Busted.gr

Far Cry 5

Far Cry 5

H Hope County ανοίγει τις πύλες της διάπλατα…

Η σειρά Far Cry επιστρέφει για ακόμη μια φορά για να μας δείξει πως το open-world εναρμονίζεται όμορφα με μια σκοτεινή ιστορία. Στο Far Cry 5 βρισκόμαστε στην Hope County όπου έχει καταληφθεί από μια παραθρησκευτική οργάνωση που ήρθε και καλά να σώσει τον κόσμο. Αυτήν την φορά η Ubisoft έδωσε περισσότερη ελευθερία στον παίκτη και μια νέα έννοια για το πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα open-world παιχνίδι. Οι επιλογές είναι πολλές, ο κόσμος δείχνει πιο ζωντανός από ποτέ και αυτή είναι η άποψή μας…

 


Εισαγωγή


Η Hope County έχει καταληφθεί από τον Joseph Seed, ο οποίος είναι ο αρχηγός της παραθρησκευτικής οργάνωσης Eden’s Gate, και εμείς είμαστε ένα νεαρός βοηθός σερίφη ο οποίος καλείτε να καθαρίσει την περιοχή. Η πλοκή της ιστορίας είναι ενδιαφέρουσα καθ’όλη την διάρκεια του βασικού campaign αν και σε ορισμένα σημεία αργεί αρκετά να προχωρήσει. Στο Far Cry 5 βρισκόμαστε μπροστά σε τρεις τεράστιες περιοχές όπου διοικούνται από τα αδέρφια του Joseph και δουλειά μας είναι να τις “καθαρίσουμε” από τους ακόλουθούς του. Όπως είναι φυσικό για να φτάσουμε στον αρχηγό θα πρέπει πρώτα να “τελειώσουμε” τα τρία αδέρφια που τον προστατεύουν και διοικούν πλάι του. Τα αδέρφια απαρτίζονται από τον John Seed, έναν βίαιο ψυχοπαθή, τον Jacob Seed που είναι βετεράνος πολέμου και ειδικεύεται στην πλύση εγκεφάλου των ακολούθων και την Faith Seed που είναι υπεύθυνη και εξαρτημένη από την ουσία Bliss (πρόκειται για ναρκωτική ουσία που καλλιεργούν για να σκοτώνουν και να ελέγχουν τους ανθρώπους).

Μέσα σε όλα αυτά όλες οι περιοχές χαρίζουν πάρα πολλές side missions και άλλες πολύ μικρότερες αποστολές για να γεμίσουν τον χρόνο μας. Για παράδειγμα μέχρι να φτάσουμε σε κάποιο σημείο για μια βασική αποστολή της ιστορίας πολλές φορές θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περιπολίες των ακολούθων της Eden’s Gate αλλά και διάφορα μικρά καταφύγια τους που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η Ubisoft αποφάσισε να τα βάλει έξυπνα όλα αυτά μέσα στο παιχνίδι χωρίς να κουράζουν ή να με κάνουν να νιώθω ότι τα κάνω απλά για να τα κάνω. Ο τρόπος που το κατάφερε αυτό λέγετε: Resistance Points. Ουσιαστικά στο Far Cry 5 θα πρέπει να χτίσουμε την αντίσταση (Resistance) των κατοίκων για να καταφέρουμε να απαλλάξουμε την Hope County από την οργάνωση των Seed’s. Resistance Points κερδίζουμε προφανώς από τις βασικές αποστολές της ιστορίας αλλά μπορούμε να τους κερδίσουμε και κάνοντας βόλτα στο πανέμορφο κόσμο του τίτλου. Με αυτόν τον τρόπο μας δώθηκε η απόλυτη ελευθερία να προσεγγίσουμε όπως εμείς επιθυμούμε το παιχνίδι.


