Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ του PS5»

Forza Horizon 4

Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από το προηγούμενο Forza Horizon και ήρθε η στιγμή της κυκλοφορίας του επόμενου μέρους της σειράς, του Forza Horizon 4, που μας μεταφέρει από την Αυστραλία στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι δυνατόν μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα ένα ήδη υπέροχο παιχνίδι να βελτιωθεί και άλλο; Για πάμε να το δούμε.

Είναι βέβαιο πως σε ένα τέτοιο παιχνίδι όσες γραμμές και να γράψουμε δε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το μεγαλείο του. Αναλογιζόμενοι λοιπόν από πού να ξεκινήσουμε ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά που εμφανίζονται, αρχικά τουλάχιστον, στην οθόνη. Αρχικά το παιχνίδι σας βάζει να ρυθμίσετε το hdr και τη φωτεινότητα του. Αν θέλετε quality mode για native 4K ανάλυση  στα 30 FPS ή performance mode με χαμηλότερη ανάλυση και σταθερά 60fps, επιλογές που είναι διαθέσιμες μόνο στο Xbox One X, καθότι στα λοιπά Xbox One στόχος είναι το full HD και τα 30fps. Συγχαρητήρια αξίζουν για την προσθήκη επιλογών χρωμάτων για άτομα

με παθήσεις όρασης. Επιλογή nickname και πατάτε γκάζι λοιπόν!

Αμέσως το παιχνίδι σας ξεναγεί στις τέσσερις εποχές της Μεγάλης Βρετανίας, παίζοντας λιγάκι σε καθεμία έως ότου φτάσετε στον τελικό προορισμό που δεν είναι άλλος από το σημείο συγκέντρωσης για την έναρξη του φεστιβάλ. Εκεί η Rebecca σας συστήνεται, αφού διαλέξετε έναν οδηγό (από κάποιους προεπιλεγμένους) και αμάξι ανάμεσα από τρία αρχικώς διαθέσιμα για να ξεκινήσετε το μαγικό σας ταξίδι. Η μουσική να τονίσουμε είναι υποδειγματική σε αυτό το κομμάτι και το αναφέρουμε, αν και νωρίς, γιατί πραγματικά μας ενθουσίασε.

Στη συνέχεια καλείστε να πάρετε μέρος σε διοργανώσεις διάσπαρτες στην υφιστάμενο χάρτη προκειμένου να αυξήσετε τη φήμη σας, να κερδίσετε credits και να ξεκλειδώσετε νέες περιοχές και αγώνες. Και φτάνει λοιπόν η ώρα να πάρετε μέρος στον πρώτο σας αγώνα. Η μουσική παίζει στο φόντο σαν να είστε πραγματικά σε κάποια διοργάνωση. Φτάνοντας στο σημείο έναρξης του αγώνα μπορείτε να “πειράξετε” το αυτοκίνητο σας επηρεάζοντας την απόδοση του αμαξιού σας αλλάζοντας πιέσεις ελαστικών, αναλογίες στις σχέσεις ταχυτήτων, ρυθμίσεις τροχών και αναρτήσεων, φρενών, κάθετης δύναμης και διαφορικού. Οι αλλαγές έρχονται όλες με την αναλυτική τους επεξήγηση και την άμεση επίδραση στο αμάξι αφού σας αναφέρει αμέσως πως αλλάζουν οι επιδόσεις σας. Δίνεται η δυνατότητα να δείτε το υφιστάμενο grid, να ρυθμίσετε τη δυσκολία, τα βοηθήματα, τις ζημιές, το rewind, πράγματα που επηρεάζουν το εκάστοτε μπόνους δυσκολίας που κερδίζουμε στο τέλος. Άμεση είναι και η πρόσβαση στο πλήρες μενού των γενικών ρυθμίσεων του παιχνιδιού. Πατώντας τελικώς το Start race event ξεκινάτε!

Σκοπός σας τι άλλο; Να πάρετε μέρος σε διοργανώσεις αγώνων ταχύτητας, είτε σε stunt events, είτε σε άλματα, είτε σε κόντρες και showcases προκειμένου να αυξήσετε την επιρροή σας και να περάσετε στην επόμενη εποχή. Οι εποχές εναλλάσσονται διαρκώς καθώς αυξάνεται η φήμη σας. Παράλληλα ξεκλειδώνονται διοργανώσεις ενόσω αυξάνετε την εμπειρία σας με το επίπεδο σας. Πόντους κερδίζετε είτε μέσα από αγώνες είτε απλά οδηγώντας στο χάρτη και εξερευνώντας το τοπίο. 

