Busted.gr

Kingdom Come Deliverance

Kingdom Come Deliverance

Kingdom Come: Deliverance_20180304140221

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που το Kingdom Come Deliverance εθεάθη στο Kickstarter ζητώντας χρηματοδότηση για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που είχε να κάνει με ένα ιδιαίτερο open world RPG που δίνει έμφαση στο ρεαλισμό. Ο στόχος χρηματοδότησης επετεύχθη. Φτάσαμε λοιπόν στο Φλεβάρη το 2018 για να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων κυκλοφορώντας ταυτόχρονα στο Ps4, Xbox One και PC. Πρόκειται σίγουρα για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που πήρε σάρκα και οστά με τη βοήθεια της gaming κοινότητας. Η Warhose Studios και η Deep Silver ανέλαβαν την έκδοση του παιχνιδιού.

Ιστορία

Το Kingdom Come Deliverance βασίζεται σε αληθινή ιστορία και λαμβάνει χώρα στην Bohemia το 1403, που βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη, την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μια περιοχή γεμάτη κάστρα και πλούτη. Ο αγαπημένος αυτοκράτορας του λαού, ονόματι Charles IV, πεθαίνει και στη θέση του αναλαμβάνει ένας από τους γιους του και διάδοχός του, ο Wenceslas IV. Το βασίλειο εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο ανασφάλειας, αναταραχών, διαφθοράς και ένοπλων συγκρούσεων καθώς ο Wenceslas IV είναι αφελής, χωρίς φιλοδοξίες κοιτώντας μόνο την προσωπική του καλοπέραση, όντας πολύ κατώτερος του πατέρα του αλλά και των περιστάσεων. Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας, Sigmund, διαισθάνεται τις αδυναμίες του Wenceslas και τον απαγάγει. Έτσι ο Sigmund, απουσία βασιλιά, έχει όλο το πεδίο ελεύθερο για να κάνει τις επιδρομές του και να αυξήσει τον πλούτο του. Εδώ η ιστορία τοποθετεί εμάς, στο ρόλο του Henry, γιο ενός σιδερά που σφυρηλατεί όπλα και πανοπλίες. Η ζωή στο χωριό του κυλούσε όμορφα μέχρις ότου τμήμα του στρατού υπό τις διαταγές του Sigmund, εισβάλει το χωριό του καίγοντας τα πάντα και σκοτώνοντας του πάντες. Στην επιδρομή σκοτώνονται οι γονείς του και καταστρέφεται το σπίτι του. Ο Henry είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες της επιδρομής, που καταφέρνει να ξεφύγει και να ειδοποιήσει και άλλες περιοχές φτάνοντας στον Lord Radgiz Kobyla, ο οποίος προετοιμάζει την αντίσταση στους εισβολείς. Βρισκόμαστε λοιπόν υπό τις διαταγές του ενώ πρέπει πλέον ο Henry να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να ωριμάσει απότομα. Ο Henry ζητά εκδίκηση.

