Δείτε εδώ το νέο Game Recap #101: Η «Προδοσία» του Kojima και The Last of Us Part I Ξανά

Grand Theft Auto V (PS5 & Xbox Series X|S)

Τρίτη επιστροφή στο Los Santos

Release Date
15/03/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, Xbox Series X|S
Developer
Rockstar North
Publisher
Rockstar Games

Είναι σχεδόν απίστευτο αν αναλογιστούμε πως το Grand Theft Auto V κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από δέκα χρόνια, συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2013 στα PS3/Xbox 360 και μέχρι σήμερα συνεχίζει όχι μόνο να κρατά γερά τόσο σε ενδιαφέρον κοινού (ιδιαίτερα το Online κομμάτι του) και πωλήσεις αλλά να κυκλοφορεί για τρίτη φορά μετά και τα PS4/Xbox One και να πλασάρεται μάλιστα ως next-gen επιλογή. Αξίζει λοιπόν η επιστροφή για τρίτη φορά στο Los Santos; Πάνω σε αυτό αλλά και στις τεχνικές βελτιώσεις που δέχθηκε ο τίτλος θα σταθώ σήμερα καθώς αναλυτικότερα για το Grand Theft Auto V τα έχουμε πει από τότε που κυκλοφόρησε αλλά και μία όταν επανακυκλοφόρησε.

Δεν μπορώ να κρύψω πως από τα πρώτα λεπτά που έτρεξα αυτή την αναβαθμισμένη έκδοση του Grand Theft Auto V στο PS5 εντυπωσιάστηκα για ακόμη μία αφορά, ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχα χαθεί στον κόσμο του και φυσικά μετά από αυτό ακολούθησαν πολλά open world παιχνίδια που ασχολήθηκα μαζί τους για δεκάδες μέχρι εκατοντάδες ώρες. Μπορεί να μην είναι ότι πιο open world, από θέμα μεγέθους, κυκλοφορεί σήμερα αλλά γενικότερα ο κόσμος του και το περιεχόμενο του, από npc μέχρι οχήματα και ο τρόπος που αλληλοεπιδράς μαζί τους, είναι κάτι για το οποίο η Rockstar μπορεί να νιώθει υπερήφανη.  Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν αλλά στη single player εμπειρία οι πρωταγωνιστές Franklin, Michael και Trevor όχι μόνο είναι σαν να μην πέρασε μέρα από πάνω τους αλλά δείχνουν καλύτεροι από κάθε άλλη φορά που τους είδαμε όπως και γενικότερα το GTA V και σε αυτό παίζουν προφανώς σημαντικότατο ρόλο οι τεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες έρχεται ο τίτλος στις νέες κονσόλες.

Οι επιλογές γραφικών λοιπόν είναι αρκετές και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρχικά έχουμε, Fidelity Mode που προσφέρει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση και 4K ανάλυση με Ray-Tracing στα 30 fps (στο Xbox Series S τρέχει σε upscaled 4K ανάλυση). Επίσης, έχουμε Performance Mode που προσφέρει upscaled 4K ανάλυση και 60 fps (στο Xbox Series S η ανάλυση είναι στα 1080p) ενώ στα PlayStation 5 και Xbox Series X υπάρχει το Performance RT mode, ένα υβριδικό Fidelity και Performance mode που υποστηρίζει upscaled 4K ανάλυση με Ray-Tracing και 60 fps. Προφανώς το αγαπημένο μου mode και αυτό που θα σας πρότεινα είναι το Performance RT mode γιατί έχουμε το καλύτερο δυνατό από άποψη γραφικών σε συνδυασμό πάντα με τα 60fps και φυσικά Ray Tracing, προσφέροντας καλύτερης ποιότητας φωτοσκιάσεις και αντανακλάσεις και το αποτέλεσμα είναι εκεί για να μας δικαιώσει. Πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα και στο PS5 που το έπαιξα ήταν πέρα από την υποστήριξη του 3D Audio και η πολύ καλή δουλειά που έκανε η ομάδα ανάπτυξης προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις εξαιρετικές δυνατότητες του DualSense. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του που έχω δει μέχρι τώρα αλλά είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι χρόνοι loading έχουν μειωθεί δραματικά σε σύγκριση με τις παλαιότερες εκδόσεις τόσο στην αρχική φόρτωση (περίπου 20-30 δευτερόλεπτα) όσο και μέσα στο παιχνίδι.