Ξεχάσαμε να σας συστήσουμε και την…Άννα. Η Άννα είναι ο προσωπικός σας πλοηγός που μας κατευθύνει εκεί που έχουμε ορίσει μέσω του pad κατεύθυνσης, ενώ με τη χρήση του pad αλλάζουμε γρήγορα και σταθμούς μουσικής. Στις διάφορες διοργανώσεις που ξεκλειδώνετε στο χάρτη καθώς συμμετέχετε σε αγώνες  και κερδίζετε επιρροή (influence points) θα έρθετε αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών οχήματα σε κάθε λογής οδοστρώματα. Αυξάνοντας την επιρροή σας ανεβάζετε επίπεδα στον παίχτη σας, φανταστείτε τα influence points κάτι σαν πόντους εμπειρίας βάσει των οποίων αυξάνετε επίπεδα στον παίχτη σας. Κερδίζετε επίσης skill points τα οποία αυτή τη φορά μπορείτε να επενδύσετε σε κάποιο συγκεκριμένο αμάξι που σας αρέσει ώστε να έχετε έξτρα μπόνους από τη χρήση του. Το Horizon Wheelspin, ένας τροχός τύχης,  εμφανίζεται κάθε τόσο και σας δίνει αμοιβές, τόσο χρηματικές όσο και υλικές όπως αυτοκίνητα. 

Κατά την πορεία σας, και αρκετά νωρίς, μέσα στο Forza Horizon 4 θα αποκτήσετε το δικό σας… σπίτι στο οποίο μπορείτε να αλλάξετε τα ρούχα σας, να δείτε τα αμάξια σας στο γκαράζ και να αλλάξετε, να κάνετε αναβαθμίσεις, να διακοσμήσετε τα αμάξια σας με αυτοκόλλητα ή να τα βάψετε και να δημιουργήσετε δικά σας vinyls. Γενικά έχετε την εποπτεία των πάντων και πρόσβαση σε κάθε τι που έχει σχέση με το αμάξι σας και την πρόοδο σας στο παιχνίδι. Υπάρχει η επιλογή Autoshow για αγορά αυτοκινήτων από μια πολύ μεγάλη λίστα ανά εταιρία χωρισμένα, Garage για τη συλλογή μας, τις αναβαθμίσεις και τα vinyls και το Auction House όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και να ποντάρετε σε κάποια δημοπρασία ή να ανεβάσετε τη δίκη σας. Οι κλασικοί αχυρώνες υπάρχουν και εδώ διάσπαρτοι και κρυμμένοι στο χάρτη, έτοιμοι να τους ανακαλύψετε μαζί με τα αυτοκίνητα που υπάρχουν εκεί κρυμμένα ως ανταμοιβή. Δίνεται η δυνατότητα επίσης να φτιάξετε το δικό σας hub το οποίο μπορούνε να ακολουθούν άλλοι χρήστες.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εκθαμβωτικά. Στο Xbox One X που το δοκιμάσαμε έτρεχε περίφημα χωρίς καμία υπόνοια κολλήματος η αντιληπτής πτώσης καρέ, ακόμα και σε native 4Κ. Το παιχνίδι παραμένει οπτικά εκθαμβωτικό και στα 1080p. Τα Βρετανικά τοπία εναλλάσσονται πανέμορφα μέσα στο πράσινο, τις λίμνες, τις βροχές, τον ήλιο και γενικά τον δυναμικό καιρό που εξελίσσεται καθώς προχωράτε μέσα στο παιχνίδι. Οι δημιουργοί καταφέρανε να αποδώσουν τόσο πιστά ο Βρετανικό πλαίσιο που νομίζετε ότι είστε πραγματικά εκεί. Και έτσι ενώ στα προηγούμενα Forza Horizon της σειράς, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, από ένα σημείο και μετά χρησιμοποιούσα το fast travel, εδώ ούτε να το διανοηθώ να το κάνω καθότι το Forza Horizon 4 σε θέλει μέσα να “γράφεις” χιλιόμετρα στο πανέμορφο σκηνικό και πιστέψτε με σε συνδυασμό με τα μουσικά κομμάτια η αίσθηση είναι πανέμορφη. Εδώ κρίνουμε αναγκαίο να αναφέρουμε την ύπαρξη Photo Mode το οποίο είναι πολύ καλοστημένο και μπορεί να ενεργοποιηθεί πολύ εύκολα, μέσω του pad κατεύθυνσης, δίνοντας πολλές επιλογές επεξεργασίας της τελικής φωτογραφίας μας. Το αποτέλεσμα θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας καθώς θα φάτε πολύ χρόνο εκεί ετοιμάζοντας μελλοντικά ίσως… wallpapers του υπολογιστή σας. Σε σχέση με τους προκατόχους του, στο Forza Horizon οι δημιουργοί κατάφεραν να βελτιώσουν κι άλλο τον οπτικό τομέα κάνοντας εξαιρετική δουλειά για μια ακόμη φορά. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη του συστήματος ζημιών. Το τοπίο καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Έτσι θα δείτε δέντρα αρκετά μεγάλα να ξεριζώνονται μετά από σύγκρουση, φράχτες να ξηλώνονται, θάμνους και χωράφια να αποδεκατίζονται καθώς το αμάξι σας το περνάει από πάνω. Ένα παράπονο που έχω, αναγνωρίζοντας βέβαια την arcade φύση του, από το πρώτο παιχνίδι είναι ότι ακόμα υπάρχουν δέντρα μεγάλα που ενώ χτυπάτε με μεγάλη ταχύτητα παραμένουν στη θέση τους ακλόνητα ενώ δεν υπάρχουν… βαθιά ποτάμια. 