Kingdom Come: Deliverance_20180304002235

Gameplay

Ο χειρισμός του ήρωα μας είναι λίγο περίπλοκος ώρες ώρες ανάλογα με το τι έχουμε να κάνουμε. Η κίνηση γίνεται με τον αναλογικό μοχλό και η κάμερα γυρνάει με τον δεξί. Όλα καλά μέχρι εδώ. Να πούμε ότι είναι παιχνίδι πρώτου προσώπου. Με τα R1 και R2 εκτελούμε τις βασικές μας επιθέσεις ενώ η άμυνα γίνεται με το L1. Όταν έχουμε το σπαθί μας και μας την πέφτει κάποιος αντίπαλος τότε πατώντας το Ο ο στόχος κλειδώνει πάνω στον αντίπαλο, όχι όμως ιδανικά καθότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή κίνηση και συνεπώς χάνεται το νόημα του κλειδωμένου στόχου. Πάνω στον αντίπαλο εμφανίζεται ένα σύμβολο σαν αστέρι με 5 ακτίνες. Μαντέψτε, η κάθε ακτίνα δείχνει που θα χτυπήσουμε τον αντίπαλο μας με το σπαθί. Ορμάμε  για επίθεση και ταυτόχρονα πρέπει να δούμε προς τα που ο αντίπαλος θα “βγάλει” άμυνα και να γυρίσουμε τον δεύτερο αναλογικό προς την κατεύθυνση που θέλουμε να χτυπήσουμε κοκκινίζοντας την αντίστοιχη ακτίνα του αστεριού. Αυτό είναι ένα καλό σύστημα που προσδίδει ρεαλισμό και ανεβάζει αρκετά τη δυσκολία. Αν χτυπάμε συνεχώς τον αντίπαλο στην πλευρά που αμύνεται τότε δεν του κάνουμε ζημιά και πρέπει να τον ξεγελάσουμε και να χτυπήσουμε εκεί που δεν είναι καλυμμένος. Μια σοφή στρατηγική είναι η ιδανική άμυνα. Περιμένουμε τον αντίπαλο να επιτεθεί και την ώρα εκείνη στο κέντρο του αστεριού εμφανίζεται μια μικρή κίτρινη ασπίδα, πατάμε αμέσως το L1 για άμυνα και ο παίχτης μας σηκώνει την ασπίδα έχοντας το πλεονέκτημα στην επόμενη κίνηση. Έτσι πρέπει να επιτεθούμε αμέσως. Μπορούμε να κάνουμε και αποφυγή χτυπημάτων. Αν νομίζεται ότι είστε ο Ράμπο που τους σφάζει όλους, τότε καλά θα κάνετε να προσγειωθείτε γιατί θα αντικρίσετε το όμορφο Game over γιατί οι φρουροί, και όχι μόνο, δεν αστειεύονται. Αν πάτε να τα βάλετε με πολλούς εχθρούς λυπάμαι αλλά οι πιθανότητες επιβίωσής σας μειώνονται δραματικά. Το στούντιο προσπάθησε να δώσει μια ρεαλιστική νότα. Μπορείτε να εξοπλιστείτε είτε με όπλα ενός χεριού όπως το σπαθί, είτε με τόξο αλλά πρέπει να τα εξασκήσετε και να προπονηθείτε προκειμένου να πετύχετε.

Kingdom Come: Deliverance_20180215201217

Στα κουμπιά του σταυρού βρίσκονται η γρήγορη πρόσβαση στο χάρτη αλλά και στο inventory του Henry. Ο χάρτης στο Kingdom come Deliverance είναι μεγάλος ενώ θα τον χαρακτήριζα λίγο αργό και δύσχρηστο με σύμβολα που δεν ξεχωρίζεις, με περιορισμένο ζουμ και ώρες ώρες δεν μπορείς και να καταλάβεις που βρίσκεται ο στόχος σου.  Βέβαια όλα αυτό μπορεί να λειτουργεί και θετικά σε μεγάλη ομάδα gamers που τους άρεσε το ψάξιμο και οι περιορισμένες πληροφορίες στον εντοπισμό κάποιου ή μιας αποστολής. Θα ήθελα σίγουρα τα σύμβολα πιο ευδιάκριτα, και ο quest tracker να δουλεύει γιατί σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι πολλές φόρες χάνεσαι. Βέβαια γούστα είναι αυτά.

Στο θέμα του inventory θα μπορούσα να πω ότι είναι πολύ ψαγμένο, σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα και αρκετά

