Δείτε εδώ το νέο Βίντεο: Η εμπειρία και τα παιχνίδια του νέου PlayStation Plus (Extra/Premium)

Matchpoint Tennis Championships

H μπάλα πάει άουτ...

Release Date
07/07/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC
Developer
Torus Games
Publisher
Kalypso Media

Ήρθε εκείνη η στιγμή πάλι που βγαίνει ένας νέος τίτλος τένις με την βαριά σκιά της σειράς Top Spin να κάθεται εδώ και μια εικοσαετία περίπου πάνω από το είδος. Αυτή την φορά η Kalypso Media με την Torus Games παίρνουν την σκυτάλη με το Matchpoint Tennis Championships. H εταιρία θέλει να γίνει το επόμενο next best thing του είδους και αν εξαιρέσουμε το όνομα του τίτλου που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο “εύπεπτος” πάμε να δούμε σιγά σιγά τι κατάφερε στα απαιτητικά courts…

To Matchpoint ξεκινάει με ένα φτωχότατο roster 16 τενιστών που μέσα σε αυτούς αν και υπάρχει ο Alcaraz, ο Medvedev κ.α. μεγάλα ονόματα λάμπουν δια της απουσίας του οι τρεις μεγάλοι Djokovic, Nadal και Federer ενώ και ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς δεν δίνει το παρών. Παρ’όλα αυτά το studio ανάπτυξης κατάφερε να χωρέσει ένα αξιοπρεπές campaign το οποίο περνάει ευχάριστα και δίνει και το platinum trophy σε όσους το επιθυμούν. Nα πω εδώ ότι η παραμετροποίηση του παίκτη που έφτιαξα ήταν πολύ “φτωχή” και θα προτιμούσα απλά να μου βγάζει ένα random avatar παρά να έχω 5 επιλογές χρωμάτων για τα μαλλιά ή 14 μόλις επιλογές προσώπου για τον χαρακτήρα μου. Κατά τα άλλα η ολοκληρωτική απουσία των doubles και τα μηδενικά δικαιώματα των γηπέδων ανά τον κόσμο κάνουν ακόμη δυσκολότερο το έργο των δημιουργών για να γίνει πιο mainstream ο τίτλος καθώς το σημαντικότερο σε ένα tennis παιχνίδι είναι να νιώθει την αυθεντικότητα των γηπέδων στον ύψιστο βαθμό.

Πάμε τώρα στο gameplay το οποίο δεν είναι κακό και δίνει μια πιο arcade διάθεση στο άθλημα. Αν το Tennis World Tour 2 που βγήκε πριν δύο χρόνια είναι το sim παιχνίδι του είδους τότε το Matchpoint είναι η χαρά του παιδιού. Λόμπες, top spin, flat shots πηγαίνουν “βολίδα” και πολύ γρηγορότερα από την πραγματικότητα δίνοντας όμως έναν φρενήρη ρυθμό που ενθουσιάζει τον παίκτη. Στην arcade φύση του μπορούμε να βάλουμε και το γεγονός ότι στο campaign μπορεί κάποιος να ξεκλειδώσει με τα διάφορα shots του τα μυστικά του αντιπάλου του και που είναι καλύτερος και που χειρότερος. Αυτό συμβαίνει με ένα απλό banner που εμφανίζεται και μας λέει ότι για παράδειγμα ο Alcaraz είναι πολύ καλός στα μεγάλα ράλι πόντων. Τα doubles δυστυχώς απουσιάζουν ολοκληρωτικά από τον τίτλο δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι η ανάπτυξη τους χρειάζεται αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί σωστά το gameplay κάτι που δυσκολεύει τα studios. Υπάρχει και η επιλογή για online παιχνίδι και cross platform που είναι μια ευχάριστη νότα στην όλη προσπάθεια και που τις περισσότερες φορές λειτουργεί ικανοποιητικά δίνοντας το έξτρα replayabilitiy που τόσο ανάγκη έχουν αυτοί οι τίτλοι.

Εμφανισιακά ο τίτλος δυστυχώς θυμίζει PS3 εποχή με τα γραφικά για κάποιον ανεξήγητο λόγο να “παίζουν” στο PS5 και τίποτα δεν θυμίζει next gen παιχνίδι με τα crashes να εμφανίζονται αραιά και που. Ο ήχος στα στάδια και ο σχολιασμός είναι κακός με πολύ επανάληψη και γενικά προχειροδουλειά. Την ώρα του σερβίς για παράδειγμα δεν σταματάει η λούπα των ήχων από τους  θεατές που κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Γενικά σαν ΑΑ παραγωγή δίνει αυτό που περίμενα αλλά είχα μια κρυφή ελπίδα ότι θα βλέπαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Το Matchpoint Tennis Championships είχε την ευκαιρία να βάλει τα γυαλιά στους υπόλοιπους τένις τίτλους εκεί έξω αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να αφήσει το σημάδι του. Πιθανότατα το ελάχιστο budget που δαπανήθηκε μαζί με την απουσία παικτών και σταδίων που θα ήταν πιστή αντιγραφή της πραγματικότητας το κατατάσσει σε μια δύσκολη κατηγορία τίτλων τένις που ενώ θα διασκεδάσει κάποιος παίζοντάς τους, είναι δύσκολο να τους προτείνει λόγω έλλειψης περιεχομένου. Η επιλογή της Kalypso Media να το βάλει στο Xbox Game Pass ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει γιατί το ταλέντο το δημιουργών φαίνεται στο gameplay αλλά προφανώς δεν είχαν τα μέσα να κάνουν κάτι αξιόλογο. Το είδος των tennis παιχνιδιών μετά την σειρά Top Spin της 2Κ δεν είναι και στα καλύτερα του. Οι φήμες που θέλουν ένα νέο Top Spin 5 από την 2Κ να βρίσκεται σε ανάπτυξη μόνο χαρά μπορεί να φέρει και ελπίζω να το δούμε σύντομα για να πάει μπροστά το είδος για ακόμη μια φορά.

Ευχαριστούμε την Kalypso Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πολλά υποσχόμενο gameplay
Ποιοτικά online matches με cross platform
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Γραφικά PS3 με πολλά προβλήματα
Απουσία licences (παικτών και σταδίων)
Ανύπαρκτη “ζωντάνια” εντός του γηπέδου
Σχολιασμός του παιχνιδιού μιας άλλης εποχής
4
ΚΑΚΟ