Δείτε εδώ το νέο επεισόδιο Game Recap #100 | «Η Μεγάλη Έκπληξη του PlayStation, το Silent Hill»

God of War (PC)

O Kratos «εισβάλει» για πρώτη φορά στα PC

Release Date
14/01/2022
Played On
PC Ultra Settings (RTX 2080 SUPER, AMD 3800X, 32 GB RAM)
Platforms
PlayStation 4, PlayStation 5, Microsoft Windows
Developer
SIE Santa Monica Studio, Jetpack Interactive
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Το reboot του God of War έκανε την εμφάνισή του το 2016 στην E3 όπου η Sony ξεκίνησε την παρουσίασή της με τη συνοδεία ζωντανής ορχηστρικής μουσικής και τον Kratos να εμφανίζεται μέσα από τις σκιές κάνοντας τον παρευρισκόμενο κόσμο αλλά και όλους εμάς που το βλέπαμε μέσω livestream να «ουρλιάζουμε» από χαρά καθώς ήταν μία από αυτές τις ευχάριστες «βόμβες» που αποκαλούμε στο gaming και εκείνη τη στιγμή είχε μόλις σκάσει μπροστά στα μούτρα μας με τον πιο επικό τρόπο. Το πολύ αναμενόμενο πλέον God of War λοιπόν κυκλοφόρησε στο PlayStation 4 στις 4 Απριλίου 2018 και κατάφερε να αποσπάσει δικαίως πάρα πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αρκετά Game of the Year, για το character development, τα γραφικά του, την ιστορία του, την εντυπωσιακότατη σκηνοθετική του προσέγγιση «μιας λήψης» και για πολλούς ακόμα λόγους. Επιπλέον, πριν από λίγους μήνες το PlayStation και η Sony Santa Monica πρόσφεραν στους κατόχους PS5 μία αναβάθμιση για το God of War που χαρίζει πέρα από ανάλυση 4K και τα πολυπόθητα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (fps). Ένα παιχνίδι όπως το συγκεκριμένο God of War που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «system seller» της εταιρείας φαίνεται ότι είχε ακόμη δρόμο να διανύσει καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία των God of War και μετά από τρεισήμισι χρόνια της αρχικής του κυκλοφορίας, ο Kratos εισβάλει στις 14 Ιανουαρίου του 2022 στα PC ενώ παράλληλα αναμένουμε και ευελπιστούμε το sequel, God of War Ragnarok, να κυκλοφορήσει όπως αναμένεται μέσα στο 2022 για τις κονσόλες του PlayStation (PS5, PS4) και ποιος ξέρει ίσως μετά από λίγα χρόνια να κάνει την εμφάνισή του κι αυτό στο PC. Πάμε να δούμε λοιπόν τι νέο φέρνει το God of War με την PC κυκλοφορία του καθώς είχαμε την ευκαιρία εδώ και αρκετές ημέρες να ασχοληθούμε μαζί του.

Για το God of War αυτό καθαυτό στον πυρήνα του, την ιστορία του, τους χαρακτήρες του και το τι έχει καταφέρει η ομάδα ανάπτυξης της Sony Santa Monica στην επανεμφάνιση του Kratos μετά από πολλά χρόνια στα εδάφη της Νορβηγικής μυθολογίας, τα είχαμε αναλύσει στο δικό μας Busted Review του 2018 και μάλιστα είχε αποσπάσει την υψηλότερη βαθμολογία που μπορούμε να βάλουμε εδώ στο Busted και αυτή είναι 10/10. Όσοι λοιπόν χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα του τι εστί God of War ή είχε τύχει, για κάποιο λόγο, να μην ασχοληθείτε με το παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια έστω πληροφοριακά (αν και λίγο δύσκολο γιατί είχε κάνει τεράστιο αντίκτυπο) μπορεί να ξεκινήσετε από αυτό το προαναφερόμενο Review.

Ένα τόσο εξαιρετικό παιχνίδι είναι υπέροχο να το βλέπουμε να κυκλοφορεί και στα PC, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους παίκτες να απολαύσουν αυτήν την εμπειρία και η αλήθεια είναι ότι κυρίως για τα τεχνικά θέματα που θα αναφερθώ σήμερα έρχεται αρκετά ανανεωμένο με βελτιωμένα γραφικά και απόδοση σε όλους τους τομείς. Μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε το God of War σε native 4K ανάλυση και με ξεκλείδωτο frame rate, δίνοντάς του έτσι μία νέα αύρα σύγχρονου παιχνιδιού. Κακά τα ψέματα ένα παιχνίδι τριών και κάτι ετών με το τεχνικό επίπεδο που διαθέτει το God of War πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναφερθεί σε αυτό ως «ηλικιωμένο». Επίσης, αν κινηθούμε ανάμεσα στο μενού επιλογών θα δούμε ότι μας δίνεται μία μεγάλη γκάμα από επιλογές που θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία μας. Αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας, μιας και μιλάμε για PC, θα δείτε σκιές μεγαλύτερης ανάλυσης, αισθητά βελτιωμένης ανάλυσης και ποιότητας αντανακλάσεις, βελτιωμένο field of view αλλά και προσθήκη επιλογών GTAO και SSDO.