Kingdom Come: Deliverance_20180214223636

πλήρες. Πατώντας κάτω το σταυρό του χειριστηρίου μπαίνουμε σε αυτό. Στην αρχή θα σαστίσετε από τις πολλές πληροφορίες. Υπάρχουν διαθέσιμα 6 tabs που εναλλάσσονται με τα L2/R2.Στο inventory tab μπορούμε να δούμε το τι κουβαλάμε πάνω μας, εξοπλισμό, ρούχα, φαγητά, quest items και να εξοπλιστούμε ότι χρειαζόμαστε. Ο Henry διαθέτει περιορισμένο βάρος που μπορεί να κουβαλήσει όποτε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Ένας μετρητής μας δείχνει το status με το βάρος των αντικειμένων ενώ τα διαθέσιμα χρήματα μας φαίνονται κάτω αριστερά. Στα δεξιά μας φαίνεται ο ήρωας μας με όλο τον εξοπλισμό του σε κάθε κουτάκι. Εύκολο να το συνηθίσετε αν παίζετε τέτοιου είδους παιχνίδια. Το main level μας είναι επίσης εμφανές με όλα τα χαρακτηριστικά μας σε armor σε κάθε σημείο του σώματός μας, υγειά, πείνα, ενέργεια charisma και ένα σωρό αλλά.

Στο player tab μπορούμε να δούμε τα στατιστικά του παίχτη μας ειδικότερα και την εξέλιξη τους, τα combat skills και πόσο τα έχετε εξασκήσει (πιστέψτε με είναι τόσα πολλά που θα πάθετε πλάκα), δευτερεύοντα skills όπως lockpick, alchemy, drinking, herbalism, horsemanship, hunting, maintenance, pickpocketing, reading, stealth. Στη συνέχεια υπάρχουν τα buffs ή σε άλλες περιπτώσεις de-buffs, όπως ο δείκτης πείνας, μέθης, ύπνου, ακολουθεί το reputation σε κάθε περιφέρεια που έχουμε περάσει.

Έπειτα στο quest log tab όπου είναι μαζεμένα όλα τα quests, κυρία και δευτερεύοντα, που έχουμε αρχίσει, παρέχοντας μας χρήσιμες πληροφορίες και την αντίστοιχη σήμανση στο χάρτη προκειμένου να τα βρούμε.

Στο Map tab έχουμε μαζεμένα όλα τα σύμβολα που θέλουμε να εμφανίζει ο χάρτης και μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε σύμβολα ανάλογα με το τι μας βολεύει. Μαζεμένα θα βρούμε και τα fast travel επίσης που εδώ ίσως αποδειχτούν χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις.

Τέλος έχουμε το Codex tab και το horse tab. Στο πρώτο έχουμε όλες τις πληροφορίες για τοποθεσίες, γεγονότα, για χαρακτήρες, tutorials, κοινωνικά δεδομένα της εποχής. Στο δεύτερο tab επιλογές που αφορούν το άλογο μας μόλις το αποκτήσουμε.

Kingdom Come: Deliverance_20180214222616

Εδώ κρίνω αναγκαίο να αναφέρω ότι η οικονομία είναι ζόρικη. Είμαστε φτωχοί και πολλές φόρες θα σκεφτείτε να κλέψετε κάτι αλλά οι πολίτες και οι φρουροί καραδοκούν και δε συγχωρούν γιατί ούτε να πληρώσουμε το πρόστιμο δεν έχουμε στην αρχή. Πραγματικά θα πρέπει να στύψετε το μυαλό σας για να βγάλετε λεφτά ειδικά στην αρχή και να παζαρεύετε τις τιμές σε κάθε αγορά σας.

Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι έξυπνα δομημένοι και θέλει χρόνο να τους συνηθίσετε και να αποφασίσετε πως θα προσεγγίσετε το παιχνίδι, τις αποστολές σας. Μη νομίζετε ότι μόνο τα όπλα μιλάνε αλλά σας δίνω ένα tip, η γνώση είναι δύναμη! Μπορείτε να επενδύσετε σε γνώση, αλλά είπαμε τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί δεν ξέρει ο Henry να διαβάζει. Άρα πρέπει να μάθει. Με τους διαλόγους και τη γνώση, αυξάνονται και οι διαθέσιμες επιλογές μας αλλά και πολλές φορές οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων. Έτσι αντί να χρειαστεί να σκοτώσετε κάποιον μπορεί να τον πείσετε για κάτι αποφεύγοντας τη χειροδικία. Το πως είμαστε ντυμένοι πάλι μετράει. Αν είμαστε ρακένδυτοι σαν απλοί πολίτες οι πλούσιοι μας περιφρονούν και δε μας δίνουν σημασία ενώ οι επιλογές μας στις συνομιλίες είναι περιορισμένες. Δοκιμάστε να ντυθείτε καθώς πρέπει σαν ευγενής και να φροντίσετε να πλένεστε στα λουτρά γιατί αν είστε βρώμικος δεν πιάνει, και θα δείτε άλλη συμπεριφορά. Αν θέλουμε να πείσουμε κάποιον μπορούμε να δοκιμάσουμε το λίγο ποτό. Αυτό θα μας κάνει εύγλωττο και μπορούμε να αποσπάσουμε πληροφορίες, αν όμως το παρακάνουμε στο ποτό τότε επέρχεται μέθη και πετυχαίνουμε το αντίθετο. Να αναφέρω και άλλο ένα παράδειγμα, αν θέλουμε να πείσουμε κάποιον φρουρό που είναι σε παρέα με άλλους θα πέσουμε μάλλον σε τοίχο και οι φοβέρες δεν πιάνουνε. Αν όμως τον πετύχουμε μόνο του τότε αλλάζει αρχήν η συμπεριφορά του. Όλα τα παραπάνω σας τα αναφέρω για μα δείτε τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει περιορισμός στο ποσά skill points θα αναπτύξετε. Όσα θέλετε και φυσικά όσο παίζετε τόσο κερδίζετε πόντους που μπορείτε να επενδύσετε.

Kingdom Come: Deliverance_20180304135657

Οι διάλογοι είναι καλοδουλεμένοι δείχνοντας ότι ο καστ που επιλέχθηκε δεν ήταν τυχαίο. Αρκετές επιλογές στους διαλόγους που θα σας εκπλήξουν αλλά προσέξτε με τις απαντήσεις σας γιατί ο συνομιλητής σας θυμάται και αυτό ίσως σας επηρεάσει μελλοντικά. Βέβαια εδώ έρχεται και το αρνητικό του παιχνιδιού, οι διάλογοι είναι τόσο μακροσκελείς που πολλές φορές νιώθεις σαν να βλέπεις ταινία και περνάνε αρκετά λεπτά μέχρι να τελειώσουν. Αν προσθέσουμε και το μικρό χρόνο φορτώματος του, τότε ίσως κουράσουν μεγάλη μάζα παιχτών. Βέβαια υπάρχει πάντα η επιλογή να τους προσπεράσουμε αλλά στο Kingdom Come Deliverance τίποτα δεν είναι τυχαίο και συνεπώς δεν το συνιστώ. Μπορούμε να προσπεράσουμε τον χρόνο γρήγορα πατώντας το touch button αλλά πρέπει να βρούμε και κρεβάτι να ξεκουραστούμε. Μετά τον ύπνο στο κρεβάτι το παιχνίδι σώζει αυτόματα αλλά κατά την εξέλιξη αποστολών αν δεν έχετε μαζί σας Saviour Schnapps δεν μπορείτε να σώσετε και αυτό μπορεί να σας γυρίσει ακόμα και αρκετά λεπτά πίσω. Σημαντικό είναι να πούμε ότι ο Henry πεινάει, διψάει, θέλει να κοιμηθεί και αν τραυματιστεί πρέπει να σταματήσει τις αιμορραγίες αλλιώς θα πεθάνει. Μετά από μια διαμάχη λερώνεται και είναι βρώμικος. Σκεφτείτε τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στους διαλόγους σας αν ο συνομιλητής σας είναι ένας ευγενής ή ακόμα και ένας πολίτης που μιλάει με έναν για παράδειγμα βρώμικο με σκισμένα ρούχα. Ναι, αλλά για να κάνετε μπάνιο  σε λουτρά θέλει λεφτά που στην αρχή δεν έχουμε. Τι κάνουμε; Βάζουμε το μυαλό να σκεφτεί!

Αν δεν έχετε διαθέσιμα Saviour Schnapps ξεχάστε το Save όπου επιθυμείτε. Επίσης αν νομίζετε ότι έχοντας πολλά φαγητά πάνω σας είστε καλυμμένος γελαστήκατε. Τα φαγητά σιγά σιγά χαλάνε και χάνουν τις ιδιότητες τους και αν τα φάτε παθαίνετε και δηλητηρίαση και από πάνω. Το lockpicking τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Πραγματικά είναι τόσο περίπλοκο που αναρωτιέμαι τι είχαν στο μυαλό τους. Είναι από τα πιο μελανά σημεία θα έλεγα παρέα με το Save System του. Η αλληλεπίδραση μας με τα αντικείμενα του περιβάλλοντός μας είναι λίγο περιορισμένη και θα την ήθελα πιο εκτεταμένη. Η ομάδα ανάπτυξης δούλεψε πολύ στο Kingdom Come Deliverance και θα δείτε ότι το παιχνίδι έχει βάθος και είναι καλά δομημένο. Εδώ να προσθέσω κάτι που δεν ανέφερα πιο πριν, ότι δεν υπάρχει δημιουργία προσώπου και σώματος του χαρακτήρα μας, ο Henry είναι ένας.

Kingdom Come: Deliverance_20180304130254

Γραφικά

Το παιχνίδι είναι στημένο στην Cryengine. Η δοκιμή μου έγινε στο Ps4 pro και μπορώ να πω ότι τα γραφικά είναι καλά αλλά ακόμα και μετά τα patch μέχρι τώρα θέλει λίγη δουλίτσα. Το draw distance και οι φωτοσκιάσεις είναι πολύ καλά, όπως και οι φωτισμοί ειδικά το δειλινό αφού έχουμε και εδώ εναλλαγή μέρας και νύχτας. Textures που αργούν να φορτώσουν στην πραγματική τους ανάλυση είναι πολύ χαρακτηριστικό φαινόμενο ενώ οι χρόνοι φορτώματος θυμίζουν εποχές Skyrim στο Ps3. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι καλά σχεδιασμένα και οι πόλεις διαθέτουν κόσμο αν και θα ήθελα περισσότερη κίνηση και ποικιλία. Μαγαζιά υπάρχουν ποικίλα για αγορές αλλά πολλές φορές όλα φάνταζαν λίγο άδεια και επαναλαμβανόμενα, με ανθρώπους να μένουν μέρα νύχτα στις θέσεις τους. Η

Kingdom Come: Deliverance_20180310231533

αλήθεια είναι ότι είχα καλομάθει από το Witcher 3 και είναι γεγονός ότι στον τομέα των γραφικών υστερεί αρκετά. Δεν είναι όμως κακό, το τονίζω, σε πολλά σημεία θα τραβάτε φωτογραφίες και θα ενθουσιαστείτε. Βέβαια τα χαμηλής ανάλυσης textures ειδικά μέσα στις πόλεις σε αρκετά σημεία με απογοήτευσαν. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι ενώ η εικόνα ήταν πολύ καλή οπτικά όταν έπαιζα και σταματούσα να τραβήξω φωτογραφίες, όταν τις άνοιξα στον υπολογιστή μου ήταν σαν να έβλεπα άλλες φωτογραφίες με πολύ χαμηλότερης ποιότητας οπτικό αποτέλεσμα πράγμα που δε μπορώ να εξηγήσω. Επίσης αρκετές φορές έπιασα τον καιρό να βρέχει και όταν κοίταξα στον ουρανό είχε χαρά Θεού αλλά η βροχή δεν κατάλαβα από που ερχότανε. Πιστεύω αυτά θα στρώνουνε μελλοντικά με κάποιο patch. Επίσης να σταθώ ότι την ημέρα με τον ήλιο να λάμπει τα γραφικά λάμπουν και αυτά και δείχνουν εντελώς διαφορετικά και αναβαθμισμένα σε σχέση με τη νύχτα ή το απόγευμα. Κάποιες φορές επίσης κατά την εξόρμηση μου στην εξοχή ο παίχτης έδειχνε να κολλάει σε κάποια ομαλά χαντάκια χωρίς να φαίνεται κάποιο εμπόδιο μπροστά, ενώ με το άλογο φαινότανε πάλι το ίδιο. Γενικά στα γραφικά έχουμε μεγάλες διαβαθμίσεις.

