Far Cry 6

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει...

Release Date
06/10/2021
Platforms
PS4,PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
Developer
Ubisoft Milan, Ubisoft Toronto
Publisher
Ubisoft

Η σειρά Far Cry έχει περάσει από αρκετά κύματα με τα αποτελέσματα να είναι κάποιες φορές καλά και άλλες πάλι να προβληματίζουν. Η Ubisoft έρχεται με το Far Cry 6 να μας υπενθυμίσει ότι ο fun to play χαρακτήρας της σειράς και το χάος που τον ακολουθεί μπορεί να δώσει χώρο και σε έναν villain που τον ενσαρκώνει ο πασίγνωστος Giancarlo Esposito να “ξεδιπλώσει” το υποκριτικό ταλέντο του στον ρόλο του κακού. Πάμε να δούμε όμως πως τα πάει συνολικά σαν παιχνίδι το Far Cry 6.

Βρισκόμαστε στο νησί Yara, ένα μικρό νησί της Καραϊβικής όπου δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές του εξαιτίας ενός αυταρχικού ηγέτη που ακούει στο όνομα Anton Castillo. Στόχος του δικτάτορα Castillo είναι να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο έναν νέο τύπο ναρκωτικού που ονομάζεται Viviro προκειμένου να του αποφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Γι’ αυτό τον λόγο βάζει τον στρατό του να επιβλέπει τους κατοίκους του νησιού που με το έτσι θέλω δουλεύουν στις απέραντες φυτείες του Viviro. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που επαναστατούν εναντίον του και προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Το Libertad group έχει πάρει τον νόμο στα χέρια του και έχει ξεκινήσει έναν άτυπο πόλεμο εναντίον του Castillo. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο χαρακτήρας μας, Dani Rojas! Να πω εδώ ότι στην αρχή του παιχνιδιού θα πρέπει να διαλέξουμε αν ο χαρακτήρας μας θα είναι άντρας ή γυναίκα. Στην προσπάθεια μας να φύγουμε από αυτόν τον ρημαγμένο τόπο καλούμαστε να βοηθήσουμε τους επαναστάτες προκειμένου να ανατρέψουν τον Castillo.

Στα του gameplay πρέπει να πω ότι οι παλαίμαχοι των Far Cry θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους ενώ αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με την σειρά δεν θα αργήσουν να καταλάβουν τους μηχανισμούς του τίτλου. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα παράπονα μου, έχοντας παίξει όλα τα παιχνίδια της σειράς και ειδικότερα τα τελευταία βλέπω τις “σταγόνες” διαφοροποίησης μεταξύ τους όλο και να λιγοστεύουν επικίνδυνα. Υπάρχει η προσθήκη των υπερόπλων Supremos που όμως δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικά εν τέλει παρότι κατά την χρήση τους η προοπτική τρίτου προσώπου στην κάμερα δίνει μια άλλη πινελιά. Μου άρεσε η προσθήκη διαφορετικών ειδών σε σφαίρες οι οποίες χρησιμοποιούνται διαφορετικά σε κάθε περίσταση αλλά ευτυχώς κράτησαν τα headshot έτσι όπως έπρεπε και ξαπλώνεις τους περισσότερους αντιπάλους με την μία προσθέτοντας έναν αρκετά καλό λόγο να παίξει κάποιος stealth το παιχνίδι. Ο χάρτης του Far Cry 6 είναι πιο μεγάλος από αυτόν του 5 και χωρίζεται σε 3 μεγάλες περιοχές, με μία 4η, που ουσιαστικά διαδραματίζεται το τέλος του παιχνιδιού. Από το Far Cry 5 είχαμε δει την ρυμοτόμηση του χάρτη προκειμένου ο παίκτης να διαχειρίζεται διαφορετικά την κάθε περιοχή αλλά δεν είχε πετύχει και πάρα πολύ στο δέσιμο της όλης ιστορίας με τα αποτελέσματα στον νέο τίτλο να είναι παρόμοια. Σε κάθε στιγμή ένιωθα ότι οι περιοχές δεν “ενώνονται” μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση δεν ενωνόταν σωστά με την ιστορία του παιχνιδιού. Ευτυχώς αποζημιώθηκα αρκετά από τα ευφάνταστα όπλα που βρίσκει ο Dani κατά την διάρκεια της διαδρομής του προς το τέλος του παιχνιδιού και έτσι η ιστορία παραμένει να κινείται σαν μια δευτερεύουσα αποστολή. Κρίμα και άδικο αν με ρωτάτε όταν έχεις τον Esposito για villain και αυτό φαίνεται σε κάθε στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη αλλά προφανώς η συνταγή του Far Cry είναι αυτή που είναι και δεν νομίζω να αλλάξει άμεσα.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο του Far Cry 6 είναι το co-op το οποίο ξεκλειδώνεται πολύ γρήγορα και μπορεί κάποιος να απολαύσει όλο το νησί Yara παρέα με έναν φίλο του. Ίσως είναι και καλύτερα έτσι να παιχτεί ο τίτλος καθώς η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση από checkpoints του στρατού μετά από κάποια στιγμή καταντάει κουραστική ακόμη και για μεγάλους φαν της σειράς όπως εγώ. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι Amigos, κάποια ζωάκια που μπορεί να βρει ο παίκτης κατά την διάρκεια της περιπέτειας και μας ακολουθούν δίνοντας το καθένα ένα ξεχωριστό skill. Το ξέρει η Ubisoft ότι ο τεράστιος χάρτης και τα τόσα quests μπορούν να κουράσουν και σου δίνει από μόνη της παρέα.