Η μεταφορά του God of War στα PC έγινε με τις «ευλογίες» της NVIDIA, εξού και η προσθήκη DLSS (Deep Learning Super Sampling) και καλύτερα frame ratesboost frame rates και όμορφη κρυστάλλινη απεικόνιση αλλά και του Reflex Support. Ας κάνουμε όμως τα πράγματα λίγο πιο απλά για κάποιους μπορεί να φαίνονται «κινέζικα» όλα τα παραπάνω. Η NVIDIA με την τεχνολογία DLSS χρησιμοποιεί A.I. που βοηθάει το παιχνίδι ώστε να ενισχυθούν τα fps και να μεγαλώσει η ευκρίνεια της εικόνας που βλέπουμε. Το Reflex support βοηθάει στη μείωση του χρόνου απόκρισης (low latency technology) από την εντολή που θα δώσουμε με το ανάλογο πλήκτρο μέχρι την εκτέλεσή της στην οθόνη μας. Η πραγματικότητα είναι ότι τα χαρακτηριστικά των τεχνολογιών αυτών μπαίνουν σε εφαρμογή κάνοντας χρήση επιλεγμένες κάρτες γραφικών της NVIDIA και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς απογειώνουν την εμπειρία μας με το παιχνίδι και ειδικά το Reflex, μας κάνει να έχουμε καλύτερο και ταχύτερο έλεγχο του Kratos.

Μιας και αναφέρομαι στον χειρισμό, όπως πιθανώς να φαντάζεστε στα PC μας δίνεται και η επιλογή να επιλέξουμε με ποιο χειριστήριο θα παίξουμε, εκτός από τα κλασσικά, πληκτρολόγιο, ποντίκι και το τυπικό controller που μπορεί να έχει κάποιος συνδεδεμένο στο PC του, το παιχνίδι υποστηρίζει πλήρως το DualShock 4 του PS4 αλλά, προς ευχάριστη έκπληξή μας και το εξαιρετικό DualSense του PS5. Μας επιτρέπει επιπλέον να κάνουμε full customize τα πλήκτρα ώστε να τα φέρουμε στα μέτρα μας. Κάτι το οποίο προσωπικά σπάνια εκμεταλλεύομαι καθώς θέλω να λαμβάνω την εμπειρία του παιχνιδιού όπως μου την προσφέρει ο δημιουργός του.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που μου έκανε επίσης εντύπωση. Πλέον μας δίνεται και η δυνατότητα να απολαύσουμε το God of War για πρώτη φορά σε ultra widescreen. Ναι πολύ καλά καταλάβατε μπορούμε να απολαύσουμε να πανέμορφα μαγικά σκανδιναβικά βασίλεια και τις απίστευτες τοποθεσίες σε συνδυασμό με τα πανέμορφα γραφικά του παιχνιδιού σε 21:9 ultrawide screen ratio, χαρίζοντας μας έτσι μία ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία.

Ολοκληρώνοντας, το God of War αποτέλεσε το 2018 μία άκρως εντυπωσιακή επανεμφάνιση του Kratos σε ένα παιχνίδι που εν τέλει χαρακτηρίστηκε σταθμός και η Sony έκανε την μεγάλη κίνηση, ικανοποιώντας το αίτημα πάρα πολλών παικτών, να φέρει για πρώτη φορά παιχνίδι του διάσημου franchise στα PC. Η αγορά του προφανώς και αξίζει αν δεν έχετε ασχοληθεί με τον εν λόγω τίτλο σε κάποια κονσόλα PS4 ή αν διαθέτετε ένα PC που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες θέλετε να χαθείτε για μια ακόμη φορά στα Σκανδιναβικά τοπία. Πιστεύω πάντως ότι αυτή ήταν μία πολύ καλή κίνηση της Sony διότι με αυτή την κυκλοφορία θα καταφέρει να κερδίσει περισσότερο κοινό που θα αγαπήσει τον Kratos και τα παιχνίδια God of War και θα ήθελε να μάθει την συνέχεια της ιστορίας του, την οποία ελπίζουμε να δούμε ολοκληρωμένη όσο πιο σύντομα γίνεται. Ακόμη κάτι που αξίζει να σημειωθεί ξανά και ξανά είναι πως το God of War στο PC έρχεται επίσης με τη δυνατότητα επιλογής ελληνικής γλώσσας. Καταλήγοντας στη βαθμολογία, το παιχνίδι, μιας και ο πυρήνας του παραμένει ευτυχώς αναλλοίωτος, είχε κριθεί και βαθμολογηθεί ανάλογα, επομένως με τη νέα κυκλοφορία του στα PC και τις νέες τεχνολογίες που φέρνει και οι οποίες δουλεύουν καλά δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να διαφοροποιηθεί.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Βελτιωμένα γραφικά
Προσθήκη αρκετών επιλογών για γραφικά και απόδοση
Υποστήριξη ελληνικής γλώσσας
Υποστήριξη widescreen
Ήχος
Yποστήριξη DualShock 4 και DualSense
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ελάχιστα framedrops
10
ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