Kingdom Come: Deliverance_20180304131430

Μουσική-Ήχος

Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού είναι καλή με χαλαρωτικά κομμάτια που αρμόζουν στην εποχή.   Μου φάνηκε λίγο επαναλαμβανόμενη όμως σε κάποια σημεία, ίσως επειδή ήμουν αναγκασμένος να την ακούω για παρά πολύ ώρα κινούμενος μέσα στο inventory. Οι ήχοι ειδικά έξω στη φύση, αλλά και μέσα στις πόλεις, είναι καλά δουλεμένοι και δείχνουν ρεαλιστικοί αλλά μέχρι εκεί. Οι ομιλίες είναι καθαρές και καλά δουλεμένες όπως προανέφερα και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να τις καταλάβετε αν δεν βάλετε υπότιτλους.

Ετυμηγορία

Το Kingdom Come Deliverance αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους των RPG ανοιχτού κόσμου. Προσπάθησα να παίξω όσες περισσότερες ώρες μπόρεσα για να είμαι σίγουρος για τα λεγόμενα μου και να έχω μια αποκρυσταλλωμένη άποψη και είναι βέβαιο πως πέρασα και περνάω πολύ όμορφα μαζί του. Αναλογιζόμενος από το που ξεκίνησε και το πως πήρε σάρκα και οστά, αλλά και το τελικό προϊόν που παρουσίασε το στούντιο ανάπτυξης θα έλεγα ότι θα προσφέρει παρά πολλές ώρες διασκέδασης στους φίλους των rpg και μια χορταστική ιστορία. Θέλει υπομονή και πρέπει να του δώσετε το χρόνο του, δηλαδή αρκετές ώρες, προκειμένου να δείτε το τι προσφέρει. Έχει τα θεματάκια του αλλά πιστεύω πως η ζυγαριά γέρνει κατά πολύ στη θετική πλευρά. Είστε έτοιμοι λοιπόν να βοήθησε το Henry;

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: Open World RPG
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13/02/2018
Κυκλοφορεί για: PS4/ PS4 Pro, Xbox One/S/X, PC
Διάθεση για την Ελλάδα: Enarxis Dynamic Media
Εταιρεία Ανάπτυξης: Warhose Studios, Deep Silver
Εκδότρια Εταιρεία: Warhose Studios, Deep Silver
8 ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

The Good

 • Τίμιο παιχνίδι
 • Πάρα πολλές επιλογές
 • Πολλά skills και αρκετό βάθος
 • Πάρα πολύ μεγάλο σε διάρκεια
 • Καλή ιστορία
 • Αρκετά ρεαλιστικό

The Bad

 • Κουραστικό λόγω υπερβολικά μεγάλων διαλόγων αρκετές φορές
 • Μεγάλοι χρόνοι φορτώματος
 • Save system
 • Lockpicking απαράδεκτο
 • Μεγάλες διακυμάνσεις στα γραφικά
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα αλλά και pure gamer από το 1990 μέχρι σήμερα. Πρώτη κονσόλα του το Sega Master System Ι μέσα στο 1990. Του αρέσουν όλες σχεδόν οι κατηγορίες παιχνιδιών ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά το gaming,τους υπολογιστές τα κινητά, τα tablets, το διαδίκτυο αλλά και τα gadgets. Αγαπημένο παιχνίδι το Skyrim. “I used to be an adventurer like you, then I took an arrow in the knee”

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr