Busted.gr

Guacamelee! 2

Guacamelee! 2

Nachooooooooooo!


Guacamelee! 2_20180811000019

Ήμουν άτυχος την προηγούμενη γενιά διότι δεν είδα το Guacamelee! εξαρχής που του άξιζε αλλά συνάμα τυχερός πού κατάφερε και μπήκε στο Playlist μου μέσω της συνδρομής PlayStation Plus όπου και τελικά κατάφερε να με κερδίσει τόσο ώστε η ανακοίνωση του Guacamelee! 2 να με ενθουσιάσει πραγματικά. H DrinkBox Studios με το Guacamelee! με είχε κάνει να θυμηθώ πόσο εθιστικά, διασκεδαστικά και γεμάτα Skill μπορούν να είναι τα 2D παιχνίδια. Στο Guacamelee! 2 επιστρέφουμε ως ο Luchador Juan (Μεξικανός wrestler – παλαιστής και λέγεται Χουάν) μετά την νίκη μας επί του μοχθηρού Calaca του πρώτου παιχνιδιού. Μας βλέπουμε να έχουμε καταλαγιάσει 7 χρόνια μετά με την οικογενειά μας μέχρι που από ένα παράλληλο σύμπαν έρχεται ένας αντίστοιχος γνωστός μας του πρώτου μέρους και μας μεταφέρει εκεί για να σώσουμε όλους τους κόσμους και την κατάρρευση τους από τον Luchador El Salvador που επιδιώκει να φάει το ιερό Guacamole. Αν ακούγεται τρελό τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι το Guacamelee! 2 δε παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά καθόλου εκτός από το Gameplay του αφού όσο κωμικό γίνεται το παιχνίδι τόσο πιο σοβαροί πρέπει να είμαστε εμείς στις επιδόσεις μας.

Σαν  Brawler – Platformer με Metroidvania στοιχεία το Guacamelee! 2 όπως και ο προκάτοχός του έχει 2 πτυχές της προσωπικότητας του. Η πρώτη αφορά το Brawling με τον Juan να έχει στο πλήθος του αρχικά βασικά combos που εκτελεί στους αντιπάλους του με καινούργιες ιδιότητες και κινήσεις να έρχονται ανά τακτά διαστήματα ώστε να κρατάνε το Brawling φρέσκο. Και ενώ οι κινήσεις είναι επί του συνόλου ίδιες με το πρώτο Guacamelee! όπως Rooster Uppercut (Shoryuken a la Street fighter), Dash punch, διάφορα πιασίματα τύπου Luchador, Evade θα χρειαστούμε δεξιοτεχνία αλλά και απολαυστικό Button Mashing για όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι έξτρα κινήσεις που λαμβάνουμε υποχρεωτικά μέσω του Story απαιτούν τη χρήση απλών συνδυασμών, Stamina και τα δάχτυλά μας να χορεύουν στο Dualshock αφού οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και ο μετρητής Combo μας παρακολουθεί συνέχεια. Υπάρχουν όχι ένα αλλά 4 δέντρα με Upgrades τα οποία ξεκλειδώνουν κάποιες κινήσεις ή  δυναμώνουν εμάς και τις κινήσεις μας. Ενώ η οικονομία στην αρχή είναι σφιχτή αν κρατάμε το Combo meter ψηλά θα δυναμώσουμε πιο γρήγορα. Τέλος σημαντικό είναι ότι κάθε special κίνηση που απαιτεί Stamina έχει  διαφορετικό χρώμα αύρας (π.χ Dash punch = μπλε) και αυτή η κωδικοποίηση χρώματος χρησιμοποιείται για τους εχθρούς που έχουν ανάλογες ασπίδες γύρω τους αλλά και για τα διάφορα Destructible εμπόδια όπου θα επιστρέψουμε αργότερα εφόσον το επιθυμούμε. Το να εκτελείς τη κατάλληλη special κίνηση ενώ πρέπει να αποφύγεις περίτεχνα με evade στον αέρα έχοντας στο νού μας το projectile που έρχεται γίνεται δεύτερη φύση σιγά σιγά. H μάχη ενώ σίγουρα γίνεται ένα spam κουμπιών (το παιχνίδι αυτοσαρκάζεται σε κάποια στιγμή) δε καταντάει ποτέ ανιαρή αφού η ταχυτητά και η απόκριση των κινησεών μας είναι άμεση.

