FIFA 20

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα... Νο. 2

Release Date
27/09/2019
PLATFORM
PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
DEVELOPER
Electronic Arts
PUBLISHER
Electronic Arts

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Electronic Arts κυκλοφορεί το νέο μεγάλο της σουξέ, το FIFA 20. Ο χαρακτηρισμός κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι καθώς από την ημερομηνία κυκλοφορίας, σχεδόν όλων των FIFA, μέχρι την επόμενη έκδοση της σειράς ο τίτλος παραμένει στα top 10 πωλήσεων αρκετών χωρών ανά τον κόσμο με τα σκήπτρα να πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το FIFA 20 προσπαθεί να αποδείξει στο κοινό του τους λόγους που πρέπει να αναβαθμίζει κάθε χρόνο την εμπειρία του και σήμερα θα δούμε αν το καταφέρνει.

Η παντοκρατορία του FIFA (βάσει πωλήσεων) είναι αδιαμφισβήτητη αυτή την στιγμή αλλά ο ανταγωνισμός από την πλευρά του eFootball PES 2020  αρχίζει να γίνεται πιο πιεστικός με αποτέλεσμα να αναρωτιέμαι και εγώ αλλά και πολύς κόσμος αν τελικά αξίζει μια ετήσια αναβάθμιση ή θα ήταν καλύτερο να γίνει ανά δύο χρόνια και για τους δύο τίτλους. Αυτό μένει να απαντηθεί με τις πωλήσεις και των δύο τίτλων αλλά υπάρχει ο προβληματισμός…

Το FIFA 20 για φέτος έχει αλλαγές τόσο στο gameplay του όσο και στα διάφορα modes του τίτλου. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η EA χάνει τα δικαιώματα μιας μεγάλης ομάδας και ελπίζω το συγκεκριμένο γεγονός να αποτελέσει καμπανάκι για τους δημιουργούς. Η Piemonte Calcio (Juventus) αν και έχει κανονικά τους παίκτες δεν κάθεται καλά στον κακομαθημένο αγοραστή του FIFA που θέλει το “beautiful game”, όπως λένε, να είναι fully licenced. Κατά τα άλλα φέτος έχουμε πλήρες licence στα πρότυπα της περσινής Premier League για την Bundesliga, όπου αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τους προπονητές, τα γήπεδα και τις ομάδες ακόμη και το γρασίδι (!) των γηπέδων έχει το πραγματικό μοτίβο κοψίματος.

This slideshow requires JavaScript.

Στην μητέρα των μαχών βλέπουμε κάποιες διαφορές στον ρυθμό του κυρίως παιχνιδιού με το Football Intelligence AI system να κάνει δουλειά περισσότερο στην αμυντική λειτουργία του τίτλου. Οι αμυντικοί αν και πιο νοήμονες κάνουν ευκολότερα το λάθος και επιτέλους σε μια κόντρα αντεπίθεση, λόγω σωματοδομής, δεν μπορούν εύκολα να προλάβουν και να ανακόψουν τους πιο γρήγορους αντιπάλους. Οι δημιουργοί έχουν αναφερθεί στις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο που κινείται η μπάλα μέσα στο γήπεδο αλλά προσωπικά δεν παρατήρησα κάτι τόσο δραστικό έτσι ώστε να αποδεχτώ την συγκεκριμένη δήλωση. Εκεί που όντως όμως έγιναν αλλαγές είναι στο πως συμπεριφέρεται ο τίτλος στις στημένες φάσεις και στα penalties. Ο τρόπος εκτέλεσης θέλει αρκετό χρόνο για να τον συνηθίσει κάποιος ειδικά αν δεν χρησιμοποιεί το timed finishing που είχαν παρουσιάσει στο FIFA 19. Τα διάφορα modes προπόνησης όμως δίνουν αρκετό χώρο βελτίωσης και μετά από κάποια στιγμή συνηθίζεται το νέο σύστημα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι η καλύτερη υλοποίηση που έχουμε δει αλλά θεωρώ ότι στα επόμενα παιχνίδια της σειράς θα εμπλουτιστεί και θα εξελιχθεί σε κάτι καλό για το FIFA.

Το Career Mode μετά από αρκετά χρόνια λαμβάνει λίγο περισσότερη προσοχή και η αλήθεια είναι ότι πλέον πρόκειται για ένα ακόμη διασκεδαστικό κομμάτι του FIFA 20. Οι απαντήσεις των προπονητών στις press conference επιτέλους παίζουν ρόλο στο ηθικό των ομάδων και η παραμετροποίηση τόσο του χαρακτήρα μας όσο και της ομάδας είναι πλέον σε άλλο επίπεδο.

