Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»

Football Manager 2023

Μετά το goal δεν έχει stop

Release Date
20/10/2022
Platforms
PC
Developer
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Android, iOS, PC, Switch
Publisher
SEGA

Παλιός παίκτης όσο αναφορά τα Manager, κάθε φορά που παίζω τη νέα κυκλοφορία, θυμάμαι τη πρώτη φορά που έπαιξα Football Manager. Ήταν άλλο… πράγμα, παρόλα αυτά πως να ξεχάσεις παίκτες όπως ο Taribo West, ο Maxim Tsigalko και ο Labinot Harbuzi. Πως να ξεχάσεις τα all win συστήματα με εκατό γκολ σε κάθε αγωνιστική περίοδο. Φυσικά από τότε πέρασαν πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Το Football Manager άλλαξε και φτάσαμε στο σημείο εδώ και αρκετά χρόνια να βλέπουμε Live και τον αγώνα. Άλλες φορές μικρές, άλλες φορές μεγάλες οι αλλαγές. Το σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο ο φανατικός και ο πραγματικός fan θα είναι εκεί να περιμένει τη πρώτη ημέρα κυκλοφορίας. Είναι γνωστό πως πιο targeted audience δεν υπάρχει από αυτό του Football Manager. Σε γενικές γραμμές το Football Manager είναι ένας τίτλος για αυτούς που τους αρέσει η διαχείριση μίας ομάδας, ο έλεγχος αλλά και η ανάπτυξη ενός συλλόγου. Κάθε ομάδα έχει τους δικούς της στόχους, και τις δικές της «γραμμές».

Αρχικά ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει το δικό του προφίλ με ένα προπονητή που η εμφάνισή του είναι ανάλογη των επιλογών σας. Επίσης διαλέγετε χώρα γέννησης, αγαπημένη ομάδα κλπ. Κάθε προπονητής επιλέγει τα συστήματα των ομάδων, τις μεταγραφές, τη διαχείριση των παικτών και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα είναι η μετατροπή του mentality της ομάδας ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουμε σε συνεντεύξεις τύπου ή σε συναντήσεις της ίδιας της ομάδα. Θέτουμε στόχους και γενικά προσπαθούμε να έχουμε μία ισορροπία στην ομάδα μας. Ο έλεγχος μίας ομάδας είναι ολοκληρωτικός. Μπορούμε στη κυριολεξία να ελέγξουμε τα πάντα. Από τη βασική ομάδα μέχρι τη K19. Όπως και να έχει όμως μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο που θα είναι εκεί και θα μας δίνει feedback για τα βήματα του κάθε τμήματος.

H μεγάλη αλλαγή στο Football Manager 2023 είναι η προσθήκη του Squad Planner ή αλλιώς ο «προγραμματιστής» ομάδας. Το συγκεκριμένο βοήθημα είναι κάτι που ζητούσε το κοινό χρόνια τώρα. Παλαιότερα έπρεπε μόνος σου να καταλάβεις αν το potential ενός παίκτη θα έχει αποτέλεσμα ή σε πόσα χρόνια θα δεις κάποιο αποτέλεσμα. Πλέον με το συγκεκριμένο interface μπορούμε σε βάθος χρόνου να δούμε ποιοι είναι αυτοί που θα βελτιωθούν και πάει λέγοντας. Φυσικά όλα είναι πλασματικά. Τραυματισμοί, μεταγραφές κ.α. είναι μέσα στο παιχνίδι οπότε μην παραμείνετε ήσυχοι με αυτό το εργαλείο.

Τεράστιο το Database του Football Manager 2023 με αμέτρητα πρωταθλήματα στη ”φαρέτρα” του. Όλα τα licenses είναι εκεί με το Conference league να βρίσκεται ανάμεσα στο Europa League και στο Champions League. Επίσης να αναφέρουμε πως πλέον οι φίλαθλοι έχουν τη δική τους ξεχωριστή «γωνία». Με βάση τους στόχους της ομάδας όλα πλέον είναι ρευστά καθώς οι φίλαθλοι είναι έτοιμοι να σας κάνουν θεό ή να σας ρίξουν από το θρόνο σας. Τα expectations των φιλάθλων δεν είναι να περνιούνται αψήφιστα.

Σε γενικές γραμμές πάντως το Football Manager 2023 χρειάζεται χρόνο. Ο έλεγχος και η διαχείριση της ομάδας περνά μέσα από αμέτρητες εντολές. Δε ξέρω κατά πόσο ο κόσμος ειδικά τις δύσκολες μέρες που περνάμε έχει αυτό το χρόνο αλλά αυτός που αγαπάει το Football Manager θα τον βρει. Υπάρχουν αμέτρητες εντολές στις τακτικές που στη τελική δε ξέρω και αν φτάνουν να εφαρμοστούν στον αγωνιστικό χώρο. Παρόλα αυτά το Football Manager 2023 ίσως είναι το πιο ρεαλιστικό Manager της εποχής του. Οι παίκτες και ιδιαίτερα οι τερματοφύλακες έχουν πολύ καλό σχεδιασμό, ενώ στα χέρια μας είναι και οι ρυθμίσεις των γραφικών. Με βάση το τι έχει μέσα το «κουτί» σου ρυθμίζεις ανάμεσα σε 3D ή 2D απεικόνιση και πάει λέγοντας. Θέλεις να μην παίζεις full screen και να χρειάζεσαι το tab για να δεις κάτι άλλο, υπάρχει ρύθμιση windowed. Ο τίτλος μας δίνει πληθώρα πληροφοριών όσον αφορά τους παίκτες και τα στατιστικά της ομάδας. Ολόκληρες ποσότητες δεδομένων, βρίσκονται στα χέρια σας για ανάλυση. Όλα αυτά σε μία ιδιαίτερη μίξη ποδοσφαίρου και manager.

Εν κατακλείδι, το Football Manager 2023 αξίζει να το δοκιμάσει κανείς. Για τους παλιούς του αθλήματος να λόγια είναι περιττά. Για τους νέους παίκτες όμως να πούμε πως θα χρειαστούν χρόνο μέχρι να μπορέσουν να εξοικειωθούν με το τίτλο αλλά άπαξ και κάτσουν, δύσκολα σηκώνονται αφού το παιχνίδι καταλήγει θετικά εθιστικό. Το Squad Planner είναι μία πολύ καλή προσθήκη ενώ ο σχεδιασμός του τίτλου έχει βελτιωθεί απίστευτα πολύ. Σε γενικές γραμμές το Football Manager 2023 είναι ο ορισμός του Football Manager Simulator. Και όπως λένε και στη Sports Interactive. ”Football is life”!

Ευχαριστούμε τη Zegetron για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Όμορφος σχεδιασμός
Squad Planner
Πολλά lincenses
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Μεγάλη δυσκολία
Απαιτεί αρκετό χρόνο για τους καινούργιους
8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!

Event status
Not started