Η δεύτερη πτυχή του Gameplay αφορά το Platforming και εδώ το Guacamelee! 2 είναι εξίσου απολαυστικό. Με ένα απλό άλμα που είναι και η πρώτη μας κίνηση το έξυπνο ακριβές Platforming που απαιτείται δεν αργεί να έρθει. Το Guacamelee! 2 μας εκπαιδεύει και μας δείχνει ότι το Rooster Uppercut δεν είναι μόνο για εχθρούς αλλά και για να φτάσουμε πιο ψηλά. Ομοίως όπως και πόλλες special κινήσεις της μάχης, θα τις χρειαστούμε όλες για να φτάσουμε εκείνη την πλατφόρμα. Οι υπόλοιπες κλασικές κινήσεις Platforming δεν αργούν να έρθουν: διπλό άλμα και Wall Jump είναι αναμενόμενα σε όλα τα 2D παιχνίδια έτσι και εδώ. Επιστρέφει ο φόρος τιμής στο Metroid, η ιδιότητα να μεταμορφώνεται ο Juan σε κοτόπουλο (καλά διαβάσατε), το αντίστοιχο Morph Ball του Metroid δηλαδή, με το οποίο o Juan χωράει σε στενά σημεία αλλά αυτή τη φορά μπορεί να εκτελεί κινήσεις Luchador και να παλεύει.  Ειναι πράγματικά αστείο να βλέπεις ένα κοτόπουλο που κακαρίζει να ξεπαστρεύει esqueletos.   Όμως όσο κλισέ μπορεί να είναι το Guacamelee! 2 σε αυτό το κλασσικό ρεπερτόριο platforming κινήσεων δεν είναι κλισέ στα πράγματα που μας βάζει να κάνουμε. Ενώ ξεκινάει αρκετά απλά το παιχνίδι μόλις το ρεπερτόριο κινήσεων μεγαλώσει θα μας δούμε να εκτελούμε ολοένα και πιο πολύπλοκες κινήσεις, έχοντας το νού μας ότι συμβαίνει στην οθόνη, αλλά και να πατήσουμε το κατάλληλο πλήκτρο στη σωστή στιγμή (Θυμηθείτε χρησιμοποιούμε και τις Special κινήσεις μας πολύ συχνά) . Έξτρα βάθος προσδίδει η εκούσια ακαριαία αλλαγή του κόσμου προς τον κόσμο των νεκρών (Μεξικανική κουλτούρα) με το πάτημα του R2 (όπως και στο πρώτο Guacamelee!): εχθροί που είναι άτρωτοι στον ζωντανό κόσμο είναι θνητοί στο κόσμο των νεκρών και αντίστροφα, λάβα μετατρέπεται σε νερό, πλατφορμές αλλάζουν φορά κίνησης, πλατφόρμες εμφανίζονται – εξαφανίζονται και άλλα διάφορα και ευφάνταστα με όμως το Level να παραμένει ίδιο σε δομή. Το Platforming σενάριο διπλό άλμα – αλλαγή διάστασης – special κίνηση – Eagle Flight – αλλαγή διάστασης είναι τυπικό από κάποιο σημείο και μετά. Αλλά όπως προαναφέρθηκε παρόλες τις αποτυχίες με το μηδενικό Loading και τη πρέπουσα επιμονή θα τα καταφέρουμε αφού:

Tο Guacamelee! 2 μας εκπαιδεύει σταδιακά

Για το Main μονοπάτι χωρίς πολλά πισωγυρίσματα τα πράγματα θεωρούνται αρκετά βατά τουλάχιστον για αυτούς που έχουν ένα υπόβαθρο 2D platforming από τις παλιότερες εποχές. Τα πράγματα αλλάζουν όμως στο Backtracking με στόχο το σεντούκι που μας αυξάνει το Health η Stamina, 100% ολοκλήρωση και ειδικά να βρούμε και να πάρουμε τα 5 κλειδιά για το πραγματικό τέλος. Ενδεικτικό είναι ότι στα πιο πολλά Levels την πρώτη πρόχειρη φορά θα δουμε το ποσοστό ολοκλήρωσης να στέκεται στο 40% με 50%.  Για όσους θέλουν να τεστάρουν τις ικανοτητές τους την υπομονή τους και την αντοχή του χειριστηρίου τους η πρόκληση του υπόλοιπου 60% με 50% είναι ξανά εδώ αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από το πρώτο Guacamelee. Τα πράγματα η μάλλον οι  platforming φρίκες που απαιτεί το Guacamelee! 2 να εκτελέσουμε είναι σα να μας τραβάνε τα νύχια με τανάλια. Ειδικά σε όλα τα προαιρετικά σημεία που έχουν στόχο να βρούμε τα 5 κλειδιά (το ένα το παίρνουμε ούτως ή άλλως) θα γελάσουμε από απελπισία και τα σχεδόν άπειρα retries μέχρι να καταλάβουμε το πως πρέπει να προχωρήσουμε είναι το πρώτο βήμα με αποκορύφωση όταν μπούμε στην μυστική πόρτα. Ενώ στο βασικό μονοπάτι τα checkpoints είναι άφθονα και βολικά τοποθετημένα στο μη βασικό περιεχόμενο απαιτείται ακρίβεια από εμάς χρονική και να έχουμε στο νού μας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των κουμπιών με ελάχιστο χρόνο να τους καλοσκεφτούμε. Φυσικά και ο καλύτερος σύμμαχος σε όλα αυτά είναι ο άψογος, άμεσος και ακριβής χειρισμός που δε θα σταθεί ποτέ εμπόδιο. Και φυσικά μετά την ολοκλήρωση του Guacamelee! 2 ξεκλειδώνει το Hard mode με στόχο το Platinum Trophy ενώ το μέχρι 4 παίκτες couch co-op είναι το κερασάκι στη τούρτα. Στα αρνητικά είναι ότι τα διάφορα Levels είναι γραμμικά και στενά χωρίς πολύ καθετότητα και άπλα εκτός από τα χρωματιστά τουβλάκια που επιστρέφουμε να σπάσουμε αργότερα και ανοίγουν νέα μονοπάτια (Θυμηθείτε Metroidvania στοιχεία).

Οπτικά το Guacamelee! 2 στέκεται όπως και στο Gameplay σε ίδιους τόνους μe τον προκατοχό του. Η μετάβαση στη νέα γενιά όμως έφερε παραπάνω οπτικές λεπτομέρειες με τα διάφορα εφέ να φωτίζουν το Background καθώς και αισθητά πιο πλούσια Backgrounds. Η ζωντανή παλέτα χρωμάτων σε συνδυασμό με την 4κ ανάλυση του PS4 Pro αφήνουν μία ωραία εντύπωση ελκυστική στο μάτι. Ο όλος τόνος του Guacamelee! 2 είναι χιουμοριστικός με πάρα πολλά easter eggs, memes και χιούμορ που ο προσεκτικός θα συλλάμβάνει συχνά κα θα γελάει αρκεί να δίνει βάση στη λεπτομέρεια. Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε κάποια easter eggs και κωμικά στοιχεία αν δε σας πειράζουν τα ελαφριά spoilers.

Η  μουσική του τίτλου είναι φυσικά γραμμένη σε Μεξικάνικο στυλ ή τουλάχιστον με Μεξικάνικες ηχητικές αναδράσεις. Η μεξικάνικη τρομπέτα ακούγεται πολύ ηρωική ώρες ώρες. Κάποια tracks επιστρέφουν, κάποια νέα είναι πάρα πολύ ωραία και η εναλλαγή από τον ζωντανό κόσμο στον κόσμο των νεκρών φέρνει και ακαριαία εναλλαγή στο ύφος του εκάστοτε κομματιού που διατηρεί την ίδια μελωδία όμως. Όμως επειδή τα levels είναι μεγάλα η επανάληψη θα μας κουράσει ενώ προσωπικά με βρήκα να βάζω mute στις άπειρα retries μου στα πολύ δύσκολα σημεία του παιχνιδιού. Συνολικά όμως ωραίες συνθέσεις που μένουν στο νου. Τα ηχητικά εφέ είναι όλα αυτά που πρέπει και ότι θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιο τίτλο, τίποτα το αρνητικό εδώ.

Συνοψίζοντας: Το Guacamelee! 2 κινείται στα ίδια νερά για όποιον έχει παίξει τον προκατοχό του με λίγη εξέλιξη παραπάνω ιδιαίτερα στη δυνατότητα να πολεμάμε σαν κοτόπουλο: θα έχει μία παρόμοια διασκεδαστικότατη εμπειρία χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο νέο-εισερχόμενος όμως θα δει ένα  2D Brawler – Platformer με στοιχεία Metroidvania που θα τον ενθουσιάσει πραγματικά με το Skilled Gameplay του και το πολύχρωμο χιούμορ του. Οι περίπου 13 ώρες απλά για να το τελειώσουμε δεν εγγυώνται καθόλου ότι δε θα προσπαθήσουμε να το πάμε 100%, να βρούμε τα κλειδιά, το πραγματικό τέλος και να το τελειώσουμε στο Hard με στόχο το Platimun Trophy (20 ώρες τουλάχιστον). Το μέχρι 4 άτομα Couch Co-Op είναι εγγυημένη διασκέδαση. Η τρομερή Budget τιμή του των μόλις 20 ευρώ το καθιστά ένα τίτλο που αξίζει με το παραπάνω να βουτήξουμε όπως βουτάμε τα nachos στο Guacamole.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: Brawler- Platformer με Metroidvania στοιχεία
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21/08/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, PC (Steam) 20€ ψηφιακά
Εταιρεία Ανάπτυξης & Εκδότρια Εταιρεία: Drinkbox Studios

Ευχαριστούμε θερμά την Drinkbox Studios για τη έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review.

8 Juan 's back

The Good

  • Άψογος ακριβής και άμεσος χειρισμός
  • Έξυπνο Platforming με ιδιαίτερη πρόκληση σε όσους την αναζητούν
  • Aπολαυστικό Gameplay
  • Στρωτή ομαλή εμπειρία χωρίς bugs, ελάχιστο Loading, σταθερά καρέ
  • Οπτικοακουστικός τομέας με easter eggs και χιούμορ
  • Μέχρι 4 παίκτες Couch co-op
  • Εκπληκτική τιμή

The Bad

  • Κινείται στα χνάρια του προκατόχου του με λίγες νέες προσθήκες
  • H μουσική θα κουράσει σε έντονα σημεία
  • Λίγο πιο γραμμικοί οι χάρτες από οσο θα έπρεπε
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Θα μπορούσα να πάρω σύνταξη απο το playtime μου. Θα ήθελα. Μέχρι τότε θα παίξω κάτι απο Bioware.

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr