Δείτε εδώ το νέο επεισόδιο Gaming Αμαρτίες #4 στο κανάλι μας στο YouTube

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Μία γεμάτη Star Wars LEGO εμπειρία

Release Date
05/04/2022
Played on
PC, PS5
Platforms
PS5, PS4, PC, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch
Developer
TT Games
Publisher
Warner Bros. Interactive Entertainment
Our Score
8

Όταν ανακοινώθηκε το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga μου έκανε εντύπωση. Έχουμε ήδη δει από τη σειρά LEGO παιχνίδια Star Wars τα οποία πραγματεύονται από τα prequel μέχρι και το Force Awakens. Τα επόμενα παιχνίδια, σεναριακά ακολούθησαν διαφορετικές ιστορίες από αυτές που έχουμε δει στο σινεμά. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που έφτασε στα χέρια μας το The Skywalker Saga. Οι εννέα βασικές ταινίες έρχονται μαζεμένες σε ένα παιχνίδι ικανοποιώντας -κατά την άποψη μου- όλους τους fan της σειράς. Το παιχνίδι αποτελείται λοιπόν από τα εννέα επεισόδια εκ των οποίων το καθένα έχει κατά μέσο όρο πέντε φάσεις. Εδώ να σημειωθεί πως ο χρόνος παιχνιδιού δεν είναι ίσα μοιρασμένος ανάμεσα στα επεισόδια, λόγω της φύσης του παιχνιδιού, π.χ. το Return of The Jedi είναι το μικρότερο επεισόδιο της σειράς. Το The Skywalker Saga παραμένει πιστό στο source material, όπως άλλωστε συνηθίζουν όλα τα video games LEGO, προσθέτοντας όμως και τη δική του «τσαχπινιά».

Σε γενικές γραμμές τα cut-scenes είναι διασκεδαστικά και ενώ υπάρχουν στιγμές που μου ξέφυγαν κάποια γέλια σε κατά τα άλλα σοβαρές σκηνές, δε με χάλασε καθόλου. Όπως προανέφερα, το The Skywalker Saga ακολουθεί πιστά τις ταινίες και αυτό έχει μικτά αποτελέσματα. Ενώ γενικά είναι μια καλή και ευχάριστη εμπειρία, η ιστορία του Last Jedi και Rise of the Skywalker δε σώζονται με τίποτα. Εδώ να τονίσω πως το συγκεκριμένο είναι υποκειμενικό και εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι από τη στιγμή που οι ταινίες ποικίλουν σε ποιότητα έτσι και το Skywalker Saga έχει καλά και μέτρια (ευτυχώς όχι κακά) levels. Σε γενικές γραμμές έχουμε ένα μικρό σχετικά παιχνίδι το οποίο μπορεί να βγει μέσα σε 15-17 ώρες. Αλλά το main story δεν είναι το μόνο που προσφέρει το The Skywalker Saga. Παίζοντας έχουμε την ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε κόσμους. Ο κάθε κόσμος είναι ένα ξεχωριστό sandbox μέσα στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλά collectibles τα οποία οδηγούν σε επιπλέον χαρακτήρες και οχήματα. Όποιος κάτσει να ασχοληθεί για να ξεκλειδώσει όλα όσα προσφέρει ο τίτλος θα δει το χρόνο του παιχνιδιού να αυξάνεται δραματικά.

Έχουμε και κάποιες βελτιώσεις από άποψη gameplay σε σχέση με τα υπόλοιπα LEGO games. Συνήθως τα LEGOπαίζονται σαν thrird person action με κάποια στοιχειώδη combo. Εδώ (σε σύγκριση πάντα με τα άλλα παιχνίδια) τα combo γίνονται κάπως πιο πολύπλοκα αλλά και chainable (combo από combo φάση). Πέρα από αυτό ο κάθε χαρακτήρας, ή πιο σωστά το κάθε είδος χαρακτήρα (jedi, trooper, droid, bounty hunter etc) έχει το δικό του gameplay με τα δικά του special attacks. Στις μεγαλύτερες δυσκολίες μάλιστα (όπου σας προτείνω να το παίξετε επειδή είναι πολύ εύκολο) τιμωρείται το spaming, αν κάνεις συνεχόμενα μια επίθεση οι εχθροί αρχίζουν να τη μπλοκάρουν. Ενώ αίσθηση προκαλεί η (επιτέλους) εισαγωγή shooter στοιχείων. Πέρα από το κλασικό combo based παιχνίδι που ξέρουμε, έχουμε και την προσθήκη αερομαχιών.

Εδώ να τονίσω πως είναι ένα από τα πολύ καλοφτιαγμένα στοιχεία του τίτλου που για μένα ήταν και το πιο διασκεδαστικό μέρος του. Αν και δεν έχει το βάθος ακόμη και των πιο στοιχειωδών arcade sim είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό να πετάς στο διάστημα και να χαζεύεις γύρω από τους πλανήτες, ενίοτε πυροβολώντας μετεωρίτες. Συνεχίζοντας, να αναφέρω το co-op στοιχείο που έχει πολύ δυνατή παρουσία ακόμη και στο PC, αφού απλά πιάνοντας ένα δεύτερο χειριστήριο (ή πρώτο για όσους παίζουν με KBM) μπαίνεις κατευθείαν να παίξεις, Γενικά η αίσθηση που αφήνει να παίζεις τον Qui Gon παρέα με τον Obi Wan είναι πέρα για πέρα ευχάριστη. Δεν υπάρχει online coop αλλά στο PC (μόνο για αγορές στο Steam) μπορείς – αν έχεις αρκετά καλό internet – να παίξεις με κάποιον άλλο μέσω Remote Play.

Ο κόσμος και τα γραφικά του παιχνιδιού είναι κάτι που βλέπω πρώτη φορά σε LEGO παιχνίδι, ένας συνδυασμός ψιλo-ρεαλισμού με LEGO χαρακτήρες. Θύμιζε πάρα πολύ Mario Odyssey όταν είσαι στη Νέα Υόρκη και αλληλοεπιδράς με ρεαλιστικούς χαρακτήρες και περιβάλλοντα. Το διάστημα είναι καλοσχεδιασμένο και οι χαρακτήρες όπως τους έχουμε συνηθίσει. Για να μην το κουράζω είναι ok, δεν πρωτοπορεί πουθενά, δε χρησιμοποιεί κάποιου είδους artwork αλλά δεν είναι και οπτικά άσχημο. Από άποψη επιδόσεων, σε η 2080 Super για παράδειγμα δεν δυσκολεύτηκε να κρατήσει τα 144hz στα 1440p αν και σε κάποιες περιοχές είχα κάποια ενοχλητικά drops κάτω από 60 fps. Στις κονσόλες και συγκεκριμένα στο PS5 το παιχνίδι επίσης δείχνει όμορφο και τρέχει με δυναμική ανάλυση και φυσικά 60fps. Κανένα ιδιαίτερο παράπονο κι εδώ καθώς το παιχνίδι δείχνει και τρέχει πολύ ικανοποιητικά σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και αν επιλέξετε, με τους όποιους περιορισμούς μπορούν να έχουν οι παλαιότερες ή πιο «αδύναμες» κονσόλες.

Το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga είναι ο ορισμός του παιχνιδιού «για όλους». Αν εξαιρέσουμε το spin που βάζει κάθε LEGO game με το χιούμορ (το οποίο λατρεύω έτσι;) δεν έχει να προσφέρει τίποτα νέο. Δεν το λέω σε καμία περίπτωση επικριτικά γιατί δεν είναι ότι περίμενα ανακάλυψη του τροχού κι επειδή πραγματικά διασκέδασα παίζοντας το. Απλά σε πολλούς τομείς, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα καλό fanservice. Δεν έχει τα γραφικά άλλων μοντέρνων τίτλων, χωρίς να είναι άσχημο σε καμία περίπτωση, οκ δεν έχει ουσιαστικό βάθος στο combo based gameplay, ομοίως και στο flight/racing. Είναι βέβαια βασισμένο στο μεγαλύτερο SciFi IP και για πολλούς όπως και για μένα αρκεί απλά να σεβαστούν το source material για να έχουμε μια διασκεδαστική εμπειρία. Κι εδώ συμβαίνει.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Mixed gameplay mechanics
Πληθώρα χαρακτήρων
Replayability
Όμορφο σχετικά
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Θα μπορούσε να έχει λίγο παραπάνω βάθος
8
ΥΠΕΡΟΧΟ