Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Αυτή είναι ΣΟΒΑΡΗ αναβάθμιση στο PS5 + GIVEAWAY | Game Recap #114»

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς

Release Date
12/11/2020
Platforms
PS5, PS4
Developer
Insomniac Games
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Το PS5 κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες και στη χώρα μας αλλά το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales κυκλοφορεί περισσότερες γιατί αποτελεί τίτλο λανσαρίσματος της ολοκαίνουριας κονσόλας της Sony, η οποία ως γνωστόν κυκλοφόρησε μία εβδομάδα νωρίτερα από την Ευρώπη σε πολλά σημεία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οπότε μιας και το παιχνίδι είναι εκεί έξω για αρκετές ημέρες και έχω δει ότι πολύ τον έχετε τιμήσει, στη σημερινή κριτική μου θα προσπαθήσω να είμαι λιτός και περιεκτικός (ως συνήθως) επικεντρώνοντας περισσότερο στην άποψή που αποκόμισα από τον τίτλο. Αξίζει να επισημάνω ότι το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales μπορεί να αποτελεί launch τίτλο του PS5 αλλά κυκλοφορεί και για το PS4.

Όπως προδίδει και ο τίτλος του παιχνιδιού στο νέο Spider-Man της Insomniac Games, η οποία το 2018 κυκλοφόρησε το εκπληκτικό Marvel’s Spider-Man στο PS4 (και το οποίο κυκλοφορεί πλέον και στο PS5 ως remaster), το νέο παιχνίδι από το σύμπαν της Marvel έρχεται να μας συστήσει και να μας βάλει στα παπούτσια του Miles Morales ως τον νέο ή καλύτερα τον δεύτερο Spider-Man που προστατεύει τη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το νέο κεφάλαιο, ο κανονικός Spider-Man (Peter Parker), μετά από μία εντυπωσιακή μάχη με τον Rhino, εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη για μία εβδομάδα για να πάει διακοπές με τη Mary Jane, αφήνοντας την ευθύνη προστασίας της πόλης στον νέο και σε ηλικία αλλά και σε ρόλο Spider-Man, Miles Morales. Εκεί λοιπόν αναλαμβάνουμε δράση έχοντας ως αντιπάλους, φίλους και εχθρούς, την Tinkerer που μπλέκεται με τα σχέδια της εταιρείας Roxxon και όπως καταλαβαίνετε, σε έναν τίτλο που είναι αυστηρώς Single Player που βασίζεται στο σενάριο δεν μπορώ να αποκαλύψω άλλα χωρίς να χαλάσω την εμπειρία με spoilers. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι γενικά η όλη εμπειρία του παιχνιδιού είναι σαν να συμμετέχουμε σε μία ταινία υπερπαραγωγή της Marvel, με δυνατό σενάριο, ροή και ανάπτυξη χαρακτήρων αλλά θα ήθελα περισσότερους main villains της Marvel. Στο Marvel’s Spider-Man: Miles Morales μοιάζει να έχουμε να κάνουμε με περισσότερο «δεύτερης κατηγορίας» villains. Τον Miles Morales ως Spider-Man θα μπορούσα επίσης να τον περιγράψω ως μία op (overpower) εκδοχή του κανονικού Spider-Man. Θέλω να επισημάνω ακόμη, γιατί ακουγόταν αρκετά πριν την κυκλοφορία του τίτλου, πως το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales δεν μοιάζει και δεν είναι expansion του αρχικού Marvel’s Spider-Man αλλά ένας ωραιότατος standalone τίτλος αντίστοιχος με το Uncharted: The Lost Legacy. Η διάρκεια της κεντρικής ιστορίας είναι γύρω στις 10 ώρες ενώ αν αποφασίσουμε να συλλέξουμε τα πάντα και να ανακαλύψουμε κάποιες ακόμα ιστορίες ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται. Εξού και η budget σχετικά τιμή τηρουμένων πάντα των νέων τιμολογιακών αναλογιών που κυκλοφορεί το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales και ότι συνεπάγεται για την πτωτική πορεία της τιμής του στο κοντινό μέλλον. Αν ήταν full price εκεί θα μπορούσαμε (και θα έπρεπε) να κάνουμε διαφορετικού είδους συζήτηση.

