Κάνεις ή δεν κάνεις pre-order το Steam Deck; Ιδού ένας προβληματισμός και η ανάλυση!

Η Valve ανακοίνωσε τη φορητή της κονσόλα, Steam Deck και έγινε χαμός στα ειδησεογραφικά site αλλά και στα social media. Πολλοί μιλάνε για Switch killer άλλοι για portable PC gaming κλπ. Εγώ, προσωπικά, κρατάω μικρό καλάθι. Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύομαι τη Valve. Όλες τις οι προσπάθειες για Hardware έχουν το ίδιο μοτίβο. Τρελό hype, διαφημίσεις, reviews διθυραμβικές δηλώσεις για το next big thing και μετά πάτος.

Ας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση όμως στο Hardware που έχει λανσάρει μέχρι ώρας η Valve. Ξεκινάμε με τη μεγαλύτερη αποτυχία, τα Steam machines. Τα console killers (λόγια της Valve και των reviewer) έτρεχαν την πρώτη έκδοση του Steam OS. Κατέληξαν να είναι overpriced στυλιζαρισμένα κουτιά με πολύ χαμηλές επιδόσεις και τις τιμές στα ύψη. Επιπρόσθετα δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερα από τα μισά παιχνίδια της βιβλιοθήκης του Steam μιας και έτρεχαν custom Linux OS.

Στη συνέχεια έχουμε το Steam Link και Steam Controller. Σαν ιδέα το link είναι πολύ καλή αλλά με σχετικά ψηλό αρχικό κόστος (κάπου στα 85$) έναντι ενός raspberi pi  (35$ τότε + SD). H Valve ισχυρίζεται ότι ξεπούλησε και προτίμησε να εστιάσει στην εφαρμογή με τις ίδιες δυνατότητες, αλλά το δικό μου το πήρα σε steam sale στα 2.5€ οπότε το “ξεπούλημα” είναι σχετικό. To steam link είναι ένα από τα καλύτερα TV Boxes και η δυνατότητα του να κάνεις stream το PC στην τηλεόραση είναι η καλύτερη της αγοράς. Ίδιες επιδόσεις με το Nvidia shield (200$-300$) αλλά το κακό marketing και η υποστήρηξη της valve το οδήγησαν σε αποτυχία.

Μετά, έχουμε το μεγαλύτερο κρίμα στην ιστορία του failed hardware της Valve. Το Steam controller. H ιδέα να αντικαταστήσεις τον αναλογικό μοχλό με ένα trackpad είναι από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει. Σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις από τον καναπέ σου παιχνίδια που αλλιώς θα ήταν αδύνατο ή πολύ άβολο. Γενικά αν και παίζω σε κονσόλες σχεδόν όσα χρόνια παίζω σε PC, όταν παίζω όμως shooter με αναλογικούς μοχλούς είναι σαν να έχω μανταλάκια στα δάχτυλα. Με το Steam Controller έπαιζα σχεδόν με την ίδια ακρίβεια του ποντικιού. Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν ο όγκος του (το έβρισκα άβολο και έχω αρκετά μεγάλα χέρια) και δεν βοηθούσε το γεγονός ότι δεν είχε ενσωματωμένη μπαταρία. Πραγματικά κρίμα που δεν βγήκε ένα revision.

Τέλος, το πρόσφατο fail της Valve, το Index. Το VR σύστημα που πάλι βγήκε με τρομερές κριτικές και hype. Αλλά τελικά τα συστήματα αυτά έχουν ψηλό failure rate. Τόσο ψηλό μάλιστα που η Valve αρνείται να βγάλει επίσημα νούμερα. Μάλιστα ακόμη και στα steam forums πολύς κόσμος αναφέρει το ανύπαρκτο support της Valve. Από τη στιγμή μάλιστα που το hardware πωλείται απ’ ευθείας από το steam, γίνεται μονόδρομος η επικοινωνία με το Steam Support.

Και εκεί έρχεται το τελευταίο και μεγαλύτερο μου ζήτημα. Όσο εύκολο και αυτοματοποιημένο είναι να κάνεις refund ενα παιχνίδι, τόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθείς με την υποστήριξη για οποιοδήποτε θέμα. Χαρακτηριστικά, δύο δικά μου παραδείγματα, ένα, ο Γολγοθάς που ανέβηκα για να παραλάβω το Steam Controller. Έκανε τέσσερεις μήνες για να έρθει με το πρόβλημα να είναι της μεταφορικής (DHL). Η DHL λοιπόν τότε, είχε στους όρους της (όπως οι περισσότερες courrier) ότι απαγορεύεται η μεταφορά μπαταριών. Μου ήρθε ειδοποίηση από την κούριερ ότι γι’ αυτό το λόγο θα γυρίσει πίσω την οποία προώθησα στο Support. Παρέα με την προώθηση έκανα και το εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο επιλέξατε μεταφορική που δεν στέλνει το προϊόν σας, και αφού επιλέξατε αυτή τη μεταφορική για ποιο λόγο απλά δεν βγάλατε τις 2 ΑΑ μπαταρίες από τα Ευρωπαϊκά Κουτιά. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι όταν παραλάβουν το δέμα πίσω θα μου επιστρέψουν τα χρήματα μου. Σε δέυτερη επικοινωνία (3 μήνες χωρίς καμία ειδοποίηση) η απάντηση που έλαβα ήταν ότι ή θα έρθει το δέμα ή θα μου επιστρέψουν τα χρήματα μου με την τύχη του controller να αγνοείται. Παρέλαβα τελικά στους 4 μήνες.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά ένα episodiac game που αγόρασα πριν ολοκληρωθεί, το Blues and Bullets. Ένα τρομερό game που τελικά δεν κυκλοφόρησε. Για να μην πολυλογώ, ζήτησα επιστροφή χρημάτων, αφού είχε περάσει ένας χρόνος που ο Developer είχε να κάνει post στο Twitter και είχε χάσει και το domain του Site του. Μετά από πάρα πολλά email με το τελευταίο μου να είναι το link για τις καταγγελίες της Europa, πήρα μερικό refund επειδή είχα παίξει το πρώτο επεισόδιο.

Σε γενικές γραμμές οι Valve έχει εξαιρετικές ιδέες στα χαρτιά. Αλλά  το ανύπαρκτο after sales support με κάνει διστακτικό. Είναι σαν να αγοράζω μια συσκευή χωρίς εγγύηση, μιας και τα steam forums είναι γεμάτα κόσμο που αναφέρει ότι η Valve δεν αναγνωρίζει εγγυήσεις, στέλνει ελλαττωματικά κομμάτια ξανά και ξανά κλπ. Έχοντας λοιπόν άσχημη προσωπική εμπειρία, αλλά και βλέποντας τόσο κόσμο να έχει προβλήματα RMA (μιας και δεν παίζει εμπορικός αντιπρόσωπος) γίνομαι διστακτικός για την αγορά hardware από τη Valve. Παράλληλα, ιστορικά η εταιρία βγάζει μια πολύ καλή ιδέα, σταματά στο πρώτο revision και κόβει κάθε υποστήριξη. Τέλος, αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Ακόμη και αν είναι Steam Games, από διαφορετικά συστήματα θεωρούνται cross platform. Και ενώ έχεις το παιχνίδι στη βιβλιοθήκη σου, δεν μπορείς να παίξεις με άλλους φίλους αν δεν υπάρχει Cross Platform support. Παράδειγμα, προσπαθώ με ένα φίλο να παίξουμε Total War: Warhammer 2. Επειδή έχει Mac, δεν μπορούμε να μπούμε μαζί για game. Αυτό δεν ξέρω πως θα είναι στο Steam Deck, αλλά δεδομένου ότι παίζει σε Steam OS (Linux) θα μπορούσε να υπάρχει και θέμα συμβατότητας.

Θεωρώ τη Valve μια από τις καλύτερες εταιρίες στον χώρο του Gaming, μας έχει δώσει πολλά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα πλέον. Μόνο και μόνο τα αυτόματα updates είναι τεράστιο πράγμα. Πριν το Steam εαν είχες ένα παιχνίδι, έπρεπε να τσεκάρεις στο site του παιχνιδιού αν έχει ενημέρωση και αν έχει να την κατεβάσεις και να την εγκαταστήσεις χειροκίνητα. Με το να είναι η πρώτη (και μοναδική) έως ώρας εταιρία που μας δίνει τη δυνατότητα instant refund αν δεν έχεις παίξει πάνω από δυο ώρες το παιχνίδι. Ακόμη έφερε τα Cloud Saves (χωρίς χρέωση μάλιστα). Είναι τρομεροί και αξεπέραστοι στο digital distribution αλλά για φυσικά αντικείμενα θεωρώ πως δεν είναι ακόμη έτοιμοι οργανωσιακά.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social MediaBusted είστε!