Παρόλα αυτά όσο και αν οι τεχνικές βελτιώσεις που έχει δεχθεί είναι ως ένα βαθμό εντυπωσιακές, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αυτά που είχα αντιμετωπίσει στο Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition, το παιχνίδι κουβαλάει σχεδόν μια δεκαετία στην πλάτη του και αυτό φαίνεται σε ορισμένες εκφάνσεις του, ιδιαίτερα στα μοντέλα χαρακτήρων και πρόσωπα αλλά και κάποια textures. To Grand Theft Auto V μπορεί να κρέμασε το σαγόνι μου όταν το έτρεξα για πρώτη φορά τόσο στο Xbox 360 όσο και στο PS3 το 2013 αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Στην αναβαθμισμένη έκδοση λοιπόν του Grand Theft Auto V και από την αρχική οθόνη, όπως για παράδειγμα στο Red Dead Redemption 2, μπορούμε να επιλέξουμε την ιστορία ή το διάσημο Online κομμάτι του τίτλου. Ένα Online κομμάτι που η αλήθεια είναι δεν βρήκα ποτέ ιδιαίτερα φιλικό σε νέους χρήστες οπότε το Career Builder που συνάντησα σε αυτή την έκδοση που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις τον χαρακτήρα σου είναι καλοδεχούμενο και θα εκτιμήσουν όχι μόνο οι παίκτες που επιστρέφουν αλλά και αυτοί που θα μπούνε για πρώτη φορά σε αυτό το mode που άπαξ και μπεις και εξοικειωθείς θα σε αποζημιώσει. Επιπροσθέτως και για πρώτη φορά, τα μέλη του Rockstar Games Social Club μπορούν να μεταφέρουν την πρόοδό τους από πλατφόρμες προηγούμενης γενιάς τόσο στο GTA Online όσο και στο Grand Theft Auto V: Story Mode Save.

Καταλήγοντας, όσοι είχανε ολοκληρώσει την εμπειρία τους με το Grand Theft Auto V σε κάποια από τις προηγούμενες πλατφόρμες που κυκλοφόρησε και το είχανε αφήσει στην άκρη, δεν μπορώ να πω πως βλέπω ένα ιδιαίτερο λόγο να επιστρέψουν. Όσοι όμως είχαν αφήσει τη διαδρομή τους στη μέση ή λιώνουν στο GTA Online μέχρι σήμερα ή για κάποιο λόγο δεν είχαν ασχοληθεί με το τίτλο έως τώρα νομίζω είναι προφανές πως εδώ έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη εκδοχή του, παρόλο που η ηλικία του αρχίζει να φαίνεται. Αυτό το φιλί ζωής που δίνει η Rockstar στο GTA V στα PS5 & Xbox Series X|S θεωρώ ότι θα κρατήσει τους ενδιαφερόμενους απασχολημένους μέχρι να έρθει το Grand Theft Auto 6, το οποίο έχει ανακοινωθεί επίσημα. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τέλος την περίεργη πολιτική χρέωσης της αναβάθμισης όπου ναι δεν είναι δωρεάν αλλά στο PS5 προσφέρεται με έκπτωση 75% για τους πρώτους τρεις μήνες από την κυκλοφορία, δηλαδή 10€ ενώ στο Xbox Series X|S με 50% έκπτωση για τους πρώτους τρεις μήνες, δηλαδή 20€. Όποτε καλό είναι να το έχετε στο νου κι αυτό.

 Ευχαριστούμε τη CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Δυνατές τεχνικές βελτιώσεις
Το Performance RT mode
Αξιοποίηση DualSense
GTA Online
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Αρχίζει να δείχνει την ηλικία του
Πολλές επανακυκλοφορίες
8
ΥΠΕΡΟΧΟ