Gameplay


Για πρώτη φορά στην σειρά Far Cry καλούμαστε να επιλέξουμε και να παραμετροποιήσουμε τον χαρακτήρα μας όπως εμείς θέλουμε. Το αν θα επιλέξουμε όμως να είμαστε είτε γυναίκα είτε άντρας δεν σημαίνει ότι θα έχει κάποια άμεση μεταβολή στο πως μας συμπεριφέρεται ο υπόλοιπος κόσμος. Πρόκειται για βασικές επιλογές που δεν προσφέρουν κάτι διαφορετικό στην ιστορία και θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα αυτή η επιλογή αν βλέπαμε τον κόσμο γύρω μας να συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με τα ρούχα ή το φύλο που επιλέξαμε.

Όσον αφορά τώρα την μάχη και το πως εξελίσσεται θεωρώ ότι δεν πρέπει να περιμένετε τίποτα λιγότερο από τους πολύ καλούς μηχανισμούς που έχουμε συναντήσει στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Το shooting,το stealth για τους τολμηρούς, οι grenades και η γενικότερη αίσθηση της μάχης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα καταλάβετε αμέσως και μόνοι σας ότι η ανάπτυξή τους έγινε με μεράκι. Στο Far Cry 5 συναντάμε και αρκετά perks τα οποία κάνουν λίγο πιο εύκολη την επιβίωση μας στον αφιλόξενο κόσμο του. Για να αποκτήσουμε τα συγκεκριμένα perks θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πόντους που κερδίζουμε από την ολοκλήρωση αποστολών και διαφόρων προκλήσεων (challenges). Εκτός όμως από τα διάφορα perks αυτήν την φορά έχουμε και παρέα… Μπορούμε να έχουμε μαζί μας για βοήθεια είτε random περαστικούς που μπορούμε να τους προσλάβουμε (Guns for Hire) είτε κάποιους χαρακτήρες που απελευθερώνουμε και ο καθένας έχει την δική του ιστορία να αφηγηθεί. Αυτή η επιλογή θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει και στα επόμενα παιχνίδια της σειράς καθώς το να έχεις μαζί σου έναν χαριτωμένο σκύλο ή μια χαριτωμένη αρκούδα (ΝΑΙ καλά διαβάσατε!) δείχνει όμορφο και διώχνει μακριά την μοναξιά ενός τόσο τεράστιου κόσμου.

Μιας που μιλάμε για μοναξιά και τεράστιο κόσμο η Ubisoft αποφάσισε για πρώτη φορά να “βάλει” στο παιχνίδι την co-op επιλογή. Το να παίξετε το Far Cry 5 παρέα με έναν φίλο σας θα κάνει το παιχνίδι πολύ πιο διασκεδαστικό γιατί θα βρίσκεστε σε μια συνεχή αναζήτηση για το πως θα σκοτώσετε με περισσότερη φαντασία τον επόμενο στόχο σας. Να σας πω εδώ ότι σε αυτήν την επιλογή αποθηκεύετε μόνο η εξέλιξη της ιστορίας του host. Αν δηλαδή τερματίσετε με έναν φίλο σας όλη την ιστορία αυτός θα γυρίσει στο δικό του save και θα πρέπει να την παίξει ξανά από εκεί που την άφησε.

Από το Far Cry 5 δεν θα μπορούσε να λείπει και το crafting. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς έτσι και εδώ έχουμε την επιλογή να craft-άρουμε βόμβες και δυναμίτιδα. Μια διαφοροποίηση από τα προηγούμενα crafting συστήματα που έχουμε δει στα Far Cry είναι ότι πλέον το κυνήγι των ζώων μας δίνει μόνο χρήματα και όχι υλικά για να φτιάξουμε δερμάτινες θήκες όπλων ή σφαιρών. Η συγκεκριμένη επιλογή απλοποιεί αρκετά την κατάσταση και είναι μια καλή προσθήκη που μας αφήνει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε ότι έχει ουσία.


