Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ του PS5»

FIFA 23

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν...

Release Date
27/09/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC
Developer
Electronic Arts
Publisher
Electronic Arts

H Electronic Arts μετά από περίπου 30 χρόνια συνεργασίας αποχαιρετά την ονομασία FIFA με το FIFA 23 και εισέρχεται σε μια νέα εποχή όπου θα προσπαθήσει να κρατήσει τα σκήπτρα με την ονομασία EA Sports FC. Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και έτσι φέτος αποχαιρετάμε την σειρά FIFA ίσως με τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο της. Τι είδαμε όμως στο FIFA 23 που το διαφοροποιεί από τα προηγούμενα της σειράς;

Πριν ξεκινήσω την ανάλυση είναι σημαντικό να πω ότι το Review βασίζεται στην έκδοση για το PS5 η οποία είναι και η πιο εμπλουτισμένη από χαρακτηριστικά. Για ακόμη μια χρονιά το μεγάλο ατού του τίτλου είναι η HyperMotion τεχνολογία που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει και να μας εντυπωσιάζει κάθε χρονιά. Η HyperMotion 2 τεχνολογία στο FIFA 23 δίνει πάνω από 6.000 νέα animations εντός του παιχνιδιού, όπως δηλώνουν οι δημιουργοί, και αυτό φαίνεται σε κάθε στιγμή. Οι κινήσεις τόσο των παικτών που έχουν την μπάλα στα πόδια τους όσο και τον παικτών που κινούνται στον χώρο είναι πιο αληθοφανείς από ποτέ με την ροή ενός παιχνιδιού να φαίνεται ότι πλησιάζει στην πραγματικότητα με τρόπους που δεν έχω ξαναδεί ούτε στον περσινό τίτλο. Οι πάσες έχουν αποκτήσει περισσότερο νόημα και η AI τιμωρεί ακόμη και το παραμικρό λάθος. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνω στον επανασχεδιασμό του συστήματος των τάκλιν τα οποία πλέον είναι πιο στιβαρά και πρέπει να γίνονται εντελώς στοχευμένα, στο σωστό timing κι έτσι να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, διαφορετικά ο αντίπαλος θα προσπεράσει με μεγάλη ευκολία τον αμυνόμενο. Γενικά η όλη αίσθηση που δίνει το FIFA 23 είναι ότι πρόκειται για το πιο στιβαρό και “βαρύ” από πλευράς gameplay FIFA που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Στα του gameplay έχει γίνει ένας πλήρης επανασχεδιασμός των στημένων φάσεων και των πέναλτι (επιτέλους!!) ο οποίος θεωρώ ότι είναι κατά πολύ ανώτερος από τον προηγούμενο και πολύ πιο εύκολος να κατανοηθεί από όλους τους χρήστες. Φυσικά όλα τα modes που αγαπήσαμε στην σειρά δίνουν το παρών με το γυναικείο ποδόσφαιρο να είναι η ευχάριστη έκπληξη καθώς όντως “παίζει” αρκετά διαφορετικά και δίνει μια ξεχωριστή νότα στον τίτλο. Από το FIFA 23 δεν θα μπορούσε να λείπει το Ultimate Team το οποίο έρχεται με ένα ελαφρύ remake του συστήματος χημείας μεταξύ των παικτών μιας ομάδας ενώ είναι γεμάτο όπως πάντα με microtransactions τα οποία δυστυχώς ωσάν πρώτη διδάξασα η ΕΑ δεν θα τα παρατήσει ποτέ… Επίσης το Volta Arcade εμφανίζεται στον τίτλο πιο διασκεδαστικό από ποτέ και είμαι τόσο χαρούμενος που έχει γίνει βασικό mode σε κάθε παιχνίδι της σειράς αλλά θέλω να πιστεύω και των επόμενων τίτλων. Όλα τα υπόλοιπα modes αν και δεν έχουν υποστεί τρελές αλλαγές από τους προκατόχους τους είναι αρκετά για να δώσουν, σε όποιον προβεί σε αγορά, ατελείωτες ώρες διασκέδασης και χαράς παίζοντας ίσως τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο της σειράς από άποψη περιεχομένου. Να πω εδώ ότι μια νέα προσθήκη ομάδας, αυτής της Richmond από την σειρά φαινόμενο του Apple TV+, Ted Lasso, είναι πέρα για πέρα ευχάριστη και προσωπικά δεν κρατήθηκα από το να παίξω μια σεζόν Premier League με την συγκεκριμένη ομάδα.

Εμφανισιακά το FIFA 23 εκτός από σοκαριστικά γραφικά χάρη στην Frostbite μηχανή γραφικών έφερε και νέο σύστημα στα δίχτυα των εστιών αλλά και νέο χορτάρι. Πλέον το χορτάρι είναι ένας “ζωντανός οργανισμός” εκτοξεύοντας την ρεαλιστικότητα του τίτλου σε άλλα επίπεδα. Τα Replays έχουν επανασχεδιαστεί με βάση τις ακριβές παραγωγές παρουσίασης αγώνων παρουσιάζοντας διάφορες λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα την ταχύτητα της μπάλας ή την απόσταση από το τέρμα δίνοντας έναν καλό λόγο να παρακολουθήσει κάποιος ξανά και ξανά τα goals ή γενικότερα τις φάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνω, για ακόμη μια φορά, στο DualSense του PS5 καθώς η υλοποίηση και το πως χρησιμοποιείται στο FIFA 23 δίνει ακόμη πιο πλούσια αίσθηση του τι συμβαίνει μέσα στο χορτάρι. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα πρόσωπα αλλά και η κίνηση των παικτών (HyperMotion 2 Engine) είναι τόσο απολαυστικά σε στιγμές που πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορέσουν να κάνουν καλύτερο στον επόμενο τίτλο.

Το FIFA 23 είναι το καλύτερο τέλος που αρμόζει σε μια τόσο θρυλική σειρά. Οι αστοχίες είναι λίγες και το όλο πακέτο είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να υπάρχει για έναν ποδοσφαιρικό τίτλο. Η Electronic Arts κλείνει έναν μεγάλο κύκλο και γυρνάει σε μια νέα σελίδα που αν και κάτι μου λέει ότι η μόνη αλλαγή θα είναι στο όνομα, θα μου άρεσε να δω και κάτι εντελώς φρέσκο από αυτούς. Άλλωστε η ομάδα ανάπτυξης πίσω από την σειρά FIFA έχει αποδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορεί να γίνει σωστό simulation σε αθλητικούς τίτλους. Το φετινό παιχνίδι της σειράς δεν θα πρέπει να λείψει από κανέναν φαν του είδους, αυτό.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
HyperMotion 2 Engine
AFC Richmond
Το νέο σύστημα στα penalties και free kicks
Το simulation στα καλύτερα του
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
FUT Μicrotransactions
Kάποια modes δεν αναπτύχθηκαν καθόλου από το περσινό FIFA
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