Ο ιός Locky μπορεί να κλειδώσει το PC σου. Μάθε πως να προστατευτείς!

Ο ιός Locky λοιπόν, (ακούγεται σαν τον αδερφό του Thor, αλλά μάλλον είναι χειρότερος) έκανε την εμφάνισή του και στην χώρα μας, καθώς έγινε γνωστός από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, και όπως μας έχει αναφερθεί μπορεί να κλειδώσει αρχεία του υπολογιστή μας και να μας ζητάει…λύτρα!

Πρόκειται για μία εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού “Cryptolocker” ή “Ransomware”, και “εισβάλει” στο σύστημά μας μέσω e-mail τα οποία περιλαμβάνουν επισυναπτόμενα αρχεία, ή κατεβαίνει κατά την επίσκεψή μας σε επισφαλείς σελίδες.

virus

Το κακόβουλο λογισμικό μετά την εγκατάστασή του χρησιμοποιώντας σύστημα κρυπτογράφησης  κλειδώνει αρχεία όπως: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg , που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας,  δίνοντάς τους την κατάληξη “locky”!  Για  να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό!

Σαφώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε καμία τέτοια ενέργεια, αλλά μπορούμε με απλά βήματα να προστατεύουμε από τέτοια περιστατικά. Αρκεί μόνο να έχουμε ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή μας, να επισκεπτόμαστε σελίδες που γνωρίζουμε και να μην ανοίγουμε ηλεκτρονικά μηνύματα από αποστολέα που δεν είμαστε σίγουροι ότι τον ξέρουμε.

Υπάρχουν επίσης και τα στοιχεία επικοινωνίας της Δ.Η.Ε. αν βρεθούμε σε παρόμοια περίπτωση:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr  μέσω της εφαρμογής Cyberkid για iOS και Android συσκευές και μέσω Τwitter: @CyberAlertGR 

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα.

More Stories
Ποιοι επεξεργαστές κινδυνεύουν από την ψύκτρα τους