Ο χειρισμός του κάθε αμαξιού είναι στιβαρός και ανεβάζει την αδρεναλίνη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν αποτελεί καθαρό εξομοιωτή και ο χειρισμός τείνει ή καλύτερα είναι περισσότερο arcade. Η ταχύτητα και ο ρυθμός είναι καταιγιστικά. Τα αυτοκίνητα φαίνεται να πατάνε καλά στο έδαφος, είτε είναι χώμα είτε άσφαλτος με το χειρισμό να εναλλάσσεται αναλόγως. Στο χώμα θυμίζει παλιό καλό Sega Rally με τις αναρτήσεις να “παίζουν”, χώματα να τινάζονται πίσω από τους τροχούς και τη σκόνη να γεμίζει το τοπίο, ενώ στην άσφαλτο το όχημα μοιάζει να “βεντουζώνει” καλύτερα. Φυσικά ότι αλλαγές γίνονται στο setup γίνονται εμφανείς μέσα στο παιχνίδι είτε μέσω τις απόδοσης, του κρατήματος, του φρεναρίσματος. Ο χειρισμός διαφέρει φυσικά από όχημα σε όχημα ανάλογα και με τους κινητήριους τροχούς. Όλα αυτά τα τονίζω γιατί παρά την arcade φύση του τα sim δεδομένα προφανώς από τη σειρά Forza Motorsport έχουν παντρευτεί αξιέπαινα. Σε σχέση πάλι με τους προκατόχους του ο χειρισμός βρίσκεται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο και θα τον χαρακτήριζα λίγο πιο άμεσο και βελτιωμένο. Είναι απλός όπως σε κάθε παιχνίδι αγώνων ταχύτητας ενώ οι διαθέσιμες κάμερες είναι αρκετές. Οποία και να επιλέξετε ο ήχος προσαρμόζεται ανάλογα ενώ η οδηγική αίσθηση αλλάζει. Μέσα από η θέση του οδηγού το πλάνο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με τις λεπτομέρειες το κάθε αμαξιού όμορφα σχεδιασμένες.

Στο Forza Horizon 4 κάνουν την εμφάνιση τους, εκτός από αγώνες ένα σωρό αλλά events ή challenges όπως τα σημεία που περνάτε από την κάμερα με τη μέγιστη ταχύτητα που μπορείτε, περιοχές όπου πρέπει να εκτελέσετε τεράστια άλματα, καθώς και ζώνες drift. Υπάρχουν επίσης τα influence boards που πρέπει να καταρρίψετε για να κερδίσετε πόντους επιρροής, τα fast travel boards που πρέπει να καταρρίψετε επίσης. Όσο ασχολείστε με αυτές τις δευτερεύουσες δραστηριότητες τόσο περισσότερες ξεκλειδώνουν για να ασχοληθείτε στο χάρτη δίνοντας σας τη δυνατότητα για περισσότερη εξερεύνηση. 

Τα μουσικά κομμάτια βρίσκονται ακριβώς στο κλίμα των διοργανώσεων δίνοντας την εντύπωση ότι ακούτε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό τον οποίο μπορείτε να αλλάξετε. Στην πορεία ξεκλειδώνουν αρκετοί νέοι σταθμοί με τραγούδια διαφορετικού στυλ, από ροκ μέχρι και κλασική μουσική. Σίγουρο είναι πως δεν θα σας απογοητεύσει η μουσική. Ο ήχος των αυτοκινήτων, τα ηχητικά των ηθοποιών αλλά και της φύσης κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα τα απολαύσετε στο μέγιστο αν διαθέτετε κατάλληλο ήχο-σύστημα ή καλά ακουστικά. Το Groove music απουσιάζει πλέον λόγω διακοπής της υπηρεσίας.

