

Και φέτος κάνει την εμφάνιση του το WNBA όπου μπαίνουμε στα παπούτσια των αμαζόνων του γυναικείου ΝΒΑ και όπως πέρσι μπορεί κάποιος να περάσει όμορφα την ώρα του παίζοντας ένα λιγότερο ανταγωνιστικό και πιεστικό basket. Για ακόμη μια φορά θα γκρινιάξω για την παντελής απουσία ομάδων της Euroleague αλλά νομίζω ότι και αυτό πρέπει να το αφήσω πίσω σιγά σιγά.

 Ένα πολύ δυνατό χαρτί του ΝΒΑ 2Κ21 είναι τα γραφικά του και η ατμόσφαιρα εντός του γηπέδου. Αν και δεν έχουν γίνει κοσμοϊστορικές αλλαγές ο τίτλος συνεχίζει να είναι ο καλύτερος basketball sim εκεί έξω και ας μην υπάρχει πλεόν το NBA Live, που έδειξε να μην μπορεί να τον ανταγωνιστεί έτσι κι αλλιώς. Είναι μαγικό το γεγονός ότι μόλις γίνεται το τζάμπολ στο παιχνίδι ξεχνάς όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του παιχνιδιού. Αυτός άλλωστε πιστεύω, ότι είναι και ο λόγος που κάνει τόσες πωλήσεις κάθε χρόνο. Η πρώτη ύλη είναι αριστοτεχνικά τέλεια, τα τριγύρω κομμάτια χαλάνε και γκριζάρουν το αποτέλεσμα. Στα τριγύρω κομμάτια σαφώς δεν περιλαμβάνεται το soundtrack όπου για ακόμη μια χρονιά “σπάει” κόκκαλα.

Το ΝΒΑ 2Κ21 για ακόμη μια χρονιά παίζει μόνο του, και δικαίως, καθώς η ατμόσφαιρα εντός των γηπέδων του είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Η πληθώρα επιλογών σε modes είναι εκεί αλλά δυστυχώς εκεί είναι και τα microtransactions και η πολύ αργή περαιτέρω ανάπτυξη του franchise. Αρνητικό είναι και το γεγονός ότι για όσους δεν δώσουν χρήματα για την πιο ακριβή έκδοση του Mamba, δεν θα έχουν την αναβάθμιση για την next gen έκδοση του NBA 2K21. Το παιχνίδι απευθύνεται ξεκάθαρα σε όλους αυτούς που δεν τους νοιάζει να αναβαθμίσουν από την πρώτη ημέρα σε επόμενης γενιάς κονσόλα και απλά θέλουν το πακέτο με τα νέα χαρακτηριστικά και modes που τους δίνει κάθε χρόνο η 2Κ Sports. Next gen NBA 2K21 I’m looking at you…

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Το καλύτερο basketball sim
Οι αλλαγές στο Pro-stick και το shooting
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Microtransactions και lootboxes
Ελάχιστες αλλαγές στο MyCareer
Καμία αναβάθμιση στα γραφικά
Next gen ΣΩΣΕ ΜΑΣ
5
ΜΕΤΡΙΟ
More Stories
Ολοκαίνουργιο gameplay video για το remake του Resident Evil 2