Το νέο mode του τίτλου που λάμπει είναι το Volta (ναι Βόλτα)! Το παλιό το ορθόδοξο το FIFA Street έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά η Electronic Arts θέλησε να μας δώσει μια νέα εμπειρία η οποία λειτουργεί σε γενικές γραμμές όπως το FIFA Ultimate Team. Πέρα όμως από το να φτιάξουμε την δική μας ομάδα υπάρχουν επιλογές και για 3v3 και 5v5 με πολλές παραλλαγές. Το Volta είναι μια πιο arcade προσέγγιση του βασικού τίτλου όπου πρέπει να παίξουμε με πολύ περισσότερη φαντασία το παιχνίδι. Ο αγωνιστικός χώρος είναι μια μεγάλη παιδική χαρά για τον παίκτη και μπορούμε να βγάλουμε απίστευτα έξυπνους συνδυασμούς για να φτάσουμε στο goal. Επίσης, η δημιουργία του χαρακτήρα μας και εδώ έχει πολλά επίπεδα και πάρα πολλές επιλογές  με στόχο πάντα την κατάκτηση των γηπέδων όλου του κόσμου. Τέλος, το βάθος στο Volta και η προσεκτική ανάπτυξη του είναι έκδηλη σε κάθε κομμάτι του mode καθώς πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι στο ήδη υπάρχον FIFA 20.

Από το κείμενο δεν θα μπορούσε να λείπει το FIFA Ultimate Team. Υπάρχουν δύο κατηγορίες παικτών στο FIFA, αυτοί που δεν θα δώσουν καμία σημασία στο Ultimate Team και αυτοί που θα ξημεροβραδιάζονται ανοίγοντας κουτάκια με παίκτες. Για την πρώτη κατηγορία η EA δεν έχει κάνει, για ακόμη μια χρονιά, απολύτως τίποτα για να τους κερδίσει αλλά για την δεύτερη κατηγορία κάθισε και έκανε τα microtransactions λίγο πιο υποφερτά χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και αποδεκτά. Υπάρχει μια περισσότερη διαφάνεια στα πακέτα καρτών φέτος καθώς σου δείχνουν ξεκάθαρα τις πιθανότητες για να βρεις τον παίκτη ή το boost που χρειάζεσαι. Η ΕΑ είναι μια εταιρία που υποστηρίζει σθεναρά τέτοιου είδους πρακτικές και είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Τα microtransactions είναι παντού στο συγκεκριμένο mode και πιστεύω ότι για κάποιον που δεν είναι πιστός φαν πρόκειται για κόκκινο πανί. Αχ αυτά τα microtransactions

This slideshow requires JavaScript.

Εμφανισιακά το FIFA 20 ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων τίτλων της σειράς. 60 fps ακατέβατα τόσο στο Xbox One όσο και στο PlayStation 4 με τις Pro και Χ εκδόσεις να έχουν 4Κ και HDR. Η Frostbite Engine είναι μια καλή μηχανή γραφικών που έδωσε πολλά στο FIFA αλλά που όμως έφτασε και αυτή με την σειρά της στα όρια. Μετά την ανακοίνωση της επόμενης γενιάς κονσολών περιμένω να δω κάποια νέα να παίρνει την σκυτάλη. Η εμφάνιση των γηπέδων και η ατμόσφαιρα είναι απλά ασυναγώνιστη και είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε ένα πραγματικό ματς ποδοσφαίρου με τον σχολιασμό να είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο.

To FIFA 20 δεν εφευρίσκει τον τροχό αλλά κάνει ότι κάνει καλά η σειρά FIFA εδώ και μια δεκαετία. Οι μικρές αλλαγές στο gameplay με τον εμπλουτισμό των διάφορων modes το κάνουν ασυναγώνιστο σε περιεχόμενο αλλά φέτος κάτι λείπει περισσότερο από ποτέ… Αυτό είναι η καινοτομία και το κάτι καινούργιο στο gameplay. Όχι η δημιουργία νέου συστήματος για τις σταθερές φάσεις δεν δίνει κάτι τόσο διαδραστικό όσο μια νέα πνοή στο gameplay. Το FIFA 20 είναι ένας φίλος του FIFA 19 που ξέρει όμως λίγο περισσότερο τι του γίνεται. Δεν διαφέρουν και πάρα πολύ αλλά είναι πιο ώριμος. Ελπίζω ότι η ομάδα ανάπτυξης να ετοιμάζει κάτι πολύ πιο εξεζητημένο για το FIFA 21 και παρακαλώ πολύ μέσα σε αυτό να συνεχίσει να υφίσταται το Volta. Παρ’όλα αυτά το FIFA 20 αν και όχι κάτι επαναστατικό δεν χάνει ούτε φέτος τα σκήπτρα του καλύτερου sim football παιχνιδιού.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
To Volta ανεβάζει πολύ το replayability
To FIFA συνεχίζει να μας δίνει απόλυτα πιστά το "beautiful game"
Επιτέλους σημαντικές αλλαγές στο Career Mode
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Microtransactions προφανώς
Δεν προσπαθεί να καινοτομήσει στο gameplay
8
ΔΥΝΑΤΟ
More Stories
Δείτε το launch trailer του Star Ocean: The Last Hope σε 4K & Full HD Remaster