Όσον αφορά το online κομμάτι στο Forza Horizon 4 είναι αναπόσπαστο κομμάτι του solo και έχουν συνδυαστεί τόσο αρμονικά μεταξύ τους. Μπορείτε να παίξετε και μόνοι σας τελείως offline ενώ στο online υπάρχουν τα sessions στα οποία μετέχει μεγάλος αριθμός παιχτών που κινούνται στον ίδιο χάρτη. Σε κάθε session υπάρχουν και άλλοι πραγματικοί παίχτες στο χάρτη σας που κάνουν τα δικά τους events. Σε αρκετές διοργανώσεις το Forza Horizon 4 δίνει τη δυνατότητα να παιχτούν solo, co-op, PVP, ή Vs mode εναντίον πολύ καλών παιχτών για κατάρριψη ρεκόρ. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας αγώνα και να τον διαφημίσετε φτιάχνοντας το αντίστοιχο πόστερ και να θέσετε τους δικούς σας όρους. Η κυρία βάση της διοργάνωσης σε κάθε περιοχή αποτελεί το κέντρο το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε προκειμένου να γίνει η εναλλαγή της εποχής με τους πόντους επιρροής. Μέσα από το μενού παύσης μπορείτε εύκολα να συμμετάσχετε σε κάποια online διοργάνωση παρέα με άλλους παίχτες είτε ως αντίπαλοι είτε ως συνεργάτες, είτε να δημιουργήσετε τη δίκη σας ομάδα και να προσκάλεσε κόσμο μετέχοντας σε online δρώμενα, είτε να τα βάλετε κόντρα στους καλύτερους παίχτες. Το παιχνίδι δε δυσκολεύετε να σας βρει αντιπάλους ομαλά καθώς εσείς συνεχίζετε τις δραστηριότητες σας στο χάρτη. Κάθε κατηγορία αγώνα έχει επίπεδα που αυξάνονται όσο προχωράτε. Επίπεδα επίσης έχουν τα hub, οι online δραστηριότητες, η πρόοδος μας στο χάρτη, προσδίδοντας ποικιλία στο Forza Horizon 4. Θυμίζουμε ότι όσο παίζετε σε μία κατηγορία αγώνα τόσο περισσότεροι αγώνες της ίδιας κατηγορίας ξεκλειδώνουν στον τεράστιο χάρτη. Μέσα από το μενού επιλογών έχετε πρόσβαση επίσης σε αγορά expansions και διαφόρων πακέτων για το παιχνίδι εφόσον το επιθυμείτε.

Το Forza Horizon 4 έρχεται με 450 αυτοκίνητα διαθέσιμα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τον προκάτοχο του. Δυστυχώς απουσιάζουν η Toyota/Lexus και η Mitsubishi που διαθέτουν ένα με δυο αμάξια η καθεμία  ως αντιπροσώπους σε κάποιες κατηγορίες δημιουργώντας ένα ερωτηματικό. Έτσι ξεχάστε το Evo  και τη Celica ή την Corolla AE86. Μακάρι να προστεθούν μελλοντικά αυτές οι εταιρίες.

Εν τέλει τι καταφέρνει το Forza Hotizon 4; Να έρχεται βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, με μεγάλο βαθμό ελευθερίας και αλληλεπίδρασης τόσο με το περιεχόμενο όσο και με τους συμπαίκτες σας. Η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε μέσα σε δυο χρόνια να προσφέρει ένα άρτιο παιχνίδι άξιο του ονόματος της σειράς, καλύτερο από κάθε προκάτοχό του αλλά και κάθε άλλο αντίστοιχο παιχνίδι, το οποίο ξεζουμίζει τόσο το βασικό Xbox One όσο και το Xbox One Χ. Σταθερό frame rate στα 60fps σε full hd και 4K native 30fps χωρίς διακυμάνσεις σε μια πανδαισία χρωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, με HDR εκθαμβωτικό, που κάνουν τον υπάρχων χάρτη να μοιάζει καινούριος σε κάθε εποχή. Αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο το είδους και αποτελεί σίγουρη προσθήκη για τους φίλους των racing παιχνιδιών.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Xbox One X
Είδος: Racing, Simulation
Κυκλοφορεί για: Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 02/10/2018
Εκδότρια εταιρεία: Microsoft Studios
Εταιρεία ανάπτυξης:  Turn 10, Playground Games

Ευχαριστούμε θερμά την Microsoft Hellas για τη έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review.

[/vc_column][/vc_row]