Δείτε εδώ το νέο Βίντεο: Η εμπειρία και τα παιχνίδια του νέου PlayStation Plus (Extra/Premium)

F1® 22

Ο βασιλιάς επιστρέφει(;)

Release Date
28/06/2022
PLAYED ON
PlayStation 5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC
Developers
Codemasters
Publisher
EA

Τεράστια αγωνία για το φιλοθεάμων κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού και για την επιστροφή του F1 22 στη κοινότητα. Οι περυσινές δυσκολίες έπρεπε να προσπεραστούν και οι νέες προσθήκες να είναι αντάξιες ενός τέτοιου παιχνιδιού. Επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που η ΕΑ αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο. Έργο το οποίο είναι από μόνο του μοναδικό μετά την εξαγορά της Codemasters. Όπως είναι φυσικό, σε κάθε racing game όπως και σε «ποδοσφαιράκια» υπάρχει συχνά πυκνά η φοβία ότι ο τίτλος ανακυκλώνεται και πως δεν αξίζει η αγορά του από τη 1η ημέρα κυκλοφορίας. Πάμε λοιπόν να απαντήσουμε σιγά σιγά σε όλα αυτά τα ερωτήματα και αν αξίζει πραγματικά.

Αρχικά να αναφέρουμε πως δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ του F1 2022 και του F1 2021. Παρότι υπάρχουν προσθήκες που θα αναφέρουμε προς τα κάτω, μάλλον δεν έδωσαν την απαραίτητη ανανέωση που χρειαζόταν. Το περιβάλλον και ο σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι εξαιρετικός. Πραγματικά η εταιρεία έδωσε ρεσιτάλ στην απεικόνιση. Τα γραφικά είναι χάρμα οφθαλμού, και τα χρώματα «κόλαση»’ στη κυριολεξία, με τη κονσόλα του PS5 και γενικά τις next gen κονσόλες να παρουσιάζουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τα δεδομένα του τίτλου. Τριήμερο στη πραγματικότητα με 3 free practice, ίσως sprint αγώνα ή qualifying. Το ίδιο ισχύει και στο τίτλο. Πλήρης μεταφορά του τι συμβαίνει στη πραγματικότητα, με ζωντανούς σχολιασμούς και όχι μόνο. Φυσικά όλα αυτά έρχονται μέσα από ένα πανεύκολο και δομημένο interface, που κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι το κεφάλαιο «My Team» υπάρχει κανονικά στο menu. Ένας τεράστιος οδηγός εκμάθησης πως να κάνετε ορθό management σε μία ομάδα F1. Από τα οικονομικά, τις μισθοδοσίες, τους χορηγούς, τους μηχανικούς, το team management και όχι μόνο. Όλα περνούν από τα χέρια σας, με μοναδικό στόχο να φτάσετε στην κορυφή.

Κάτι το οποίο επίσης θα δούμε αυτούσιο είναι το Development και Research. Ο συγκεκριμένος τομέας σε προσωπικό πάντα επίπεδο, θεωρώ πως είχε τελειοποιηθεί. Η πλήρης και κάθετη μεταφορά του, δε με χάλασε. Αυτό που ίσως ξίνισε λίγο είναι πως το Career Mode το οποίο θα το βρούμε και αυτό με ελάχιστες αλλαγές, ποντάρει στην οδηγική συμπεριφορά του παίκτη παρά σε κάτι άλλο. Για όσους είναι έτοιμοι να ρωτήσουν αν υπάρχει Campaign. Δυστυχώς ή ευτυχώς, φέτος δε θα έχουμε κανένα game story και τίποτα το οποίο να λειτουργεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

Στην αντίπερα όχθη, αντί για Story Mode, η εταιρεία ανάπτυξης εισάγει το F1 Life. Και ήμουν σίγουρος πως κάποτε θα γινόταν. Πάντοτε άλλωστε μας ενδιέφερε τι ρολόι θα φορέσει ο Verstappen ή με ποια Ferrari θα κυκλοφορήσει στο Monaco ο Leclerc. Γενικά στο συγκεκριμένο mode, αντιλαμβάνεσαι ποιο θα είναι το μέλλον της Formula 1. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο Mode θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ξεκλειδώνουμε υπεραμάξια και να στολίζουμε στα social media την ομάδα μας.

Στα του gameplay τώρα. Αναμέναμε μεγαλύτερη και πιο ουσιώδη μεταφορά των μονοθέσιων στο παιχνίδι. Μπορεί από θέμα design, ακόμα και τα ελαστικά της Pirelli να μοιάζουν το ίδιο, όμως από θέμα δυναμικής και οδηγικής συμπεριφοράς λόγω των νέων κανονισμών δε τα πήγαμε καλά. Φαινόμενα σε ομάδες όπως η κάθετη αναπήδηση, είτε το βάρος του μονοθέσιου, χάθηκαν κάπου μεταξύ του F1 Life και του Facebook. Για ακόμα μία φορά να τονίσουμε πως το PS5 και ο μοχλός του παίρνουν άριστα στην οδήγηση και στον έλεγχο του μονοθέσιου, αν και με μία τιμονιέρα τα πράγματα αλλάζουν δραματικά προς το καλύτερο, αν και είναι και λίγο σχετικό αυτό. H τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων έχει βελτιωθεί, με τις «άμυνες» να βγαίνουν χωρίς να χρειάζεται να στουκάρουμε, κρατώντας αγωνιστικές γραμμές. Επίσης συστήματα όπως το DRS δουλεύουν κανονικά.

Εν κατακλείδι, τo παιχνίδι μας άρεσε αρκετά αν και θα μπορούσαμε να δούμε καλύτερες και πιο σωστές προσθήκες. Ο τίτλος παρέμεινε στάσιμος και δεν έγινε το βήμα παραπάνω που περιμέναμε. Ο τεχνικός τομέας είναι εξαιρετικός για τα δεδομένα του και πιο συγκεκριμένα τα γραφικά και ο σχεδιασμός σε άλλο επίπεδο. Ο οδήγηση αξίζει με το χειριστήριο αν και με μία τιμονιέρα μπορούμε να απογειώσουμε την εμπειρία μας στο παιχνίδι. Εμείς ελπίζουμε το 2023 να έχουμε ακόμα περισσότερες και πιο σοβαρές αλλαγές ή καλύτερα, προσθήκες.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Ευχαριστούμε τις EA Sports και Bandai Namco για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Γραφικά που εντυπωσιάζουν στο είδος
Καλό σχεδιασμός και γνήσια εμπειρία F1
Gameplay που θα εκτιμηθεί
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Καμία ουσιώδη προσθήκη
Απουσία Story Mode
Κάποια προβληματάκια στην απόδοση
7
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