Το παιχνίδι το έπαιξα εξολοκλήρου στο PS5 και για τον τεχνικό τομέα όσο και για το gameplay έμεινα πραγματικά άκρως εντυπωσιασμένος. Οι δε μάχες και η περιήγηση με ιστό από ψηλά στην απίστευτα παραστατική και πανέμορφη Νέα Υόρκη είναι εθιστικές το λιγότερο και φυσικά άκρως απολαυστικές. Στο PS5 δίνονται επίσης δύο δυνατότητες να παίξουμε το παιχνίδι. Μία που δίνει περισσότερη βαρύτητα στα γραφικά με κύριο χαρακτηριστικό το ray tracing, που κακά τα ψέματα εντυπωσιάζει και τρέχει στα 30fps και μία που δίνει βαρύτητα στην απόδοση με τον τίτλο να τρέχει στα 60fps. Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι πως σε προηγούμενους γενικά τίτλους με αντίστοιχες επιλογές, όταν επέλεγα την απόδοση ένιωθα ότι έχανα αρκετά σε γραφικά και λεπτομέρεια απεικόνισης. Στο Marvel’s Spider-Man: Miles Morales είδα με τα μάτια μου πως όταν επέλεξα την απόδοση, η έκπτωση στην ποιότητα των γραφικών (εκτός ray tracing) ήταν πραγματικά απαρατήρητη. Και όταν παίξεις με 60fps για μια ώρα για παράδειγμα και με αυτά τα γραφικά χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις έκπτωση στην ανάλυση ή στην οπτική απεικόνιση δεν υπάρχει γυρισμός, απλά.

Για μένα το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales είναι από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που έπαιξα στο PS5 έως τώρα, γνωρίζω ότι το PS5 μόλις κυκλοφόρησε αλλά είχα την τύχη να το έχω στην κατοχή μου αρκετές ημέρες πριν και με πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια που έγιναν διαθέσιμο σε αυτό. Το ότι είναι απίστευτα διασκεδαστικό και εθιστικό το είχα υποψιαστεί ύστερα από την πλατίνα μου στο Marvel’s Spider-Man του 2018 (την οποία θα επιχειρήσω να πάρω κι εδώ) αλλά το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, εκτός ίσως του σεναρίου και των second class vilains, είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς και το λέω κοιτάζοντας περισσότερο το gameplay. Οι απλές μάχες είναι ανώτερες και σε αυτό σίγουρα βοηθούν και οι έξτρα δυνατότητες του νέου Spider-Man. Ακόμη αν και ο τίτλος εκμεταλλεύεται τις εξαιρετικές δυνατότητες του DualSense (το έχω χαρακτηρίσει άλλωστε ως game changer) είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να δώσει ακόμα περισσότερα η Insomniac Games στην εμπειρία με αυτό. Επίσης, παρών φωνάζει και το 3D Audio που διαθέτει το PS5 οπότε θα σας συμβουλεύσω να το δοκιμάστε. Bugs δεν εντόπισα, εκτός ενός το οποίο με πέταξε από το παιχνίδι, το ξανά ξεκίνησα και αυτό ήταν δεν είδα κάτι άλλο. Οπότε καταλήγοντας έχουμε να κάνουμε με έναν άκρως κινηματογραφικό τίτλο που ξεχειλίζει ποιότητα Marvel ταινιών, είναι πανέμορφο, διασκεδαστικό και η επιλογή των 60fps απογειώνει την εμπειρία. Ένας εξαιρετικός τίτλος για το λανσάρισμα του PS5 αδιαμφησβήτητα και να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι στη χώρα μας διατίθεται και με ελληνική γλώσσα όσον αφορά τα μενού και φυσικά υποτίτλους.

Ευχαριστούμε θερμά τη Sony PlayStation Ελλάδας για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πανέμορφο
Διασκεδαστικό
Άκρως κινηματογραφικό
Gameplay
Η επιλογή των 60fps χωρίς ιδιαίτερες εκπτώσεις
Ελληνική γλώσσα
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Θα ήθελα να είχε πιο «πρώτης κατηγορίας» Villains
Ένα bug που συνάντησα αλλά ήταν bug
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