Οπτικά το Far Cry 6 σε PlayStation 5 που το έπαιξα εγώ δεν ανακαλύπτει ξανά τον τροχό των γραφικών και ιδιαίτερα στις διάφορες συνομιλίες με τους άλλους χαρακτήρες, οι οποίες φαίνονται πλέον εντελώς παρωχημένες αλλά μπορώ να πω ότι είναι ένα όμορφο παιχνίδι που it just works. Το soundtrack είναι πέρα για πέρα εκπληκτικό με ήχους όπως το “Bella Ciao” και το “Macarena” να διαπερνούν το κρανίο μας αλλά αυτή είναι και η άγρια ομορφιά της νήσου Yara. Παιχνίδι της Ubisoft χωρίς κάποια bugs δεν γίνεται να παίξουμε αλλά ευτυχώς αυτά είναι ανεπαίσθητα και δεν χαλάνε την όλη εμπειρία.

Το Far Cry 6 είναι μια δοκιμασμένη συνταγή με κάποια καινούργια στοιχεία εμπλουτισμού. Ο Giancarlo Esposito σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει αυτά που περιμέναμε όταν ανακοινώθηκε η παρουσία του στο παιχνίδι αλλά σε αυτό κατά βάση παίζει ρόλο το σενάριο και η γραφή. Όλοι όσοι γνωρίζετε τι πάει να πει Far Cry και σας αρέσει μια επανάληψη της όλης εμπειρίας σε ένα νησί της Καραϊβικής ορμάτε και γρήγορα. Για εσάς που δεν έχετε παίξει κάποιον από τους προηγούμενους τίτλους είναι η ευκαιρία σας να δείτε γιατί το Far Cry συνεχίζει να είναι μια σειρά με εκατομμύρια φανς. Αλλά για εσάς που περιμένετε να δείτε κάτι εντελώς διαφορετικό και να παίξετε έναν νέο Far Cry τίτλο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται. Ίσως του χρόνου ή σε δύο χρόνια να υπάρξει κάτι εντελώς φρέσκο! Μέχρι τότε πάω να κάψω μερικές ακόμη φυτείες Viviro.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τεράστιος χάρτης
Ο Giancarlo Esposito
Πολύ ευφάνταστα όπλα που προκαλούν διασκέδαση
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τα missions πλέον είναι εντελώς παρωχημένα
Τα Supremos δεν έχουν κάποιο σημαντικό λόγο ύπαρξης
Η ιστορία είναι μια χαμένη ευκαιρία
7
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