Οπτικοακουστικός τομέας


O κόσμος του Far Cry 5 είναι αχανής και πανέμορφος. Τα χρώματα και οι λάμψεις του ήλιου μας “βάζουν’’ κατευθείαν στην διάθεση μιας πολύπαθης πολιτείας όπως η Hope County και η άγρια ζωή της ζωντανεύει πολύ όμορφα. Frame drops δεν συνάντησα πουθενά αλλά δυστυχώς κάποια γνωστά bugs που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Ubisoft κάνουν την εμφανισή τους και εδώ. Επίσης, είναι εμφανές ότι ακόμη και η “ιπποδύναμη” του PS4 Pro δεν είναι αρκετή για να εξαφανίσει την ως δια μαγείας εμφάνιση των δέντρων στο βάθος της εικόνας ενώ προχωράμε μέσα στο δάσος.Αυτό που μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν ότι σε κάθε μάχη έβλεπα μπροστά μου τις ίδιες φάτσες αντιπάλων λες και συναντούσα τους δίδυμους αδερφούς τους. Θεωρώ ότι οι developers θα πρέπει να είχαν προσέξει περισσότερο στην σχεδίαση των αντιπάλων για να υπάρχουν περισσότεροι τύποι. Τέλος, η A.I. των αντιπάλων αλλά και των συντρόφων μας είχε κάποια θεματάκια τα οποία πιστεύω ότι με το επόμενο update του παιχνιδιού θα μπορέσει να  καλυτερέψει η εταιρία.

Όσον αφορά τους ήχους του παιχνιδιού ένιωσα ότι βρίσκομαι μέσα σε μια μεγάλη παραγωγή ταινίας δράσης και το πάντρεμα των εκρήξεων με την country Αμερικανική μουσική γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι διάλογοι των πρωταγωνιστών έχουν ουσία και κάθε φορά που εμφανίζεται κάποιος εκ των Seed στην οθόνη βλέπεις αποτυπωμένη την τρέλα στο μάτι τους!


Εν κατακλείδι


Το Far Cry 5 πατάει στα δυνατά σημεία των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς και προσφέρει κάποια καινούργια που ήρθαν για να μείνουν. Η ιστορία του τόσο η βασική όσο και τα side quests είναι απρόβλεπτη και γεμάτη φαντασία. Θα προτιμούσα να υπάρχει ένας πιο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης στην βασική ιστορία αλλά ακόμη και έτσι δεν βαρέθηκα να την “ακολουθήσω”. Πρόκειται για ένα προσεγμένο παιχνίδι που παρά τα λάθη του θα σας συντροφεύσει όμορφα μέχρι το τέλος και το συστήνω σε όλους όσους απογοητεύτηκαν από το Far Cry 4. Είμαι σίγουρος ότι σ’αυτό θα βρείτε και πάλι ότι αγαπήσατε στα προηγούμενα.

Υ.Γ.: Οι servers του Far Cry Arcade άνοιξαν με το launch και γι’αυτό δεν αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο κομμάτι.  Το συγκεκριμένο mode είναι κάτι ξεχωριστό και δεν θα επηρέαζε η ενασχόληση μου με αυτό την τελική βαθμολογία του παιχνιδιού. Θα επανέλθω με νέο άρθρο για περισσότερες πληροφορίες αποκλειστικά για το Far Cry Arcade. Peace and out…

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Action-adventure game, first person shooter
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One και PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/03/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Ubisoft
Εταιρία ανάπτυξης: Ubisoft

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

8.5 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

  • Πανέμορφος αχανής κόσμος που σε καλεί να τον γνωρίσεις
  • Παραμετροποίηση χαρακτήρα
  • Guns for Hire και co-op
  • Η αίσθηση του shooting

The Bad

  • Microtransactions (Γιατί!;)
  • Bugs
  • Λίγοι τύποι εχθρών (εμφανισιακά)
  • Η ιστορία θα μπορούσε να εξελίσσεται με πιο γρήγορο ρυθμό
8.5 ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέτα το πρώτο μου Gameboy κάπου στα '90s δεν έχει περάσει μέρα που να μην ασχοληθώ με την μεγάλη μου αγάπη τα Games.  Addict

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr