Little Nightmares II

Οι μικροί εφιάλτες... μεγάλωσαν!

Release Date
11/02/2021
PLAYED ON
PS5
PLATFORMS
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC
DEVELOPER
Tarsier Studios
PUBLISHER
Bandai Namco Entertainment

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο Little Nightmares, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, είχε καταφέρει να κάνει αίσθηση για πολλά πράγματα αλλά κυρίως για την αισθητική του, την ποιότητά του ως τίτλο στο είδος που πραγματεύεται και την ελκυστική τιμή του, τόσο της απλή έκδοσης όσο και της αντίστοιχης συλλεκτικής που κόστιζε σχεδόν τριάντα ευρώ (που παρεμπιπτόντως μπορείτε να τη δείτε εδώ αφού με είχε εντυπωσιάσει αρκετά τότε και είχα ετοιμάσει ένα special ατμοσφαιρικό unboxing). Αν λοιπόν το αρχικό Little Nightmares ανήκει στην κατηγορία όπου ένα κρυφό διαμάντι έλαμψε με την αξία του, το Little Nightmares II, που αναπτύχθηκε επίσης από τα Tarsier Studios και κυκλοφόρησε από την Bandai Namco Entertainment για όλες τις κονσόλες εκεί έξω (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch, PC), ανήκει στην όχι και τόσο συχνή κατηγορία που το διαμάντι πλέον πλημμυρίζει με φως την κατηγορία του. Η τιμή του συνεχίζει να είναι ελκυστική έχοντας λάβει μία δικαιολογημένη μικρή άνοδο με την συλλεκτική για παράδειγμα (TV Edition) να κοστίζει σχεδόν πενήντα ευρώ και την απλή έκδοση περί τα τριάντα. Βέβαια οι τιμές είναι δυναμικές μεταβλητές που έχουν τάση να πέφτουν στο πέρασμα του χρόνου και γι’ αυτό δεν μ’ αρέσει να μένω συχνά σε αυτές απλά ως εξαίρεση στην προκειμένη περίπτωση τις αναφέρω ενδεικτικά.

Το Little Nightmares II συνεχίζει να είναι ένα puzzle-platformer που συνοδεύεται πολύ επιτυχημένα από τον επιπλέον χαρακτηρισμό survival-horror. Κινούμαστε σε ένα 2,5D περιβάλλον έχοντας αυτή τη φορά στο χειρισμό μας τον Mono αλλά πολύ σύντομα θα συναντήσουμε πολύ γνώριμα «μικροσκοπικά» πρόσωπα (ή καλύτερα πρόσωπο) από το πρώτο παιχνίδι (δεν μου αρέσει να αποκαλύπτω γενικά ακόμα και αυτά τα απλά αλλά καταλαβαίνετε πιστεύω σε ποιον ή ποια αναφέρομαι). Ο Mono λοιπόν βρίσκεται «παγιδευμένος» σε έναν κόσμο που πηγάζει ατμόσφαιρα τρόμου και διαστροφής από τα μπατζάκια και είναι έτοιμος να βιώσει μικρούς αλλά και μεγάλους εφιάλτες. Στην ουσία προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μετακινηθούμε από το ένα κομμάτι του κόσμου στον επόμενο, λύνοντας έξυπνους γρίφους, αποφεύγοντας εμπόδια, κινούμενοι κυρίως stealth για να γλυτώσουμε τη ζωή μας αλλά στο Little Nightmares II συναντούμε και μία τύπου μάχη, σε προκαθορισμένες στιγμές, όπου μπορούμε να επιτεθούμε μέσω κάποιου «εργαλείου» κάθε φορά σε πλάσματα του δικού μας μπόι. Κατά βάση όμως, ο Mono και η ξεχωριστή συντροφιά του, είναι αβοήθητοι από μεγαλύτερους σε μέγεθος «εχθρούς» και η λύση είναι να προσφύγουμε στο περιβάλλον για να κρυφτούμε ή να το βάλουμε στα πόδια. Αν θέλετε να πάρετε μία πολύ γερή γεύση του τίτλου μπορείτε να δείτε παρακάτω το Busted Plays βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι μας στο YouTube όπου παίζω το Little Nightmares II στο PS5 και φυσικά δεν θέλω να ανησυχείτε ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με οποιουδήποτε είδους spoiler.

Τι είναι αυτό που κάνει το Little Nightmares II ξεχωριστό και γιατί όχι μοναδικό; Μα φυσικά η καταπληκτική ατμόσφαιρα που έχουν καταφέρει να φέρουν στις οθόνες μας και να περάσουν στις περισσότερες αισθήσεις μας οι δημιουργοί. Ξεκινώντας από την αρτιστική σκοπιά του παιχνιδιού (το λεγόμενο art direction) μέχρι τα γραφικά και τα physics (αναπτύχθηκε με την Unreal Engine 4), που για το είδος που πραγματεύονται είναι εξαιρετικά, και κυρίως από την εκπληκτική μουσική και γενικότερη ηχητική επένδυση, που δημιουργούν αισθήματα αγωνίας, τρόμου αλλά και θαυμασμού για την ποιότητα του τίτλου. Το ότι βέβαια το παιχνίδι μου άρεσε πάρα πολύ και τίκαρε τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα κουτάκια στα κριτήρια που θέτω για να με βυθίσει στον κόσμο του δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τον χειρισμό του χαρακτήρα μας, που ορισμένες στιγμές μπορεί να χαρακτηριστεί λίγο αδέξιος καθώς και με την λίγο παραπάνω από την επιθυμητή αίσθηση του trial and error που αφήνει ορισμένες στιγμές. Θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτή τη λίστα μου των «to do better» και η σχετικά μικρή διάρκεια του αλλά είναι κάτι που εύκολα αντισταθμίζεται από την δελεαστική αρχική τιμή του τίτλου.

Το Little Nightmares II λοιπόν είναι, για να το πούμε απλά, καλύτερο από το υπέροχο επίσης πρώτο Little Nightmares. Διαθέτει εξαιρετική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το εκπληκτικό αρτιστικό αφήγημα σε συνδυασμό με την μουσική επένδυση που γεννά συναισθήματα και δεν μπορώ πραγματικά να μην σας προτείνω να ασχοληθείτε μαζί του εκτός αν δεν είστε καθόλου αυτού του «τρομακτικού» puzzle 2,5D platformer είδους. Παρόλα αυτά εγώ θα προτείνω πως ακόμα και αν δεν είστε καθόλου του είδους, το Little Nightmares II ίσως αποτελέσει το εφαλτήριο για να δείτε την κατηγορία με άλλο μάτι, σαν κι αυτό που συναντά ο Mono στην πόρτα, στην άκρη του τούνελ και τον βυθίζει σε έναν μυστηριώδη κόσμο που μας καλεί να ανακαλύψουμε και να επιβιώσουμε.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Entertainment για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Εκπληκτική ατμόσφαιρα και art direction
Έξυπνοι και πρωτότυποι γρίφοι
Φανταστική μουσική επένδυση
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ο χειρισμός ορισμένες στιγμές
8
ΥΠΕΡΟΧΟ
More Stories
Δωρεάν για το Σαββατοκύριακο το Rainbow Six Siege από τις 15